Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'check'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 19 results

  1. Witam, od jakiegoś czasu pojawia mi się check-engine: podłączam się przez OBDII za pomocą bluetooth i aplikacji PISTON - tylko to mam w tej chwili. Błąd jak mi się pojawia to "P0170 - Podsytem - Układ paliwowy i dolotowy. Czujnik O2 (Bank1) - usterka dostrajania paliwa". Kasuję, ale po jakim czasie się znowu pojawia - podczas jazdy na LPG. Z czym może być związany? Zaobserwowałem za pomocą w/w aplikacji: 1. Bez błędu na LPG: - poz. przepustnicy [%] zmienia się w przedziale: ok 4,3 - 8,6 - sonda lambda 1 [V]: 0,015 - 0,055 - sonda lambda 2 [V]: 0,055 - 0,115 2. Z błędem na LPG: - poz. przepustnicy [%] zmienia się w przedziale: ok 3,1 - 3,9 - sonda lambda 1 [V]: 0,410 - 0,820 - sonda lambda 2 [V]: 0,195 - 0,525 3. Bez błędu na benzynie: - poz. przepustnicy [%] zmienia się w przedziale: ok 2,7 - 3,2 - sonda lambda 1 [V]: 0,115 - 0,855 - sonda lambda 2 [V]: 0,660 - 0,135 Vectra C 1.8 122KM,LPG Stag Q-box kalibrowany jakiś czas temu.
  2. Witam posiadam Opla Vectrę b 1.8 16v otóż przy jeździe na benzynie wyskakuje oto taki błąd który udostępniam pod filmikiem . Prosiłbym o odczytanie tego błędu, ponieważ najzwyczajniej nie znam się :/ błąd wyświetliłem za pomocą zwarcia bodajże pinu 5 z 6. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
  3. Panowie, taki problem: Odpaliłem auto jak gdyby nigdy nic (z zamiarem zrobienia przeglądu) i przywitała mnie ikona auta z kluczykiem. Pomyślałem, że sprawdzę, czy po ponownym odpaleniu zniknie - niestety samochód już więcej normalnie nie odpalił. Objaw obecny jest taki - odpalam - widzę, że złapał i po ok. sekundzie lub mniej gaśnie. Podpiąłem pod kompa i mam takie błędy (zaznaczam że w drodze eksperymentów aku prawie zdechł, więc część z nich wynika pewnie z niskiego napięcia): PO kasowaniu (pogrubione = obecne): Source Address: CIM błędów:1 U2108 - Brak komunikacji magistrali CAN z układem ABS (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: ECM błędów:3 P0070 - Usterka czujnika temp. powietrza otoczenia (71) - Obecny P1483 - Obwód wentylatora 3 stopień regulacji Otwarty (04) - Obecny U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: ABS/TC/ESP błędów:2 C0895 - Napięcie zasil. czujnika obrotu wokół osi pionowej- poza zakresem (08) - Obecny C0800 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny *********************************************************** Source Address: EHPS błędów:3 C1523 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny C1550 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU) (37) - Obecny U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: AHL/AFL błędów:1 B1325 - <Nieznany kod błędu> (03) - Obecny *********************************************************** Source Address: DDM błędów:1 B1325 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny *********************************************************** Source Address: PDM błędów:1 B1325 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny *********************************************************** Source Address: ECC błędów:2 B0225 - Obwód silnika przesłony recyrkulacji, wadliwe działanie (06) - Obecny U2117 - Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem (72) - Nie występuje PRZED kasowaniem: Source Address: CIM błędów:3 B3114 - Kluczyk z pilotem 1 nie zsynchronizowany (00) - Nie występuje B3794 - Obwód przełącznika tempomatu - usterka (08) - Nie występuje U2108 - Brak komunikacji magistrali CAN z układem ABS (00) - Obecny *********************************************************** Source Address: ECM błędów:5 P0070 - Usterka