Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags '1.9 cdti'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 17 results

  1. Cześć pasjonaci, mam taki dość irytujący problem w mojej viki. Temat był wałkowany już wiele razy ale niestety nie doczytałem się konkretów. Mój problem wygląda tak, przy dość dużej ilości paliwa samochód funkcjonuje całkiem normalnie, no może zużycie paliwa jest trochę większe niż powinno ale każdy by chciał żeby paliło mniej. Problem pojawia się gdy paliwa zostanie tylko na 100 km lub mniej, wtedy podczas jazdy na ostrych zakrętach lub na rondzie samochód praktycznie zawsze gaśnie, gdy paliwa pozostaje na mniej niż 50 km to po takim zgaśnięciu, ciężko jest go w ogóle odpalić, trzeba odczekać jakiś czas. Ponadto nie zgrywają się wskazania komputera pokładowego co do ilości pozostałych kilometrów z tym co pokazuje wskazówka na desce rozdzielczej, tzn wg komputera pozostało mi 30 km a wskazówka nie jest jeszcze na czerwonym. Mam też czasem problem z centralnym zamkiem, czasem po prostu przestaje reagować na kluczyk i trzeba go włożyć do stacyjki i przekręcić. Miał ktoś takie problemy lub czy ktoś ma jakieś konstruktywne pomysły?
  2. Witam. To mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Technicznie też mega się nie znam więc również proszę o wyrozumiałość. Problem jest następujący. Około 1.5tygodnia temu podczas powrotu spod auta wypadło sobie koło pasowe wałka rozrządu. Niby standard. Wstawione nowe oryginalne + nowy pasek (to nie koniecznie musi być prowoder całego zajścia ale warto wspomnieć bo może jednak). Pojechałem w trasę 450 km w jedną stronę wszystko było ok. W drodze powrotnej tankowalem paliwo V-power na Shellu (2 raz zwykle tankuje normalne lub Vervę na orlenie) Dalej wszystko było w porządku. Po przejechaniu od tankowania jakichś 120km zrobiłem postuj 20 minutowy gdzie dałem. silnikowi pochodzić przez około 10minut by sobie odsapnal. Po odpaleniu auta i dalszym ruszeniu po pewnym czasie przy dodawaniu gazy zaczęło podszarpywac całym autem oraz przy wciskaniu pedału w podłogę zero reakcji na gaz dopiero po kilku sekundach wskazówka. leniwie ruszał. dalej. Wtedy przy biegach 4-5. Jakoś dojechalem. do domu. Poczytałem. trochę ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć jedni pisali ze zawór EGR inni że przegub wewnętrzny, jeszcze inni że dwumasa (z tym ze brak wibracji na sprzegle) Umówiłem. się więc z fachowca od diesla na diagnostykę (podczas jazdy). JesCze przed wybraniem. się do niego jak 2 dni były niższe temperatury (chociaż nie wiem czy to ma wpływ) z autem. nic się nie działo wszystko chodziło w porządku była moc itd. Na diagnostyce stwierdzono 9 błędów które odpala ja się przy odpaleniu auta (powód rozjechany akumulator wymieniony już na nowego Boscha. Nic nie pomogło. Po kolej hm zatankowaniu tym razem na Orlenie zwykłego ON było wszystko dobrze do najbliższego postoju po dosłownie paru km (dodam. ze oba tankowanie to i wspomniane wcześniej były do pełna raczej paliwo miesAlo. się z tym. które było wcześniej w proporcjach bliskich 50/50) wtedy po odpaleniu znów zaswiecila się kontrolka check engine i znów zaczęło szarpać silnikiem. Tym razem mocniej i na tyle że wibracje przenoszą się na całą budę. Dodatkowo auto kręci tylko do niecałych 3.5 tysiąca obrotów (tryb awaryjny???) i kompletnie nie idzie jak mu się depnie zero reakcji. Wizyta u diagnostyka była we wtorek czyli dziś. akumulator zakupiony i wymieniony też dziś. Od tego momentu wszystko co wypisałem stało się dziś w trasie (niestety jak mus to mus jechać). Podczas jednego postoju w trasie z ciekawości poprzygladalem się temu co pod maską i. znalazłem. od. góry peknieta gumę przegubu wewnętrznego od strony kierowcy. zdam. przegub w miejscu pęknięcia gumy mokry. Jednak postukalem też po przewodach wtryskowe poruszam. przewodami świec i na 5 minut auto miało więcej mocy ale. na tym się skończyło bo. znów wróciło. do stanu poprzedniego. Głowie się nad tym co to może być. Jestem w Bieszczadach i muszę kombinować żeby znaleźć dobry warsztat a najlepiej mieć już jakąś wiedzę na ten temat. Oczywiście auto to Signum 2004 1.9 cdti 150km dodam też że silnik był wymieniany 2 lata temu na nowszy bodajże z 2008 roku o tym. samym oznaczeniu. Liczę że pomożecie. Wymieniłem. wszystkie szczegóły tej sprawy jakie udało mi się zauważyć.
