Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'egr'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 44 results

  1. Witam Panów Czy macie może doświadczenie z wymianą rurki EGR-a. Chodzi mi o rurkę między chłodnica spalin a turbiną (na rysunku poniżej element nr 5) ostatnio mi przeżarło ją i ma kilka dziur (powoduje to zapach spalin w kabinie) a próbując odkręcić śruby wygiąłem klucz Macie może jakieś sprawdzone pomysły?
  2. Witam koledzy, W mojej Viki pojawil sie nastepujacy problem, ostatnio na autostradzie przy 150 stracila moc i zaczelo szarpac, po czy pojawil sie blad odczytany jako 1 rzedu, stwierdzono awarie egr, mechanik skasowal blad, obejrzal egr i powiedzial ze egr czysty wiec pewnie jest uszkodzony. W zasadzie po wyjechaniu z warsztau Viki zaczela pracowac jak przed awaria. Natomiast zaraz potem pojawily sie nastepne objawy po dynamicznej jezdzie na wysokich obrotach: gdy sie zatrzymalem pracowala jakby na 3 cylindrach, dodam ze check sie nie zapalil. Postanowilem sprawdzic egr czy moze sie zacial. Wykrecilem go a tam grzybek zablokowany przez druciki takie jak z czyscika do metalu, cienki mocne i pokrecone. W kanale gdzie przykreca sie egr, w czesci wydechowej bylo tego wiecej. Wyczyscilem, zlozylem i znow praca normalna. Na postoju zakrecilem do odciecia i znow to samo. Wyjmuje egr a tam druciki i paprochy jakby ceramiki. Moze ktos tak mial? Czy moze to katalizator sie rozpadl i przy wirowaniu spalin gdy otwiera sie egr to wyrzuca tam smieci? Dodam ze na biegu jalowym, gdy klimatronic jest w trybie eko czyli klima wylaczona pokazuje spalanie w zakresie 1,2 do 1,5 litra na h. Z tego co wiem to zdexydowanie za duzo i powinno byc okolo 0,8l na h
  3. Witam, widziałem tego typu tu tematów całe mnóstwo i jak gdyby tym się wzorowałem, mój przypadek jest fenomenem wygląda to tak: Pojawił się błąd p1901-75 spoko - pierwsza rzecz jaką zrobiłem nowy czujnik przejechałem w okolicach 700 km Ponownie pojawił się owy cudowny błąd, op-com szybki werdykt dpf - jakoś to zniosłem zamówiłem dpf -500km super jazdy Zrezygnowany wymieniłem wszystkie przewody (wszystkie czyli dwa) między dpf- czujnik no i tu gitara 1000 km zrobiony, aż miło No i znowu mi się te g**no pojawia, brakuje mi pomysłów jak i mojemu mechanikowi, pleciona wygląda dobrze, cały osprzęt wyglada dobrze. Co to może być dpf, ale nowy jest? . Egr? czy może wtyczka ta od czujnika? Wydaje mi się ze w przewodach znalazłem między dpf-a czujnik parę kropel, skąd to może być nie wiem? ma ktoś jakieś wizje? Widziałem właśnie dużo tematów na ten temat i praktycznie każdy temat kończył się bez odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co jest z tym g***em nie tak? PACJENT VC FL 2006 1.9cdti 120km
  4. Witam, Mam VC z 2003 roku z silnikiem z18xe. Ostatnio silnik mi nierówno chodził i zobaczyłem na kompie błąd zaworu EGR. Po zdemontowaniu tego zaworu okazało się że został on zablokowany przez pęk małych drucików (są na załączonym zdjęciu). Ma ktoś pomysł skąd takie coś mogło się tam znaleźć? Boję się że jak takie rzeczy przejdą przez zawór do kolektora ssącego to mogą narobić porządnych szkód.
  5. Czesc. Orientuje się, gdzie w okolicach Gdańska lub Bydgoszczy można wylogować EGR. Rozesłałem kilkanaście e-maili i prawie zero odpowiedzi. A warsztaty które chcą się podjąć są spory kawałek ode mnie. Opel Vectra C 1.8 122KM Z18XE Sterownik: Siemens 5WK9 197; 2 04 08 18 27 3; 55 350 979; 02 Pozdrawiam.
