Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'ecu'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 10 results

  1. Witam. W skrócie kiedyś pisałem o potwornościach jakie uczynił poprzedni właściciel. Niemiec ów był rzeźnikiem chodź podawal ze jest mechanikiem... Potrzebuje informacji na temat ecu które było fabrycznie w viki b lift 1999 z silnikiem x20xev limeted edition 100. Nie mogłem odczytać kodów za pomocą zworki to zmodowalem autodiag k409 i się udało. Po krótkiej rozmowie z silnikiem zrozumiałem czemu immo jest odpięte. W samochodzie wymienił ecu na (zaraz podładuje laptopa i zaktualizuje) z silnikiem oznaczeniowo zgodnym x20xev ale z roku 97 a z tego co udało mi się odkopać jest duża różnica na przykład była dodatkowa pompa której teraz nie mam a samochód usilnie myśli ze jest. Brak mocy, falujące obroty, gasnie etc. Wie ktoś może z szanowanych kolegów gdzie dostane albo może ma wsad wlasciwy? to bym go willemem wgrał do mojego o ile będzie się nadawał. Za 20 min załączę co udało mi się odczytać. Pozdrawiam
  2. Cześć, mam problem z moja vectra c, a zaczęło się od wymiany przewodów hamulcowych. Tydzień temu przed przystąpieniem do prac auto paliło normalnie, nic dziwnego się nie działo. Przygotowując sobie "grunt" odłączyłem aku i go wyjąłem. Samochód stał tydzień bez aku. W między czasie odłączyłem 3 kostki: jedna na przewodzie paliwowym, druga przy zbiorniczku płynu chłodzącego i trzecia od ECU żeby podokręcać przewody do pompy ABS (wszystko na odłączonym aku). Wczoraj podłączyułem wszystko żeby odpowietrzyć układ, wkładam aku, przekręcam kluczyk i cisza... Nawet pompka paliwowa się nie włączyła, ale zauważyłem że światełka jakieś takie nie wyraźne, więc sprawdziłem napięcie na aku. Okazało się za niskie. Aku naładowany, podłączyłem dziś do auta i objawy takie same jak wczoraj. Do tego wszystkiego świeci się kontrolka od trakcji i kierowniczka z wykrzyknikiem i co ciekawe check engine sie nie świeci, wskaźnik paliwa nawet nie drgnie, a komputer pokazuje 0 zasięg, a paliwa w baku dobrze ponad polowa.Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem, całe. Przekaźnik przy przekręcaniu kluczyka pstryka ale rozrusznik nawet nie drgnie... Co może być przyczyna? Wszystko było robione delikatnie, więc nie możliwe żebym coś urwał czy przerwał...
  3. Witam! Od początku od kupna auta towarzyszą mi błędy wentylatora P1483, P1482. Sprawdziłem bezpieczniki od wentylatora chłodnicy, sprawne. Wyczytałem, że często powodem są przetarte, lub przerwane przewody idące ze sterownika wentylatorów do ECU. Zanim zdecyduję się na wymianę sterownika wentylatorów chciałbym sprawdzić przewody. Problem w tym, że nie mam pojęcia gdzie w moim aucie (Vectra C 1,8B, Z18XE) zlokalizowane jest ECU. Pozdrawiam!
