Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'cdti'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 32 results

  1. Witam wszystkich Jestem po wymianie wszystkich uszczelnień w pompie wtryskowej CP1H3 w Oplu Signum 1.9CDTI DTH 150KM (w silniku 120KM DT pompa jest TAKA sama i między bajki wkładamy informację o tym, że niby nie pasuje czy o tym, że trzeba ją w magiczne sposoby stroić). Oczywiście zachowujemy niesamowicie ważną czystość przy wymianie uszczelnień, co chwilę wszystko przemywamy, czyścimy i odtłuszczamy-im więcej razy tym lepiej. Kiedy już jesteśmy pewni, ze wszystko jest czyste, składamy każdy element, każdą uszczelkę na wysokiej jakości czystym oleju (ja użyłem oleju przekładniowego Liqui-Moly 75W80-zostało mi trochę po wymianie w skrzyni), aby pompa przy uruchamianiu chociaż przy jednym obrocie nie pracowała na sucho. W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą. Zaczynamy. Użyłem zestawu naprawczego firmy STARdiesel: Podnosimy maskę, odpinamy przepływomierz, elastyczne i twarde złącza obudowy, wyciągamy obudowę filtra powietrza. Odkręcamy obudowę rozrządu. Nie martwimy się, że jedna ze śrub nie chce nam wyjść bo blokuję ją poduszka silnika-w obudowie jest specjalne wycięcie co pozwala na wyciągniecie jej do góry. Blokujemy koło pasowe pompy paliwa śrubami M6, które wykręciliśmy z obudową (za kołem są specjalnie gwintowane otwory, aby ustawić koło idealnie na nie możemy (ale nie powinniśmy) założyć klucz na koło wałka rozrządu i DELIKATNIE przekręcać w prawo. Robicie to na własną odpowiedzialność bo powinniśmy przekręcać kołem głównego wału. U mnie nic się nie stalo. Odpinamy i zabezpieczamy wszystkie przewody paliwowe od pompy oraz czujnik. Podkładamy dużo szmat, aby rozlewało się jak najmniej ropy. Odkręcamy ten metalowy element i przekładamy go na bok. Wybaczcie, ale nie wiem jak to się nazywa. Odpinamy przewód odmy silnika. Do odkręcenia pompy używamy gładkich nasadek z zestawu 1/4". Jedną nakrętkę widzimy i odkręcamy bez problemu, pozostałe dwie musimy odkręcać ,,po omacku". Warto podłożyć jakąś szmatę pod pompę, aby później nie szukać podkładek, nakrętek, albo klina koła pasowego pompy, który ja musiałem niestety dokupić. Luzujemy nakrętkę koła pasowego pompy wtryskowej. Następnie używamy ściągacza do łożysk, aby wyprasować wał pompy z koła (użyłem najtańszego ściągacza z allegro). Będzie wyprasowywać się bardzo ciężko, ale w pewnym momencie usłyszymy strzał-będzie to oznaczało, że wał w końcu odkleił się od koła. Wyjmujemy pompę i zostawiamy na noc mocząc czy psiukając ją jakimś czyściwem. Na następny dzień czyścimy całą pompę włącznie z gniazdami śrub. Po wyczyszczeniu wkręcamy ją w imadło i zdejmujemy dekielki głowic, a jak kto woli to sekcji tłoczących. Uważamy przy tym, aby nic nam nie wyskoczyło (jest tam sprężyna), więc przy odkręcaniu ostatniej śruby przytrzymujemy dekiel ręką. Zabezpieczamy wszystkie otwory. Na zdjęciu widzimy którą drogą uciekała ropa zostawiając po sobie siarczyste ślady z naszych EKOSTACJI. Myjemy i czyścimy dekielki oraz głowice. Następnie papierem o bardzo drobnej gradacji usuwamy plamy po ropie (głębokie wżery zostawiamy). Znowu wszystko myjemy. Zmieniamy uszczelki w głowicy (2 szt.), oraz w podstawie/korpusie głowicy (2 szt.). Każdą uszczelkę smarujemy olejem. NIC NA SUCHO! Przechodzimy do wałka. Odkręcamy śruby i okrężnymi ruchami luzujemy jego czop-bez żadnego podwadzania wkrętakami. Wszystko czyścimy, podstawę pompy traktujemy również papierem i znowu czyścimy. Dokonujemy oględzin wałka oraz gniazda czy pompa nadaję się jeszcze do montażu. Wszelakie rysy, uszkodzenia mechaniczne dyskwalifikują pompę. Jeżeli jest ok to musimy wyprasować wałek pompy z jego czopu wcześniej używanym ściągaczem. Zmieniamy pierścień uszczelniający. Wydłubujemy go nawet wkrętakiem,a nowy musimy wprasować przez nasadkę 24 mm. Wszystko czyścimy, zmieniamy uszczelki na czopie wałka, SMARUJEMY i składamy. Smarujemy również części ruchome, w tym sam wałek,jego gniazdo itp. Odkręcamy czujnik i wymieniamy 2 uszczelki i podkładkę. Pompę można wkładać do auta. Pamiętajcie o zachowaniu niesamowitej czystości i smarowaniu przy tych pracach. To bardzo ważne. Procedura odpalenia: Kilka razy włączamy zapłon (ok. 3x), kręcimy 3s. rozrusznikiem. Idziemy luzować nakrętkę na szynie CR i podkładamy pod nią szmatki. Kręcimy ponownie rozrusznikiem, ale już tylko jeden raz. Dokręcamy nakrętkę. I kręcimy aż zapali. U mnie trwało to dosłownie chwilę dłużej niż normalne odpalenie. Powodzenia