  6. Witam! VC Z18XE `03 16V 122KM Dwa dni temu auto zaczęło pracować na 3 cylindrach, brak lampki check engine. Jakiś czas temu miałem problem z padającą listwa zapłonową, zakupiłem okazyjnie używkę sagem i nówkę delphi ( za łączną kwotę 100zł, więc okazja!!!) Do tej pory auto chodziło na używce sagema więc pomyślałem że i tę anielski orszak zabrał, lecz po wymianie poprawy brak. Sprawdziłem błędy - P1405 (błąd EGR) i P0304 ( wypadanie zapłonu na 4 cylindrze). Wszystko stało się jasne ponieważ EGR przekierowuje część spalin na 4 garek więc pewnie zablokowany go dusi. Zdjąłem EGR i zdziwienie!!! Wyczyściłem elegancko zawór włożyłem do auta i druga młodość w nie wstąpiła. Ale dzisiaj powtórka z rozrywki i jeszcze kawałek wyjąłem z króćca dolotowego do zaworu. Plecionkę mam niby całą więc nie sądzę że to ona, nie wiem do końca czy w wydechu znajduje się taka stalowa siatka, a i tak wątpię czy była by w stanie cofnąć się na tyle żeby dolecieć do EGR skoro tam pchają cały czas spaliny z silnika. Obawiam się też trochę momentu kiedy taka siatka (po przejściu przez EGR ) dostanie się pod zawór rozrządu i do komory spalania. Jakieś pomysły, z czego ta siatka?
  7. Zastanawiałem się nad zaślepieniem zaworu EGR i znalazłem na allegro zaślepke z "emulatorem egr" cokolwiek to znaczy ale rzekomo przetwarza on sygnały do komputera w taki sposób że nie wywala błędu. Może ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? http://allegro.pl/emulator-egr-zaslepka-do-opel-2-0-2-2-dti-y20dth-i7045604748.html daje link do sprawdzenia
  8. Witam w nowym roku wszystkich. Postanowiłem sobie zmodyfikować troszeczkę układ dolotowy i wywaliłem fizycznie klapy oraz zaślepiłem kanał zaworu EGR. W moim odczuciu samochodzik dużo lepiej i płynniej zbiera się od niskich obrotów na każdym biegu. Fizycznie z automatu wzrosło ciśnienie doładowania zmierzone opcomem lecz żadne błędy nie występują. Zaślepkę zaworu zrobiłem własnoręcznie z blachy kwasówki grubości 0.8 mm.Klapy musiałem śrubokrętem i młotkiem usunąć ponieważ są zgrzewane do wałka - poszło bez żadnego wysiłku następnie wyciągnołem plastikową blokadę osi kalp, a otwór po osi nagwintowałem gwintownikiem 10x1 i kręciłem korek za który posłużyła mi śruba przerzutki rowerowej tylnej wiercić nie musiałem .Wszystko poniżej na zdjęciach.
  9. Witam,Posiadam Vectre C 1.9 CDTI 150 w której spada listwa klap wirowych,jedna się zatarła,oraz zawór EGR do czyszczenia,czytałem dużo na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi czy będzie lepiej jak zaślepi się klapy wirowe oraz zawór EGR czy lepiej wymienić na kolektor ze sprawnymi klapami wirowymi,DPF wycięty
  10. Mam taki problem,że w EGR wywaliło coś jakby zaślepkę, która znajduje się od strony czołowej.Jaka może być tego przyczyna? -Jak na załączonym zdjęciu. Czy można to jakoś naprawić?
  11. Witam, za pierwszym razem gdy auto straciło moc wystarczyło dopiąć jeden z przewodów/wężyków. Pózniej nie było już tak łatwo, przy zatrzymywaniu sie np na swiatlach na biegu jałowym wyskakiwał CHECK i tryb awaryjny a co za tym idzie całkowity spadek mocy. Na kompie pokazało EGR, wymieniłem ale za dużo to nie dało. Okazało się że jeden z wezykow byl zapchany (idzie od EGR'a do tego elektrozaworu ktory podobno steruje egr'em i turbiną) Ale ze 2 tygodnie było ok i znów jest do d***... Z tym że teraz bład i tryb awaryjny wyskakuje np przy wyprzedzaniu (oborty pow. 3 tyś) Więc robi się trochę niebezpiecznie.
  12. Witam wszystkich. Posiadam Vectrę 1.6 16V Y16XEL i co jakiś czas zatyka się egr takimi małymi kuleczkami średnio raz w miesiącu trzeba go czyścić. Co się dzieje?