czujnika temp. powietrza otoczenia (71) - Obecny P0400 - Obwód zasilania zaworu recyrkulacji spalin, napięcie za niskie (03) - Nie występuje P1483 - Obwód wentylatora 3 stopień regulacji Otwarty (04) - Obecny P0650 - <Nieznany kod błędu> (04) - Nie występuje U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: ABS/TC/ESP błędów:1 C0800 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: EHPS błędów:3 C1523 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny C1550 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU) (37) - Obecny U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: AHL/AFL błędów:3 B1000 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU) (00) - Obecny B1325 - <Nieznany kod błędu> (03) - Obecny B3415 - Napięcie zasilające czujnik poziomowania pojazdu przód/tył, napięcie za niskie (02) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: REC błędów:2 U2103 - Brak komunikacji z szyną CAN (mała prędkość) (00) - Nie występuje B3445 - Przerwany obwód tylnego lewego światła hamowania (04) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: UEC błędów:2 U2103 - Brak komunikacji z szyną CAN (mała prędkość) (00) - Nie występuje B3869 - Obwód kierunkowskazu prawego, napięcie za niskie (04) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: DDM błędów:4 B1640 - Element grzewczy lusterka kierowcy, wadliwe działanie obwodu (00) - Nie występuje B1325 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny B1330 - Napiecie ukladu, wadliwe dzialanie (00) - Nie występuje B3843 - <Nieznany kod błędu> (04) - Nie występuje Source Address: PDM błędów:2 B1325 - Zbyt niskie napięcie układu (03) - Obecny B1330 - Napiecie ukladu, wadliwe dzialanie (00) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: DIS błędów:3 U1420 - Za niskie wejście szyna zbiorcza SDA (02) - Nie występuje U1421 - Za niskie wejście szyna zbiorcza SCL (02) - Nie występuje U1422 - Przerwa w obwodzie szyny zbior- czej MRQ (02) - Nie występuje *********************************************************** Source Address: ECC błędów:2 B0225 - Obwód silnika przesłony recyrkulacji, wadliwe działanie (06) - Obecny U2117 - Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem (72) - Nie występuje *********************************************************** Pierwsze podejrzenie (zanim podpiąłem kompa) padło na akumulator, ale to już wykluczyłem. Podsumowując - auta nie da się odpalić, za każdym razem gaśnie po "załapaniu". Jeżeli jest ktoś z Wawy, kto wie o co chodzi, to chętnie dam zarobić. Ewentualnie jeżeli macie sugestie co do warsztatu, to z przyjemnością przyjmę. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam T
  4. witam mam taki problem Opel vectra 2.0 DTI 1998r. Nie raz jak jadę i jadę przejadę 100 KM i jest wszystko ok ale nie raz jak się zatrzymam w miejscu np na światłach zaświeci check podkreślam świeci ale obroty są po ruszeniu gaśnie i jest ok ale problem w tym gorszy że nie raz pod czas jazdy zaświeci check i obroty spadają aż do zera samochód traci moc i brak obrotów i świeci check odstoi przez noc i jest ok ale za dzień to samo
  5. Witam, Mój pierwszy post tutaj, także proszę o wyrozumiałość (zamiana Asi na Viki) Mam problem z odcięciem gazu po przekroczeniu 3,5 tyś obrotów. Zazwyczaj na 4, 5 biegu, na 2 i 3 zdarza się rzadko. Po przekroczeniu auto traci moc (taki sam efekt jak przy odcięciu) i zapala się check (auto z kluczem). Po zwolnieniu lub zmianie biegu na wyższy przyspieszanie działa ok i kontrolka gaśnie. Być może to nie powiązane, ale problem pojawił się po wymianie oleju i filtrów (filtr oleju bosch, powietrza filtron i paliwa bosch). Początkowo myślałem, że przepływomierz ześwirował , ale odłączenie i podłączenie aku nie pomogło więc to chyba nie to (miałem takie coś w astrze przy wymianie filtra - po odłączeniu kostki od przepływomierza na podłączonym aku). Po dłuższym szperaniu na forum znalazłem parę pomysłów i podobnych rozwiązań problemu: - zbyt niski poziom oleju (po wymianie wlane było 4l i na bagnecei było 3/4, dla pewności dolałem jeszcze 0,3 - micha podobno ma tyle łącznie - teraz jest max) - podobno czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania pomaga - jeszcze się wstrzymałem z czyszczeniem - gdzieś jest nieszczelność w układzie podciśnienia który steruje turbo. Temu ostatniemu się przyjrzałem i znalazłem takie coś: Przewód gumowy jest nadpęknięty na początku. Znalazłem info że to przewód od pompy vacuum - układu podciśnienia sterującym turbo i chyba jeszcze czymś. Pytanie: 1. Czy to może być powód takiego zachowania (odcinka i check) ? 2. Czy ktoś ma info jaki to dokładnie nr części GM, ewentualnie jaki przewód (wystarczy gumowy czy musi być jakiś wzmacniany) kupić jaka średnica? (na forum zafiry ktoś podawał że wewnętrzna 5mm zewnętrzna 7mm - 8mm, w viki jest to samo? http://www.klubzafira.pl/forum/showthread.php?tid=1657) 3. Czy jak na zimnym silniku odłączę ten przewód i wymienię na nowy to będzie trzeba coś odpowietrzać? Czy będzie bezproblemowo? 4. Widzę, że jest tam trochę oleju, czy to możliwe że z tego wężyka coś kapnęło? (trochę to byłoby dziwne skoro to układ powietrzny) 5. Auto zawsze (posiadam je od lutego) było mułowate w zakresie 1-2 tyś obotów czy wymiana wężyka może to poprawić? 6.Gdzieś wyczytałem że wolno odbijający pedał hamulca może mieć z tym związek, ma to coś wspólnego z prawdą? Dane auta 1.9 cdti 150 KM Z19DTH 2006r Sprowadzony z niemiec. 185 tyś przebieg wersja liftback Żadnych modów, zmian, tuningów etc.
  6. Na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE jako, że jestem na forum od niedawna, a udzielam się pierwszy raz. Moja furka: Vectra C Caravan, polift 2006/2007r., silnik Z19DT, kolor: Z21B - zakupiona w kwietniu tamtego roku - przez rok bez większych problemów. Problem: Od początku kwietnia 2017r., kiedy to nastały cieplejsze dni, samochodu nie da się uruchomić w pewnych okolicznościach. Generalnie polega to na tym, że na całkowicie zimnym silniku pali jak marzenie, nie ma kompletnie problemów. Natomiast wystarczy odpalić go na 5-10 minut, zgasić, wyjąć na kilka sekund kluczyk i się zaczyna... Wszystkie kontrolki na desce świecą, POZA kontrolką CHECK ENGINE (jakby sterownik nie komunikował się z systemem). Jeżeli przekręcę kluczyk i nie widzę kontrolki Check Engine to znaczy, że nie załączy się pompka doprowadzania paliwa do listwy wtryskowej no i po przekręceniu kluczyka jest cisza (ani rozrusznika, ani nic). Po chwili natomiast zapalają się kontrolka ESP oraz miga kontrolka AFL. CIM, po przepatrzeniu go, odrzuciłem z listy podejrzanych, ponieważ nic innego nie wskazuje na jego uszkodzenie - po udanym rozruchu wszystko działa jak prosto z fabryki. Wszystkie objawy ustępują po mniej więcej 4-5 godzinach, o ile na dworze nie ma prażącego słońca i temperatury powietrza powyżej 25 st.C - wtedy blacha trzyma dobrze temperaturę silnika w ryzach i potrafi stygnąć cały dzień (i mam loterię, albo odpali gorący albo siedzę i czekam na cud). Jak już furka odpali (czyli rano oraz po robocie jak minimum 8 h stoi i czeka) to kompletnie zero problemów, jeździ jakby nigdy nic się nie stało. Dotychczas: - Sprawdziłem przekaźniki (pierwszy podejrzany), ponieważ przekaźnik sterownika oraz zacisku "15" w UEC mocno się grzały. Wyczyściłem styki wszystkich przekaźników i bezpieczników, zacisnąłem trochę mocniej większość styków w UEC, nawet