Jump to content

W dniu dzisiejszym została dodana do menu forum wyszukiwarka google 

Link google

Pozdrawiam Admin

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'czujnik'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 30 results

  1. Witam wszystkich, Opiszę proboem z autem, bo nie wiem czy szukać mechanika na szybko czy mogę z tym jeździć. Silnik nagrzewa się do 90 stopni tylko podczas jazdy w korku. Podczas zwykłych dojazdów do pracy temperatura oscyluje pomiędzy 83-87 stopni. Jeden mechanik mówi, że to pewnie termostat. Mój mechanik jest na urlopie i pewnie za 2 tyg będę mógł to sprawdzić i naprawić. Czy mogę tak jeździć czy to jakoś negatywnie wpływa na auto? Jedyny minus to to, że muszę czasem wyżej kręcić żeby mi automat przełączył bieg. Temperature 85 stopni osiąga po jakiś 7 kilometrach Opel Vectra C 110 kW ecotec
  2. Witam Sprawa wygląda następująco. Po zakupie mojej Vectry C spod pedału sprzęgła wypadła mi sprężyna powrotna pedału sprzęgła. Po sprawdzaniu okazało się że aluminiowa rama w miejscu gdzie jest ta żółta nakładka jest wyłamana. Żeby tempomat działał musze zmostkowac czujnik położenia pedału sprzęgła. Jak to zrobić ?
  3. cześć koledzy mam problem w vectrze c przedlift , a mianowicie nie dziala czujnik deszczu , na opcomie wyświetla : B1335 - Czujnik deszczu, napięcie za niskie (02) - Nie występuje B1020 - Brak komunikacji z czujnikiem deszczu (71) - Obecny czujniki sprawdzalem lacznie z 5 sztuk i ciagle brak komunikacji . sprawdzilem tasme , na pinie 1 i 2 pokazuje okolo 12v czyli ok . ma ktos moze schemat gdzie w recu wchodzi 3 pin czyli sygnał? jak nie taśma to pozostaje rec i tutaj tez mam pytanie -trzeba go kupic wylogowanego i zalogowac u siebie tak ?
  4. Witam, mam kilka pytań odnośnie czujnika widocznego na zdjęciu poniżej: https://s2.ifotos.pl/img/vlcsnap-2_qspwnen.png 1. Orientuje się ktoś może do czego on służy? 2. W dodatku problem jest taki, że ww. przycisk nie działa. Załączam film żeby pokazać o co chodzi: 2.1: Po włączeniu zapłonu lub silnika działają wszystkie przyciski i czujniki oprócz tego jednego: https://youtu.be/y4PQ5aYgxdg 2.2: Przy lekkim przekręceniu kluczyka włącza się radio i elektryka (bez zapłonu) i wtedy inne przyciski nie działają a ten jeden miga na czerwono i po chwili gaśnie: Orientuje się ktoś w czym problem i do czego służy ten przycisk? Opel Vectra C 2006r, 1.9 CDTI 150KM
  5. Witam, prawdopodobnie mam zerwany czujnik kontroli poziomowania świateł, ten z przodu prawdopodobnie wpięty w lewy wahacz, piszę prawdopodobnie gdyż u mnie wisi bezwładnie. Mam więc do Was prośbę gdyż nie potrafię nic sensownego znaleźć w sieci konkretnie żadnego zdjęcia, czy ktoś może zamieścić jako JPG prawidłowy wygląd tego czujnika. dziękuje pozdrawiam
  6. Witam, kupiłem zbiornik płynu do spryskiwaczy z czujnikiem, żeby nie pojawiał się ciągle komunikat o jego niskim poziomie, teraz pytanie mam, jak i gdzie to podłączyć, gdyby ktoś mógł to łopatologicznie wytłumaczyć, jakieś zdjęcia, nie mam dwóch lewych rąk, ale takie coś robię pierwszy raz I jeszcze końcówki wężyków do spryskiwaczy mam zdjąć z mojej pompki i założyć na nową, czy uciąć i jakoś to połączyć? Z góry dziękuję