  3. Witam, Mój problem przedstawiony na załączonym filmiku. Od kilku miesięcy mam problem z odpaleniem samochodu po postoju. Generalnie objawy pojawiają się np. po nocny, gdy kilka dni nie jeżdżę. Natomiast po odpaleniu silnik pochodzi ok. 20-30 sek. i gdy go ponownie odpalam to nie ma żadnych problemów. W styczniu wymieniany był olej i filtr paliwa, a z miesiąc temu świece żarowe. W zimę musiałem go odpalać na 2-3 razy i ledwo ledwo się udawało. Myślałem, że tak słabo odpala przez zimno, ale widać, że to raczej to nie jest problemem. Czym może być to spowodowane? Z góry dziękuję za podpowiedź.
  4. Cześć Wszystkim, Ostatnimi czasy walczę z "bąkiem dymnym" koloru jasno szarego (mocno śmierdzący paliwem, raczej nie niebieskawy olejowy, na pewno nie para), który mój samochód puszcza zaraz po odpaleniu. Auto nie musi stać dłuższego czasu (powiedzmy nocy). Wystarczy, że ostygnie do temp otoczenia. Ostatnio szybko się to dzieje bo na zewnątrz temperatury rzędu -10. Mimo wszystko pali od kopa ale po około 1sek od odpalenia pojawia się wspomniany dym na kolejne 2-3sek. Poza tym chodzi dobrze, nie ma problemów z mocą itd. Czytałem niejedno forum i sprawdziłem wiele rzeczy tam sugerowanych i nic. Pomału pomysłów mi brakuje ale nie zamierzam odpuścić. Co było sprawdzone: - wtryski (jeden lał i został uszczelniony, poza tym podobno są w dobrej kondycji) - problem pozostał - akumulator nowy - rozrusznik zregenerowany - filtr paliwa wymieniony - auto nie ma DPF i EGR Jak widzicie sporo tego. Ostatnio gdzieś wyczytałem, że problemem może być też uszkodzony czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Podobno przy rozruchu jak komputer otrzyma z niego błędne dane lub ich nie otrzyma to źle steruje dawką wtryskiwanego paliwa (może być za duża) i część nie spalona (nadmiar) może powodować chwilową chmurę za autem. Po rozruchu jak auto zacznie pracować dawki się zmieniają i dym też znika. Nie wiem czy to w ogóle ma sens dlatego proszę o wypowiedź w tej sprawie. Może ktoś się spotkał z problemem i go rozwiązał. ps. Zdjąłem wtyczkę z czujnika przed odpaleniem auta przy -10 na dworze i ku mojemu zdziwieniu spiralka nie paliła się jakoś długo a auto po odpaleniu (od kopa) chodziło strasznie nierówno jakby na 2 garach (ale nie zgasło) i nie wyświetlił się żaden błąd na desce (check czy auto z kluczem). Po podpięciu wtyczki praca od razu się ustabilizowała i auto weszło na wyższe obroty. Z reguły jak czytam jak ktoś odpina wtyczkę od czujnika to reakcja auta jest odwrotna - długo nagrzewa i po odpaleniu lepiej, równiej pracuje.
