Jump to content

W dniu dzisiejszym został odblokowany i oddany z powrotem do użytku garaż dla klubowiczów VKP

Znajdziecie go w menu pod nazwą Garaż lub pod linkiem:

https://forum.vectraklub.pl/garage/

Pozdrawiam Admin

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'falowanie'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 14 results

  1. Witam, mam niemały problem z moja Vectrą (1.8 16v X18XE1 115km). Męczę się z tym problemem od dawna. Głównym problemem jest falowanie obrotów na jałowym biegu, jest na tyle mocne, że trzęsie się cała buda. Faluje zawsze po wciśnięciu pedału sprzęgła czy też włączeniu luzu. Jedynie na zimnym, gdy działa ssanie, obroty nie falują. Choć w sumie nie zawsze tak jest, czasem nawet już na zimnym zaczyna falować. Drugim problemem jest szarpanie podczas puszczania gazu, na każdym biegu, gdy puszczę gaz, samochodem zaczyna szarpać, czasem słabiej, czasem mocniej, zależy od prędkości/obrotów. Do tej pory wymieniłem: cewkę zapłonową, świece, sondę lambda (została podmieniona - bez zmian). Zawór EGR zaślepiłem ok. 1kkm temu - bez zmian. Przepustnica była czyszczona bodajże 2 razy - za każdym razem bez zmian. Jednego razu odpaliłem samochód, zostawiłem na jałowym, zaczęły falować obroty - odłączyłem przepływomierz, falowanie zmalało, choć nadal delikatnie było słychać, że falują, ale porównując do stanu przed odpięciem przepływomierza jest jak ręką odjąć. Postanowiłem kupić używany przepływomierz (oryginał GM) - odpiąłem swój stary, podłączyłem nową używkę - samochód odpalił tylko trzymając gaz, normalnie nie chciał odpalić. Jak już odpalił to oczywiście zaraz zgasł. Niesprawny przepływomierz czy z Vectrą coś nie tak? Drodzy Klubowicze, czy jesteście w stanie poradzić mi co mogłoby być nie tak?
  2. Vectra C 2003 Z18XE + Lpg STAG Q-BOX .Witam, po wymianie ECU i regeneracji alternatora jest taki problem że po przejechaniu kilku km np. gdy stanę na światłach zauważam falowanie obrotów między 800 do 1500, Zafaluje kilka razy i spokój, taki efekt jak by się wciskało delikatnie pedał gazu, wydaje mi się że dzieje się to tylko na gazie. Jadąc przez miasto od świateł do świateł za każdym razem taki efekt się pojawia, ale po przełączeniu na benzynę gdy się zatrzymam to nic takiego nie zauważam. Auto nie ma katalizatora ponieważ wybiłem wkład. Świeci się check gdyż nie zamontowałem jeszcze emulatora na sondę. Czy ma ktoś jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?
  3. Witam. Moja vectra b posiada silnik 2.0 16v benzynka z gazem. Silnik nie równo pracuje gdzieś w granicach 800-1000 obrotów i tak jakby rzucało im gdyż są przemienione 2 przewody podcisnienia na zaworze egr ale tak przynajmniej nie gaśnie a gdy przewody są podpięte tak jak było to strasznie faluja i potrafi gasnac. Zostało wymienionych już sporo częsci ktore mogły by być winne za te objawy ale dalej nie mogę dojść do końca co jej dolega. Jeżeli ktoś coś wie to prosiłbym o pomoc i nowe informacje. Pozdrawiam
  4. Witam, zakupiłem jakieś tysiąc kilometrów temu VB FL z silnikiem wysokoprężnym o mocy 125KM. Trochę się naczytałem o tym motorze, ale podjąłem decyzję. Zakupiłem ją w okresie zimowym. Odpalała, ale nie tak jak bym tego chciał. To zabrałem się za naprawy. Wymieniłem, uszczelniacze na wtryskach bez podkładek miedzianych, filtry, oleje, przelewy paliwowe, świece żarowe również. Przy tym zabiegu czyściłem kolektor dolotowy, uszczelki oczywiście nowe. Czyściłem też przepływomierz i zawór EGR. Po całej akcji i zmontowaniu, auto pali jak złe, czyli dobrze. Tylko pojawił się nowy problem. Otóż z obserwacji, gdy silnik jest już rozgrzany, często ale nie zawsze auto po dojechaniu np. do skrzyżowania i przełączeniu na bieg jałowy wchodzi w tryb awaryjny, obroty spadają do zera, ale sam silnik pracuje. Dopiero po dodaniu gazu, powyżej 2 tyś. obrotów kontrolka gaśnie i mogę jechać dalej. Pod komputer jeszcze nie podpinałem Viki, dopiero w nadchodzący piątek będę miał taką możliwość. Do tego czasu chciał bym jeszcze sam coś wymyślić. Czyszcząc EGR i przepływomierz, mogłem uszkodzić, któryś z nich? Czyściłem rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym. Podciśnienia w komorze wszędzie są podłączone. Ta usterka objawia się tylko wtedy gdy silnik się nagrzeje, dlatego boję się że POMPA WYSOKIEGO CIŚNIENIA umiera. Dziś byłem w mieście szukać VACUMETR, ale nigdzie nie mieli. Jesteście w stanie nakierować mnie gdzie jeszcze mógł bym szukać przyczyny? Przed wymianą tego wszystkiego przejechałem jakieś 500 km. i nie było takiej sytuacji, dopiero po mojej ingerencji coś nie pasuję. Błędy z odczytu po ilu uruchomieniach będę jeszcze mógł odczytać? Dzięki.