  13. Część. Nie znalazłem odpowiedzi w istniejących tematach także proszę o wyrozumiałość. Mam problem z moja vectra (1.9 cdti 150km). Przyspiesza dopiero w zakresie 2000 obr. Wymieniłem egr na oryginał i zapaliła się kontrolną samochodu z kluczem. Poczytałem forum i zabrałem się za czyszczenie przepustnicy. Przepustnica była stosunkowo czysta, a płytka shuchutka jak trzeba, czytając znalazłem coś na temat podcisnienia turbo. Znalazłem wezyk w kiepskim stanie więc go wymieniłem. Sprawdzałem również klapy wirowe. Żaden z tych zabiegów nie pomógł. Po połączeniu pod komputer pokazało egr i przepustnice jako nieaktywne błędy. Po wykasowaniu kontrolka znikła, ale różnicy nie było. Po niecałych 50km kontrolka znów się zapaliła. Może ktoś podpowie co może być powodem??
  14. Witam! Wiem, że to nie forum o astrze, ale posiada ona silnik 1,9 cdti 150km i sądzę że to ten sam co w vectrze, a więc do sedna: Przed wymiana rozrządu, olei, filtrów, płynów itp jadąc na trasie przy przeciąganiu odczułem ogromną turbo dziurę(jakby automatyczna skrzynia bieg zmieniała), przy 140-150 wyskoczył mi samochód z kluczykiem na pare sekund i znikł, później po tym incydencie jechałem 100-110km/h nie było problemu. Po paru dniach oddałem samochód na wymianę rozrządu, filtrów, olei itp itd. Po odbiorze samochodu, mechanik poinformował mnie, że błąd jaki był to "zaciecie klapy(klap) wirowych" oraz coś z czujnikiem albo przekaźnikiem (zabijcie mnie ale nie pamiętam)powiedział mi również, że ten samochód nie chodzi tak jak powinien na swoją moc itp. Dolał mi środka czyszczącego wtryski i powiedział, że zobaczymy czy to coś pomoże, a mianowicie samochód ma tzw. muła na niskich obrotach, wolno się zbiera (mój poprzedni samochód z 90km szedł lepiej), ale jak wejdzie na wyższe obroty to dostaje nagłego kopa (jakby się turbina włączyła?) czasem jest to przed 2tyś obrotów, czasem powyżej 2,5 a czasem w ogóle nie odczuwam tego "kopa". No ale wracałem od niego i nic się nie działo więc dałem sobie spokój, niestety na chwilę. Jadąc ostatnio do i z pracy miałem możliwość trochę mu wdusić pedał gazu, no i przy prędkości 140-160 wyskakuję samochód z kluczykiem i auto wskakuje w tryb awaryjny. Czasem samochodzik zniknie w trakcie jazdy, a czasem trzeba odpalić ponownie auto żeby znikło. Po odczytaniu błędów metoda gaz hamulec wyszedł błąd: ECN 227911 - po sprawdzeniu w internecie co to może być wszędzie przewijała się jedna odpowiedź "nieszczelność w układzie dolotowym"(Parę dni temu dorwałem gościa z komputerem ale za nim to sprawdził to błędy juz się same wykasowały...). Przy okazji dodam, że samochód dość ciężkawo odpala, chwile kręci zanim załapie a po odpaleniu puszcza trochę dymu, koloru nie jestem pewien trochę biały trochę niebieski, przy przegazówce po odpaleniu nie zauważyłem kopcenia, ani przy przyspieszaniu (może takie minimalne). Przy normalnej w miarę spokojnej jeździe po mieście lub prędkości do 120km/h na trasie nic się nie dzieję, jedynie to przyśpieszanie daje się we znaki, a tak jest ok. Dodam, jeszcze że jakby więcej palił, na trasie około 70km spalił mi ponad ćwiartkę paliwa... ( może z 400km bym na baku zrobił jakbym jeździł cały czas tą trasę :P) Nie określę się jak palił wcześniej bo astre mam zaledwie od miesiąca. Jutro mam dzwonić do mechanika, żeby zajrzał trochę głębiej co go boli, lecz jeśli to byłyby klapy, egr albo dpf to wolałbym to wszystko chyba wywalić wpidu..Czy ktoś z Was miał podobny problem? Może ktoś mi coś doradzić?Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
  15. Witam szanownych klubowiczów. Parę dni temu mój signum (1,9 150km) zaczął się buntować, a dokładnie: -gaśnie po wjeździe na skrzyżowanie(obroty 2-2,5k) -gaśnie przed wjazdem na skrzyżowanie -potrafi, ale nie zawsze, zgasnąć na dojeździe z bramek do autostrady( prędkość ok.70kmh lub lepiej) -czasem pojawia się na chwilę przed zgaśnięciem delikatne falowanie obrotów. z tego co przyuważyłem problem najczęsciej się pojawia gdy manewr ma miejsce na łuku, bądź skręcam na skrzyżowaniu (nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, w końcu nie instalowałem sztucznego horyzontu w aucie, ale taka jest obserwacja). Na ekspresówkach/autostradach nie zauważyłem żadnych problemów, ani zwiększonego spalania, ani dymienia większego niż zwykle, zadnych niecodziennych