  7. witam mam problem skaner wykazal czujnik polozenia popychacza sterowania doladowaniem - wysokie napiecie nie potyrafie tego znalezc podobno gdzies na kolektorze ale nie daje rady zdjecia mile widziane pomozcie prosze
  8. Witam. Otóż zjawiłem się na tym forum, tak jak zjawiłem się na poprzednich forach związanych z poprzednimi samochodami. Czyli w celu wymiany informacji i dowiedzenia się czegoś ciekawego. Otóż stałem się posiadaczem Opla Vectry C Kombi z silnikiem 2.0DTI. Ogólnie na razie nie popisał się ten samochód niezawodnością,na początku przewód zasilania olejowego turbiny ciekł, wymieniłem, ostatnio padł rozrusznik, dobra zrobiłem, kilka dni wstecz świece żarowe, zrobione. Ale jaka kara boska na mnie spadła że dzisiaj wracając z zakupów na światłach zaczęło się gibanie obrotów i szarpanie silnikiem, gdy dojeżdżałem do domu całkowicie straciła reakcję na gaz, albo wkręcała się do 2tys i ledwo toczyła trzęsąc się i kopcąc jak opętana. Za niedługo zgasiłem, zapaliłem było normalnie, później znowu cyrk. Podłączyłem komputer, błędy z czujnika położenia przepustnicy. Wszystko jasne. Słynny czujnik położenia Elobau postanowił mi dać się we znaki, jak i koszta związane z naprawą. Jest parę opcji, pierwsza to kupno całego kolektora z czujnikiem ze złota który nie może być kurka sprzedawany osobno bo jacyś faszyści z opla tak zadecydowali, no ale cena 1600zł, szczególnie przed świętami to kosmos. Druga opcja to regeneracja za 140zł, która polega na przelutowaniu styków w czujniku i pomaga na parę miesięcy do roku. Trzecia chyba najrozsądniejsza opcja to wgranie softu od vectry sedan która czujnika nie posiada, ale nie wiem jakie to koszta, nie wiem czy później nie będzie przez to jakiś innych problemów(spalanie, gaszenie samochodu)? I tutaj pytanie do was drodzy vectrowicze, co teraz najlepiej zrobić? Czy wiecie coś o kosztach z tym softem? Czy może znacie jakieś inne rozwiązanie? No i czy jeżdżenie z odpiętym podciśnieniem od klapy gaszącej też ma jakieś konsekwencje?(oprócz wyskakiwania kluczka z autem oczywiście). Pozdrawiam i czekam na pomoc
  9. Witam.Jestem w trakcie przekładki Vectry C 2006r. I mam problem.Kupiłem maglownice bez czujnika,natomiast w Angliku miałem z czujnikiem,można to jakoś przerobić?
  10. Witam, Usiłuje przywrócić do stanu fabrycznego system aktywnego bezpieczeństwa w moje Viki, został mi ostatni błąd do usunięcia i potrzebuję waszej pomocy... Świeci się kontrolka na desce, Op-com wywala komunikat o wysokim napięciu, a w blokach pomiarowych jest informacja, że "brak komunikacji z prawym czujnikiem uderzeniowym". Zdemontowałem zderzak, przewody wyglądają na całe, wtyczka pasuje, czujnik ma właściwe oznaczenia, przeczyściłem styki sprayem do połączeń elektrycznych. Co może być nie tak? Czy sama wymiana załatwi sprawę? Czy jednak szukać przyczyny gdzie indziej? Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić ten czujnik? Ps. Zamówiłem używkę z alledrogo na podmianę. Aktualizacja 02.11.2017 Po zamontowaniu zakupionego w popularnym serwisie aukcyjnym czujnika RR, odniosłem sukces, kontrolka poduszek zgasła. Wszystko wróciło do normy. Załą czam listę usuniętych błędów.
