Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'bezpieczniki'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 12 results

  1. Cześć, jako że od jakiegoś czasu borykam się ze znikającym napięciem na aku postanowiłem przyjrzeć się sprawie wnikliwiej. Dlatego też, dziś podłączyłem miernik między aku i klemę dodatnią i cierpliwie obserwowałem pobór prądu na mierniku. Po paru minutach pobór prądu unormował się i zatrzymał na poziomie 0.02A ± 0.01A, ale po ok 20-30 minutach nagle pobór prądu rośnie skokowo do 1 - 1.2A, trwa to ok 15-20s i ponownie pobór spada do 0.02A. Efekt tego jest taki ze przez noc napięcie na aku spadło o ok 0.3V, po tygodniu przy temperaturach bliskich 0 ledwo odpala, a po 2 tyg już w ogóle. Akumulator jest sprawny, miesiąc stania z odpiętą klemą i na aku zeszło może 0.2V. Dodam, że testy robiłem z włączonym alarmem jak i z autem zamkniętym z kluczyka. W trakcie tego wzmożonych poborów prądu zacząłem wyciągać po kolei wszystkie duże bezpieczniki z puszki przy akumulatorze. Wyszło na to, że po wyjęciu bezpieczników F31 i F33 pobór spada, ale po wyjęciu F31 pobór na mierniku spadł do 0.00A. Idąc dalej i czekając na kolejny wzrost poboru prądu zainteresowałem się bezpiecznikiem nr 23 w kabinie (30A) i po wyciągnięciu tegoż właśnie bezpiecznika pobór prądu spadł z ponad 1A oczywiście skokowo do ok 0.01A. Mając ten mały tropik przeczekałem prawie godzinę z wyjętym bezpiecznikiem czy nastąpi wzrost poboru prądu ale do tego nie doszło. Zatem wina leży gdzieś w obwodzie na tym bezpieczniku. Sprawdziłem w instrukcji za co ten bezpiecznik odpowiada, ale zauważyłem też, że po wyjęciu tego bezpiecznika i zamknięciu auta z pilota alarm się nie uruchamia. Dmuchawę i sterownik od klimy jestem w stanie odłączyć, ale klimatyzację... Nie wiem już jak... Ale czy to normalne, że po wyjęciu tego bezpiecznika alarm milknie? A może jakiś magik montując alarm i zamiast dać plus bezpośrednio z aku wpiął się w instalację na tym obwodzie i teraz centralka alarmu ciągnie prąd? Alarm to zamontowana jeszcze w salonie cobra 3868. W instrukcji znalazłem też, że bezpiecznik od alarmu jest w bagażniku, ale dopiero jutro zajrzę czy tam jest.
  2. Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Mam otóż taki problem, że nie zawsze ale jak już zacznie to podczas jazdy gaśnie i podswietla mi zegary przy czym jakby cyka coś przy bezpiecznikach w tym samym czasie. Przeglądałem posty ale w innych przypadkach dochodzą do tego inne okoliczności. Czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za podświetlenie zegarów czy przyczyny mam szukać głębiej? Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  3. Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Mam otóż taki problem, że nie zawsze ale jak już zacznie to podczas jazdy gaśnie i podswietla mi zegary przy czym jakby cyka coś przy bezpiecznikach w tym samym czasie. Przeglądałem posty ale w innych przypadkach dochodzą do tego inne okoliczności. Czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za podświetlenie zegarów czy przyczyny mam szukać głębiej? Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  4. Witam. Dziś stało się coś dziwnego w moim aucie. Zaczęło się od awarii podgrzewania tylnej szyby... no to pomyślałem że padł przekaźnik lub bezpiecznik. okazało się że przekaźnik więc kupiłem taki sam 40A i szyba spowrotem grzała. Ale po 15 minutach poczułem że coś się jara ..... i zauważyłem dymek ze skrzynki z bezpiecznikami ..... i teraz tak : kierunkowskazy działają tylko jak włącze światła pozycyjne bądź mijania, tak samo środkowa lampka oświetlenia wnętrza , nie działają halogeny nawet na desce rozdzielczej no i szyba i lusterka też padły całkiem przycisk od grzania lusterek się nie świeci ale jak go wcisne to wszystko mrugnie i nic się nie dzieje .... dym dochodził z prawej strony skrzynki. zanim to rozbebesze to zapytam czy ktoś wie jak to wygląda pod tą skrzynką ? są tsm jakieś płytki czy tylko kable ? nie wiem jak sie zz to zabrać .....
  5. Szukam bezpiecznika poziomowania świateł , ręczne poziomowanie. Marek5424
  6. Witam. Prosze o pomoc. Posiadam opla vectre b 2.0 16V z rpku 1999 po lifcie. Kolega podczas jazdy wsadzil mi do wejscia od zapalniczki obcinacz do paznokci(tak wiem niezbyt rozgarniety). Podobno wysoadl tylko bezpiecznik. Jednak qedlug tego co sprawdzalem to bezpieczik od radia jeat caly. W czym problem moze byc? Jezeli jest taka mozliwosc to prosolbym aby ktos kto ma taka sama vectre moglby zrobic fotke bezpiecznikow ulozenie i ile maja amperow. Bo nie mogw sam za bardzo tego ogarnqc. Dodatkowo nie dzialaja swiatla tylne przeciwmgoelne.
  7. Cześć! To mój pierwszy post, więc na początku chciałem się przywitać. Witajcie! Niedawno stałem się posiadaczem Vectry B i od pierwszej jazdy polubiłem ten samochód. Jest jednak jeden problem, o którym sprzedawca mnie nie poinformował, a ja za mało skrupulatnie sprawdziłem samochód przed podpisaniem umowy: Nie działał centralny zamek z pilota. Znalazłem w samochodzie odłączony moduł komfortu. Doszedłem co i jak, zamontowałem, centralny zaczął działać. Jednakże chwilę później odkryłem, że nie działa obrotomierz, prędkościomierz, oświetlenie w drzwiach oraz kierunkowskazy. Doszedłem do przepalonego bezpiecznika. Odłączyłem moduł, włożyłem nowy bezpiecznik, i zegary ożyły. Wychodzi na to, że poprzedni właściciel z tego własnie powodu odłączył moduł, bo ów moduł powoduje przepalenie bezpiecznika. Proszę o radę: Kupić nowy moduł? Z tego co zauważyłem, to moduł daje mi tylko centralny zamek, więc może jest jakiś sposób na połączenie wtyczek, żeby centralny działał bez potrzeby instalowania nowego modułu? Czy ktoś z Was miał podobny problem? P.S: Przepraszam, umieściłem post w złym dziale. Proszę moderatora o przeniesienie do Vectry B
  8. Witam wszystkich. Wydaje mi sie, ze szukalem na forum rozwiazania problemu, ale nie nie moglem znalezc, wiec sie pytam bardziej doswiadczonych ode mnie. Mianowicie mam problem z oswietleniem w przednich lampach. Kilka dni temu padla mi listwa zasilajaca, wiec szukajac przyczyny zaczalem sprawdzac bezpieczniki, wydaje sie, ze wszystkie wrocily spowrotem na ich miejsce i po tym fakcie zapalila mi sie kontrolka od zarowki (nie mam informacji o ktora chodzilo). Pojechalem na komputer i powiedziano mi, ze mam spalona zarowke z lewej strony od swiatel mijania i fakt, tylko ta mi sie nie palila. Wiec wydawalo sie to dosc proste, wymienilem zarowke i okazalo sie, ze nadal nie dziala, chociaz zarowke sprawdzilem po drugiej stronie i nic jej nie bylo. Za to po tym fakcie sprawa sie bardziej skomplikowala, bo teraz po lewej stronie nie mam swiatla mijania oraz postojowek, za to mam dlugie. Po prawej za to dzialaja mijania, ale nic poza tym... I tu moje pytanie co moglo pojsc nie tak i gdzie teraz szukac przyczyny takiego zachowania? Przy okazji tylko nadmieniam, ze listwa dzis dociera i jutro zostanie zalozona, ale nie wiem czy to moglo byc przyczyna. Mam nadzieje, ze ktos bedzie mi w stanie w tym pomoc. Z gory dziekuje. Pozdrawiam
  9. Witam. Posiadam następujący problem. W niedzielę wybrałam się do sklepu oddalonego 2 km od domu i już niestety z niego własnym autem nie wróciłam.. Wcześniej normalnie ładnie zapalił i ruszył. Zrobiłam zakupy, chcę odpalić a tu już nic.. Podczas jazdy zdążył już się przełączyć na gaz. Reakcja była taka sama jak przy nawalonej pompce( wcześniej była wymieniana) sprawdzana na krótko działa. Bezpieczniki całe.. Przekaźniki przy kręceniu stacyjką "pykają" zresztą takie same sprawdzałam z innej chodzącej vectry .. Myślę ,że problem leży gdzieś w łączach między przekaźnikami ,a pompką. Pompka raz dostaje prąd ,a parę razy nie.. Samochód nie zapala.. Akumulator naładowany, z rozrusznikiem też jest ok.. Raz dostał takiej wariacji przy kręceniu silnikiem wzrosły obroty , a z nimi prędkość choć auto nawet nie zapaliło.. Za kilka dni święta ,a ja nawet nie mam jak pojechać na zakupy( mieszkam na wsi) Raaatunku!!
  10. cooky