odgłosów. Sytuacja wygląda tak: jadę, falowanie obrotów(lub nie), auto gaśnie bez żadnych komunikatów, bez choinki na konsolecie. po zjeździe na pobocze kluczyk wyjąć włożyć i pali od strzału. Op-com również nie pokazał żadnych błędów. Pierwszy serwis nie potrafił jednak nic powiedzieć, bo "im nie zgasł". Drugi serwis doszedł do tego że to na pewno wina egr, bo mam wypięty ale się zapchał. jednak na pytanie czy on może to naprawić stwierdził że nie jest takim magikiem, więc mam wątpliwości czy faktycznie "fachura" z niego. I tu moje pytanie: czy wyprogramowany z komputera, odpięty od wtyczki, zaślepiony, ale fizycznie dalej obecny EGR może dawać takie objawy? Czy może problem jest zupełnie gdzie indziej? DPF jest wydłubany, została sama puszka- również wyprogramowany przez poprzedniego właściciela. Przejeździłem tak na nim(w sensie z wydłubanym dpfem i zaślepionym EGR) już prawie 60tysięcy i nie miałem żadnych problemów. Problem jest dla mnie o tyle upierdliwy, że jestem marynarzem, i właśnie pojechałem a kontrakt zostawiając swoją Panią z niesprawnym autem, a jak mówią: drzewa nie są gumowe.
  16. Witam. Pierw trochę długi wstęp, ale jak nie chce się komuś czytać to proszę przewinąć i przeczytać tylko czerwony tekst stanowiący moje pytanie (bez opisu jaki zaraz walnę też można odpowiedzieć co i jak ), ale radzę przeczytać, może ktoś też wojuje z mułowatością swojego auta i z zaworkami podciśnieniowymi. Od jakiegoś czasu moja Vectra C (Y20DTH) straciła moc. Po wizytach u różnych mechaników padła diagnoza - zawór elektromagnetyczny od sterowania turbiną do wymiany (nr GM 09158200). Zanim poleciałem do sklepu kupić nowy (ok 400zł) postanowiłem przyjrzeć się sprawie dokładniej. Faktycznie - po uruchomieniu silnika zaworek prawie nie zaciągał cięgna turbiny przez westgate. Zaopatrzyłem się w multimetr i wakuometr i zacząłem sprawdzać wszystko po swojemu, dzięki instrukcjom znalezionym na necie. Na początek sprawdziłem działanie pompy podciśnienia - jako że ktoś kiedyś zrobił na niej obejście podłączając wężyki idące do zaworków - bezpośrednio do przewodu serwa hamulca (widocznie na dolnym zakończeniu pompa leje olejem) - myślałem że daje za niskie podciśnienie. Ciśnienie za pompą okazało się encyklopedyczne, czyli -0,9 bara. Zaworki mam dwa (od sterowania klapami 09128022 i od sterowania turbiną 09158200) - do obu dochodzi wężykami podciśnienie 0,9 bara (w króciec oznaczony żółtą obwódką na zdjęciu), więc ok. Zaworek od turbiny (nr GM 09158200) po uruchomieniu silnika, a co za tym idzie po podaniu mu napięcia z wtyczki i podciśnienia z wężyka, powinien zamknąć króciec AIR (dolny, na zdjęciu z widocznym filterkiem) i całe podciśnienie powinien przepuścić na króciec OUT (ten zaraz obok krócca oznaczonego na żółto), a co za tym idzie tym podciśnieniem cięgno turbiny powinno być maksymalnie zaciągane. Ale u mnie tak się nie dzieje. Króciec AIR nie jest odcinany, więc i cięgno turbiny prawie nie jest zaciągane (co skutkuje niezłym mułem auta). Niby powinno się wymienić wtedy takowy zaworek, ale postanowiłem zmierzyć jeszcze napięcie na wtyczce która do niego dochodzi. Z neta wiem, że zaworek sterowany jest (czyt. zamykany) po podaniu mu napięcia 12V. Niestety okazało się, że na stykach wtyczki mam 10,8V. Tak samo na drugim zaworku od sterowania klapami zaworów. Zaworek wymontowałem i zaniosłem do domu. Ze zwykłego zasilacza znalezionego gdzieś w szufladzie zapodałem do niego 12,1V i o dziwo zaworek zamknął króciec AIR (i trzymał podciśnienie które zapodałem mu na króciec VAC z ręcznej pompki, weięc super). Niby się ucieszyłem, bo to oznacza że jest sprawny. Widocznie zaworkom nie wystarcza 10,8V jakie mam w przewodach. I tu pytanie: co może oznaczać, że w przewodach zapodających napięcie na zaworki (a może też i w innych przewodach) napięcie wynosi 10,8V a nie 12V? Gdzie szukać przyczyny? Co i jak zmierzyć/zbadać? PS. Dodam, że na wtyczkach zasilających zaworki, po włączeniu zapłonu (ale nie odpalając auta) pojawia się napięcie ok 8 - 9V, po uruchomieniu silnika - wspomniane 10,8V. Akumulator jest nowy, na jego zaciskach jest 14,3V. Identyczne wskazanie miernika jest po podłączeniu "-" akumulatora i jednego ze styków wtyczki dającej napięcie na zaworki. Oporność solenoidów zaworków też chyba w normie - między 5 a 6 ohm. Proszę o porady. Dzięki.