  2. Witam ,ostatnio wylapalem dziwne odgłosy dochodzące na postoju (bardziej mój kolega niż ja 😂)No ,ale rzeczywiście chyba jest coś nie tak ,zastanawiam się czy to panewki Daje nagrane filmy do odsłuchu,może ktoś da jakaś radę 😊 Pozdrawiam https://megawrzuta.pl/download/83e1f9a8d53cb1ce448288899336bad6.html https://megawrzuta.pl/download/4d42478590b2ed913f9faeea3a097169.html
  3. Witam. To mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Technicznie też mega się nie znam więc również proszę o wyrozumiałość. Problem jest następujący. Około 1.5tygodnia temu podczas powrotu spod auta wypadło sobie koło pasowe wałka rozrządu. Niby standard. Wstawione nowe oryginalne + nowy pasek (to nie koniecznie musi być prowoder całego zajścia ale warto wspomnieć bo może jednak). Pojechałem w trasę 450 km w jedną stronę wszystko było ok. W drodze powrotnej tankowalem paliwo V-power na Shellu (2 raz zwykle tankuje normalne lub Vervę na orlenie) Dalej wszystko było w porządku. Po przejechaniu od tankowania jakichś 120km zrobiłem postuj 20 minutowy gdzie dałem. silnikowi pochodzić przez około 10minut by sobie odsapnal. Po odpaleniu auta i dalszym ruszeniu po pewnym czasie przy dodawaniu gazy zaczęło podszarpywac całym autem oraz przy wciskaniu pedału w podłogę zero reakcji na gaz dopiero po kilku sekundach wskazówka. leniwie ruszał. dalej. Wtedy przy biegach 4-5. Jakoś dojechalem. do domu. Poczytałem. trochę ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć jedni pisali ze zawór EGR inni że przegub wewnętrzny, jeszcze inni że dwumasa (z tym ze brak wibracji na sprzegle) Umówiłem. się więc z fachowca od diesla na diagnostykę (podczas jazdy). JesCze przed wybraniem. się do niego jak 2 dni były niższe temperatury (chociaż nie wiem czy to ma wpływ) z autem. nic się nie działo wszystko chodziło w porządku była moc itd. Na diagnostyce stwierdzono 9 błędów które odpala ja się przy odpaleniu auta (powód rozjechany akumulator wymieniony już na nowego Boscha. Nic nie pomogło. Po kolej hm zatankowaniu tym razem na Orlenie zwykłego ON było wszystko dobrze do najbliższego postoju po dosłownie paru km (dodam. ze oba tankowanie to i wspomniane wcześniej były do pełna raczej paliwo miesAlo. się z tym. które było wcześniej w proporcjach bliskich 50/50) wtedy po odpaleniu znów zaswiecila się kontrolka check engine i znów zaczęło szarpać silnikiem. Tym razem mocniej i na tyle że wibracje przenoszą się na całą budę. Dodatkowo auto kręci tylko do niecałych 3.5 tysiąca obrotów (tryb awaryjny???) i kompletnie nie idzie jak mu się depnie zero reakcji. Wizyta u diagnostyka była we wtorek czyli dziś. akumulator zakupiony i wymieniony też dziś. Od tego momentu wszystko co wypisałem stało się dziś w trasie (niestety jak mus to mus jechać). Podczas jednego postoju w trasie z ciekawości poprzygladalem się temu co pod maską i. znalazłem. od. góry peknieta gumę przegubu wewnętrznego od strony kierowcy. zdam. przegub w miejscu pęknięcia gumy mokry. Jednak postukalem też po przewodach wtryskowe poruszam. przewodami świec i na 5 minut auto miało więcej mocy ale. na tym się skończyło bo. znów wróciło. do stanu poprzedniego. Głowie się nad tym co to może być. Jestem w Bieszczadach i muszę kombinować żeby znaleźć dobry warsztat a najlepiej mieć już jakąś wiedzę na ten temat. Oczywiście auto to Signum 2004 1.9 cdti 150km dodam też że silnik był wymieniany 2 lata temu na nowszy bodajże z 2008 roku o tym. samym oznaczeniu. Liczę że pomożecie. Wymieniłem. wszystkie szczegóły tej sprawy jakie udało mi się zauważyć.