  11. mam pytanie i prośbę o odpowiedź najlepiej ze zdjęciem mianowicie gdzie znajdę czujnik temperatury ten który podaje informacje do komputera w vectrze b 1,6 16v dodam że sinik wygląda tak jak na załączonym zdjęciu, dorzucam zdjęcie bo nie znam dokładnego oznaczenia silnika z góry dziękuję i pozdrawiam
  12. Witajcie Na początku potwierdzam, Tak, przeszukałem forum. Mam spory problem. Wczoraj jadąc do pracy zauważyłem migającą diode (temp. Chłodziwa) plus wskazówka temp. wychyliła sie do max czyli za czerwone pole. Zatrzymałem samochód,m zgasiłęm silnik, sprawdziłem płyn(OK), węże, etc. Wszystko było w porządku. odjechałem z 500m na pobliski parking. Po odczekaniu 2h, przekreciłem kluczyk, Systuacja sie powtórzyła. Temperatura od 0 poszybowała do max. Nastepnego dnia ,próbuje odpalic i ...nie pali, temperatura na zimnym silniku pokazuje wartość absurdalną, Zmierzyłem omomierzem czujniki ten przy pompie i termostatcie Pierwszy dał wartość 2.89 KOhm i 5V (poprawna polaryzacja) drugi 18Ohm i 11.98 (poprawna polaryzacja) przy temperaturze zewnetrznej 23C Dodam ze przy wypinaniu wtyczek temperatura na dashu nie spadła. Czy jest jeszcze jeden czujnik? Co robić? oto op com raport. Częć błedów jest wynikiem niskiego napiecia na aku. RAPORT DIAGNOSTYCZNY:OP-COM 100219a **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: CIMAdres Ÿród³owy: 0x00000245Identyfikator: 0x0014VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13204147Numer wersji oprogramowania: 12244872_Opis systemu: DELPH0400Hardware key number: *57GXXD Kod alfa: Data produkcji: 060322Code Index and version: 008 02 Nie znaleziono b³êdów. **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: ECMAdres Ÿród³owy: 0x000007E0Identyfikator: 0x0F22Nazwa systemu: Z18XERVIN W0L0ZCF6861108086Numer sprzêtu:2112Numer czêœci:55355631Numer wersji oprogramowania: 6577936105 Opis systemu: SIEM 0100Wpisz numer aprobaty: S06002Hardware key number: ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿProgramming Date: FFFFFFFFKod alfa: XXSoftware version: O675301CECU variant coding: 0x00003980 Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:2 P0115 - Obieg pr¹dowy czujnika temperatury cieczy ch³odz¹cej poza wymaganym zakresem(17) - Nie wystêpuje P0597 - Obwód zaworu termostatu p³ynu ch³odz¹cego Otwarty(04) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: ABS/TC/ESPAdres Ÿród³owy: 0x00000243Identyfikator: 0x6003Nazwa systemu: ABS 430 NGNumer sprzêtu:0Numer czêœci:13191182Numer wersji oprogramowania: 0348C33FHardware key number: Kod alfa: JAECU variant coding: 0x00000950 Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 C0800 - <Nieznany kod b³êdu>(03) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: EHPSAdres Ÿród³owy: 0x00000244Identyfikator: 0x0104Nazwa systemu: EHPS GEN3 TRWNumer sprzêtu:24444336Numer czêœci:0Numer wersji oprogramowania: V21_Opis systemu: TRW 0300Kod alfa: Code Index and version: 007 03ECU variant coding: 0x00000000 Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 C1550 - Wymieniæ Electronic Control Unit (ECU)(37) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: IPCAdres Ÿród³owy: 0x00000255Identyfikator: 0x1103VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13193044Numer wersji oprogramowania: 3.40 10/05Opis systemu: VDO 0400Hardware key number: 0000000000Kod alfa: RFData produkcji: 060405Code Index and version: 004 05 Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:2 P0115 - Obwód sensora temperautry cieczy ch³odz¹cej silnika Zakres/Dzia³anie(71) - Nie wystêpuje U2139 - Nieprawid³owy sygna³ mod. ster. kolumny kierown. (CIM)(71) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: AIRBAG SDMAdres Ÿród³owy: 0x00000257Identyfikator: 0x0102VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13186947Numer wersji oprogramowania: 0C0D4B11Kod alfa: KN Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 U2139 - Nieprawid³owe