Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'ciężko odpala'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 4 results

  1. Witam szanownych forumowiczów, Od kiedy nabyłem signum z roku 2008 z silnikiem o pojemności 1.8 i kodem Z18XER z instalacją gazową (stargas założony w Niemczech w 2009r), auto aktualnie ma przebieg 220tyś, mam problem z wydłużonym czasem rozruchu silnika. Opis problemu: Jeżeli silnik nie wystygnie do końca (jego temperatura jest kilka stopni C wyższa niż otoczenia) odpalanie nie sprawia problemów. Jednak po wystygnięciu silnika do temperatury otoczenia (im niższa tym dłużej trzeba kręcić rozrusznikiem) występuje problem z rozruchem (film1). Po długim rozruchu z problemami, każdy kolejny jest poprawny. Włączone odbiorniki nie mają żadnego wpływu, wciśnięty pedał gazu i/lub sprzędła również nie wpływają na rozruch. Dla zobrazowania problemu wyciągnąłem dane z kompa samochodu (opcom - diagnostyczna lista danych) i przedstawiłem je w formie wykresów, (w szczególności proszę zwrócić uwagę na ich pierwszą połowę): - pierwsza lista danych: problem z odpaleniem (plik1) brak problemu z odpaleniem (plik2) - druga i trzecia lista danych: w przygotowaniu Co było zrobione: - wymiana starych świec na ngk - jedno elektrodowe, - trzykrotny pomiar ciśnienia sprężania (optymalne ciśnienie powinno wynosić 10bar, wg innych danych 14-16bar) w warsztacie samochodowym przez mechanika = 13bar, przeze mnie tanim miernikiem z połączeniem gwintowym = 8bar (na 90% była nieszczelność między gwintem a o-ringiem uszczelniającym), przeze mnie tanim miernikiem z połączeniem gumowym (przysadka stożkowa) = 10bar, - oględziny endoskopem powierzchni tłoków (film2), - wymiana oleju i filtrów: oleju, benzyny, gazu, - odczytanie błędów przez profesjonalny komputer diagnostyczny (niestety nastawa dla silnika Z18XE), błędy z układu sterowania silnikiem: U009 szyna danych CAN, zakłócenia działania, P0564 Regulacja prędkości jazdy, zakłócenia działania (fizyczny problem z działaniem tempomatu - myślę, że nie związane z rozruchem), P0170 Korekta paliwa (rząd 1), zakłócenia działania (jak teraz myślę, to chyba niesłusznie zbagatelizowałem ten błąd) Błędy z układu sterowania silnikiem udało się wykasować i już nie wykonywałem drugi raz odczytu przez ten serwis. - wielokrotne odczytywanie błędów przez oprogramowanie OP-COM, nie zauważyłem powiązań z bieżącym problemem, jedyne do czego mógłbym się przyczepić to: odczyt błędów z ecu (plik3) Opis systemu: DELPH0400 (cewkę wysokiego napięcia też mam chyba z delphi, czyżby jednak cewka?) B1000 - Przepełnienie licznika wysokiego napięcia w systemie (system zablokowany) (00) - Nie występuje Co jest do zrobienia: - czyszczenie wtryskiwaczy benzynowych (mile widziane informacje jak się do tego zabrać i na co zwracać szczególną uwagę), - wymiana listwy z cewkami wysokiego napięcia (tą wymianę chciałbym maksymalnie odwlec w czasie, po oględzinach cewka wygląda jakby była już wymieniana przez poprzedniego właściciela, żadnych pęknięć, przepaleń, zacieków, brudu), - kolejne wykluczanie elementów (dziękuję za to zdjęcie koledze @Cretux) https://forum.vectraklub.pl/uploads/monthly_2018_10/1962722342_Beztytuu1.png.7d717bea1197a75355b151a7596414b8.png film1 https://www.youtube.com/watch?v=_JiO2EbZ70Y film2 (w przygotowaniu) plik1 nok_Livedata_2008_Vectra-C Signum_Silnik__Z 18 XER_201812051231a.pdf plik2 ok_Livedata_2008_Vectra-C Signum_Silnik__Z 18 XER_201812051233.pdf plik3 DiagReport_2008_Vectra-C Signum_Pojazd__Informacje o kodach błędów w pojeździe_201812031308.txt Pozdrawiam i proszę o pomoc. Korn.
  2. Witam, posiadam Vectre C 1.6 benzyna +gaz. Mam ja od listopada i gdy silnik jest zimny to ciężko odpala muszę kręcić z 3 razy. Gdy już to zrobi nawet gdy go zgasze to pali od strzała. Sprawdziłem i wyczyscilem świece lecz nie pomogło. Zastanawiam się nad pompa paliwa lecz wydaje mi się że wtedy byłby problem problem przy rozgrzanym silniku. Jaka to może być przyczyna? 20181126_172042_001_001_001_001_001.mp4
  3. Witam, Jestem posiadaczem Opla vectra B po lifcie z silnikiem 1.8 16v z 2000r. Co jakis czas profilaktycznie oddaje samochód do mechanika co by chodził idealnie. Kilka dni temu odebrałem go z warsztatu, wymiana uszczelki pokrywy zaworów, świec i łącznika elastycznego na tłumiku. Następnie zrobiłem trasę 900km, bez żadnych problemów, a dzisiaj ruszam w miasto, Opel chodzi normalnie, zatrzymuje się na światłach, chwile stoję i nagle Vectra zgasła... odpaliła bardzo ciężko, chodziła nie równo i trzęsło cała budą. Po ruszeniu i przejechaniu dosłownie 10 metrów samochód znów chodził normalnie. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz dzisiaj, i to 3 razy. Co może być przyczyną takiego zachowania? Pozdrawiam
  4. Witam. Moja przygoda z Vectrami zaczęła się już dawno. Teraz zakupiłem kolejną, trzecią już viki i postanowiłem założyć tu konto. Moja viki to przedlift,silnik 1.8 115km B+G drugiej generacji ze sterownikiem. Zaraz po zakupie zastanowił mnie fakt dlaczego ona zaraz po odpaleniu nie ma siły ,,iść''. Dopiero jak się rozgrzał wszystko było ok. Okazało się że do wymiany jest sonda lambda i sterownik od gazu. Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy. Zgasł nawet check. Pozostał tylko problem z ciągle rozładowującym się akumulatorem a przecież ma niecały rok. Mechanik stwierdził że wszystkiemu winne szczotki. Po wymianie szczotek bez zmian. Zaraz po odpaleniu światła są blade a po przegazowaniu wyraźnie mocniejsze. Ostatnio w trasie podczas jazdy najpierw zgasło radio,później zaczął migać komputer,następnie zapaliła się kontrolka ABS a po chwili zaświeciły się wszystkie możliwe kontrolki na desce rozdzielczej. Zgasły też światła,silnik nie. Nastepnego dnia viki odpaliła z trudem. Akumulator padnięty. Przy odpalaniu kichnął gaz a przecież odpalam na benzynie co nigdy wcześniej się nie zdarzyło. Po tym zdarzeniu pojawił się wystrzał gazu co nigdy wcześniej nie miało miejsca. Zapomniałem dodać że zaczęły też falować obroty. Z 1000 spadły na 500 a z 500 wzrosły na 1500 i ustabilizowały sie na 1000. Wyczyściłem przepustnice wraz z silniczkiem krokowym,dałem nowe uszczelki,wymieniłem świece. Kable są ok. Skąd ta dyskoteka na desce i gasnące światła?? Alternator??
×
×
  • Create New...