wymieniłem przekaźnik zacisku "15" - nic nie dało; - Rozebrałem, przeczyściłem i przelutowałem najważniejsze połączenia w CIM oraz SAS (następny podejrzany z uwagi na te kontrolki ESP i AFL). Na płytce nic nie rzuciło się w oczy, przeczyściłem przy okazji styki manetek (tempomat wcześniej sam się wyłączał, teraz działa elegancko) - nic to nie dało poza tym, że rozkalibrowałem sobie czujnik kąta skrętu kierownicy; - Rozebrałem UEC, żeby poszukać tam czegoś podejrzanego - kompletnie nic, poza tym, że w środkowej warstwie nic nie widać ze względu na budowę UEC; - Znajomy elektronik sprawdził sam ECU - poza jednym czy dwoma zaśniedziałymi lutami (które i tak łączyły) nie znalazł kompletnie nic; - Wyczyściłem na błysk wszystkie połączenia przewodów masowych do karoserii - zero zmian; - Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, zmierzyłem multimetrem napięcie po zapłonie, etc. - wszystko wydaje się w normie. Błędy z kompa: - U2103, U2103-C, U2105, U2111-C, U2120-C, U2108 - seria błędów komunikacji CAN (ESP, wspomaganie, AHL, ABS) prawdopodobnie przez to, że sterownik w danym momencie nie komunikuje się z resztą podzespołów; - U2143 - Nieskalibrowany kąt czujnika układu kierowniczegol - P1613 - Brak immobilizera lub zły sygnał; - B0670 - Błąd poduszki - zniknął i więcej się nie pojawił, więc raczej bez znaczenia; - B2652 - Obwód LED wyjściowy - niskie napięcie - chyba żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki, bez znaczenia. Panowie, wielka prośba, gdyby ktokolwiek wiedział co to może być - męczę się z tym od dwóch miesięcy i mam już tego naprawdę dość, a nie chcę pozbywać się takiego fajnego samochodu. Ewentualnie, gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał możliwość zdiagnozowania tego Tech'em czy innym poważnym sprzętem - najlepiej z Warszawy, bo jak pojadę do kogoś poza to mogę tam zostać na kilka chwil przed ponownym uruchomieniem auta Z góry dzięki i do usłyszenia! EDIT: Jeszcze jedna uwaga - jak już zapali się Check Engine i mogę odpalić samochód - po wyjęciu bezpiecznika FE15 w UEC dzieje się dokładnie to samo co przez temperaturę (w przedliftach FE15 jest to bezpiecznik ECU, ale w poliftach podobno czegoś innego, bo FE14 jest od ECU - sprawdzone). Tu dodatkowe pytanie: od czego może być bezpiecznik FE15 (siedzi 10A) w UEC w polifcie?
  7. Witam mam pewien problem dotyczący przepustnicy . Przed sylwestrem auto normalnie jeździło nie wykazywało żadnych oznak jak oby było coś z nim nie tak , natomiast po 3 dniowym postoju , wsiadam wkładam kluczyk do stacyjki i od razu ukazuję się moim oczom check (zółte auto z kluczykiem ) Rozrusznik kręci normalnie jednak nie ma szans na odpalenie silnika . Po podpięciu do komputera pojawiły mi się błędy , które widać na załączonym obrazku , co wskazywałoby jednoznacznie na uszkodzoną przepustnicę . Tutaj pojawia się moje pytanie czy miał ktoś coś podobnego , bo mówiąc szczerze cena przepustnicy troszeczkę mnie zabiła , a z używkami różnie to może być .Czy istnieje możliwość , że padło coś innego co powoduje błędny sygnał na przepustnicę ? z góry dzięki za każdą podpowiedź
  8. Odczytałem następujące błędy, auto cały czas pracuje w trybie awaryjnym i ciężko odpala. -Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza -Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A" -Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu -Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1 + 4 za niskie napięcie -Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie napięcie -Sterownik - uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego I z tąd moje pytanie, czy wymiana czujników wału korbowego i wałka rozrządu wystarczy ?
