Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'awaria'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 16 results

  1. Wyświetlają mi się błędy świateł w przyczepie (kierunki, stop, mijania???) - a nie mam podpiętej przyczepy! Jak się tego pozbyć? Dodam, że w bagażniku jest moduł przyczepy i mam doczepiany hak.
  2. Siemanko! Mam dosc nietypowy problem, a mianowicie nie moge otworzyc z pilota ani zamknac auta (viki c). Na pilocie dziala tylko przycisk od otwierania bagaznika, natomiast reszta nie reaguje wogole na polecenia odnosnie zamkniecia lub otwarcia autka... Jestem kierowca i bylem tydzien w trasie gdzie kluczyk lezal obok karty magnetycznej ktora służy mi do wejścia na firme. Czy moze byc to przyczyna awarii kluczyka? Prosze o pilna pomoc i jakies sensowne rozwiazanie tego problemu, poniewaz autko stoi teraz otwarte na firmie bo nie mam jak zamknac go.... Czy mozna jakos to naprawic czy jedynym rozwiazaniem jest kupienie nowego kluczyka i zakodowanie go? Dzieki z góry za pomoc !;)
  3. Witam Kupując autko Opel Signum dostałem oddzielnie radio CD70 Siemans. Problem w tym że radio po podpięciu wtyczki gra od 3 do 10 sek (różnie) po czym cichnie do zera. Można zmieniać stacje itp ale dźwięku zero. Czasem jak jadę autem to jest takie "uderzenie" po głośnikach jak jakieś spięcie i radio zaczyna grać. Wtedy gra do momentu wyłączenia zapłonu jak gdyby nigdy nic, a czasami gaśnie po kilku sekundach. Mechanik usiłował mi to naprawić i się poddał. Ja także próbowałem i biała flaga. Wymieniłem nawet końcówkę mocy i bez zmian. To wina radia czy samochodu? Co mam zrobić? POMOCY
  4. Witam. W moim Signum jest radio cd 70 navi, razem z wyświetlaczem Cid, od paru dni borykam się z problemem nie wygaszania się wyświetlacza po wyjęciu kluczyka, na samym początku kiedy kupiłem auto,zabawa w ustawieniach telefonu i prób podłączanie blutacza na UWB, skończyła się zawieszeniem radia, lecz po odpięciu akumulatora wszystko wróciło do normy. Po jakimś czasie ok 4-5 miesięcy usterka powróciła w nowym wydaniu. Kiedy zamykam auto wyświetlacz dalej świeci, próbowałem aktualizować oraz diagnozować, poprzez pomiary Natężenia prądu doszedłem do tego że po wyjęciu bezpiecznika f31 radio wyłącza się wraz z wyświetlaczem. Niestety po kolejnym włączeniu sytuacja się powtarza. Spróbowałem również jeździć bez radia co skutkowało brakiem ogrzewania w aucie (no bez kitu). Wtedy doszedłem do jednego no sam tego nie ogarnę, więc zgłaszam się o pomoc, jak mogę zdiagnozować przyczynę może sprawdzić czy kabel z wtyczki Cid'a "ściemnianie podświetlania" http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/opeldisp.htm Czy może ktoś mądrzejszy ma gotową odpowiedz na to pytanie? Panowie musicie pomóc bo chu*** teściowa na mnie patrzy kiedy po każdym gaszeniu auta, muszę wypinać bezpiecznik. P.S Przeszukiwałem forum ale skończyło się to jak moja naprawa (bezskutecznie)
  5. Dziwna sprawa czasem tempomat się nie chce włączyć ale po naciśnięciu pedalu hamulca można go włączyć . Co może być powodem takiej sytuacji ?
  6. Witam! Jestem posiadaczem vectra b z 1998 roku z silnikiem 2.0 dtl 82 km. Od pewnego czasu mam problem z elektroniką. Podczas jazdy radio, panel klimatronika (dmuchawa) oraz wyświetlacz z godziną i temp wyłącza się.. Najczęściej jakby spadało napięcie i ekran z godz i temp mruga a dmuchawa raz mocniej raz słabiej dmucha. Zdarza się też tak gdy słucham głośniej muzyki (mam podłączony wzmacniacz i subwoofer). Zdarza się też ze radio i dmuchawa w ogóle przestają działać i do tego nie działają kierunkowskazy. Wtedy po wyciągnięciu i włożeniu bezpieczników lub po postoju samochodu wszystko wraca do normy.. Co może być przyczyną? Alternator czy może zwarcie gdzieś w instalacji czy może kiepska jakaś masa?
