Jump to content

W dniu dzisiejszym został odblokowany i oddany z powrotem do użytku garaż dla klubowiczów VKP

Znajdziecie go w menu pod nazwą Garaż lub pod linkiem:

https://forum.vectraklub.pl/garage/

Pozdrawiam Admin

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags '120km'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 5 results

  1. Cześć. Samochód, który użytkuje, Vectra C Caravan (2005), jest jedną z "ofiar" niedawnej ulewy, która zalała sporo samochodów w Katowicach. Stał w wodzie, której wysokość przykryła maskę do wysokości górnej krawędzi reflektorów, więc postanowiliśmy ten samochód wyciągnąć z tej wody i przestawić w suche miejsce. Od tamtej pory sukcesywnie samochód jest suszony i obecnie stoję przed próbą uruchomienia silnika gdyż elektronika na ten moment funkcjonuje normalnie. Gdzie leży problem? Po wyjęciu filtra powietrza zauważyłem, że w przewodzie łączącym przepływomierz i turbosprężarkę, górze znajduje się delikatny nalot, a próbując wyciągnąć wodę z dolnej części tej rury poza około 5 cm3 wody znajduje się też trochę szlamu. Czy ktoś z forumowiczów orientuje się co należy zdemontować i jakie miejsca sprawdzić aby mieć pewność, że woda do samego silnika się nie dostała ? Szukałem w internecie jakiegoś "Manuala Warsztatowego" natomiast nawet w anglojęzycznych publikacjach oraz w książce "Sam naprawiam ..." nie potrafię znaleźć informacji ani schematu układu dolotowego, który były przydatny w tej sytuacji ani informacji o punktach, w których poszczególne elementy układu dolotowego są mocowane. Z góry dziękuję za pomoc.
  2. Na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE jako, że jestem na forum od niedawna, a udzielam się pierwszy raz. Moja furka: Vectra C Caravan, polift 2006/2007r., silnik Z19DT, kolor: Z21B - zakupiona w kwietniu tamtego roku - przez rok bez większych problemów. Problem: Od początku kwietnia 2017r., kiedy to nastały cieplejsze dni, samochodu nie da się uruchomić w pewnych okolicznościach. Generalnie polega to na tym, że na całkowicie zimnym silniku pali jak marzenie, nie ma kompletnie problemów. Natomiast wystarczy odpalić go na 5-10 minut, zgasić, wyjąć na kilka sekund kluczyk i się zaczyna... Wszystkie kontrolki na desce świecą, POZA kontrolką CHECK ENGINE (jakby sterownik nie komunikował się z systemem). Jeżeli przekręcę kluczyk i nie widzę kontrolki Check Engine to znaczy, że nie załączy się pompka doprowadzania paliwa do listwy wtryskowej no i po przekręceniu kluczyka jest cisza (ani rozrusznika, ani nic). Po chwili natomiast zapalają się kontrolka ESP oraz miga kontrolka AFL. CIM, po przepatrzeniu go, odrzuciłem z listy podejrzanych, ponieważ nic innego nie wskazuje na jego uszkodzenie - po udanym rozruchu wszystko działa jak prosto z fabryki. Wszystkie objawy ustępują po mniej więcej 4-5 godzinach, o ile na dworze nie ma prażącego słońca i temperatury powietrza powyżej 25 st.C - wtedy blacha trzyma dobrze temperaturę silnika w ryzach i potrafi stygnąć cały dzień (i mam loterię, albo odpali gorący albo siedzę i czekam na cud). Jak już furka odpali (czyli rano oraz po robocie jak minimum 8 h stoi i czeka) to kompletnie zero problemów, jeździ jakby nigdy nic się nie stało. Dotychczas: - Sprawdziłem przekaźniki (pierwszy podejrzany), ponieważ przekaźnik sterownika oraz zacisku "15" w UEC mocno się grzały. Wyczyściłem styki wszystkich przekaźników i bezpieczników, zacisnąłem trochę mocniej większość styków w UEC, nawet wymieniłem przekaźnik zacisku "15" - nic nie dało; - Rozebrałem, przeczyściłem i przelutowałem najważniejsze połączenia w CIM oraz SAS (następny podejrzany z uwagi na te kontrolki ESP i AFL). Na płytce nic nie rzuciło się w oczy, przeczyściłem przy okazji styki manetek (tempomat wcześniej sam się wyłączał, teraz działa elegancko) - nic to nie dało poza tym, że rozkalibrowałem sobie czujnik kąta skrętu kierownicy; - Rozebrałem UEC, żeby poszukać tam czegoś podejrzanego - kompletnie nic, poza tym, że w środkowej warstwie nic nie widać ze względu na budowę UEC; - Znajomy elektronik sprawdził sam ECU - poza jednym czy dwoma zaśniedziałymi lutami (które