  9. Witam, wczoraj przydarzyła mi się dziwna sytuacja. W czasie jazdy obroty zaczęły falować i silnik zgasł. Nie chciał uruchomić się z rozpędu (na biegu). Po wyłączeniu zapłonu i zatrzymaniu, zakręciłem i dodałem gazu. Silnik trzymał obroty, ale zaświecił się check engine. Podczas dynamicznego przyśpieszania czuć przerywanie. Ogólnie samochód ciężko pali na ciepłym silniku i muszę pomagać gazem, ale taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz. Czy ktoś z forumowiczów wie, co to może być ? Z góry dzięki za pomoc.
  10. Od jakiegos czasu świeci się CE i po wizycie na kompie wiadomo, że ostatnia sonda nie chodzi.. Na alledrogo mozna nabyć emulatory tej sondy, czy warto oszukiwac ?? Nówka kosztuje 2-3 stówki.. Silnik jakoś nie osłabł, nie ma problemów ze spalaniem.. Co wy na to ??
  11. Witam wszystkich, od nie dawna stałem się nowym posiadaczem Opla Vectry 2.0 DTI z roku 1999r. Tóż na początku przygody z tym oelkiem pojawiły się przeszkody. Otóż, podczas jazdy zapala się kontrolka Check Engine, co jest dziwnym zjawiskiem, zapala się i po pewnym czasie gaśnie i tak przez całą drogę. Byłem już z u diagnosty, po podłączeniu się komputerem wyskoczył błąd o recyrkulacji spalin czyli tak zwany EGR. No dobrze, silnikowi brakowało mocy, no i się nie zbierał. Postanowiłem wyczyścić błąd. Po przejechaniu 5km powrócił. Postanowiłem wyczyścić EGR, po wyczyszczeniu autko no widać troszku minimalnie się poprawiło, ale nadal to nie jest to. Postanowiłem drugi raz skasować błąd. Skutkiem tego jest utrata obrotów na biegu jałowym, wskazówka niemalże spadła do 500tys. Obr/min. Teraz nasuwa się pytanie co robić? Gdzie szukać przyczyny? ,,Mechanior" powiedział, że zaślepić można układ EGR.. Na forum gdzieś widziałem, że to może być wina ,,przepływki ".
  12. Witam. W tamtą niedziele wszystko bylo w porządku a dziś po 7 dniach odpalam auto i pali sie check. Szok. Nigdy wczesniej przed ta awaria nie bylo problemu ktory wskazywalby na cos. Troche to dziwne ze jest dobrze a po 7 dniach jakas samoistna awaria. Dzis bledu nie zczytam, jakies sugestie?
  13. Witam. Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Zauważyłem , że komputer pokładowy przestał pokazywać błędy : przepalona żarówka, brak płynu spryskiwaczy, niski poziom oleju itp .. Poza tą funkcją wszystkie inne działają. Niestety Check na wyświetlaczu się nie zapala. Co może być przyczyną ? Dodam , że ostatnio mechanik wymieniał skrzynię - po czym musiałem rozkodować radio. Może czegoś gdzieś nie podpiął ?
  14. mam wnerwiający bład. pojawia się na rozgrzanym silniku. dojeżdżam do skrzyżowania i stojąc na światłąch ... mam checka silnik x20xev, wywalony egr (jest w pamięci bład), wywalony kolektor z klapkami (jest w pamięci błąd), miałem uwalony czujnik położenia wałków (chociaż pokazywało też od wału), po zmianie na orginalną używkę zaczął jeździć powyżej 4500 obr/min. ale ... na skrzyżowaniach zapala się i to na gorącym silniku, ale ruszam i gaszę silnik w czasie jazdy... stacyjka... i już błedu nie ma rurę do kolektora ssącego mam owiniętą, bo popękała ale raczej szczelna kiedyś dziwnym cudem odkręcił się zawór bocznikowy od wolnych obrotów (sic!) ale podczyszczoni zakręcony na dirco (uczczelka jakoś się rozlazła) pisało gdzieś że wymiana czujnika położenia wałkow rozrządu wiąże się z kalibracją ...może to to? trochę mam tego dość, może ktoś to przerabiał.