  4. Witam, Opiszę wam dzisiejszą sytuację . Psiadam Vectre C 150 KM 1.9 cdti , auto jest moje od 2 dni , poprzednim właściciel kupił auto żonie która dojeżdżała nim do pracy 15 km . Ja aktualnie dojeżdżam do pracy 40 km w jedną stronę . Dziś rano odpaliłem auto i ruszyłem , mieszkam w Gdańsku i do pracy dojeżdżam obwodnicą . Tempomat i 110 km/h praktycznie przez całą trasę i spalanie było normalne jak na takie warunki . Dojeżdżałem do pray i musiałem się zatrzymać na jednych światłach , silnik zaczął dziwnie pracować jak by łapał wysokie obroty i od razu niskie i tak przez kilkanaście sekund w tym samym czasie spalanie średnie wskazywało mi 16L, 25L i 34 L po tych kilkunastu sekundach praca silnika wróciła do normy i jak ruszyłem ze swiateł spalanie też wróciło do normy . Czy to może być wypalający się DPF ?
  5. Witam, 3.0 CDTI sterownik silnika Denso (ten który jest na silniku) wie ktoś może czy przy wymianie trzeba go gdzieś programować ? Czy tylko wymiana i po sprawie ? Sprawa wygląda tak że kupiłem cały kompletny silnik i jest na nim kom nie chciałbym go podmieniać z tego względu że śruby mają plomby a wiadomo jak z tymi tulejami tu jest ...
  6. Witam, piszę ten temat ponieważ chciał bym się dowiedzieć czy moje korekcje wtryskiwaczy są dobre? Może któryś wtrysk jest do regeneracji? Prosił bym o pomoc, ponieważ nie mam pojęcia jakie mają być. Przy okazji jak sprawdzałem korekcje pokazało mi kilka błędów. Jeśli ktoś wie co może powodować te błędy to poprosił bym o informacje Ostatnio jadąc wyskoczył mi Check a potem po zgaszeniu i odpaleniu kontrolka od silnika... Auto zachowywało się normalnie, nie straciło na mocy... Panowie z góry już dziękuje za pomoc
  7. Witam! Czy takie różnice w dawkach kwalifikują wtryski do regeneracji? Odpaliłem dzisiaj OP-Com'a i trochę się zmartwiłem. Autko trochę "przebiera" na jałowych obrotach. Czyściłem wtryski Liquid Moli, ale widać że chyba nie do końca pomogło.... pozdraiwiam Marcin
  8. Witam. Panowie, okazało się że w moim oplu silnik 2.2 DTI 125KM jest pęknięty wał. Mechanik powiedzial ze lepiej wymienic silnik. Jak ma sie sprawa ze zmiana silnika na inna pojemność? Dokladnie chodzi mi o 1.9 CDTI 120KM. Mam okazje kupic anglika na chodzie z takim silnikiem. 2.2 jest malo i w sumie nie maja najlepszej opini te silniki. Da rade zalozyc 1.9 zamiast 2.2?
  9. Witam serdecznie , mam na imię Dawid -jestem nowy a oto mój problem. pacjentem jest moja Vectra 1.9 CDTI, otóż mój problem polega następująco, jak to nasz klimat jest różny dzisiaj 30.10.2017 temperatura w nocy spadła do 2-3 stopni (oczywiscie jak ciepło odpala od kopa) i pojawia sie problem, wsiadam do samochodu wkładam kluczyk (na tablicy jak i zegarku mam wrażenie że wszystko tak jakby powolnie się wyświetlało lekko zamglone -dziwne wrażenie) przekręcam i vectra kręci , kręci tak jakby nie miała w sobie tego kopa muszę przytrzymać kluczyk tak 4-6 sekund po tym czasie słychać jakby miała już załapać (trzymam dalej kluczyk) lecz ona kręci dalej tak 2 sekundy i jest strzał samochód odpala(leci biała chmurka) po tym chodzi bardzo płynnie nie ma żadnych drgań cud miód (furka sie nagrzewa tak jak powinna), mogę zgasić ona i tak odpali, dodam że stoi od godziny 17 do 5 wtedy ruszam do pracy- dojeżdżam do pracy, 8 godzin mija i ten sam przypadek muszę pokręcić także leci biały dymek gdy już odpali do końca dnia mogę odpalać i odpalać śmiga jak szalona. I teraz co mam wymienione - wymieniłem akumulator zimą oczywiście(zeszły rok) Vectra pięknie odpalała lecz to nie było problemem. wymieniłem także świeczki żarowe (zeszła zima) 4 sztuki boshowskie ,viki dostała