  17. Witajcie, Pacjent to VC 2008 1.9 CDTI 150km. Klapy i DPF są, EGR jest zagadką Do rzeczy. Kupiłem auto od handlarza, który sprowadził je od naszych ulubionych sąsiadów zza Odry. Niedługo po kupnie wziąłem się za czyszczenie przepustnicy i EGR. Było tam pełno sadzy, aż byłem zdumiony, że nie ma błędu bo ja nie widziałem tam miejsca na przepływ spalin. Część elektryczna była czyściutka jak z fabryki (EGR bodaj z 2011 roku, może jakiś poprawiony). Wyczyściłem i w sumie niewiele się zmieniło. Dodam, że jedna przylga nie jest zbyt szczelna, benzyna dość szybko przez zamknięty zawór przeleciała. Jeździłem tak dwa miesiące ale stwierdziłem, że na próbę włożę zaślepkę z puszki po złotym trunku. Zrobiłem to dziś i oto co zaobserwowałem: 1. Brak trybu serwisowego. Z tego co czytałem do tej pory to kontrolka samochodu z kluczem jest normalną rzeczą po zaślepieniu. 2. Nic szczególnego podczas jazdy. Spodziewałem się że przy niższych obrotach zacznie się zbierać, czy że będzie większa elastyczność i czułość pedału gazu na niższych obrotach. Odczuwalnej różnicy nie zauważyłem. Może minimalna. 3. Większa czułość na pedał gazu na postoju i podczas ruszania co mnie bardzo cieszy, bo bez zaślepki jest taka drętwość a nie lubię kręcić silnika podczas ruszania jak nie ma powodu. 4. Dziwne niegłośne klekotanie podczas schodzenia z obrotów na postoju, tak w granicach 1200obr/min. No i co z tego można wywnioskować? Mam wrażenie jakby EGR był wylogowany tylko niezaślepiony. Mógłbym bez błędu jeździć z tą zaślepką po puszce ale to trochę słaby materiał. Te z alledrogo są tak grube że wytrzymają spalinowe tsunami. Powoli noszę się z zamiarem wywalenia DPF i EGR więc i tak muszę to kupić. Tymczasem nie wiem czy ten EGR nie jest już wylogowany. Jak to sprawdzić? Niestety nie mam przy sobie OP-COMa, będę miał go pod ręką dopiero jutro. Ale mam wrażenie jak patrzyłem w blokach pomiarowych, że coś tam się zmieniało przy EGRze. Ja mam wrażenie, że EGR jest wylogowany, ale nie jest do końca szczelny więc mimo że jest zamknięty to przepuszcza powietrze w wydech (co jest opisywane na forum) dlatego zaślepka poprawia trochę elastyczność przy ruszaniu. Podsumowując: czy możliwe jest że z zalogowanym EGRem mogłem nie dostać błędu? Jeśli jest już wylogowany a nie będę tego świadomy to wykonawca usługi wylogowania może mnie naciągnąć, mimo że nic nie zrobi, sami rozumiecie. Jak to sprawdzić? Pozdrawiam
  18. Witam wszystkich forumowiczów. Może temat był już poruszany ale nigdzie nie mogę znależć rozwiązania na przypadłość mojej VC Z19DTH, a wiec po wymianie silnika (zerwany pasek)na inny, nie chce odpalić. spaliłem już jeden rozrusznik, akumulator dobry EGR wymieniany na drugi, nawet był zaślepiany i nic. Czujnik walka rozrządu zmieniany na inny. Samochód podłączany pod OBD2, błędy jakie się pokazały to p0100 u2106 p1110 wydaje mi się ze te błędy to moja wina, nie podłączony filtr powietrza (przepływomierz) luźna klemy i odłączona wtyczka od łopatek wirowych rozrząd ustawiony na blokadach(jedna na wale druga na wałku rozrządu pompa bez znaków choć tez ustawiona na znak na pasku. świece grzeją samochód nie chce odpalic pali tylko na plac i zaraz gaśnie. wydaje mi się ze jest coś z paliwem lub z wtryskiwaczach. filtr wymieniony pompka z baku daje spore ciśnienie po włączeniu zapłonu. z gumowych przewodów na wtryskiwaczach spore ciśnienie z metalowych rurek ledwo co sączy. koledzy doradźcie mi co jeszcze mam sprawdzić. Jak mogę sprawdzić pompę wtryskową i może wtryskiwacze. zaznaczam ze nie mam specjalistycznych narzędzi pomiarowych poza OBD2 (zrób sam) pasek alternatora zdjęty ale to chyba nie przeszkadza, samochód stoi na kobyłkach. skrzynia automatyczna. PDF czysty. Proszę o jakieś rady co może jej dolegać gdzie jeszcze ręce mam włożyć i co wymienić.