  15. Witam serdecznie Jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość jeśli ten temat był już poruszany. Mianowicie chodzi o to że dziś zapaliła mi się kontrolka układu elektronicznego silnika, auto nie słabło i nie przeszłow tryb awaryjny, jedank po chwili zapaliła się również kontrolka abs-ów i kontrolka od paliwa, oraz spadły wszystkie wskazówki zegarów tzn. prędkościomierza, licznika ,temperatury, i paliwa.Dodam jeszczce że od dłuższego czasu ok.pół roku na tym małym komputerze świeci kontrolka check. Jak już wspomniałam auto jechało normalnie nic się nie działo, tzn. nie słabło anie nie przerywało . Byłam u mechanika podłączył auto pod komputer i znalazł tylko jeden błąd od napięcia , sprawdził akumulator i kable i wszystko było ok. Dlatego zwracam się do was na forum może ktoś z was miał już taki przypadek i troszkę naprowadzi co to może być i czy można spokojnie jeździć tym autem.. Proszę o pomoc
  16. Witam! Jestem nowy i mam nadzieję, że wszystko dobrze zamieściłem i uda mi się opisać problem. Zacznijmy od tego, że kupiłem Vectre B combi z palącym się "check" z błędem "0340 Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu". Jezdziłem tak 2 000 km i w końcu zdecydowałem się go wymienić. Kupiłem używany oryginał Siemensa na allegro, ponieważ nie umiałem znaleźć nigdzie nowego. Zamontowałem i jakoś 2 dni wszystko było okej, kontrolka zgasła, błąd wykasowany przez komputer, aż do czasu kiedy auto w pewnym momencie podczas jazdy zaczęło szarpać, obroty falowały i zgasło. Ciężko było je zapalić, lecz po chwili kręcenia zapaliło lecz zaświeciła się kontrolka "check" i znowu normalnie jeździło. Później jechałem i na prostej drodze zaczęło przerywać i był dziwny odgłos, jakby powietrze gdzieś uciekło, a samochód chodził jakby palił na 3 cylindry. Jednym słowem jak traktor. Okazało się, że wężyk wyleciał, wsadziłem go i silnik znowu równo pracował, lecz kontrolka się świeciła. Następnego dnia jechałem bez zapalonej kontrolki na prostej drodze i znowu zaczęło szarpać i zgasł. Zjechałem na bok, zapaliłem bez kontrolki lecz ciężko było nim ruszyć, bo od razu gasł. Gdy zapaliłem po jakimś 5 razie z kontrolką to normalnie się dało ruszyć i dojechałem do domu. Postawiłem je na noc, rano ide do samochodu, zapalam kontrolka się nie świeci, ruszam, jade około 200 metrów i znowu to samo, samochód zgasł na rondzie i gdy je zapaliłem to kontrolka się paliła i auto jeździło. Następnego dnia wieczorem jechałem 30 km w jedną stronę i kontrolka się nie paliła i jechało normalnie, gdy wracałem kontrolka też się nie paliła i szczęśliwie zajechałem. Kolejnego dnia znowu jechałem 30 km bez kontrolki, zgasiłem auto, zapalam i kontrolka się zaczęła znowu świecić, jechałem jakies 5km z zapaloną kontrolką, zgasiłem i zapaliłem bez kontrolki. Dodam jeszcze, że gdy kontrolka się paliła to auto kręciło się do 4 500 obrotów i miało najprawdopodobniej tryb awaryjny bo było zmulone. Gdy kontrolka się pali to auto jeździ, lecz gdy się nie pali to albo szczęśliwie dojade do celu albo zacznie szarpać i kontrolka się zapali. Czujnik posiadam z owalną wtyczką, czyli chyba ten nowszy typ. Wczoraj zczytałem błędy metodą "mostkowania" i pojawiły się takie błędy: 0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A" 0340 Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu 0351 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1 + 4 za niskie napięcie 0352 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie napięcie Teraz moje pytania. Czy te wszystkie błędy pojawiły się dlatego, że czujnik wałka rozrządu był używany i może nie działać? Czy jak kupie nowy czujnik to błędy znikną? Czy jest inna przyczyna która psuje te czujniki, albo gdzieś nie ma styku? Czy jeżeli kupie czujnik z prostokątną wtyczką, to da rade go zamontować czy w gre wchodzi tylko wtyczka owalna? Czy wymienić przy okazji czujnik wału korbowego? Proszę o pomoc i z góry dziekuję!