  5. Witajcie wszyscy, Szperam już bardzo długo na temat mojego problemu, na kilku forach, ale nie ma żadnych konkretów, zwłaszcza, że nie mam żadnych błędów w ECU, mianowicie: Moja Viki (2004, z19dth, 219k km) zaczęła "wariować" od jakiegoś czasu, jeśli chodzi o obroty i gaśnięcie silnika. Zaczęło się około 1,5 miesiąca temu, po tankowaniu na tej samej stacji co zwykle (orlen, zwykły diesel, nie verva) i dolaniu preparatu do czyszczenia wtrysków. Auto na którymś postoju, przy średnio rozgrzanym silniku (ok. 75-80 st) zaczęło się mocno dusić - falowanie obrotów na postoju między 500-1000 obr/min, podwyższone spalanie na postoju do ok. 1.5 l/h. Kilka dni później auto dostało czkawki podczas jazdy (szarpanie, brak mocy potem normalnie) i przy dojeżdżaniu do skrzyżowania po wciśnięciu sprzęgła zgasło. Odpaliło od razu na strzał po tej przygodzie. Komputer (opcom i elm) nic nie pokazały. Sprawa ucichła na kilka tygodni, chociaż czasem na postoju zaobserwowałem lekkie falowanie obrotów i lekko podwyższone spalanie na postoju (ok. 0.9-1.0 l/h). Teraz przed świętami robiłem trasę 200 km. Auto zgasło chyba z 5 razy podczas jazdy (znów przy redukcji biegów lub przy hamowaniu), raz przy prędkości prawie 80 km/h - średnio miła sytuacja... Po postoju na tankowanie w trasie problemy ustąpiły, auto jechało jak trzeba. Następnie przy krótkich przejazdach przez miasto sytuacja się powtarzała. Autko zgasło kilka razy, czasem przez cały dzień się nic nie działo. Przy powrocie wypalił się DPF, lecz potem znów raz zgasło. Od tego czasu nie gasło, ale nadal czasem na postoju na rozgrzanym silniku się potrafi zdławić i dawać większą dawkę paliwa (ok. 0.8 - 1.2 l/h). Dodatkowo auto potrafi szarpać przy jeździe ze stałą prędkością ok. 50-60 km/h i obrotach ok. 2200 (choć to zwalam akurat na przepustnicę, bo problem był już dużo wcześniej, ponadto po przegazowaniu ustępował). Sprawdzałem i czyściłem EGR - czyściutki, łącznie z częścią elektryczną, wszystko chodzi bez najmniejszego oporu. Sprawdzałem przepustnicę - czysto, zero oleju w elektronice, ponadto przelutowywałem wszystkie styki w wakacje. Wymieniłem filtr paliwa wraz z uszczelką, bo coś się pociło wokół puszki - brak poprawy. Sprawdzałem wtyczki od wtrysków (mam stare żółte) - brak śladów typowej usterki (nadtopienie) - nie poprawiałem (podginałem) jeszcze styków, ale chyba to nie od wtyczek jest problem. Dawki korekcyjne nienajgorsze (max 0.95 na pierwszym wtrysku, reszta 0.05 - 0.60). Rozmawiałem z kilkoma mechanikami - powiedzieli, że to prawdopodobnie regulator ciśnienia paliwa na szynie CR lub czujnik ciśnienia (mam jeszcze stary sterownik C9 z 2 czujkami). Dobry trop? Najgorsze jest to, że nie ma żadnych błędów na kompie - a w przypadku problemów z szyną coś by wyskoczyło chyba? Ciężko też zgrać jakieś logi, bo usterka występuje przypadkowo, co kilka dni/tygodni i nie za bardzo widzę jeżdżenie z komputerem i opcomem wpiętym cały czas, zwłaszcza, że jeżdżę głównie samemu. Może warto sprawdzić wtryski? Szczerze na razie nie chcę ich ruszać, wolę wyeliminować wszystkie inne potencjalne przyczyny (czyt. tańsze). Każda pomoc bardzo się przyda. Z góry dziękuję.