  4. Cześć mam problem z moja VC ,a mianowicie po próbie podłączenia przycisku esp auto nie chce odpalić nawet nie kreci . ostatecznie przycisk nie zostal podlaczony z braku pinu od pompy abs. W op-comie jest dużo błędów. Na wyświetlaczu od radia w miejscu spalania ,temperatury i zasięgu jest literka "F" Procedura wygląda następujaco Przekrecam kluczyk W pozycję zapłonu KONTROLKI gasną oprócz aku ,kontroli Trakcji i wspomagania . Chce odpalic auto i nic. Wszystko Gaśnie radio KONTROLKI deska Rozdzielcza . przykładowo mam włączone grzane d*** podczas próby podpalenia auta gaśnie sygnalizacja że tak pas są wlaczone wyniki skanowania op-comem
  5. Cześć mam problem z moja VC ,a mianowicie po próbie podłączenia przycisku esp auto nie chce odpalić nawet nie kreci . ostatecznie przycisk nie zostal podlaczony z braku pinu od pompy abs. W op-comie jest dużo błędów. Na wyświetlaczu od radia w miejscu spalania ,temperatury i zasięgu jest literka "F" Procedura wygląda następujaco Przekrecam kluczyk W pozycję zapłonu KONTROLKI gasną oprócz aku ,kontroli Trakcji i wspomagania . Chce odpalic auto i nic. Wszystko Gaśnie radio KONTROLKI deska Rozdzielcza . przykładowo mam włączone grzane d*** podczas próby podpalenia auta gaśnie sygnalizacja że tak pas są wlaczone wyniki skanowania op-comem
  6. Cześć, na wstępie dodam ze jeśli było o tym pisane to proszę o przeniesienie. W sobotę pojawił mi się dziwny objaw, w trakcie przełączania na LPG poczułem poszarpywanie, wcisnąłem sprzęgło zapalił się check i silnik zgasł. Odpalił bez problemu i na benzynie kawałek nie było problemu tylko świecący check, ponowne przełączenie na LPG i znów zgasł. Dalszą część drogi pokonałem na Pb. Dzień wcześniej wymieniane filtry gazu więc myślałem że może jakiś syf poleciał i coś przytkał, wiec po dojechaniu na postoju odpaliłem, poczekałem aż się przełączy na gaz i przetrzymałem go na tym gazie z pedałem w podłodze no i później było już ok. po kilku odpaleniach check sam zgasł. W niedziele wymieniłem jeszcze świece tak na wszelki wypadek i wydawało się ze jest ok. Dziś w drodze do pracy zauważyłem (już na dobrze rozgrzanym silniku), że pojawia się poszarpywanie na LPG, wiec przełączyłem na benzynę i zapalił się check. potem jazda na przemian LPG/Pb. aż w końcu już tylko na Pb, przy czym na Pb w okolicach 2rpm wyczuwałem poszarpywania. Na postoju czy na LGP czy Pb chodzi podobnie czyli bez dziwnych zachowań. Dodanie gazu powoduje szarpnięcie. Błędy odczytałem metodą na pedał: 1565, 0301, 0303, 0302. I teraz pytanie, czy to tylko cewka czy czy padające ECU...? wypadanie zapłonów świadczy o cewce, ale ten błąd tempomatu?
  7. Cześć, Panowie pilnie potrzebuje pomocy - kiedy auto jest najbardziej potrzebne oczywiście musi zawieść! Mianowicie - świeci mi połowa deski rozdzielczej, wskazówki leżą, a na ekracnie TID (dwie linie) zamiast chwilowego spalania mam tylko literkę F.... Wczoraj odpalił i nie chodziła pompa wspomagania (wręcz musiałem cały olej przerzucać czyli na postoju bez skrętu) ,a dziś już nawet nie odpaliło. Świeci także aku (a ma napięcie 12,53V) Podpinam pod OBD i tam nie widzi ECU ;-( Co to zdechło? CIM, Alternator czy ECU? Pamiętam, że jak wskazówki leżą to najczęściej CIM, ale wtedy też odcina złącze OBD do ECU? Co mogę sprawdzić by znaleźć winowajce? Każda podpowiedź mile widziana!