  17. Witam po raz kolejny forumowiczów... Zasadniczo problem z którym się borykam jest nikły, lecz zaczął mnie irytować z czasem, mianowicie z podszybia słychać głośne brzęczenie foto nr 1,2, co dziwne słychać je tylko i wyłącznie kiedy silnik oczywiście pracuje i skręcę ogrzewanie poniżej 19st, powyżej brzęczenie milknie, metodycznie testowałem wyjmowanie wężyków które wchodzą w to "pudełko" co dawało całkiem dobry efekt, ale zapewne nie po to producent je tam umieścił żeby taki laik jak ja sobie to wyciągnął i cieszył się że już nie piszczy. 1-https://drive.google.com/file/d/0B1d6pjVPbSenWnFHWC1USHBTRzQ/view?usp=sharing 2- https://drive.google.com/file/d/0B1d6pjVPbSena05WYjVibG12TTg/view?usp=sharing Co ciekawe podczas sprawdzania tegoż brzęczenia natknąłem się na leżący luzem przewodzik, a raczej rurkę zakończoną przejściem gumowym foto 3,4,5, koniec tego wężyka wchodzi w jakiś gumowy okapnik na środku samego podszybia w komorze silnika foto poniżej, czy wie ktoś gdzie ma iść ten wężyk...?? Może podpowie ktoś gdzie znajdę schemat podłączenia tych rurek tak jak ma być... 3-https://drive.google.com/file/d/0B1d6pjVPbSendTBvMDc3SWUxczg/view?usp=sharing 4-https://drive.google.com/file/d/0B1d6pjVPbSenZ05RZjc0eE1jTm8/view?usp=sharing 5- https://drive.google.com/file/d/0B1d6pjVPbSenaGZTVnVrZWZOY2s/view?usp=sharing
  18. Witam. oświadczam że Jestem nowy i ogólnie zielony w temacie samochodów. Posiadam: Vectra b 1.8 KAT 97r. Benzyna+LPG Prosił bym was o pomoc albo chociaż poradę.Chodzi mi o to że mój komputer pokładowy się "spalił" i zamówiłem z tego samego rocznika do tego samochodu tylko do 16v.Podłączyłem ,przekręciłem kluczyk i miga mi kontrolka "Check engine" oraz podświetlanie ekranu pokazującego przebieg I oczywiście nie chce zapalić Sprawdziłem iskrę i paliwo wszystko wydaje się w porządku (iskra jest paliwo leci).i jeszcze dodam że pomimo wyjęcia kluczyków ze stacyjki zapłon się świeci cały czas.(tak było też z poprzednim komputerem) Mój mechanik powiedział że te komputery są zakodowane czy jakoś tak.Da się to odkodować samemu? Proszę o pomoc bo mnie ten samochód zaczyna wk...Denerwować Pozdrawiam
  19. Witam, Auto dobrze jeździ, nie ma żadnych problemów do wczoraj kiedy to odpaliłem go pod marketem żeby się ogrzać, trzymałem pedał na hamulcu bo ręczny oczywiście zamarzł i po paru minutach check, myślałem że to od świec więc gaz do 2tyś, nie zginął, zgasiłem, odpaliłem jeszcze raz i dalej świeci. Przy chęci ruszenia i puszczenia hamulca check zgasł i już więcej się nie zaświecił. Dziś zczytałem błędy: p1651, p1650, p0705, p1635 - po odpaleniu i zczytywaniu błędów tylko 1635 był aktywny do przegazowania do 2tyś. Wstępnie przeanalizowałem że błędy te są od magistrali Can, od jakiejś lampki, od świateł stop i od układu żarzenia. Nic więcej mi to nie mówi. Błędy dały się skasować bez problemu. Co one mogą oznaczać i jak zapobiec ewentualnej gorszej usterce? Ja to utożsamiam z mrozem, bo autko nie ma garażu.. Pozdrawiam
×
×
  • Create New...