momentalnie kopa pięknie chodziła płynnie (tamte musiały być wykończone)- problem pozostał ZREGENEROWAŁEM także sławny ROZRUSZNIK- odbierając samochód od mechanika przekręcając kluczyk myślałem że to nie moja furka, tak zakręciła że się przestraszyłem że coś nie tak :)) -lecz to nie rozwiązało mojego problemu.. (teraz zabieram się za wymianę filtra paliwa ) moim typem pozostał układ paliwowy wydaje mi się że mam tak zwane '' cofanie się paliwa'' chciałbym to zdiagnozować lecz mam przewody oryginalne czarne nic nie widzę. Chciałbym wymienić zaworek zwrotny pompy wtryskowej (nie wiem czy to pomoże - proszę o pomoc) - chciałbym również usłyszeć wasze zdanie co do swapa -> zaworek zwrotny czy to coś da? Zastanawiam sie również nad wizytą na kompie w celu sprawdzenia czy idzie dobra temperatura na świeczki może to jest winowajcą. Prosił bym was o pomoc fachową pomoc Dodam że przeczytałem już wszystkie możliwe tematy, proszę nie odsyłajcie mnie ponieważ w żadnym nie znalazłem pomocy mam nadzieje że ktoś jeszcze miał taki problem i udało mu się to załatwić, mnie to strasznie męczy (sąsiad posiada również Vectre przy minus 15 odpala za pierwszym a ja sie męcze i zastanawiam czy uda mi sie odpalić ! -masakra) POZDRAWIAM
  10. Witam, Mój pierwszy post tutaj, także proszę o wyrozumiałość (zamiana Asi na Viki) Mam problem z odcięciem gazu po przekroczeniu 3,5 tyś obrotów. Zazwyczaj na 4, 5 biegu, na 2 i 3 zdarza się rzadko. Po przekroczeniu auto traci moc (taki sam efekt jak przy odcięciu) i zapala się check (auto z kluczem). Po zwolnieniu lub zmianie biegu na wyższy przyspieszanie działa ok i kontrolka gaśnie. Być może to nie powiązane, ale problem pojawił się po wymianie oleju i filtrów (filtr oleju bosch, powietrza filtron i paliwa bosch). Początkowo myślałem, że przepływomierz ześwirował , ale odłączenie i podłączenie aku nie pomogło więc to chyba nie to (miałem takie coś w astrze przy wymianie filtra - po odłączeniu kostki od przepływomierza na podłączonym aku). Po dłuższym szperaniu na forum znalazłem parę pomysłów i podobnych rozwiązań problemu: - zbyt niski poziom oleju (po wymianie wlane było 4l i na bagnecei było 3/4, dla pewności dolałem jeszcze 0,3 - micha podobno ma tyle łącznie - teraz jest max) - podobno czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania pomaga - jeszcze się wstrzymałem z czyszczeniem - gdzieś jest nieszczelność w układzie podciśnienia który steruje turbo. Temu ostatniemu się przyjrzałem i znalazłem takie coś: Przewód gumowy jest nadpęknięty na początku. Znalazłem info że to przewód od pompy vacuum - układu podciśnienia sterującym turbo i chyba jeszcze czymś. Pytanie: 1. Czy to może być powód takiego zachowania (odcinka i check) ? 2. Czy ktoś ma info jaki to dokładnie nr części GM, ewentualnie jaki przewód (wystarczy gumowy czy musi być jakiś wzmacniany) kupić jaka średnica? (na forum zafiry ktoś podawał że wewnętrzna 5mm zewnętrzna 7mm - 8mm, w viki jest to samo? http://www.klubzafira.pl/forum/showthread.php?tid=1657) 3. Czy jak na zimnym silniku odłączę ten przewód i wymienię na nowy to będzie trzeba coś odpowietrzać? Czy będzie bezproblemowo? 4. Widzę, że jest tam trochę oleju, czy to możliwe że z tego wężyka coś kapnęło? (trochę to byłoby dziwne skoro to układ powietrzny) 5. Auto zawsze (posiadam je od lutego) było mułowate w zakresie 1-2 tyś obotów czy wymiana wężyka może to poprawić? 6.Gdzieś wyczytałem że wolno odbijający pedał hamulca może mieć z tym związek, ma to coś wspólnego z prawdą? Dane auta 1.9 cdti 150 KM Z19DTH 2006r Sprowadzony z niemiec. 185 tyś przebieg wersja liftback Żadnych modów, zmian, tuningów etc.