dane z modu³u ster. kolumny kierownicy (CIM)(7F) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: BCMAdres Ÿród³owy: 0x00000252Identyfikator: 0x0209VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13193590Numer wersji oprogramowania: D02D11 49041605Opis systemu: TEMIC04 Hardware key number: ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿOpis systemu: 0x20202020202020303031323531363136Kod alfa: NFData produkcji: 000600030206Code Index and version: Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:3 B2955 - Obwód ³¹cza danych czujnika uk³adu autoalarmu, napiêcie za niskie lub przerwany obwód(06) - Nie wystêpuje B2955 - £¹cze danych czujnika uk³adu autoalarmu, brak komunikacji(0F) - Nie wystêpuje B3916 - Brak komunikacji z sygnalem dzwiekowym alarmu(0F) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: RECAdres Ÿród³owy: 0x00000254Identyfikator: 0x0105VIN W0L0ZCF6861108086Nazwa systemu: REC Numer czêœci:13205774Numer wersji oprogramowania: 00000FA1Opis systemu: LEAR 0400Hardware key number: ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿKod alfa: FP Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 B3888 - Przerwany obwód prawego kierunkowskazu przyczepy(04) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: UECAdres Ÿród³owy: 0x00000253Identyfikator: 0x0105VIN W0L0ZCF6861108086Nazwa systemu: UEC Numer czêœci:13205796Numer wersji oprogramowania: 00000FA1Opis systemu: LEAR 0400Kod alfa: GG Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 B2575 - Przerwany obwód lewego œwiat³a mijania(04) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: DDMAdres Ÿród³owy: 0x00000259Identyfikator: 0x0106VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13193368Numer wersji oprogramowania: OP1D 193000Opis systemu: SIEM 0401Hardware key number: XXXXXXXXXXKod alfa: JQData produkcji: 423060Code Index and version: Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:1 B1325 - Zbyt niskie napiêcie uk³adu(03) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: PDMAdres Ÿród³owy: 0x00000258Identyfikator: 0x0105VIN W0L0ZCF6861108086Numer czêœci:13193369Numer wersji oprogramowania: OP1D 192000Opis systemu: SIEM 0401Hardware key number: XXXXXXXXXXKod alfa: JRData produkcji: 704060Code Index and version: Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:2 B1325 - Zbyt niskie napiêcie uk³adu(03) - Nie wystêpuje B1330 - Napiecie ukladu, wadliwe dzialanie(00) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: EHUAdres Ÿród³owy: 0x00000241Identyfikator: 0x0405Nazwa systemu: CD 70 NaviNumer sprzêtu:13188434Numer czêœci:13188477Numer wersji oprogramowania: C0099/R291E/N0098Opis systemu: SIEM 0400Kod alfa: LQData produkcji: 20060330Code Index and version: 003 02Audio Index and version: 043 04 Nie znaleziono b³êdów. **********************KONIEC ECU ID********************** **********************POCZ¥TEK ECU ID**********************Source Address: DISAdres Ÿród³owy: 0x00000246Identyfikator: 0x1301VIN W0L0ZCF6861108086Nazwa systemu: CID/GID EpsilonNumer sprzêtu:13128263Numer czêœci:24461297Numer wersji oprogramowania: CE59-/00050Opis systemu: SIEM 0400Kod alfa: DBCode Index and version: 011 01 Iloœæ zapisanych kodów b³êdów:3 U2107 - <Nieznany kod b³êdu>(71) - Nie wystêpuje U2139 - Nieprawid³owe dane z modu³u ster. kolumny kierownicy (CIM)(71) - Nie wystêpuje U2201 - Brak komunikacji magistrali CAN z EHU (Modu³ multimedialny)(00) - Nie wystêpuje **********************KONIEC ECU ID**********************
  13. Witam, mam problem z moją z18xe , co jakiś czas podczas odpalania długo kręci a po odpaleniu pojawia się check i kontrolka ESP. Obroty dochodzą tylko do 4.000 ,auto szarpie. gdy zgaszę i odpalę ponownie jest to samo. czasami gdy zgaszę na ok 5 minut to mu przechodzi. częściej to się dzieje na ciepłym silniku , lecz nie zawsze. Komputer pokazuje : Czujnik Wałka rozrządu przerwany obwód. czyżby kabelek się upalał???