  5. Witam wszystkich ponownie, mam takie pewnie dla niektórych proste pytanie, otóż jestem po zmianie silnika z 3.0 na 1.9 tamten padł. Udało mi się zalogować immo itp, teraz mam problem z przewodami pompy paliwa w baku, skąd wychodzi plus i minus na pompkę? Czy idzie z rec? Jeżeli tak byłbym wdzięczny za konkretny numer pinu i z jakiego miejsca bo nie chce na tym tracić całego dnia. Czy dodatkowo muszę dołożyć jakiś bezpiecznik lub przekaźnik? Dziękuję z góry za odpowiedzi.
  6. Witam. Od 3 dni jestem szczesliwym (odpukac) posiadaczem Opla Vectry C po fl z 2007 roku w wersji silnika 1.9 CDTI 120km. Jednak jestem dosc przewrazliwiony na poczatku dlatego chcialbym dowiedziec sie od was odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. 1. Turbina - jadac powyzej2200rpm czuc wzrost mocy ale nie jest taki nagly i bardzo wciskajacy w fotel - jesli nie dodaje gwaltownie gazu nie ma zadnego dymu z tylu wiec nie kopci i wydaje sie w porzadku jednak czy nie powinna byc bardziej odczuwalna? 2. Przy wlaczeniu zaplonu swieci mi sie kontrolka autka z kluczem i jakby silnika ( podobno od EGR ta druga a pierwsza check engine) obie gasna w momencie odpalenia samochodu. Czy tak ma byc czy powinna 1 zgasnac wczesniej po kilku sekundach? 3. Dwumasa bylawymieniona 58tys km temu. Juz 2 raz bo auto ma 480tys przy kupnie mialem wglad do wszystkich faktur orginalnyvh i potwierdzonych napraw - przy gaszeniu auto leciutko dygnie ale podczas jazdy sprzeglo chodzi idealnie. Czy jest sie czego bac czy to po prostu tak bywa? 4 i ostatnie pytanie na te chwile - przy jezdzie spokojnej okolo 2 tys rpm silnik ma85° jednak gdy leci na luzie albo hamuje silnikiem lub powoli sie tocze od swiatel do swiatel spada do okolo 83 lub czasem gdy sie depnie rosnie do 86/87. Czy to normalne? To moj pierwszydiesel i auto za swoje ciezko zarobione pieniadze wiec chcialbym dowiedziec sie od ludzi bardziej doswiadczonych co i jak i za wczasu wymienic jesli jest potrzeba. Jesli nie ten dzial to prosze przeniesc bo to moj pierwszy temat. Pozdrawiam
  7. Witam poszukuje kogoś z okolic ostrowa wlkp, lub polecanego warsztatu który jest w stanie wykonać kalibracje czujnika skrętu w signum 1.9 cdti 150 km 2005 rok.Standardowo po wymianie krzyżaka kolumny świeci kontrolka ESP, i doświetlania zakrętów.
  8. Witam.Vectra C 2005 1.9 cdti 150KM wersja z IDS+Problem z zawieszeniem. Na wyłączonym trybie "sport" puka coś w prawym kole po przejechaniu przez kilka nierówności. Jeśli tryb ten jest włączony pukanie nie ustępuję ale jest rzadziej słyszalne, dodatkowo na włączonym sporcie po dodaniu gazu, odjęciu i znowu dodaniu (dosyć szybko) wrażenie robi jakby "przednia oś" przesuwała się przód, tył. Czuć dosłownie szarpnięcie i jak gdyby powrót na miejsce. Na stacji diagnostycznej byłem i nie wykryto problemów na szarpakach. Amory po 70 - 80%. Wymieniłem tuleje wahaczy (te wymienialne bez wyciagania wahaczy), gumy na drążku stabilizatora, końcówkę drążka stabilizatora, łożysko i poduszkę amortyzatora. Zostały sprawdzone luzy na wszystkich innych tulejach, drążkach itd, sprawdzone sprężyny jak i gumowe nakładki na nie, wszystko OK, a pukanie dalej gra mi na nerwach. Ktoś może przerabiał podobny temat ? Bo mi już ręce opadają.