  11. Witam! Wiem, że to nie forum o astrze, ale posiada ona silnik 1,9 cdti 150km i sądzę że to ten sam co w vectrze, a więc do sedna: Przed wymiana rozrządu, olei, filtrów, płynów itp jadąc na trasie przy przeciąganiu odczułem ogromną turbo dziurę(jakby automatyczna skrzynia bieg zmieniała), przy 140-150 wyskoczył mi samochód z kluczykiem na pare sekund i znikł, później po tym incydencie jechałem 100-110km/h nie było problemu. Po paru dniach oddałem samochód na wymianę rozrządu, filtrów, olei itp itd. Po odbiorze samochodu, mechanik poinformował mnie, że błąd jaki był to "zaciecie klapy(klap) wirowych" oraz coś z czujnikiem albo przekaźnikiem (zabijcie mnie ale nie pamiętam)powiedział mi również, że ten samochód nie chodzi tak jak powinien na swoją moc itp. Dolał mi środka czyszczącego wtryski i powiedział, że zobaczymy czy to coś pomoże, a mianowicie samochód ma tzw. muła na niskich obrotach, wolno się zbiera (mój poprzedni samochód z 90km szedł lepiej), ale jak wejdzie na wyższe obroty to dostaje nagłego kopa (jakby się turbina włączyła?) czasem jest to przed 2tyś obrotów, czasem powyżej 2,5 a czasem w ogóle nie odczuwam tego "kopa". No ale wracałem od niego i nic się nie działo więc dałem sobie spokój, niestety na chwilę. Jadąc ostatnio do i z pracy miałem możliwość trochę mu wdusić pedał gazu, no i przy prędkości 140-160 wyskakuję samochód z kluczykiem i auto wskakuje w tryb awaryjny. Czasem samochodzik zniknie w trakcie jazdy, a czasem trzeba odpalić ponownie auto żeby znikło. Po odczytaniu błędów metoda gaz hamulec wyszedł błąd: ECN 227911 - po sprawdzeniu w internecie co to może być wszędzie przewijała się jedna odpowiedź "nieszczelność w układzie dolotowym"(Parę dni temu dorwałem gościa z komputerem ale za nim to sprawdził to błędy juz się same wykasowały...). Przy okazji dodam, że samochód dość ciężkawo odpala, chwile kręci zanim załapie a po odpaleniu puszcza trochę dymu, koloru nie jestem pewien trochę biały trochę niebieski, przy przegazówce po odpaleniu nie zauważyłem kopcenia, ani przy przyspieszaniu (może takie minimalne). Przy normalnej w miarę spokojnej jeździe po mieście lub prędkości do 120km/h na trasie nic się nie dzieję, jedynie to przyśpieszanie daje się we znaki, a tak jest ok. Dodam, jeszcze że jakby więcej palił, na trasie około 70km spalił mi ponad ćwiartkę paliwa... ( może z 400km bym na baku zrobił jakbym jeździł cały czas tą trasę :P) Nie określę się jak palił wcześniej bo astre mam zaledwie od miesiąca. Jutro mam dzwonić do mechanika, żeby zajrzał trochę głębiej co go boli, lecz jeśli to byłyby klapy, egr albo dpf to wolałbym to wszystko chyba wywalić wpidu..Czy ktoś z Was miał podobny problem? Może ktoś mi coś doradzić?Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
  12. Na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE jako, że jestem na forum od niedawna, a udzielam się pierwszy raz. Moja furka: Vectra C Caravan, polift 2006/2007r., silnik Z19DT, kolor: Z21B - zakupiona w kwietniu tamtego roku - przez rok bez większych problemów. Problem: Od początku kwietnia 2017r., kiedy to nastały cieplejsze dni, samochodu nie da się uruchomić w pewnych okolicznościach. Generalnie polega to na tym, że na całkowicie zimnym silniku pali jak marzenie, nie ma kompletnie problemów. Natomiast wystarczy odpalić go na 5-10 minut, zgasić, wyjąć na kilka sekund kluczyk i się zaczyna... Wszystkie kontrolki na desce świecą, POZA kontrolką CHECK ENGINE (jakby sterownik nie komunikował się z systemem). Jeżeli przekręcę kluczyk i nie widzę kontrolki Check Engine to znaczy, że nie załączy się pompka doprowadzania paliwa do listwy wtryskowej no i po przekręceniu kluczyka jest cisza (ani rozrusznika, ani nic). Po chwili natomiast zapalają się kontrolka ESP oraz miga kontrolka AFL. CIM, po przepatrzeniu go, odrzuciłem z listy podejrzanych, ponieważ nic innego nie wskazuje na jego uszkodzenie - po udanym rozruchu wszystko działa jak prosto z fabryki. Wszystkie objawy ustępują po mniej więcej 4-5 godzinach, o ile na dworze nie ma prażącego słońca i temperatury powietrza powyżej 25 st.C - wtedy blacha trzyma dobrze temperaturę silnika w ryzach i potrafi stygnąć cały dzień (i mam loterię, albo odpali gorący albo siedzę i czekam na cud). Jak już furka odpali (czyli rano oraz po robocie jak minimum 8 h stoi i czeka) to