  14. Witam wszystkich! Nie mogłem nigdzie znaleźć tematu dot. czujników parkowania z przodu. Chodziłoby mi o to, czy ktoś mógłby podesłać mi zdjęcia gdzie się znajdują, jak je wymontować i założyć nowy? Nie działa mi jeden czujnik, wiem nawet który, ale nie wiem jak się do niego dostać, a może obędzie się bez kanału i mechanika/elektryka VC 2008 GTS OPC Line - zderzak przedni z wersji OPC. Zwykłe zdjęcia z "pod spodu" zderzaka ze wskazaniem miejsca gdzie co i jak byłyby mile widziane. Nie chciałbym wymontowywać pół auta. Jeżeli temat już gdzieś jest to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie we właściwe miejsce.
  15. Witam wszystkich, Na wstępie napisze jakie mam auto, pozniej problem z jakim się zmagam. Signum, 2005, 2.0dti. Od jakiś 3 tygodni pojawia mi się ikona samochodu z kluczykiem. Jako, że mam kolegę dysponującym komputerem błąd został zdjagnozowany jako problem czujnika przepustnicy. Nie spisałem dokładnego kodu błędu, mój błąd. Jako, że gdy czytam o tym problemie wśród innych użytkowników opla sam nie jestem przekonany, że właśnie o to samo u mnie chodzi. Objawy są następujące. Gdy silnik jest zimny wyskakuje wyskakuje ten błąd. Czasami, nie zawsze, silnik delikatnie szarpie na postoju. Delikatnie. Przez jakieś 2, 3 minuty migają przednie lampy i ekran od radia. Gdy jadę z tym błędem mam wrażenie jakby auto było delikatnie słabsze i dymiło przy dodawaniu gazu, ale nie wchodzi w tryb awaryjny. Gdy silnik jest nagrzany - po przejechaniu ok 10km, wyłączeniu i odczekaniu z 30sek i włączeniu auta spowrotem błąd znika, jakby nic z samochodem się nie działo. Auto może stać i pół godziny, gdy się je odpali nadal błędu nie ma i jeździ się bez problemów. Natomiast gdy postoi dłużej historia wraca. Nie zauważyłem żadnych wycieków płynów, turbina nie świszczy. Silnik nawet z błędem chodzi równy, poza momentem gdy go się uruchamia po dłuższym postoju. Ma może ktoś jakieś sugestie, nie chciałbym na ślepo wymieniać czujnika, przepustnicy bądź czego innego. Dziękuję z góry za pomoc
  16. Cześć, dziś zapalił mi się czujnik od płynu chłodzącego. Czym to może być spowodowane, sprawdziłem płyn jest ok nawet troszeczkę dolałem ale nadal nic. Co dziwnego po zapaleniu się tego czujnika tak jakby samochód się wolniej nagrzewa ? Bardzo proszę o pomoc jestem zielony w tym temacie dlatego zgłaszam się do ekspertów. Z góry dzięki za pomoc.