  6. Witam, wczoraj przydarzyła mi się dziwna sytuacja. W czasie jazdy obroty zaczęły falować i silnik zgasł. Nie chciał uruchomić się z rozpędu (na biegu). Po wyłączeniu zapłonu i zatrzymaniu, zakręciłem i dodałem gazu. Silnik trzymał obroty, ale zaświecił się check engine. Podczas dynamicznego przyśpieszania czuć przerywanie. Ogólnie samochód ciężko pali na ciepłym silniku i muszę pomagać gazem, ale taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Czy ktoś z forumowiczów wie, co to może być ? Z góry dzięki za pomoc.
  7. Witam Od niedawna posiadam Vectre B z silnikiem 1.8 + LPG. Od wczoraj mam z nim problem. Podczas powrotu z trasy (250-300 km) strzeliła mi z gazu i stało się. Silnik na gazie nie chce pracować (to już ogarnąłem bo pękła rura od filtru powietrza) a na benzynie obroty falują od 500-1100, brakuje również podciśnienia bo pedał hamulca jest twardy, dopiero na wyższych obrotach trochę "miękknie". Silnik pracuje jak na załączonych filmach jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.
  8. Witam. Zrobiło się ciepło i bardzo zaczął być odczuwalny efekt falowego oddawania mocy. Auto po programie na 172KM/380Nm, z DPF i EGR. Jak było chłodniej nie było to odczuwalne, a nie sprawdzałem jak ładuje trubo, bo nie było żadnych podejrzeń. Jednakże ostatnimi czasy to już masakra, a auto jedzie, w moim mniemaniu gorzej niż seria, bo w większości jedzie na niższym doładowaniu niż seryjne. Dla zobrazowania sytuacji dołączam wykres pracy turbo i N75. Podmieniałem już przepływkę, N75 i boost sensor z innej, sprawnej na 100%, Vectry 150KM, zero poprawy i dalej występuje koszmarne falowanie, które mocno odczuwalne jest przy maksymalnym przyspieszaniu. Już przestaje mi brakować pomysłów co może być uszkodzone. Klapy wirowe usunięte i zaślepione, wszystkie filtry i rozrząd zmieniane 12kkm wcześniej. Log zrobiony na 3 biegu od 1600 obrotów do 4100 z pedałem w podłodze.