  9. witam. od jakiegos czasu mój signum 1.9 cdti 150 km miał następujące objawy : -przy przyśpieszaniu kopcił - przy około 3 tys obrotów odcinało turbinę po zgaszeniu go i ponownym odpaleniu objawy na jakis czas mijały w trakcie jazdy pojawiła się za mną chmura czarnego dymu od razu prędkość spadła i stracił moc. stanąłem na poboczu i zgasiłem go lecz nie chciał już odpalić. i wyswietlił się komunikat check engine. poradzi ktos co się stało? padla turbina i zalaczyl sie tryb jakis awaryjny ?
  10. Witam Jak w temacie borykam się od jakiegoś czasu z problemem dymienia na zimnym silniku, po dłuższym przestoju np: po nocy, samochód tez troszkę ciężej odpala na zimnym zdarza się że trzeba przytrzymać z jakieś 4-5 sekund zanim odpali a gdy już jest ciepły odpala na 2 lub 3 obrocie silnika nie jest to od strzała odpalanie. Z rzeczy które zrobiłem to wymiana świec żarowych. Dodam że silnik nie pobiera oleju i płynu chłodniczego. Do postu dołączam link z filmikiem w którym jest pokazane jakie są moje objawy. 1.9 CDTI 120km Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy temat. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
  11. Witam Ostatnio z silnika zaczął mi ubywać płyn chłodniczy na początku myślałem że to wyciek z chłodnicy ponieważ było widać, że jest trochę mokra. Tydzień temu zrobiłem rozrząd, przejechałem z 40km i skończył się płyn chłodzący w zbiorniczku temperatura podskoczyła do 105 oC. Zatrzymałem się i delikatnie odkręciłem korek od zbiorniczka płynu chłodzącego. Troszkę płynu wróciło do zbiorniczka, temperatura od razu spadła do 85-90 oC dolałem trochę wody destylowanej abym mógł wrócić do domu. Wczoraj mechanik zaczął rozbierać silnik, na głowicy widać pęknięcia pomiędzy zaworami (zdjęcia poniżej) oraz na bloku silnika w tłoku 2 widać uszkodzenie powłoki, nie jest już ona idealnie gładka jak na reszcie. Pewnie dostawał tutaj wodę z pod uszczelki. Mechanik mi mówił, że nie wiadomo jeszcze w jakim stanie jest tuleja na tym tłoku i czy przypadkiem ona nie jest pęknięta. Możecie mi powiedzieć, doradzić, czy jest sens naprawiać ten silnik czy szukać nowego na swapa?
  12. Witam, niestety prześladuje od dawna mnie jeden problem i nikt z szanownych mechaników nie potrafi zdiagnozować co dolega mojej Viki, zwracam się do Was drodzy właściciele Opelków z tym silnikiem (1.9 CDTI 150 koni), być może ktoś miał już takie perypetie z tym wozem Problem wygląda następująco, samochód na zimnym silniku odpala normalnie i czasami działa turbina a czasami nie działa, strasznie kopci na czarno (dosłownie - jak ciągnik). Samochód nie ma mocy i podczas jazdy przechodzi szybko w tryb awaryjny co skutkuje odłączeniem turbiny i całkowitym "zamuleniem" silnika. Błąd po podłączeniu TECHA 2 brzmi następująco "Ciśnienie atmosferyczne nie odpowiednie do ciśnienia doładowania", wymieniłem czujniki m.in: - zawór sterowania turbiny (ten z membraną) - czujnik na kolektorze wymieniłem również zawór EGR na nowy - niestety dalej nic. Następną diagnozą była "gruszka" przy turbinie, niestety specjaliście stwierdzili że to oprócz gruszki wina turbiny, dzięki czemu pozbyłem się 800 zł na jej regeneracje wraz z uszkodzonym elementem. Turbo po regeneracji wróciło na swoje miejsce i dziś po rozebraniu samochodu bo oczywiście nic to nie pomogło moim oczom ukazał się takie oto widok: (Turbina regenerowana miesiąc temu) Tak wygląda komora silnika po wyciągnięciu turbiny: Czy to regeneracja nie wyszła czy może jednak sugerujecie inne problemy? dodam że przed regeneracją i po żadnej różnicy nie widziałem, auto jeszcze bardziej kopciło nie tylko z tyłu ale jak widać również pod maską. Kolektor jest nowy, oryginalny PIERBURGA bo już raz klapy poleciały w kosmos uszczelka pod kolektorem cała, nie puszczała na pewno spalin bo nie ma na niej takich śladów.. Help?