  7. Witam, posiadam Vectrę B 1.6 16v 101hp z 99r na 00r. w aucie wszystko wymieniam wszytko na czas. Od pewnego czasu ... Pierwszy raz ? powód na przepustnicy był jakiś paproch i auto zgasło. Wcześniej brakowało mu mocy. Drugi raz aż do teraz non stop brakuje mu mocy czy przejadę 3km czy 100km nadal to samo, czasami uda się przejechać bez problemu, ale mało jest takich okazji. Raz też zatankowałem złej jakości paliwo ale miałem czyszczone wtryski preparatem liqui moly i było ok przez jakiś czas, przynajmniej moje odczucie. Od czasu tej świetnej kontroli i tej usterki/awarii naprawiłem sterownik komputera silnika, cewkę zapłonową i nadal to samo Pomocy ! może z was ktoś coś takiego miał lub wie jak mi pomóc. Jeszcze zapomniałem dodać odczyt z komputera z błędami : P0204 - Obieg regulujący wtryskiwacza 4 P0303 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 3 P0203 - Obieg regulujący wtryskiwacza 3 P0304 - Wykryta przerwa w zapłonie cylindra 4 P1530 - za słabe napięcie przekaźnika sprzęgła A/C (clima) P0120 - Korelacja czujników 1-2 pozycji przepustnicy P1550 - Jazda awaryjna - Elektroniczna regulacja przepustnicy zarządzanie mocą P1550 - Jazda awaryjna - Elektroniczne sterowanie przepustnicy ograniczone możliwości pracy Te błędy były przed wymianą CEWKI zapłonowej oraz przed naprawą sterownika
  8. Siema! Mam pytanie , dzisiaj nad ranem uderzyłem skręconym kołem w krawężnik przy prędkości około 15 km/h , felga opona są ok ale przy prędkości powyżej 20km/h zaczyna sie hałas ( takie tarcie metal o metal + trzaski) podejrzewam łożysko , macie może jakieś jeszcze pomysły co mogło oberwać?? chce się za to zabrać na dniach i sprawdzić od razu wszystko , z góry dzięki za pomoc !
  9. Witam drodzy forumowicze, Ostatnio przestało działać mi wspomaganie w mojej VB 1.6 16V 2001r zobaczyłem do zbiorniczka a tam sucho, więc dolałem płynu (czerwonego) odpowietrzylem układ i samochód zrobił może 20-30 km i lipa... przy skręcaniu (obojętnie w jaką stronę) wspomaganie wydawało okropne dźwięki (tak samo było przed tym jak zobaczyłem że jest totalny brak płynu) no ale cóż otwieram korek a tam jest ponad pół pojemniczka (tyle ile było po dolaniu) więc wsiadam spowrotem do samochodu, odpalam silnik wszystko cacy, po nie całym kilometrze znów czuję że jest coś nie tak ale stwierdziłem że dojade już do domu nagle wspomaganie siadło całkiem a po może 300 metrach usłyszałem cos na zasadzie wybuchu, pod domem zauważyłem że cała prawa strona w okolicach drążka kierowniczego jest wszystko totalnie mokre. Jest tutaj ktoś kto wie co jest przyczyną tego całego zamieszania ? Jak tak to proszę o odpowiedź. Z góry dzięki
  10. Witam dzis przy ruszeniu autem na ciepłym silniku na LPG usłyszalem strzał i auto zgasło od tej chwili gdy auto przełączy sie na lpg gaśnie. W trakcie jazdy gdy sie przełączy na lpg nie mozna dodac gazu obroty tylko spadaja brak reakcji. Na benzynie wszystko w porządku co to moze byc? Auto to vectra B 96r, 1.6 LPG II gen.
  11. Witam wszystkich. Wydaje mi sie, ze szukalem na forum rozwiazania problemu, ale nie nie moglem znalezc, wiec sie pytam bardziej doswiadczonych ode mnie. Mianowicie mam problem z oswietleniem w przednich lampach. Kilka dni temu padla mi listwa zasilajaca, wiec szukajac przyczyny zaczalem sprawdzac bezpieczniki, wydaje sie, ze wszystkie wrocily spowrotem na ich miejsce i po tym fakcie zapalila mi sie kontrolka od zarowki (nie mam informacji o ktora chodzilo). Pojechalem na komputer i powiedziano mi, ze mam spalona zarowke z lewej strony od swiatel mijania i fakt, tylko ta mi sie nie palila. Wiec wydawalo sie to dosc proste, wymienilem zarowke i okazalo sie, ze nadal nie dziala, chociaz zarowke sprawdzilem po drugiej stronie i nic jej nie bylo. Za to po tym fakcie sprawa sie bardziej skomplikowala, bo teraz po lewej stronie nie mam swiatla mijania oraz postojowek, za to mam dlugie. Po prawej za to dzialaja mijania, ale nic poza tym... I tu moje pytanie co moglo pojsc nie tak i gdzie teraz szukac przyczyny takiego zachowania? Przy okazji tylko nadmieniam, ze listwa dzis dociera i jutro zostanie zalozona, ale nie wiem czy to moglo byc przyczyna. Mam nadzieje, ze ktos bedzie mi w stanie w tym pomoc. Z gory dziekuje. Pozdrawiam