  9. Witam serdecznie furumowiczow, Od pewnego czasu mam problem z silnikiem Z19DTH, mianovicie slysze charakterystyczny "syk" w momencie dodawania gazu jak i puszczania. Autko wydaje sie byc troszeczke przymulone do czasu az osiagnie 2.200 obrotow. Wtedy nastepuje nagle "kopniecie" tak jakby wlaczylo sie turbo i altko przyspiesza bez problemu. Slyszalne jest tez nietypowe "szeleszczenie" podczas puszczania gazu. Po odkreceniu filtra powietrza odglos jest wyrazniejszy i nie jest tlumiony. Zaznacze ze zawor EGR byl czyszczony oraz zaslepiony mechanicznie, Kolektor dolotowy byl czyszczony, "boost" sensor polaczony z kolektorem takze byl czyszczony. Auto ma takze drobne falowanie obrotow na biegu jalowym. Jesli w zbiorniku jest mala ilosc paliwa ( zazwyczaj gdy zaswieci sie kontrolka) silnik pracuje nierownie, co jest wyczuwalne i slyszalne a czasami potrafi zgasnac. Ale tylko gdy mamy mala ilosc paliwa. Bardzo prosze o porade w tej sprawie jesli ktos spotkal sie z podobnym problemem. Z gory dziekuje i pozdrawiam NocopL
  10. Pomocy... Ratunkuuuuu... Kocham Ople, mam 6tego i 7mego... ale moja VB pracuje intensywnie nad tym, żeby zaczął opla nienawidzić... Pisałem kiedyś o szarpaniu... Problem olałem... Mechanicy rozłożyli ręce... Przyzwyczailiśmy się... Pojawiło się coś nowego (już 4-6miechów to trwa). Po odpaleniu (dlugi postój lub rano) samochód odpala z wypadaniem zapłonów... Chodzi jakby na 3 cylindry... Przy gazowaniu charakterystyczne tutututututu... Puszcza wtedy kopcia... Raczej niebieskiego... Po 2-3minutach lub 500metrach, auto się wyrównuje. Działa na 4cyl... Potrafi jeszcze na wolnych zacząć na chwile falować. Zaraz jednak się wyrównuje. Gorzej, bo potrafi je to złapać podczas toczenia np. na parkingu. Dodanie gazu powoduje efekt kangura. Wysprzęglam, przegazuje i jest oki... Błędów zero, auto przeinwestowane (pracuje w częściach)... Auto posiada sekwencję listwa Valtek, sterownik STAG 300, reduktor Tomasetto. Auto NIE posiada cewki listwowej... Ma nowe przewody NGK i świece oryginalne GM Taka nagroda od Viki, że jej wpompowałe 1000zł w zawias i 500 w klime ;-( Interesuje mnie osoba, która to opanowała. Przede wszystkim to odpalanie... Myślę, że drugie jest powiązane... Znalazłem 10 tematów, ten sam problem... Ludzie giną w niewyjaśnionych okolicznościach :-) kilka zdawkowych odpowiedzi i nie ma - "jest sukces !!! Zrobiłem to to to i pomogło..." Podpowiadajcie... Za dużo już kasy wpompowałem w to auto, żeby je sprzedać... Chodziło już za mną SWAPowanie innej jednostki, ale to nieszczęsne X16XEL ma 180tyś przebiegu i nie pije oleju ponad norme... Osiągi są wystarczające... Mam kilka pomysłów... 1) Zakup OpelScannera od Viakena i próby resetu parametrów (takie trzyliterowe oznaczenie - kiedyś czytałem), czy map korekcji. 2) Pojeździć na paliwie (odżałuje jak ma pomóc, choć jako osoba, która jeździ dziennie 120-350km cenie sobie oszczędność na LPG) 3) Rozebranie dolotu na czynniki pierwsze, mycie i czyszczenie. Podciśnienia dałem nowe. Górę kolektora myłem, guma-łącznik nowa OE, przepustnice myłem od góry, bez wykręcania. 4) Zaślepianie EGR - błędu nie zgłasza, kiedyś czyściłem i nie stawiał oporów, reakcja na suwak w Opel Scannerze była (miałem od kumpla) mimo to spróbować?? 5) Zamówić Mantzel'a od kolegi z forum... Może wina leży w bałaganie dolotu - choć boje się, że rzeźba w dolocie kiedyś ukarze mnie awarią np. na wakacjach... 6) Podłączenie "odkurzacza", mój hałasował to go wypiąłem, moim zdaniem to taka ekościema, ale tonący... Kat jest idealnie czysty... Sprawdzałem. 7) Poszukiwanie w podciśnieniach... ale, podciśnienia sprawdzane, także na podszybiu przy akumulatorze podciśnienia, wymienione luźniejsze, sprawdzane po 15razy... 8) Czujnik temperatury płynu dla ECU "niebieski" - podmieniałem, ale może zaryzykować 9) Zrzucić czapkę i szukać w niej diabłą Lamda nowa (FAE), przewody WN nowe (NGK), świece nowe (GM), guma przepustnicy nowa (GM), MAP podmieniany, cewka WN podmieniana, listwa wtryskowa LPG nowa, przewody zasilające LPG listwa kolektor nowe, filtry nowe (Knecht), olej nowy (GM 10w40), rozrząd nowy (Ruville full kit)... Nie wiem... Jak się wnerwie, to kupie babie "cienkiego" za 500zł na chwile i zaczne pruć jak wściekły, aż znajdę, albo kupie anglika i zaczne podmieniać... Nie wiem... Tracę nadzieję... Ja jej nowe opony, części jak do merca, wszystko, serce, portfel... A ona mi pod włos ;-) Liczę, że może ktoś rzuci hasło... Tak miałem zrób to i to... Cuda się zdarzają
  11. witam mam problem z wyborem silnika krokowego do swojego silnika (1.8). Zdecydowalem sie wymienic swoj po prostu na nowy, ale szukajac na allegro natknalem sie na wiele zamiennikow juz od 57zł: http://moto.allegro.pl/item433103992_silni..._uszczelka.html mam tez oryginal Hitachi: http://moto.allegro.pl/item440001200_silni...al_hitachi.html i siemens (jak u mnie): http://moto.allegro.pl/item435861218_silni...ctra_omega.html I teraz co mi poradzicie? Czytajac oferte z pierszego linka, jest bardzo kusząca. Ale czy na pewno? Dzieki z gory.