  13. Witam Panów Nie to forum, nie ten klub, ale jako że miałem 3 Vectry (1xA, 2x B), pozwoliłem sobie napisać tutaj bo Saab 9-3 jest w zasadzie VC, a dodatkowo oba auta w danym roczniku tj. 2007 należały do grupy GM. Ostatnio zakupiłem SAABa 9-3 z silnikiem 1.9 TiD (Vectra C 1.9 CDTi Z19DTH. komora wygląda tak samo jak w VC, w zasadzie pozmieniali plastiki -- osłonki osprzętu. Mój problem polega na śmiesznym zachowaniu się wspomagania. Z rana przy przymrozkach/ mrozach po odpaleniu autka mam problem ze wspomaganiem. Na maglownicy nie widzę wycieków, pod autem nie widzę wycieków, nic nie piszczy, nie ma błędów, nic nie szarpie, tylko nie ma wspomagania. Płyn w zbiorniku jest "w zakresie". Dopiero po kilku silnych skrętak kołem - bo nie ma wspomagania to jest "wysiłek" - wspomaganie wraca na swoje miejsce i działa. Wygląda to tak jak by był jakiś "czop" w układzie, który trzeba rozruszać, albo jak by przymarzała woda w układzie. Przeglądy były robione wg "zaleceń producenta" - jestem 2, ogólnie, właścicielem auta (nie tylko w Polsce). Czy jest to wina płynu wspomagania? Jeżeli tak to jak mogę go szybko wymienić? Pod autem zlać i nalać nowy? czy wyciągnąć strzykawką? Pozdrawiam Marek
  14. Witam, mam opla z sygnaturki i jest problem z biegami otóż na zimnym silniku 1 ciezko wchodzi na 2 razy , 2 bieg też z oporem, 3 jakby coś przeskakiwało - zgrzyt, na ciepłym jest lepiej, ale też nie jest dobrze. Reszta biegów ok. Zlałem ok 3,5 L różowego oleju i wlałem 2,5 L shell spirax 75w80. Trochę się poprawiło, ale nie jest tak jak powinno być. Zauważyłem, że na jednej lince przy wybieraku skrzyni biegów jest luz na oczku ok 2mm. Na lewarku też jest luz podobny. Co zrobić z tym fantem ? Nie uśmiecha mi się kupować linek za 580 zł. Mechanik mówił, że to synchronizatory przebieg rzekomo 200 tys. rocznik '04
  15. Witam, Posiadam VC 1.9 CDTI 150KM (Z19DTH) z 2008 roku. Postanowiłem przed zimą w końcu zająć się świecami żarowymi bo od jakiegoś czasu mam błąd P0380 i jak się zimniej zrobi to będą problemy z odpalaniem zimnego silnika. No więc wystudziłem silnik, klucz do świec do łapy i jazda. Pierwsza, druga i czwarta wykręciły się bez problemu. Trzecia natomiast z wielkim oporem. Bałem się, że coś ukręcę ale jakoś po mały dałem radę. Świeca nie wyglądała na zapieczoną, gwinty (na świecy i w głowicy) wyglądały ok. sprawdziłem ją i oczywiście nie grzała. Wziąłem nowy komplet i zaczynam wkręcać. Dwie pierwsze bez problemu no i znów zatrzymałem się na trzeciej. Pierwsza i druga świeca jak wkładałem je w głowicę to wpadały i dopiero zatrzymywały się na gwincie. Trzecia natomiast zatrzymała się 1,5cm przed nagwintowaną jej częścią. Chciałem ją lekko dopchnąć ale opór stawiała spory. Dopiero mocniejsze dopchnięcie poskutkowało. Problem niestety nie został rozwiązany ponieważ jak już zacząłem ją dokręcać kluczem to szło to tak samo albo jeszcze gorzej niż przy odkręcaniu. Bałem się, że jak będę kontynuował to ją w końcu uszkodzę albo co gorsze gwint poleci (wiadomo moment dokręcania to ok.10Nm). Pytanie jest następujące. Czy dobrze podejrzewam, że gniazdo uszkodzonej świecy zostało zasyfione nagarem i dlatego teraz jest problem z montażem? Jeżeli tak to jak sobie z tym poradzić? Widziałem w necie jakieś specjalne frezy do czyszczenia gniazd ale kosztują krocie. Może jest jakaś inna metoda na wyczyszczenie takiego gniazda? pozdrawiam