kompletnie zero problemów, jeździ jakby nigdy nic się nie stało. Dotychczas: - Sprawdziłem przekaźniki (pierwszy podejrzany), ponieważ przekaźnik sterownika oraz zacisku "15" w UEC mocno się grzały. Wyczyściłem styki wszystkich przekaźników i bezpieczników, zacisnąłem trochę mocniej większość styków w UEC, nawet wymieniłem przekaźnik zacisku "15" - nic nie dało; - Rozebrałem, przeczyściłem i przelutowałem najważniejsze połączenia w CIM oraz SAS (następny podejrzany z uwagi na te kontrolki ESP i AFL). Na płytce nic nie rzuciło się w oczy, przeczyściłem przy okazji styki manetek (tempomat wcześniej sam się wyłączał, teraz działa elegancko) - nic to nie dało poza tym, że rozkalibrowałem sobie czujnik kąta skrętu kierownicy; - Rozebrałem UEC, żeby poszukać tam czegoś podejrzanego - kompletnie nic, poza tym, że w środkowej warstwie nic nie widać ze względu na budowę UEC; - Znajomy elektronik sprawdził sam ECU - poza jednym czy dwoma zaśniedziałymi lutami (które i tak łączyły) nie znalazł kompletnie nic; - Wyczyściłem na błysk wszystkie połączenia przewodów masowych do karoserii - zero zmian; - Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, zmierzyłem multimetrem napięcie po zapłonie, etc. - wszystko wydaje się w normie. Błędy z kompa: - U2103, U2103-C, U2105, U2111-C, U2120-C, U2108 - seria błędów komunikacji CAN (ESP, wspomaganie, AHL, ABS) prawdopodobnie przez to, że sterownik w danym momencie nie komunikuje się z resztą podzespołów; - U2143 - Nieskalibrowany kąt czujnika układu kierowniczegol - P1613 - Brak immobilizera lub zły sygnał; - B0670 - Błąd poduszki - zniknął i więcej się nie pojawił, więc raczej bez znaczenia; - B2652 - Obwód LED wyjściowy - niskie napięcie - chyba żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki, bez znaczenia. Panowie, wielka prośba, gdyby ktokolwiek wiedział co to może być - męczę się z tym od dwóch miesięcy i mam już tego naprawdę dość, a nie chcę pozbywać się takiego fajnego samochodu. Ewentualnie, gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał możliwość zdiagnozowania tego Tech'em czy innym poważnym sprzętem - najlepiej z Warszawy, bo jak pojadę do kogoś poza to mogę tam zostać na kilka chwil przed ponownym uruchomieniem auta Z góry dzięki i do usłyszenia! EDIT: Jeszcze jedna uwaga - jak już zapali się Check Engine i mogę odpalić samochód - po wyjęciu bezpiecznika FE15 w UEC dzieje się dokładnie to samo co przez temperaturę (w przedliftach FE15 jest to bezpiecznik ECU, ale w poliftach podobno czegoś innego, bo FE14 jest od ECU - sprawdzone). Tu dodatkowe pytanie: od czego może być bezpiecznik FE15 (siedzi 10A) w UEC w polifcie?
  13. Cześć wszystkim, Dzisiaj stałem w korku, trochę mi się nudziło. Zacząłem babrać w menu ukrytym, a tam temperatura 97C, podczas gdy wskazówka ledwo dorastała do 90. Czy spowodowana jest taka rozbieżność? Ktoś wie?
  14. Cześć wszystkim, Coś dziwnego spotkało moją VC 2 tygodnie temu - VC 184 3.0 CDTI. Byłem u lakiernika, odbierałem furę po malowaniu grilla. Samochód stał u niego 2 dni. Odpalam, wyjechałem, minęło 300-400 metrów. Zaświecił się samochód z kluczykiem, zaczął bardzo głośno pracować. Wcisnąłem sprzęgło, wrzuciłem luz. Obroty na biegu jałowym: 1200 - 1300 i hałas. Nie że coś stuka itp, po prostu silnik głośniej pracował - głos podobny do DTI. Trochę to tak wyglądało, jakby ktoś za mnie dodał po prostu gazu, tyle że silnik pracował głośniej. Siedzę, zastanawiam się co zrobić. Myślę sobie, wrócę, gościu ma kanał i interfejs, zobaczymy co tam pokaże. Dojechałem na miejsce. Zanim gość zwolnił interfejs, przeczytałem pedałami błędy - tylko czujniki ciśnienia (wyjąłem z kół i przewoziłem je w skrzynce do domu - zerowe ciśnienie, nieciągły) + błąd klimatyzacji, w 2 miesiące uciekł czynnik, będę to ogarniać. Interfejs potwierdził, nie było nic więcej. Po tej akcji przejechałem 800 km, zero problemów. Innych błędów nie było. Zastanawiam się jednak co to może być, za 1.5 tygodnia jadę na Chorwację, próbuję doprowadzić auto do perfekcji. Auto ma na ten 178 tys przebiegu oryginalnego. Pojadę jeszcze dla pewności na przedwczesny przegląd, niech diagnosta przetrzepie furę, szczególnie pod kątem spalin, ewentualnych wycieków. Turbo też jest oryginalne, nie było nigdy robione. VC oleju nie bierze w ogóle, ostatnie 3 wymiany nie dolewałem nic.