  17. Witam. Chcę wymienić czujnik wału, już go okręciłem, wtyczka odpięta ale nie mogę sobie za chiny poradzić z przeprowadzeniem kabla pomiędzy pompą wspomagania a obudową rozrządu. Czy ktoś wie jak to zrobić ?? Silnik 1.8 X18XE. Pozdrawiam
  18. Dobry wieczór. Mój problem z autem Opel Vectra B 99 2.0 DTL 85KM rozpoczął się kilka miesięcy temu. Jechałem w trasę, przeszło 400 kilometrów. Jechałem przez autostradę około 200 kilometrów. Przy zjeździe z niej na drogę "lokalną" nagle przestał działać obrotomierz, wskazówka spadła na "zero". Auto straciło moc, weszło w znany mi tryb awaryjny. Toczyłem się do celu mojej podróży jadąc maksymalnie 80 km/h. Po drodze zadzwoniłem do znajomego mechanika - stwierdził uszkodzenie czujnika położenia wału. Następnego dnia auto odpaliło, co więcej, moc powróciła, nie było żadnych oznak, że coś się działo poprzedniego dnia. Postanowiłem i tak i tak zaopatrzyć się we wspomniany czujnik i go wymienić. Niestety, po drodze zaczął występować inny problem: auto odpala i gaśnie po około 2 sekundach. Mechanik na komputerze odczytał błędy: błąd immobilizera. Wymienił jednakże tylko czujnik. Zapytacie: dlaczego nie zrobił nic z immobilizerem? Ponieważ... problem nie występuje. To jest największy "problem tego problemu" - nie ma żadnej zasady co do tego, że auto "odpala i gaśnie". Niekiedy kilka dni odpala, jeździ, nie ma z tym żadnego problemu a są dni takie jak dziś kiedy to nawet po trasie około 30 kilometrów nie chciał ponownie odpalić (wyskoczyłem wyłącznie do sklepu na parę minut). "Zaskoczył" dopiero za 6-8 razem. U wspomnianego mechanika stał dwie doby, problem z odpaleniem i zgaśnięciem nie wystąpił. Ważną informacją może być również to, że dzisiejszego poranka akumulator odmówił współpracy ze względu na temperaturę, więc zadzwoniłem po pomoc taxi. Kable przypięte, auto odpala bez problemu. Kupiłem nowy akumulator. Czy przyczyną powyższego problemu może być akumulator? Bateria w kluczyku? Czy trzeba wymienić cały system immo? Proszę o pomoc.
  19. Witam wszystkich Jestem posiadaczem Opla Signum 2.2 DTI 2003r. Mam problem prawdopodobnie z czujnikiem temperatury wewnątrz/zewnątrz samochodu. Pokazuje on 70 stopni przy dzisiejszym -1... Problem jest dość duży bo na klimatroniku dwustrefowym leci powiew jak z Syberii. Miał ktoś może coś podobnego w VC/Signum? Liczę na waszą pomoc bo jazda na manualnym ustawieniu max temperatury nie wiele pomaga, a jeździć trzeba
  20. Witam, jestem posiadaczem Vectry B 1.8, w której niestety odcina mi zapłon przy 4,5 tys obrotów. Dodatkowo autko ciężko odpala i wyczytałem na forum, że jest to winą właśnie czujnika położenia wału i tutaj moje pytania: czy wymiana akumulatora i tak będzie konieczna?(poprzedni właściciel twierdzi, że to wina właśnie tylko tego) czy jest sens teraz kupować jakieś zamienniki? w sensie jak z ich jakością i wytrzymałością? ewentualnie w razie trudności z dostępem do oryginalnych nowych to stary ze szrotu na przykład też będzie dobry ? Dodatkowo drugim problemem jest to, że w momencie gdy próbuję podłączyć radio to nie działa. W momencie gdy wpinam kostkę słychać tylko dźwięk jakby płyty w radiu i na tym koniec. Radio na pewno jest sprawne bo sprawdzałem w drugim aucie, bezpieczniki nie są spalone. Co może być tego przyczyną ? Za słaby akumulator też ?
