Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

illu

Forumowicz
  • Ilość treści

    61
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Wszystko napisane przez illu

  1. #Dziadek Vec Wielkie dzięki za wyczerpującą temat odpowiedz. Pozdrawiam
  2. Wie ktoś może jakie parametry (opór) powinien mieć czujnik położenia wału w vectrze B 2.0 Dti ?? Mam ten czujnik wymontowany i chce go sprawdzić. Bez żadnych metalowych części w pobliżu wskazuje mi około 900 Ohm po rozgrzaniu też tyle a po zbliżaniu jakiegoś metalowego elementu oporność rośnie. Gdzieś znalazłem informację że wartość ta powinna być między 400 a 800. Dzięki za odpowiedzi.
  3. Dzięki #Dziadek vec Przedmuchałem powietrzem zaworki w pompie i prysnąłem sprayem do czyszczenie EGR. Na razie nie ma oleju w filterku więc chyba pomogło.
  4. A powiedzcie mi bo tak teraz sobie myślę. Gdzieś wyczytałem, że pompa Vacum pobiera sobie powietrze poprzez filterki w elektrozaworach. Czy jak odłączymy podciśnienie od elektrozaworów EGRa i klap to będzie to bez wpływu na pompę ?? Tak pytam bo mam filterek powietrza od Tico przy pompie podciśnienia (po wymianie pompy sprawdzałem czy nie leje olejem) i zauważyłem, że po modyfikacji z przekaźnikiem i odłączeniu elektrozaworków filterek zapełnia mi się olejem czyli pompa puszcza olej co wcześniej nie miało miejsca. Zbieg okoliczności ?? czy może brak 2 elektrozaworków w obiegu ma jakiś wpływ na Vacum ?? Pozdrawiam
  5. W moim 2.0 Dti wszystko ładnie działa. Przekaźnik umieszczony w puszcze z przekaźnikami tam gdzie jest ten duży od grzania świec. Zobaczymy jak się to będzie sprawdzało.
  6. czujnik wymieniłem na nowy oryginalny więc raczej nie powinno być z nim problemu. Musze chyba kogoś z techem dorwać i z tymi kątami wtrysku coś pokombinować bo już mi do głowy nic nie przychodzi.
  7. A powiedzcie mi jaki wpływ na odpalanie przy rozgrzanym silniku może mieć temperatura paliwa?? ostatnio na rozgrzanym silniku podłączyłem op-coma i w parametrach temperatura paliwa miała 67 st. Zastanawiam się czy może podgrzewanie filtra działą cały czas i czy to może mieć wpływ na problemy z odpalaniem jak jest silnik rozgrzany. Ostatnio po tygodniowym postoju autko odpala od strzała a problemy największe są jak silnik ciepły raz od strzała raz za 3 razem. Błędów komputer nie pokazuje. Ewentualnie parametry z których czujników są brane pod uwagę przy odpalaniu ??
  8. Muszę popatrzeć dokładnie, jak ostatnio tam zaglądałem to jakoś mało miejsca było i jeszcze sanki zasłaniały sprężarkę więc ewentualnie jakoś w bok i wtedy w dół. W sobotę się temu przyglądne Ok, sprężarka wymieniona. Jakiegoś większego problemu z tym nie było. Sprężarka trzyma się na trzech śrubach. Kanał miałem, prawe koło zdjęte, zdjęcie paska, odkręcenie sprężarki, delikatnie wyciągnąłem ja w prawo i w dół i odkręciłem przewody. Nowe podkładki, przykręcenie wszystkiego, nabycie klimy i jest wszystko ok.
  9. Wszystko fajnie tylko w DTi jest dużo ciaśniej, dzięki za info czekam na kogoś kto to robił w właśnie w nim.
  10. Czy ktoś sam wymieniał sprężarkę klimatyzacji w VB 2.0 DTi ?? Myslę czy sam jej nie wymienić, ale od spodu mało miejsca z góry pompa i inne rzeczy więc zastanawiam się jak ją wyciągnąć ?? Demontować zdeżak i chłodnice ?? ostatnio jak mi ją mechanicy wymieniali to raczej tego nie robili, więc pewnie jest jakiś inny myk. Jeśli ktoś to robił proszę o informację. Szukałem podobnym tematów ale nie znalazłem dotyczących silnika 2.0 Dti a tam trochę ciaśniej jest. Dzieki za wszelkie informację.
  11. Przeglądałem ten temat. Po wyciągnięciu wtyczki S66 wiatrak cały czas chodzi na 1 biegu. po zwarciu masy z poszczególnymi pinami załączają się biegi 2 i 3 ale bieg pierwszy cały czas chodzi, czy kluczyki w stacyjce czy nie, czy wtyczka wypięta czy nie. Wyłącza się dopiero po wyciągnięciu bezpiecznika F52. Czyli mam rozumieć, że jest gdzieś zwarcie na kablach cały czas? Masa + pin 1 ?? Ewentualnie jakiś przekaźnik był by cały czas załączony?? który przekaźnik za to odpowiada ?? Ok. Temat do zamknięcia. Zawiesił się przekaźnik R53 po wyjęciu go i puknięciu teraz załącza i rozłącza wentylator. Pozdrawiam