  16. Witam, jestem posiadaczem wspaniałej vectry c 1.9 cdti 150 km i niestety dopadł mnie poważny problem. Mianowicie chodzi o dziwny świst przy dodawaniu gazu jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=AsOkvPKcthA. Temat już znalazłem na forum i prawdopodobnie chodzi tu o szpilkę kolektora dolotowego. Wczoraj szukając co tak może hałasować zobaczyłem pod maską delikatny dymek wydobywający się z tyłu silnika przy samej grodzi, mniej więcej w połowie szerokości silnika. Zauważyłem tam dwa przewody gumowe z czego jeden był prawie wyciągnięty i nie trzeba było użyć siły aby go wyciągnąć. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego są te węże i jak to dobrze zamontować. Pozdrawiam
  17. Witam, Chciałem wystawić turbawkę na aukcje ale powstrzymał mnie problem, który napotkałem przy określaniu do jakich aut ona pasuje.Zainspirowało mnie to do zaczęcia nowego wątku, w którym można by zawrzeć wszystkie zagadnienia związane z identyfikacja turbosprężarek. Model który posiadam to: Wystukując numer OE 55205483 na stronie Garetta otrzymujemy informacje, iż pasuje ono do: - Fiat Croma JTD 1.9 150 16V- Opel / Vauxhall Astra H 1.9 CDTi- Opel / Vauxhall Vectra C 1.9 CDTio poniższej specyfikacji silnika Łatwo zauważyć ze Garett Part Number rożni się nieznacznie od tego który znajduje się na obudowie. Na zdjęciu widnieje 766340-1 a w katalogu 766340-5001S mimo ze nr OE 55205483 się zgadza. Na wielu aukcjach, stronach i portalach lista aut jest dłuższa o Saaba i Opla / Vauxhalla Zafirę. Sam Garett do Saabów i Zafir podaje modele wymienione poniżej, przy czym zaznacza ze posiadają one silnik M741. Saab 9-3 1.9 TiD (2005)Silnik M741 1.9DTH 200555205356 755046-5003S55196766 755046-5002S Saab 9-3 1.9 TiD (2004)M741 1.9DTH 200455190872 740067-5002S55196859 755046-5001S Opel / Vauxhall Zafira (2004)Silnik M741 1.9DTH 2004 55190872 740067-5002S55196859 755046-5001S Czy ktoś wie czym różni się 766340-1 od 766340-5001S?Czym różni się 766340-1 od 55196859 755046-5001S, 55190872 740067-5002S lub 55205356 755046-5003S?Czy mogą one być stosowane zamiennie?Czym różni się silnik M741 od zwykłego Z19DTH?Witam, czy jest ktoś kto mógłby pomóc mi znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania? - czym różni się 766340-1 od 766340-5001S?- 766340-1 od 55196859 755046-5001S, 55190872 740067-5002S lub 55205356 755046-5003S?- czy mogą one być stosowane zamiennie?- czym różni się silnik M741 od zwykłego Z19DTH? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Dzięki uprzejmości Piotreq (moderatora) znalazłem odpowiedzi na powyższe pytaniaGeneralnie turbina pasuje do wszystkich wymienionych powyżej aut, poniżej załączam listę numerów referencyjnych: OE PART NUMBER 55205356 55196859 55196766 55205483 55190872 GARRETT PART NUMBER 766340-1 740067-5002S 755046-5001S 755046-5002S 755046-5003S 766340-5001S VEHICLES SAAB 9.3 1.9 TiD FIAT Croma JTD 1.9 150 16V OPEL / Vauxhall Astra H 1.9 CDTi OPEL / Vauxhall Vectra C 1.9 CDTi OPEL / Vauxhall Zafira 1.9 CDTi
×
×
  • Create New...