  12. Witam, Moj problem zaczał sie od tego, że pewnego poranka nie zwrócilem uwagi iż auto zostawiłem na wstecznym i po odpaleniu pusciłem sprzęgło. Oczywiscie autem szarpnelo i zgasło. Po odpaleniu zaczely sie problemy ze wspomaganiem. Sa momenty ze nic sie nie dzieje a są chwile ze mam problem ze skreceniem w lewo badz prawo. Jest duzy opór w dodatku mam wrazenie jakby kierownica pulsowała przy obracaniu. Troche mnie to przeraza czy za ktoryms razem na zakrecie wystarczy mi siły zeby skrecic. Podsunelibyscie jakies pomysły co sprawdzic zeby dojsc co jest nie tak? Bede wdzieczny za jakies foty. Auto - Opel Vectra B Kombi 2.0 DTI, '99, 101KM Pozdrawiam
  13. Koledzy i koleżanki, potrzebuję pomocy, być może ktoś miał podobny problem. Auto kupiłem w zeszłym roku jesienią. Temperatura była ok, chyba że jechałem powyżej 140. Teraz gdy jest ciepło grzeje się cały czas. Zanim ktoś napisze, żebym poszukał w google to powiem że przejrzałem chyba wszystkie posty dot. tematu. Od sprzedającego dowiedziałem się, że wymienił chłodnicę. Ja wymieniłem (a następnie wyrzuciłem) termostat, uszczelniłem magistralę wody i wymieniłem pompę wody. Rozszczelniły się na skutek ciśnienia. Mechanik stwierdził, że nie pozostaje nic innego jak głowica, ale mimo nowej uszczelki, planowania i sprawdzenia szczelności auto nadal się grzeje. Wentylator chodzi na obu biegach (włączony na drugi bieg nie jest w stanie zbić temperatury). Dziś zamówiłem osłonę kolektora wydechowego, bo go brakuje ale nie wiem czy to ma związek. Może miał ktoś podobny problem, bo ja już nie mam pomysłu... Z góry dzięki za pomoc
  14. Witam Serdecznie. Jestem posiadaczem Opla Signum 2.2 direct. Dziś o poranku z uśmiechem na ustach wraz z kobietą i kotem wybrałem się w podróż w góry do swojej rodziny, wszystko pięknie ale po jakiś 60 km gdy wjechałem na Autostrade A4 zaczęły dziać się cuda na moich oczach. Jako że nie jestem obeznany w autach to nie wiedziałem o co chodzi. Opisze od początku... Tak więc wjeżdżam na autostradę rozpędzam do 120 włączam tempomat i jadę. Następnie jak już pokonałem dość duże wzniesienie radio zaczęło sie wyłączać, pojawiały się kontrolki ABS i Kontroli trakcji oraz spadał prędkościomierz... mówie OHoo coś się dzieje ale jade dalej, dopóki nie włączyła się kontrolka pokazująca kierownice z "!" co pewnie oznacza brak wspomagania. Na ten sygnał postanowiłem zjechać na pobocze. Wezwałem lawetę i jak już dojechaliśmy do Domu to okazało się że jakiś olej wycieka chyba w pobliżu alternatora (lewa strona śilnika tam gdzie są jakieś paski). I tu się pojawia pytanie "Co to za olej" "do czego ten olej" i oczywiście Ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała u mechanika, do którego wybieram się jutro o 7 rano (urlop mimo wszystko ucieka ... ) Pozdrawiam !!
  15. Witam serdecznie, Posiadam vectre b 1997r silnik 1.6 16 v benzyna. Dziś zadziała sie taka rzecz: Silnik normalnie pracuje, ale obrotomierz i prędkościomierz pokazują zero. Dodatkowo miga podświetlenie tych obotomierzów, jak gdyby w rytm świateł awaryjnych. Świeci żółta kotrolka chceck i ABS. Po odpaleniu przez pierwsze parę sekund jest wszystko ok. Liczniki działają. Dopiero po chwili pokazują zero (ten od stanu paliwa też) i zapalają się kontrolki a silnik dalej pracuje. Co może być przyczyną takiego zachowania? Z góry dziękuję pozdrawiam
  16. Witam Dziś z rana nie mogłem odpalić fury - Vectra C 1.9 cdti 150 km, rok 2004. Zdziwiło mnie to, gdyż do tej pory palił od strzała, nawet w mrozy a dziś kupa :/ Pomyślalem - akku pewnie padł. Za niedługo przyjechał koleś z prądem, kablami odpaliliśmy auto. Po odjechaniu 100 metrów samochód zaczął się dziwnie zachowywać. Po pierwsze stracił trochę mocy, silnik na moje ucho dziwnie pracował, zaczęły świecić się kontrolki ESP, ABS, Airbag, kierownica z Wykrzyknikiem, poziomowanie świateł oraz zanik wspomagania. W aucie wyłaczył się nawiew i szbyby bardzo pomału się podnosiły/opuszczały. Wracałem akurat z dłuższego wypadu. Najpierw mrugały kontrolki, wyświetlacz radia, potem wszystko znikło a na deser auto stanęło. Nie dało rady już go odpalić, a przed zatrzymaniem jego max prędkość to ok 20-30 km/h. Nic z elektryki nie działa. Wskazówki prędkościomierza i obrotomierza zatrzymały się gdzieś w środku tarczy. Obstawiam alternator. Czy słusznie ? Czy CIM też mógł szlag trafić ? Bo tej pory nie miałem z CIM-em żadnych, ale to żadnych problemów. Proszę o ew rady.
×
×
  • Create New...