  15. Dzień dobry wszystkim, To mój pierwszy wpis na forum i niestety związany z problemem. Jestem świeżym posiadaczem Vectry C (nieco ponad miesiąc). Po zakupie od znanego osobiście, poprzedniego właściciela, stała się rzecz mało przyjemna. Otóż objaw jest następujący: Po uruchomienia silnika (CDTi 1.9 (2005r)) silnik normalnie startuje, ruszam, jadę ok kilometr, może dwa. I słyszę pojedyncze piknięcie. Po tym mam ok 5 sek na zjazd na pobocze i silnik gaśnie. Potem na wyświetlaczu pod prędkościomierzem pojawia się szereg ikon błędów. Sekwencja chyba nie powtarza się dokładnie tak samo. Acz próbkę przypadków mam zbyt małą, bo do tej pory problem zdarzył się dwukrotnie. Pokazuje się wydawałoby się szereg losowych błędów - typu: amortyzatory, kierownica z wykrzyknikiem, akumulator z wykrzyknikiem, niezapięte pasy itd, zawsze kończy się na czujniku parkowania i tak zostaje. Wyjęcie kluczyka i ponowne włożenie a później zapłon, nie działa. Działa wyjście z samochodu i wejście ponownie. Czuję się jakby samochód był na windowsie. Dwa razy zdarzyło się, że AFL w pewnym momencie zaczął migać. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu, problem mija. Ma ktoś z szanownych kolegów lub koleżanek jakiś pomysł? Póki co, wyłączenie zapłonu trafiło mi się w mało istotnych uliczkach, ale wolałbym nie trafić na ten objaw w trasie, np na autostradzie... Pozdrawiam X.
  16. Witam serdecznie. Astra H 1,9 cdti 100 km. Miałem Problemy z EGREM wiec postanowiłem pójść przeczyścić, po okręceniu zauważyłem ZE JEST przepustnica Też nieźle zawalona wiec i ona została ściągnięta, po przemyciu w benzynie í wysuszeniu poskładałem wszystko i Czas na sondę. JT Żak, TZN najpierw Kontrolka "Auto oo Kluczem" po kilku kilometrach zgasło i zaświeciła SIĘ Kontrolka SILNIKA, sprawdzając Błędy metoda gaz hamulec mam 227956, 112508, 063804. Zrobiłem coś nie nie tak? Moze jakies wskazuwki.
  17. Witam, dzisiaj rozbierając przepustnice do czyszczenia, zauważyłem, że jest ona w pozycji otwartej. Czy to oznacza uszkodzenie przepustnicy? Silnik to 1.9 cdti 150KM Po przekręceniu zapłonu nic się nie dzieje, słychać tylko buczenie tzn. jakiś dziwęk. A moim zdaniem przepustnica na zgaszonym silniku powinna być zamknięta. Dobrze myślę ? Bałem się odpalić, jeśli miałem ściągnięty wąż od intercoolera. Można w ogóle tak odpalić i sprawdzić ? Moje objawy to falowanie obrotów co widać po obrotomierzu bardzo delikatne ale są, na zimnym silniku strasznie go telepie przez chwile, na rozgrzanym silniku po postoju np. godzinnym długo kręci, żeby odpalić. Dacie jakieś porady, sugestie?
  18. Witam mam pytanie. Nie Vectra a Signum lecz ten sam silnik 1.9 Cdti 150ps 2007r. Dolaczam ponizej zdjecie a wiec. Caly waz dolotowy do turbo jest zalany zzewnatrz olejem powyzej opaski i w dol. Moze ktos mial taki 'problem' Co moze byc powodem ?
  19. Witam. Zauwazylem lezaca listwe sterująca przy kolektorze. Wyciagnalem ją lecz troche sie pospieszylem i nie zwrocilem uwagi jak ona ma byc prawidlowo zalozona, poniewaz na pierwszy rzut oka wydaje sie byc symetryczna. Jednak gdy zaczalem ja wycierac zauwazylem ze jest asymetryczna. Moje pytanie.. jak mam ją wlozyc czy tak jak na zdjeciu czy na odwrot (o 180*) ?? OPEL VECTRA C 1.9 cdti 150kM 2006r. Z gory dziekuje.