  19. Witam serdecznie, pierwszy raz piszę na tym forum, jak dotąd tylko czytałem, więc za wszelkie błędy w umieszczeniu tematu z góry przepraszam. Pacjent Vectra C 1.9CDTI Z19DT 88kW 120KM 2004R Robiłem w mojej Vectrze C koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem, a przy okazji rozbierania kompleksowo czyściłem EGR, cały kolektor dolotowy z wymianą uszczelki, dałem nową uszczelkę pod kolektor wydechowy, do tego zaślepiłem i to całkowicie EGR, do tego czyściłem DPFa znanym sposobem 'na preparat do czyszczenia szyb kominkowych i grilla'. Poskładałem wszystko już w całość, odpaliłem, wywaliło błędy od przepływki i czujnika temp. powietrza w dolocie, tak wiec oba dotyczyły tego samego, nie było nic więcej. sprawdziłem kostkę, okazało się że piny nie stykały dlatego były te błędy. włożyłem w każdy pin po druciku zeby wszystko łączyło. Skasowałem błędy, odpalam i problem... Wyskakuje błąd:" P0400 - Rozpoznany zbytni przepływ recyr- kulacji gazu wydechowego(5B) - Obecny " A teraz log z auta odpalonego, pracującego na biegu jałowym: Napięcie akumulatora,13.5 V Przekaźnik pompy paliwa,Aktywny Pedal przyspieszania w pozycji biegu jalowego,Aktywny Czujnik 1 APP (Pozycji pedalu gazu),0.96 V Czujnik 2 APP (Pozycji pedalu gazu),0.47 V Wartosc kalkulowana pozycji pedalu gazu,0 % Pożądane jałowe,850 obr/min Prędkość silnika,850 obr/min Prędkość obrotowa wałka rozrządu,400 obr/min Zmodyfikowana prędkość obrotowa biegu jałowego,NO Obliczany przepływ powietrza,6 547 kg/h Przepływomierz powietrza,-7 kg/h Temperatura powietrza zasilanego,46 °C Temperatura powietrza zasilanego,2.21 V Temperatura paliwa,37 °C Temperatura paliwa,2.58 V Ciśnienie atmosferyczne,97 kPa Ciśnienie atmosferyczne,3.83 V żądanie ciśnienia ładowania,120 kPa Ciśniemnie ładowania,100 kPa Ciśniemnie ładowania,1.60 V Zawór elektromagnetyczny stosunku pul- sów ciśnienia ładowania,75 % Zlecona pozycja EGR (Recyrkulacja Spalin),100 % Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego),4 % Sygnał serwo PWM położenia przepustnicy,0 % Wymagane ciśnienie szyny paliw. Common Rail,31.03 MPa Common Rail ciśnienie paliwa,30.76 MPa Common Rail ciśnienie paliwa,1.17 V Sygnał PWM elektrozaworu sterowania ciśnienia w szynie paliwowej,32 % Prąd elektrozaworu sterowania ciśnienia w szynie paliwowej,0.83 a Elektrozawór odmierzania paliwa PWM,39 % Prąd elektrozaworu odmierzania paliwa,1.39 a B1S1 Temperatura spalin (rząd 1 czujnik 1),104 °C B1S1 Temperatura spalin (rząd 1 czujnik 1),1.0 V B1S2 Temperatura spalin (rząd 1 czujnik 2),76 °C B1S2 Temperatura spalin (rząd 1 czujnik 2),1.0 V Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,0 kPa Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,0.49 V Nasycenie filtra cząstek paliwa Diesel,0 % Przekaźnik czasu wstępnego ogrzewania,Nieaktywne 12V Przekaźnik diagnozy czasu nagrzewania wstępnego,Nieaktywny Lampka kontrolna czasu żarzenia,Wył 12V Prędkość pojazdu,0 km/h Dziwią mnie wskazania przepływomierza, doradźcie coś bo pół dnia siedziałem i kombinowałem i żadnych efektów, oprócz tego ze jak odepnę EGR to oczywiście daje błąd 'przerwa w obwodzie' ale ten P400-5B znika.