    UEC

    Hej, mam uwalony UEC, chodzi konkretnie o włączenie i wyłączenie halogenów op-comem. Jest na nim napis FN 13 198 104 51913303 14/03/2005 22/51/00 00019447 Niestety nigdzie nie jestem w stanie dorwać używki. Czy podejdzie jakiś uec z innym oznaczeniem?
  11. Cześć, siadła mi tablica rozdzielcza: zegary, wskaźniki, kontrolki. Podejrzewam, ze to bezpiecznik, ale nigdzie nie mogę znaleźć, który za to odpowiada. Może był już temat, a nie mogę go znaleźć. Jakaś podpowiedź? A może ktoś miał podobny problem i to wcale nie bezpieczniki...?
  12. Witam serdecznie od wczoraj mam mały problem(mały bo niby wszystko działa) Byłem zmuszony zdemontować licznik po zmontowaniu spowrotem do kupy zaczełem słyszeć dziwne pykanie podobne do włączonego kierunkowskazu z tą różnica że brzmiało to mniej wiecej pyk pyk...chwila przerwy pyk pyk....itd jakby się włączało i wyłączało. podążając za dzwiękiem ustaliłem że dochodzi to ze skrzynki bezpieczników a po bardzo długiej chwili że wydobywa się z kostki oznaczonej na zdjęciu Ma któryś z kolegów wiedzę od czego jest ta kostka i co z tym zrobić?
×
×
  • Create New...