  20. Witam wszystkich użytkowników. Z uwagi na moją nikłą wiedzę z zakresu mechaniki i dopiero rozpoczynającą się przygodę z oplowskimi silnikami diesla, zwracam się z prośbą o pomoc do znawców tematu. Ostatnio parę razy zdarzyło się, że silnik w mojej Viki C nierówno pracuje na biegu jałowym. Obroty falują od zakresu ok.700 do ok. 1000 rpm. Przypadek ten nagrałem na filmiku który wrzucam poniżej: http://www36.zippyshare.com/v/qEsfkMa3/file.html Szczerze mówiąc u żadnego mechanika jeszcze nie bylem, pokazałem jednak tą przypadłość kilku bardziej obeznanym znajomym i polecili następujące działania. 1. Na pierwszym miejscu wiadomo podpięcie pod kompa i sprawdzenie czy wywala jakieś błędy. 2. Zmiana świec żarowych 3. Zmiana kabli Drodzy klubowicze, jeśli macie jakieś pomysły co jest nie tak będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
  21. Witam, To mój pierwszy post, a zarazem temat na forum. Mam problem z samochodem; Vectra C 2004 3.0 177kM CDTI ECOTEC (przebieg 140 000 km), a mianowicie auto ma duże problemy z odpaleniem, a gdy to się uda to na niskich obrotach silnik pracuje nierówno, przy wysokich pojawia się czarny dym. Czasem na chwilę, dosłownie 1-2 sekundy, odpala żeby zaraz znowu zgasnąć. Dzisiaj w temperaturze 0,5C nie odpalił w ogóle- padł akumulator (nagrzewałem przed każdą próbą odpalenia świece żarowe kilku- kilkunastokrotnie, potem rozruch przez jakieś 5-10s) Po podpięciu do komputera nie pokazują się żadne błędy (tym bardziej nie świeci się "check engine"). Zaznaczam, że samochód właściwie nie był użytkowany przez okres ostatnich 6 miesięcy i jeżdżę nim od nieco ponad tygodnia- w tym czasie przejechałem jakieś 400km. Wcześniej, o ile mi wiadomo, nie było podobnych problemów. Proszę o pomoc, dodam że jestem laikiem jeżeli chodzi o motoryzację
  22. Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i nowym użytkownikiem Vectry C 1.9CDTI kod silnika Z19DTH ze skrzynią automatyczną i mam do was swoje pierwsze pytanie. Jedno jest pewne sama chłodnica na pewno musi zostać wymieniona i tutaj rodzi się moje pytanie jako, że jestem póki co mało kumaty w mechanice itd. chciałbym wiedzieć co jeszcze wypadałoby wymienić razem z chłodnicą aby wszystko było tak jak trzeba, a sam problem leży w tym, że ubywa w całkiem szybkim tempie płynu chłodniczego co mnie trochę dziwi, bo pod autem wycieków nie zauważyłem, sama chłodnica jest już mocno wyeksploatowana, skoro ubywa płynu to myślę, że przewody układu chłodzenia też dobrze będzie wymienić razem z tym już nie będę oszczędzał i wymienię zbiornik wyrównawczy. Od poprzedniego właściciela usłyszałem, że razem z chłodnicą wody trzeba lub wypada wymienić chłodnicę klimatyzacji i na to też finansowo jestem gotowy tylko ktoś kto się zna niech mi powie czy faktycznie warto to przy okazji zrobić. Czy coś jeszcze mam dodać do "listy zakupów" np. termostat itd. czy może coś odjąć? Przy okazji chciałbym się dowiedzieć czy ktoś się orientuje ile mnie wyniesie robocizna za taką wymianę w Warszawie gdzie pewnie cenny są trochę bardziej wygórowane. Pozdrawiam serdecznie i z góry bardzo przepraszam jeżeli coś napisałem nie w tym dziale itd. wydaje mi się, że jednak dobrze trafiłem.
  23. Ile dolewacie oleju silnikowego pomiedzy wymianą oleju?
  24. Witam. Jakiś czas temu miałem problem przy obrotach ok. 1500 podczas przyspieszania, auto delikatnie szarpalo poniżej lub powyżej tych obrotów wszystko było ok. Problem nie występował, kiedy dodawalem więcej gazu. Później był spokój i teraz pojechałem nad morze głównie autostrada i problem znowu się pojawił, ale już przy obrotach 2-2.5k kiedy przyspieszam wskazówka na obrotomierzu nirnlanie wkreca sie na obroty i nie widać, aby przerywala natomiast autem szarpie czasami dość mocno. Jeśli chodzi o odpalanie czy prace silnika na postoju to wszystko jest idealnie, pracuje równo i cicho. Mam wrażenie, że problemy zaczęły się pojawiać od momentu kiedy autem pojechałem w dłuższą trasę i na autostradzie jechało się dość szybko. W czyn może być problem lub od czego zacząć? Na pewno miesiąc temu powinienem już zmienić olej i filtry, ale to zrobię na dniach bo już zostały kupione czy to może być tego wina? Czy raczej szukać przyczyny gdzie indziej?
  25. Witam Mam problem otóż dzisiaj wracając z zakupów jadę sobie spokojnie i dojeżdzając do ronda zredukowałem bieg z trójki na dwójke i w tym momencie auto zgasło podczas jazdy. Pomyslalem ze zamiast dwójki wrzuciłem czwórke i zadusiłem silnik wiec odpaliłem bez problemu i pojechałem dalej. Przy następnym skrzyżowaniu gdy zbliżałem sie do świateł problem się powtórzył. Dodam ze nie pojawia sie to cały czas lecz do tej pory auto zgasło mi tak 3 razy szczególnie dzieję się tak na biegu jałowym podczas postoju i to też nie zawsze (chociaż oborty na luzie delikatnie falują). Na desce żadne błedy sie nie wyswietlają. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Autko to Vectra C Kombi 1.9 CDTI 150km rok produkcji 2005 Dzięki Pozdrawiam
×
×
  • Create New...