Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Adam92

Forumowicz
  • Zawartość

    230
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Wszystko napisane przez Adam92

  1. Witam panowie, problem nei dotyczy mojego tylko samochodu od mojego majstra z pracy. chodzi o Vectre c rok 2004 silnik 1.8. Centralny zamek działa tylko z kluczyka, pilot nie działa, probowalem programowac kluczyk na 3 sposoby ktore wyczytalem na necie. i Żaden nie zadziałał. Czytalem ze sygnał z kluczyka odbiera moduł CIM ktory jest w kolumnie kierowniczej, ale spoko, dobiore sie do niego i co sprawdzic? Wymienilem tez te "mikrostyki" w kluczyku, bez efektu.... Co radzicie panowie, co sprawdzic? a moze trzeba podpiac pod kompa w celu zaprogramowania? Pozdrawiam.
  2. Adam92

    gts spryskiwacz tył

    Witam, panowie mam pytanko, którędy biegnie wezyk spryskiwacza tylnego w gts-ie przedlift? u mnie konczy sie nad nogami kierowcy i jest zaslepiony,,, Gdyby ktos mogl doradzic ktoredy leci to zaoszczedzi mi duzo czasu na niepotrzebne rozbieranie:) Pozdrawiam
  3. Adam92

    [TUT] Wymiana termostatu 1.9 cdti

    Dokładnie, ja tez tak zawsze w pracy robie:) i zawsze wszystko działa, Tylko nie próbujcie tej blaszki odginac, trzeba uciac bo w innym przypadki mozna rozwalic chłodniczke.
  4. Nie sądze żeby to byla pompa, Tutaj na zdjeciu powyzej widze ze masa paliwa tez nie pokrywa sie z żądana. Ogolnie zapomnialem dodac ze problem z odpalaniem zaczol sie po remoncie głowicy, robilem wtedy uszczelke, docieranie zaworów, komplet uszczaelek, i regeneracja wtrysków. Rozrząd mi siadł na znaki, ale mimo tego auto zaczeło zle odpalac... Musze jeszcze sprawdzic ten kąt wtrysku. Chyba że macie jeszcze jakies suestie? pozdrawiam.
  5. Witam Panowie mnie tez dopadł problem z odpalaniem, Otóż gdy nie grzeja świece to odpalanie jest koszmarne, zarówno przy 15 stopniach i 5 stopniach... Mam zrobiony pstryczek do zalanczania świec, gdy podgrzeje świece to odpala dość tak, ale to i tak nie jest to... Podpiołem go pod kompa ale mało wartości pokazał (juro dopiero mam miec TECH 2), I co mnie zdziwiło, Żądana dawka paliwa przy gorącym silniku wynosiła 8mg, a rzeczywista oscylowała od 6 do 11... Co moze byc przyczyna? co jeszcze sprawdzic? Dodam ze nie mialem mozliwosci sprawdzic początku wtrysku. Jedynie początek tłoczenia, wynosił 20 stopni i trzymał cały czas tak samo . Macie jakieś porady? Silnik Y20DTH. Pompa była robiona 120 tys temu. Pozdrawiam
  6. Adam92