  12. Witam mam takim problem ze swoją vectra od jakiegoś czasu skaczą obroty bez jakiejkolwiek zasady raz na benzynie raz na gazie z tym ze akurat czesciej dzieje sie to na benzynie. Po odpaleniu w tym momencie na ponizszym filmiku widac iz obroty kiedy auto jest zimne to ponad 1000 obrotow przed wymiana swiec bylo to 750 obrotow. Filmik jest tylko przykladem gdyz te obroty raz leca w gore raz w dol i nie mam pojecia dlaczego tak jest ogolnie autem jezdzi sie w tym momencie dosc nie komfortowo gdyz ciezko sie nim rowniez rusza moze ktos z was mial juz taki przypadek i bedzie wiedzial co jest grane
  13. Witam! Od roku posiadam Vectre B 1.8 16v (benzyna z gazem). Z auta jestem jak najbardziej zadowolony. Od jakiś 3 miesięcy walczę z falowaniem na jałowym biegu. Za równo na benzynie jak i na gazie. Byłem z tym już u trzech mechaników. Każdy próbował na swój sposób jakoś mi pomóc, jednak ciągle jest to samo. Wymieniłem przewody i świece - nie pomogło. Trzy razy przeczyścili przepustnice z krokowym plus do tego wymienili węże podciśnienia - nie pomogło. Nie dawno wymieniłem pompę paliwa oraz filtr - nie pomogło. Co jej dolega??? Dodam, że była podłączana do komputera i mieści sie w normach. Na zimnym silniku widać to najlepiej. Czasami zgaśnie też przy zmianie biegu. Dużo czytam na ten temat na forach.. problemy powtarzają się na ogół tę same co u mnie... Proszę o jakąś radę, co mogę robić z tym dalej.
  14. Witam. Opiszę swój problem, otóż często falują mi obroty przy wysprzęglaniu biegu ( spadają do 400-500 i po chwili wracają na 900 ). Zdarza się również check i wtedy silnhik gaśnie. Błąd P0100 za niskie napięcie przepływomierza i dodatkowo dzisiaj pojawił się P0110 za wysoka temp wlotowa. Czy ktoś się z tym borykał? Już mam dość.. Kupiłem przepływomierz z myślą, że to on jest winowajcą ( przez 2 dni po wymienie było ok ), ale problem powrócił. Po odpaleniu samochodu check się już nie świeci, tylko przy wysprzęglaniu. Dorobiłem mase przepływomierza wg poradnika krążącego po internecie, jednak nic to nie dało. Co ciekawe, czasami ( bardziej rzadko ) wszystko jest ok, obroty nie falują. Wtyczkę przepływomierza i komputera silnika psikałem kontaktem. Myśle czy by pociągnąć nową wiązkę od przepływomierza do sterownika silnika, podejrzewam że właśnie jest coś w kablach, bo czasami jest wszystko w porządku. Ewentualnie, czy warto zainteresować się EGR lub przepustnicą ( była czyszczona kilka miesięcy temu, włącznie z tymi małymi otworkami ) ? Pomóżcie mi bo już nie mam siły na ten samochód, mam chęć go podpalić Niedawno również obroty falowały, pomogła wymiana czujnika wałka rozrządu ( ze starego cały oplot kabli popękał od ciepła i było zwarcie ). Wszystkie wymienione części są oryginalne GM. Świece i cewka też wymienione, także to można pominąć.
×
×
  • Create New...