i tak łączyły) nie znalazł kompletnie nic; - Wyczyściłem na błysk wszystkie połączenia przewodów masowych do karoserii - zero zmian; - Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, zmierzyłem multimetrem napięcie po zapłonie, etc. - wszystko wydaje się w normie. Błędy z kompa: - U2103, U2103-C, U2105, U2111-C, U2120-C, U2108 - seria błędów komunikacji CAN (ESP, wspomaganie, AHL, ABS) prawdopodobnie przez to, że sterownik w danym momencie nie komunikuje się z resztą podzespołów; - U2143 - Nieskalibrowany kąt czujnika układu kierowniczegol - P1613 - Brak immobilizera lub zły sygnał; - B0670 - Błąd poduszki - zniknął i więcej się nie pojawił, więc raczej bez znaczenia; - B2652 - Obwód LED wyjściowy - niskie napięcie - chyba żarówka podświetlenia gniazda zapalniczki, bez znaczenia. Panowie, wielka prośba, gdyby ktokolwiek wiedział co to może być - męczę się z tym od dwóch miesięcy i mam już tego naprawdę dość, a nie chcę pozbywać się takiego fajnego samochodu. Ewentualnie, gdyby ktoś z Warszawy lub okolic miał możliwość zdiagnozowania tego Tech'em czy innym poważnym sprzętem - najlepiej z Warszawy, bo jak pojadę do kogoś poza to mogę tam zostać na kilka chwil przed ponownym uruchomieniem auta Z góry dzięki i do usłyszenia! EDIT: Jeszcze jedna uwaga - jak już zapali się Check Engine i mogę odpalić samochód - po wyjęciu bezpiecznika FE15 w UEC dzieje się dokładnie to samo co przez temperaturę (w przedliftach FE15 jest to bezpiecznik ECU, ale w poliftach podobno czegoś innego, bo FE14 jest od ECU - sprawdzone). Tu dodatkowe pytanie: od czego może być bezpiecznik FE15 (siedzi 10A) w UEC w polifcie?
  3. Witam Jak w temacie borykam się od jakiegoś czasu z problemem dymienia na zimnym silniku, po dłuższym przestoju np: po nocy, samochód tez troszkę ciężej odpala na zimnym zdarza się że trzeba przytrzymać z jakieś 4-5 sekund zanim odpali a gdy już jest ciepły odpala na 2 lub 3 obrocie silnika nie jest to od strzała odpalanie. Z rzeczy które zrobiłem to wymiana świec żarowych. Dodam że silnik nie pobiera oleju i płynu chłodniczego. Do postu dołączam link z filmikiem w którym jest pokazane jakie są moje objawy. 1.9 CDTI 120km Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy temat. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
  4. Witam wszystkich użytkowników. Z uwagi na moją nikłą wiedzę z zakresu mechaniki i dopiero rozpoczynającą się przygodę z oplowskimi silnikami diesla, zwracam się z prośbą o pomoc do znawców tematu. Ostatnio parę razy zdarzyło się, że silnik w mojej Viki C nierówno pracuje na biegu jałowym. Obroty falują od zakresu ok.700 do ok. 1000 rpm. Przypadek ten nagrałem na filmiku który wrzucam poniżej: http://www36.zippyshare.com/v/qEsfkMa3/file.html Szczerze mówiąc u żadnego mechanika jeszcze nie bylem, pokazałem jednak tą przypadłość kilku bardziej obeznanym znajomym i polecili następujące działania. 1. Na pierwszym miejscu wiadomo podpięcie pod kompa i sprawdzenie czy wywala jakieś błędy. 2. Zmiana świec żarowych 3. Zmiana kabli Drodzy klubowicze, jeśli macie jakieś pomysły co jest nie tak będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
  5. Witam. Jakiś czas temu miałem problem przy obrotach ok. 1500 podczas przyspieszania, auto delikatnie szarpalo poniżej lub powyżej tych obrotów wszystko było ok. Problem nie występował, kiedy dodawalem więcej gazu. Później był spokój i teraz pojechałem nad morze głównie autostrada i problem znowu się pojawił, ale już przy obrotach 2-2.5k kiedy przyspieszam wskazówka na obrotomierzu nirnlanie wkreca sie na obroty i nie widać, aby przerywala natomiast autem szarpie czasami dość mocno. Jeśli chodzi o odpalanie czy prace silnika na postoju to wszystko jest idealnie, pracuje równo i cicho. Mam wrażenie, że problemy zaczęły się pojawiać od momentu kiedy autem pojechałem w dłuższą trasę i na autostradzie jechało się dość szybko. W czyn może być problem lub od czego zacząć? Na pewno miesiąc temu powinienem już zmienić olej i filtry, ale to zrobię na dniach bo już zostały kupione czy to może być tego wina? Czy raczej szukać przyczyny gdzie indziej?
×
×
  • Create New...