  20. Witam. Szukam kogoś kto jest w stanie pomoc z konfiguracją komputera w signum 2.2 direct z22yh. Informację które znalazłem na forum nie są jednoznaczne. - czy po usunięciu klap ale po zostawieniu sterownika działającego "w powietrzu" komputer będzie informował o błędzie? - jeśli błąd pozostanie to trzeba wylogować w sofcie ale czy wtedy musi zostać działający sterownik? - te same dwa pytania odnośnie egr. Czy po zaślepieniu ale pozostawieniu sprawnego EGR będzie błąd oraz czy przy konieczności wylogowania (jeśli zaistnieje) trzeba pozostawić działający EGR. -jesli usunę klapy i zaślepię EGR czy knieczna jest konfiguracja niskich obrotów aby auto nie było za słabe na niskich obrotach - czy w okolicach Wrocławia, Oleśnica, Namysłowa jest ktoś kto ogarnia takie softowe modyfikacje?
  21. Witam, mam taki problem mianowicie kupiłem Vectre 2.0dti jakieś 2 msc temu, w aucie zauważyłem pewne problemy jakis czas temu zaczęły być problemy z odpaleniem na zimnym silniku mogło to wynikać że jedna świeca żarowa nie grzałka. Wczoraj świece wymieniłem, ale zanim wymieniłem podłączyłem pod komputer i wyszedł błąd "włącznik pedału sprzęgła-staly" kontrolka samochodu z kluczykiem zapłata się podczas odpalenia auta lub po przekreceniu zapłonu, po chwili gaśnie i w trakcie jazdy się nie zapala. Kolejna rzecz to gdy po kilku godzinach stania na zimnym ruszam i gwałtownie dodam gazu na jedynce, dwójce bądź trójce tzn jak wskakuje na obroty wysokie to tak zaszarpie(zapierdzi) po chwili jak auto troche nabierze temperatury problem znika. Na zimnym jak dodaje gazu jest jeszcze taki dodatkowy odgłos razem z gazem ale nie wiem jak to opisać, może to normalne. Pozdrawiam dziękuję z góry za odpowiedzi, życzę miłej niedzieli. W załączniku zagadka ktoś wie co to jest? Domyślam się ale może ktoś coś podpowie.
  22. witajcie, od dłuższego czasu miałem problem z samochodem. Przy przekraczaniu 3tys obrotów na 4 i 5 biegu(ok 120 i 140km/h) auto wchodziło w 9/10 przypadków w tryb awaryjny. Znajomy mechanik twierdził że to na 100% egr co potwierdzało szperanie po internecie. EGR czyściłem kilkakrotnie i pomagało to na jakiś czas. Szykując się do następnych wakacji postanowiłem raz na zawsze rozwiązać ten problem. Chciałem oddać egr do regeneracji ale... Podjechałem dziś do firmy zajmującej się tego typu naprawami(regeneracje , zaślepianie itp) i wjechałem na hamownie. Okazało się że to absolutnie nie egr a mianowicie: przeładowanie turbiny (podobno na max 200kPa u mnie ładuje nawet 248) uszkodzony czujnik turbiny(bardzo się grzeje i nie reguluje odpowiednio), kody błędów to p0335 i p1590 - to błedy które pokazało po przyjeździe do warsztatu. Diagnoza to wymiana czujnika i regeneracja turbiny co daje sporą kwotę. Czy to na pewno te usterki? Co o tym sądzicie, czy trzeba to robić czy może niepotrzebny wydatek. Dodam że na powrocie z warsztatu po konkretnym przepaleniu auta na hamowni teraz ten tryb się nie włącza - nie wiem co to może oznaczać. Pomóżcie:)
