Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Search the Community

Showing results for tags 'ładowanie'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Zloty Vectra Klub Polska
    • Archiwum
    • XXX ZLOT VKP 20-23.06.2019
    • XXX Zlot VKP 20-23.06.2019
  • Ogólne
    • Forum Główne
    • Spoty regionalne
    • Nasze Auta Klubowe
    • Fotki z targów, wystaw, imprez motoryzacyjnych
    • Facebook
    • YouTube
    • Foreign affairs
    • O forum i stronie
  • Technika
    • Dyskusje ogólne
    • Vectra A
    • Vectra B
    • Vectra C
    • Insignia A
    • Insignia B
    • LPG
    • Tuning
    • Car Audio
    • CB
    • Nawigacja
    • Zakup, ubezpieczenie, sprowadzenie Vectry
  • Off Topic
    • Forum Towarzyskie
    • Oddzialy Vectra Klub Polska

Categories

  • Vectra A
    • VA - silnik
    • VA - skrzynia biegów
    • VA - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VA - układ kierowniczy
    • VA - zawieszenie + hamulce
    • VA - nadwozie
    • VA - elektryka
    • VA - układ dolotowy + wydechowy
    • VA - felgi i opony
    • VA - pozostałe
  • Vectra B
    • VB - silnik
    • VB - skrzynia biegów
    • VB - układ chłodzenia + ogrzewanie
    • VB - układ kierowniczy
    • VB - zawieszenie + hamulce
    • VB - układ dolotowy + wydechowy
    • VB - nadwozie
    • VB - elektryka
    • VB - diesel
    • VB - felgi i opony
    • VB - pozostałe
  • Vectra C
    • VC - silnik
    • VC - skrzynia biegów
    • VC - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • VC - układ kierowniczy
    • VC - zawieszenie + hamulce
    • VC - nadwozie
    • VC - elektryka
    • VC - felgi i opony
    • VC - układ dolotowy + wydechowy
    • VC - pozostałe
  • Insignia
    • Insignia - silnik
    • Insignia - skrzynia biegów
    • Insignia - układ chłodzenia + klimatyzacja
    • Insignia - układ kierowniczy
    • Insignia - zawieszenie + hamulce
    • Insignia - nadwozie
    • Insignia - elektryka
    • Insignia - felgi i opony
    • Insignia - układ dolotowy + wydechowy
    • Insignia - pozostałe
  • Inne porady
    • Car Audio
    • Różne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Województwo