  12. Witam. Dzisiaj rano wsiadłem do auta, odpaliłem je, przejechałem z kilometr, wysadzając dziecko do przedszkola po zgaszeniu silnika usłyszałem, że wentylator pod maską cały czas chodzi. Pojechałem do pracy zostawiłem auto na parkingu kluczyki wyciągnięte a wentylator chodzi cały czas. Po dziesięciu minutach podchodzę do auta o wentylator śmiga cały czas. Wyciągnąłem bezpiecznik - F52 – wentylator klimy dopiero wentylator się zatrzymał. Po włożeniu chodzi dalej. Teraz pytanie co może być przyczyną, czy bez tego bezpiecznika póki co mogę jeździć (do czasu usunięcia usterki)? Gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam
  13. A powiedzcie mi jak długo wam teraz grzeją świece po nocy. U mnie przy -3 st. C rano jak wchodzę do auta grzeją mi około 7 sekund. Jakoś kojarzę, że w tamtym roku przy takim małym mrozie świeciły dużo krócej, czy może mi się wydaje ??
  14. Hmmm stan płynu od wspomagania bez zmian czyli to raczej z tego nie cieknie. Blisko tam chyba jest sprężarka klimy ?? pewnie tam jakiś przewód puścił będę musiał się temu dokładnie przyjrzeć. Dzięki Odorek.
  15. Rozszczelniła mi się klimatyzacja i jak ostatnio demontowałem przedni zderzak zauważyłem wyciek z przewodu gumowego który łączy się opaską z metalowym przewodem (rurka) zaznaczoną na zdjęciu. Czy dobrze kombinuje, że to od klimy ?? Ma ktoś może jakieś zdjęcie z przewodami jakie występują w klimie przy Vectrze B 2.0 Dti ?? http://www.aukcjoner.pl/gallery/018032090-Darmowa-galeria-zdjec-na-Allegro.html#I1
  16. Ustawienia fabryczne są, zwiększałem i zmniejszałem dawkę rozruchową, ale bez efektów więc wróciłem do ustawień fabrycznyc.
  17. Jak rozgrzany to podgrzewanie nic nie daje czyli odpala jak chce raz dobrze raz źle. Op-comem zmienię te ustawienia kąta czy to już bardziej skomplikowane i raczej sam tego nie zrobię?
  18. Mam od jakiegoś czasu taki problem: moja vectra rano jak ją odpalam i chwilkę przygrzeje świecami (mam przycisk wymuszający grzanie) odpala od razu i bezproblemowo. Problem pojawia się gdy silnik jest już rozgrzany. Powiedzmy przejadę jakiś odcinek, wyjdę do sklepu na parę minut i wracając odpalam ją to kręcę i kręcę czasami dopiero za drugim razem dłuższego kręcenia odpala. Czasami jest też tak że odpala od razu od strzała i nie ma problemu a zatrzymam się następny raz i po chwili odpalam to trzeba kręcić. Błędów żadnych op-com nie pokazuje. Ponad rok temu pompa przeszła pełną regeneracje. W czym może być problem, czy kąty wtrysku troszkę się pozmieniały jak pompa się podocierała czy coś innego ??
  19. szymon28 dzięki za konkretną odpowiedź Co do uszukiwacza to używam go właśnie w przedziale temperatur od 0 w górę kiedy to świece nie grzeją i po nocce ciężej odpalić. Zastanawiało mnie właśnie to napięcie po zgaśnięciu kontrolki grzania świec ale jak tak ma być to oki
  20. Ok mój błąd, ubzdurało mi się, że to czujnik jednopinowy bo ostatnio go wymieniałem. Układzik podłączony pod niebieski przewód czujnika dwupinowego Na chwilę obecną wywaliłem układzik i przywróciłem ręczne podgrzewanie świec przez przycisk, zobaczymy jak teraz autko będzie reagować.
  21. Chyba kolego właśnie na odwrót - jednopinowy odpowiada za grzanie świec, jak jest odpięty zawsze załączają się świece i wyświetla się check.
  22. Mam moduł który jest wpięty w kabel od czujnika jednopinowego temperatury (ten koło termostatu) i on po przekreceniu kluczyka zawyrza wartość rezystancji oszukując komputer który myśli ze temperatura jest niższa po czym się odlącza (po 7s albo cos koło tego) i zwiera zpowrotem przewod od czujnik jak by modułu nie było.
  23. a ile mają się grzać świece podczas powiedzmy - 10 st. ??? nie sądzę żeby miały się one podgrzewać przez 30 - 50 s ?? oszukiwacz ma oszukać tak żeby się załączyły świece na chwilę a później się rozłącza żeby nie grzać świec cały czas cały czas.
  24. Oszukiwacz mam założony ale tak czy siak po 7 sekundach on się całkowicie odcina a napięcie jest cały czas.
  25. No właśnie o to chodzi, że gaśnie dopiero po odpaleniu silnika. To w takim przypadku świece są grzane tak długo ??
×
×
  • Utwórz nowe...