  23. Hej Cześć, od jakiegoś dobrych dwóch miesięcy mam problem ze swoją Vectrą, i wszyscy mechanicy rozłożyli już ręcę. Vectra B 1.6 16V, Benzyna, 1999r, na liczniku niedawno wskoczyło 330 tys km. Zaczęło się od sytuacji w której po 40km jazdy autostradą zapalił mi się Check Engine, a silnik zaczął się "dławić" i mocno skakać na obrotach migając mi kontrolką "silniczka". Zatrzymałem się i na luzie wolne obroty sięgnęły 2500, po czym po kilku zgaszeniach-odpaleniach problem ustąpił. Stwierdziłem wtedy że to prawdopodobnie jakiś syf w paliwie, na najbliższej stacji wlałem STP do czyszczenia wtryskiwaczy i nie przekraczając 3tyś obrotów wróciłem do domu (jakieś 80km) bez większych problemów, choć czasami zdarzyło jej się szarpnąć a i mocy miała zauważalnie mniej. Przegląd pierwszych "winowajców" skończył się wyczyszczeniem silniczka krokowego i przepustnicy a także wymianą filtra paliwa - co nic nie pomogło, więc podmieniłem cewkę zapłonową (na wymienionej było jeszcze gorzej) przy okazji zauważając luźną kostkę od jednego z wtrysków. Szybkie przypięcie trytką i problem magicznie zniknął a samochód wrócił do życia. Dla sprawdzenia podpiąłem wtedy ELM327 i przy użyciu ScanMaster-ELM odczytałem: P1622 - zbyt niskie napięcie odniesienia B-20 (?) P0335 - nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A" P0340 - nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu P1612 - elektroniczny moduł sterowania (immobilizer) (?) P0200 - uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza P0500 - czujnik prędkości własnej pojazdu (?) VauxCheck nie wykazywał żadnych błędów, za to pozwolił mi wykasować te istniejące (ScanMaster przestał je po tym widzieć). Potem przez miesiąc jeździłem samochodem tylko lokalnie (do 6km) i wszystko było bezproblemowo aż postanowiłem znowu pojechać trochę dalej, gdzie po ok.30 km problem się powtórzył. Zgasiłem-odpaliłem i wszystko było okej do powtórki po kolejnym kilometrze, gdzie samochodu nie dało się już uspokoić i ewidentnie się "dławił". Zalałem znowu STP bez żadnego efektu, i ze świecącym Check Engine wróciłem samochodem który mocno szarpał i "nie miał siły" zwłaszcza na mniejszych obrotach. Zarówno ScanMaster jak i VauxCheck wykazał: P1622 - zbyt niskie napięcie odniesienia B-20 (?) P0335 - nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A" P0340 - nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wałka rozrządu P1405 - exhaust gas recirculator feedback circuit (?) a samochód po ostygnięciu wrócił do "normy" i jeżdżąc nim od kilku dni "lokalnie" nie zauważyłem żadnej zmiany w porównaniu do sprzed awarii. Boję się jednak że znowu problem wystąpi w dłuższej trasie. Macie jakieś pomysły co to może być? Przedewszystkim zależy mi na rozszyfrowaniu błędów P1622 i P1405 bo czuję że to jest przyczyną...
  24. Witam Mam problem z moja VC, moja V nie ma mocy gdy podjerzdzam pod gore nie ma sily wogole z 3 musze redukowac na 2 a nawet 1 bieg czasem, wciskam pedal gazu w podloge a auto wogole nie ma mocy. Obroty silnika sa dobre i rowne, pali na pierwszy raz. Przyspiesz tez bardzo slabo wydaje mi sie ze powinna bardziej przyspieszac przy 1.8 bo wczesniej mialem vectre b 1.6 i byla bardziej zrywna i szybsza niz ta V C co teraz mam. Czytalem ze moze to byc problem z EGR zaworem ale ja go nie mam w moim aucie wogole, czy jest to mozliwe zeby go nie bylo? Prosze o pomoc moze ktos mial takie same objawy jak ja. Dziekuje
  25. Witam serdecznie. Astra H 1,9 cdti 100 km. Miałem Problemy z EGREM wiec postanowiłem pójść przeczyścić, po okręceniu zauważyłem ZE JEST przepustnica Też nieźle zawalona wiec i ona została ściągnięta, po przemyciu w benzynie í wysuszeniu poskładałem wszystko i Czas na sondę. JT Żak, TZN najpierw Kontrolka "Auto oo Kluczem" po kilku kilometrach zgasło i zaświeciła SIĘ Kontrolka SILNIKA, sprawdzając Błędy metoda gaz hamulec mam 227956, 112508, 063804. Zrobiłem coś nie nie tak? Moze jakies wskazuwki.
×
×
  • Create New...