  21. Witam. Jakiś czas temu pojawił się komunikat "układ alarmowy". W międzyczasie sprawdziłem alarm, działał. Komunikat czasami się nie wyświetlał, jakby wszystko było ok. Później zaczął już być non stop. Alarm przestał działać. Znajomy podpiął kompa i wyszło, że najprawdopodobniej czujniki od alarmu (te przy lusterku) padnięte. Dziś zamontowałem inne (używki oczywiście) i dalej to samo. Sprzedawca zapewniał, że działające. No chyba nie są te czujniki tak wadliwe, że u mnie padły dwa a i te co kupiłem też walnięte. Sprawdzałem bezpieczniki, są ok. Więc nie wiem o co kaman. Miał ktoś podobną sytuację? Z góry wielkie dzięki.
  22. Witajcie, Już sam zgłupiałem, czy działa u mnie TPMS czy nie. Może ktoś pomoże rozwiać moje wątpliwości. Vectra C przedlift, wersja Cosmo, wyposażona na 1000% w TPMS. Zakupiłem 4 szt czujników AA (ponoć sprawne). Zakładam koła, auto śmiga, brak ikony "opony z wykrzyknikiem". Z wielu przeczytanych tematów dowiedziałem się, że nie trzeba logować/parować/ustawiać czujników. Same się znajdą. Pomimo upuszczenia ciśnienia w oponie do naprawdę niskiej wartości komputer nie pokazał komunikatu. Robię tak tak z drugim i trzecim kołem. Dalej nic. O dziwo ikona zapala mi się, jak podgrzewam dłużej świece żarowe. Czyli 2-3 razy zapłon ON i OFF i już na blacie jest ikonka "opony w wykrzyknikiem". Znika dopiero po wyłączeniu zapłonu na niedługi czas. Przed zakupem i montażem tych 4 czujników miałem istny bałagan: w dwóch kołach brak czujników, w jednym czujnik AA, w drugim AC. Kontrolka świeciła się non stop. Ale ale ale, ze 4 razy komp pokazał mi niskie ciśnienie. Czyli coś tam działało Podłączyłem OP-COM'a by sprawdzić cały ten TPMS ale za wiele zrobić nie mogę. Poza zwykłymi błędami reszta funkcji jest niedostępna. Chciałem choćby sprawdzić czy czujniki prawidłowo odczytują ciśnienie. W polifatch jest chyba jakieś ukryte menu w BC gdzie coś takiego widać. Nie wiem czy przedlifty też to posiadają i jak można tam się dostać. Słyszałem też wersję, że do poliftów pasują czujniki oznaczone kodem AC. AC pochodzi chyba z poliftów. Czy ktoś jest w stanie ogarnąć temat i powiedzieć co można sprawdzić i jak zrobić by system ten zaczął pracować tak, jak powinien ?? Sławek
  23. Dobra sprawa wygląda tak: Zepsuł mi się czujnik otwartych drzwy, tylne prawe. Zdjąłem tapicerke z drzwi, odpiąłem wiązkę elektryczną od zamka, w wiązce jest 5 kabelków: Szary Brązowy Czarno-czerwony Czarno-niebieski Czarno-żółty Poszukałem po necie i znalazłem co nie co, ale nie wiem czy dobrze odczytuję te informację. Chcę zrobić tak żeby Auto ciągle pokazywało, że drzwi są zamknięte, nie widzi mi się jakoś wymieniać tego zamka tylko z tego powodu, że czujnik nie działa. Które kabelki muszę ze sobą połączyć aby ciągle był sygnał jako że drzwi są zamknięte? Da się coś takiego zrobić? Stawiałbym że szary trzeba podpiąć do masy (brązowy?) ale nie chce nic spieprzyć nie znam się na tym za bardzo. Niżej zamieszczam informacje które znalazłem: http://scr.hu/22gf/oxegi http://scr.hu/22gf/xw18x