  8. Witam wszystkich, Zakładam nowy temat ponieważ nie udało mi się odszukać na forum podobnego problemu jaki pojawia się w moim samochodzie. Vectra c 2.2 - silnik z22se Problem pojawił się już w zeszłym roku podczas dużych mrozów (ponad -15oC). Po przekręceniu kluczyka w stacyjce pod obrotomierzem zaczęła świecić się kontrolka samochodu z kluczykiem. Po kilku zamknięciach z pilota kontrolka gasła i dało się uruchomić silnik. W tym roku problem się pojawił już przy temperaturach na poziomie 5-10oC. Ponownie pojawia się kontrolka i podczas przekręcania kluczyka do zapłonu nie ma żadnej reakcji. Oczywiście klucz postępowania zamknij i otwórz samochód czasami pomaga. Natomiast w tym roku podłączyłem się do kompa (op com)i zawsze podczas takich problemów pojawia się błąd: P1614- otrzymany nieprawidłowy sygnał immobilizera (ECU) Czasami pojawią się inne błędy jednak nie powodują takiego zatrzymania samochodu. Kierunki odbijają, czujnik kąta skrętu działa, itd. Przy temp. powyżej 15oC 0 problemów. Po jego skasowaniu w ECU uda się uruchomić silnik a czasami błąd powraca. W ramach walki z problemem postanowiłem w trakcie zimnych dni grzać podstawowe układy (CIM oraz ECU). Grzanie nie przyniosło żadnych rezultatów. Odpowiadając jak to robiłem a mieszkam w bloku używałem suszarki a po podgrzaniu instalowałem układ. Dodatkowo wymieniłem antenkę od immo oraz baterie w obu kluczach. Przyznam że nie bardzo mam pomysł co mogę dalej wykonać by ustalić który podzespół pada. Oczywiście jeżeli nie uda mi się tego wykonać samemu będę musiał wstawić samochód do warsztatu jednak ceny i pomysły na naprawę wbijają w podłogę. Proszę o pomoc
  9. Na początku chcialbym sie przywitac. Jestem w posiadaniu Vectry b (kolejnej) , poprzednia była to Viki B 1.6 B+G ktorą wspominam bardzo dobrze i z utęsknieniem, obecnie posiadam Viki B 2.0 B+G i tutaj juz nie jest tak przyjemnie...od tygodnia mam problem z brakiem iskry na 2 i 3 cylindrze. Podczas jazdy pod góre szarpneło autem i zaczęła na gazie prychac , wiec przełączylem na benzynę i o dziwo to samo , więc jako ze było to trochę od domu to wstawilem ja do mechanika , po 3 dniach telefon ze juz wiadomo co (cewka) i ze za godzine moge odebrac auto, po pół h mechanik dzwoni i mówi ze to jednak nie cewka i zeby zabrac auto do elektryka , ale udało mi sie przetransportowac auto do domu, pomyslałem sobie że to wina lpg (podlaczenie +12 i sygnału do wiązki cewki) ale niestety po usunięciu takze brak iskry na 2 i 3 , jednak pod wieczor jak juz zwijalem sie do domu zauwazylem gesty dym z cewki i "fontanne płynnego plastiku" ,, to była cewka , po zbadaniu wtyczki idacej od ECU znalazlem cos takiego że pin 3 ma +12 ale mało tego pin 3 zwiera sie z pinem 2(z tego co wiem to masa sygnałowa) , a z pinem 1 juz nie ... czy tak ma być , czy znalazlem trop ? kurde aż przykro ale z Alfą nie mialem takich problemów poza walnietą pompą wspomagania przez za mały pasek ;/ Za każdą radę z góry dziekuje.
  10. witam Szanownych Kolegów, potrzebuję pomocy w diagnozie usterki jeszcze nie wiem do końca czego... Moja VC 1.9 CDTI nie zapala, nie kręci rozrusznik. Od jakiegoś czasu rozrusznik zaczął dziwnie się zachowywać (słychać było bendiks, ale nie kręcił, po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu wreszcie zaczynał kręcić, czasami ciężko, jakby miał za mało mocy). Wreszcie padło całkiem. Zakupiłem inny rozrusznik, wymieniłem i niestety dalej nie kręci. Objawy są takie: - po przekręceniu kluczyka w pozycję włączającą prąd zapalają się kontrolki na desce jak normalnie, ale z okolicy ECU (nie wiem czy dokładnie z modułu czy gdzieś pod nim) dochodzi trzykrotne "cyknięcie" - cyk cyk cyk i cisza; wcześniej tego trzykrotnego cykania raczej nie było, choć mogę być przewrażliwiony, - po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon słychać pojedyncze cyknięcie przekaźnika, przygasają tylko kontrolki grzania foteli (o ile grzanie jest włączone w danym momencie), - nie słychać stuku bendiksa, rozrusznik nie kręci Jutro wykręcam jeszcze raz rozrusznik i sprawdzę na krótko czy kręci, mój błąd nie zrobiłem tego wcześniej. Dziwi mnie tylko to trzykrotne cyknięcie po włączeniu prądu. Może ktoś z Was miał podobny przypadek? Jakiś bezpiecznik, przekaźnik? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. pozdrawiam Przemek
×
×
  • Create New...