Nr klubowy


Auto


Oddział VKP

Found 6 results

  1. Hej, od jakiegoś czasu zmagam się z pojawiającą się diodą ładowania. Dioda ta pojawia się najczęściej co któreś odpalenie, ale czasami też w trakcie jazdy. Kontrolka zapala się średnio raz na 3-4 uruchomienia. Po głębszej analizie przy pomocy TestMode zauważyłem, że po rozruchu, o ile nie zgaśnie jak Bóg nakazał, napięcie jest 12.4 a dioda gaśnie dopiero po dodaniu gazu, napięcie wówczas rośnie - ewidentnie alternator startuje dopiero po dodaniu gazu. Sytuację komplikuje/upraszcza fakt, że przez czas występowania usterki zdążyłem już wymienić akumulator i zrobić przegląd alternatora (był całkowicie sprawny). I teraz standardowe pytanie : co to może być? Jak to naprawić? Gdzieś na forum znalazłem informację, że w niektórych Vectrach wzbudzenie jest sterowane sterownikiem. Mam Vectrę C kombi 2006r. Z18XER.
  2. Witam, w Vectrze B 2.0 dti świeci kontrolka od ładowania i po pomiarze miernikiem rzeczywiście jest za niskie. Pytanie: czy można wymienić sam regulator napięcia bez wymiany/regeneracji całego alternatora w tym modelu? Czy można sprawdzić bez demontażu, samymi pomiarami czy zepsuty jest regulator czy cały alternator?
  3. Witajcie Proszę o poradę z elektryki, wczoraj po godzinnej trasie zapaliła mi się kontrolka ładowania akumulatora, i za tym od razu jednoczeście co kilka kilkanaście sekund zapalał się i gasła zółta kontrolka błędów silnika, jeszcze nie sprawdzałem miernikiem czy ładuję alternator ale to zrobię, obstawiam szczotki albo regulator napięcia na alternatorze, chciałem zapytać czy ta kontrolka silnika wróży coś więcej czy jest to po prostu sygnał, że brakuje ładowania ? może ktoś miał podobny problem ? przebieg 312 tys , w tym 60 tys na gazie, jeżdzę dużo ok 30 tys rocznie robię trasy codziennie ponad 100 km do pracy dziś na zimnym silniku auto odpalone na kable, w pierwszym momencie wszystko ok, miernikiem zmierzone ładowanie było, pojechałem 2km i zaświeciło się już ładowanie zmierzone miernikiem ponownie i już nie ładował, dziś już bez żółtej kontrolki błędów silnika proszę o poradę
  4. Witam serdecznie forumowiczów. Opel vectra B 2.0 DTI 101KM 2000r. Mam taki problem. Wszystko było w porządku bez żadnych oznak padania akumulatora czy coś. Zatrzymałem się wczoraj aby zatankować autko. Po tankowaniu odpaliłem i zauważyłem że świeci się kontrolka ładowania pod zegarami (przy okazji spaliła się lewa żarówka światła mijania). Wyciągnąłem spaloną żarówkę, kontrolka na chwile zgasła. Przejechałem kawałek, zgasiłem auto, wymieniłem żarówkę i kontrolka po chwili znów się zaświeciła. Ujechałem tak 150 kilometrów ze stałą prędkością 140km/h po czym zauważyłem że światła świecą coraz słabiej, zegary podświetlają się słabiej, kontrolka od ładowania ledwo świeciła, zapaliła się kontrolka od ABS, od poduszek i tzw. "CHECK". Wskaźniki temp. silnika i paliwa spadły na 0, a po odjęciu gazu wskaźniki obrotów i prędkości stały w miejscu mimo tego iż ledwo wyprzedzałem tira ( na oko jakieś 100km/h pokazywały 3000 obrotów i 140km/h ), silnik stracił moc i zaczął głośno chodzić, podświetlenie w środku ledwo dawało oznaki życia. W pewnym momencie wskaźniki na zegarach spadły na zero i zgasły po czym znów podskoczyły do odpowiednich wartości po czym znów 2 spadły a 2 się "zablokowały" w miejscu. Zjechałem na MOP, auto chodziło jeszcze 2 minuty. Po zgaszeniu silnika nie było już szansy go odpalić, nawet radio już nie reagowało. Laweta i do domu. Rano wyciągnąłem alternator, zawiozłem do warsztatu gdzie sprawdzili go na specjalnej maszynie i stwierdzili że alternator ma dobre ładowanie, około 14V pod obciążeniem. Złożyłem silnik od nowa i wyciągnąłem rozładowany akumulator, wsadziłem inny ( co prawda słabszy bo chyba 45'tke lub 50'tke zamiast 74'ki bo tylko taki miałem) ale sprawny i samochód odpalił bez problemu. Włączyłem światła i radio podłączyłem woltomierz do aku i okazało się że po 5 minutach z 11.87V spadło na 8.5V. po minucie padło radio, dalej zaświeciły się kontrolki ładowania, ABS, check i poduszek, po zgaszeniu silnika już nie był w stanie zakręcić od nowa ani razu. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jaki tutaj wystąpił problem? Skoro Alternator sprawdzili i twierdzą że działa jak powinien, na innym aku odpala ale rozładowuje go po chwili to co może być nie tak? Proszę o pomoc bo bez samochodu jestem jak bez ręki.
  5. Witam. Mam problem z moją Vectrą, Z19DTH. Chodzi o rozładowywujący się akumulator. Po całej nocy postoju ma ciężko odpalić, przygasają kontrolki ale zazwyczaj udaje się odpalić. Jak postoi jakieś 16 godzin to już jest nie do odpalenia. Sprawdziłem ładowanie - przy uruchomionym silniku, włączonych światłach mam 13.5V. jeśli włączę ogrzewanie tylnej szyby, grzanie siedzeń na maxa, wentylator ma maxa i wszystkie światła to spada do 13V. Podczas jazdy utrzymuje się mniej więcej przy stałej wartości. Jeśli pojeżdżę trochę, zgaszę auto to z uruchomieniem nie ma najmniejszego problemu. Po zgaszeniu jest około 12.4V. Jak zmierzę po całej nocy to jest od 11.8 do 11.3, różnie. przy 11 już jest problem odpalić. Sprawdziłem pobór prądu na wyłaczonym samochodzie. Utrzymuje się w okolicy 0.10A. Czasem jest tak, że szybko skacze od 0.05 do 0.2A. To chyba nie jest dużo, prawda? Akumulator mam rok, 74Ah, raczej nie podejrzewam jego uszkodzenia. Mam jednak drugi na podmiankę. Od czego Waszym zdaniem zacząć? Zbyt słabym ładowaniem? Porównuję to z innymi samochodami - ładowanie zazwyczaj około 14V, nawet pod obciążeniem ale niby U-ref jest 13.5V. Czy pobór prądu na postoju jest ok?
  6. Witam . Posiadam SIGNUM 1.9 120km 2005 po lifcie Parę dni temu rozładował mi się akumulator . Ładowałem go dwie doby i nie chciał naładować się do końca. Wczoraj zamontowałem go i wyruszyłem do pracy , po przejechaniu ok 10 km wyłączyły mi się nawiewy po chwili radio , wspomaganie , światła i na koniec zgasł mi samochód , wszystko to w odstępie jakiś 5 sekund . Dotoczyłem się 300 metrów do zajazdu gdzie próbowałem go odpalić bez skutku jak przy rozładowanym aku . Po ok 10 min nagle załączyło mi się radio , przekręciłem kluczyk i odpalił bez problemu . Nie ryzykowałem dalszej jazdy . Gdzie szukać problemu bo gdyby był to alternator to nie odpalił bym go ponownie ?? Proszę o jakieś podpowiedzi
×
×
  • Create New...