  24. Witam! Jestem nowy i mam nadzieję, że wszystko dobrze zamieściłem i uda mi się opisać problem. Zacznijmy od tego, że kupiłem Vectre B combi z palącym się "check" z błędem "0340 Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu". Jezdziłem tak 2 000 km i w końcu zdecydowałem się go wymienić. Kupiłem używany oryginał Siemensa na allegro, ponieważ nie umiałem znaleźć nigdzie nowego. Zamontowałem i jakoś 2 dni wszystko było okej, kontrolka zgasła, błąd wykasowany przez komputer, aż do czasu kiedy auto w pewnym momencie podczas jazdy zaczęło szarpać, obroty falowały i zgasło. Ciężko było je zapalić, lecz po chwili kręcenia zapaliło lecz zaświeciła się kontrolka "check" i znowu normalnie jeździło. Później jechałem i na prostej drodze zaczęło przerywać i był dziwny odgłos, jakby powietrze gdzieś uciekło, a samochód chodził jakby palił na 3 cylindry. Jednym słowem jak traktor. Okazało się, że wężyk wyleciał, wsadziłem go i silnik znowu równo pracował, lecz kontrolka się świeciła. Następnego dnia jechałem bez zapalonej kontrolki na prostej drodze i znowu zaczęło szarpać i zgasł. Zjechałem na bok, zapaliłem bez kontrolki lecz ciężko było nim ruszyć, bo od razu gasł. Gdy zapaliłem po jakimś 5 razie z kontrolką to normalnie się dało ruszyć i dojechałem do domu. Postawiłem je na noc, rano ide do samochodu, zapalam kontrolka się nie świeci, ruszam, jade około 200 metrów i znowu to samo, samochód zgasł na rondzie i gdy je zapaliłem to kontrolka się paliła i auto jeździło. Następnego dnia wieczorem jechałem 30 km w jedną stronę i kontrolka się nie paliła i jechało normalnie, gdy wracałem kontrolka też się nie paliła i szczęśliwie zajechałem. Kolejnego dnia znowu jechałem 30 km bez kontrolki, zgasiłem auto, zapalam i kontrolka się zaczęła znowu świecić, jechałem jakies 5km z zapaloną kontrolką, zgasiłem i zapaliłem bez kontrolki. Dodam jeszcze, że gdy kontrolka się paliła to auto kręciło się do 4 500 obrotów i miało najprawdopodobniej tryb awaryjny bo było zmulone. Gdy kontrolka się pali to auto jeździ, lecz gdy się nie pali to albo szczęśliwie dojade do celu albo zacznie szarpać i kontrolka się zapali. Czujnik posiadam z owalną wtyczką, czyli chyba ten nowszy typ. Wczoraj zczytałem błędy metodą "mostkowania" i pojawiły się takie błędy: 0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A" 0340 Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu 0351 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1 + 4 za niskie napięcie 0352 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie napięcie Teraz moje pytania. Czy te wszystkie błędy pojawiły się dlatego, że czujnik wałka rozrządu był używany i może nie działać? Czy jak kupie nowy czujnik to błędy znikną? Czy jest inna przyczyna która psuje te czujniki, albo gdzieś nie ma styku? Czy jeżeli kupie czujnik z prostokątną wtyczką, to da rade go zamontować czy w gre wchodzi tylko wtyczka owalna? Czy wymienić przy okazji czujnik wału korbowego? Proszę o pomoc i z góry dziekuję!
  25. Co jakiś czas pojawia mi się komunikat P1901 - Czujnik ciśn. filtra cząsteczek - za duża różnica ciśnień (75) - Obecny. Auto wtedy traci moc oraz od czasu do czasu pojawia sie samochód z kluczykiem. Po wypaleniu DPF czy to opcome czy w trasie na jakiś czas problem ustępuje po czym wraca. Zastanawiam się czy trzeb wymienić CZUJNIK CIŚNIENIA SPALIN DPF ALFA OPEL FIAT 1.9? Jak tak kto gdzie on dokładnie jest w aucie? Co należy dodatkowo zdiagnozować w aucie przy tym błędzie? typ czujnika BOSCH 0 281 002 783
×
×
  • Create New...