    problem konserwacją

    Kolego...albo czekac az wszystko wypłynie, albo ściagasz boczi drzwi i tyle ile dasz rady tyle czyscisz nitrem
  7. Witam panowie mam problem... silnik Y20DTH, gdy załanczam klime to oba wentylatory chodza na 1 biegu, po jakims czasie wentylator chłodnicy wchodzi na 2 bieg a wentylator klimy staje, ale co jakis czas (co minute, dwie) załancza sie na 15-30 sekund i znow sie wylancza. Postanowilem zrobic test wentylatorow, we wtyczce S66 gdy zewre styli 1z2 to wchodza oba wentylatory na 1 bieg, super... Ale gdy chce zewrzec 1z2z3 to 2 bieg sie nie załancza. A co najlepsze gdy zewre styki 2z3 to wentylatory wchodza na 1 bieg... Panowie poradźcie cos prosze bo mnie juz to wkurza, co chwile mam 95-100 stopni na liczniku na klimie i denerwuje mnie to. Jesli cos nie jasno napisalem to prosze napisac to postaram sie to leppiej wytlumaczyc. Pozdrawiam
  8. Ludzie co wy gadacie??!! a jak niby chcecie to odpowietrzyc?? czy ktos widział gdzies w vb odpowietrznik układu chłodzenia? Bo ja nie... wiec jak chcecie to odpowietrzac? Może popuszczacie wężę żeby powietrze zeszło? Śmiać mi sie chce.... marcinek180 ma racje... uklad chłodzenia w vb odpowietrza sie sam. A do założyciela tematu. Jeśli grzeje sie do 100 a potem spada to nie ma sie czym przejmowac:) gorzej jak by sie grzał do czerwonego pola.
  9. panowie ja mam podobny problem... dzisiaj jechałem w mieście, klima na 20 stopni, co chwile ruszanie,jazda przez 15 km z predkoscia maks 40 km/h,samochod zagrzał sie do 100 stopni. Uznałem ze to całkiem bezpiecznie i nie reagowałem, zatrzymałem sie po fajki w sklepie, auto zgasilem po czym jak wrócilem to odpalam auto a tam idealne 90 stopni na liczniku... I czegoś tu nie kumam, przeciez to nie mozliwe ze auto sie schłodziło o 10 stopni w ciągu minuty... Teraz w czym szukać przyczyny? czujnik czy licznik?
  10. A wiec tak, gdy auto zimne to chodza 2 wentylatory na 1 biegu, jak sie troche zagrzeje to wentylator chłodnicy chodzi na 2 biegu, a wentylator klimy stoi, ale załancza sie co 15 sekund na około 10 sekund. Natomiast gdy sie auto bardziej zagrzeje (30 stopni na słońcu temp silnika 90) to oba wentyatory chodza a 2 biegu... Nie wiem czy tak ma byc, ale klima chodzi dobrze, auto sie nie przegrzewa (czasami temp. podejdzie pod 95-98 ale zaraz spada) to chyba nie ma co szukać problemów Pozdrawiam
  11. Witam panowie ja mam podobny problem tylko odwrotny: Gdy mam auto zimne i zalacze klime to oba wentylatory pracuja na 1 biegu, gdy sie auto zagrzeje to wentylator chłodnicy (miedzy chłodnica a silnikiem) wchodzi na 2 bieg, a wentylator klimy zatrzymuje sie, gdzie szukać usterki? i jeszcze jedno, gdy zwieram styki 2 z 3 na kostcze czujnika temp to załancza sie 1 bieg wentylatorów a tak chyba ma nie byc... Silnik 2.0 DTH 2001 rok. Pozdrawiam.
  12. Nie wiem jak w VC, ale VB, astra I, II trzeba dawac obciazenia. Ostatnio w swoim aucie robilem geo, i jakos mi sie nie chciało nosic tego zelaza... Ustawilem i tak z głupa w "pomiarach" wsiadłem do auta razem z szefem, i kąty sie zmieniły, a jesli katy to oczywiscie zbieżnosc tez:) tak wiec obciazenie TRZEBA dawac. A tak w roli ciekawostki zmieniłem kąt pochylenia kół tylnych z 2.20 (lewo) 1.97 (prawo) na 1.10 bez wymiany tulejek:)
  13. Adam92

    Problem z cisnieniem ladowania

    Albo zapieczone łopatki od zmiennej geometrii turbo (co mało prawdopodobne), albo zaworek sterujący tymi łopatkami.
  14. Adam92

    Brak mocy czy złudzenie

    Bardzo madre stwierdzenie. A co do autora tematu, pewnie masz powypalane gniazda zaworowe, lub zawory. Przerabialem to w wielu silnikach opla z LPG...
  15. Kolego, jedz na komputer zeby ci sprawdzili czujnik temperatury płynu chłodniczego, moze przekłamuje i z tad ten problem. Poza tym podnieść obroty biegu jałowego jest prosto (np. KTS'em), po prostu ustawić trzeba na okolo 870 i obserwować.
  16. Adam92

    podwozie

    W pierwszym poscie pisze "sa CAŁE pordzewiałe", poza tym, w vectrze bierze podłużnice na wysokości przednich foteli, i z tyłu. Ale oczywiscie mozesz miec racje ze ugnił tylko kawalek a reszta dora jest, bez zdjec to mozna sobie pisac. Pozdrawiam
  17. Adam92

    Uparte nity sworznia...

    Cały wachasz trzeba wyciagnac a nie sie na aucie pierniczyc, ściac nity, młotek i majzel w reke i musi isc:)
  18. Adam92

    podwozie

    Wiaadomo, zawsze mozna powstawiac nowe fragmenty. Ale dobra blacharka kosztuje... progi tez na pewno przegnite, jakies łaty w podłodze to koszt pewnie z 1000-1500 + konserwacja ze 400-500 i masz 2 tys:) na pewno sie oplaca?
  19. Adam92

    podwozie

    Heh, jak zgniły podłużnice to pewnie podłoga nie istnieje, w takim wypadku jest jedno wyjscie- złom
  20. Adam92

    DRŻENIE AUTA

    Kolego dowiedz sie z jakiej firmy masz poduszke te obok rozrządu (te w której urwałeś śrube) ja kiedys zamontowalem u siebie krafta za 80 zeta, i auto drgało, na szczescie po 10 tys sie rozciekła i zamontowałem z "corteco" i jest elegancko, jedynie na mrozie przy odpaleniu troche drzy ale po minucie juz jest super. I jeszcze jedno pytanie. sprawdz na kompie jakie masz obroty na biegu jałowym, zawsze idzie podniesc na okolo 900 i bedzie dobrze.. bo wiecznie szukac nie mozesz, a kase pakowac do starego auta to nie sztuka.
  21. Adam92

    DRŻENIE AUTA

    Jak sie udało pospawac to bedzie dobrze. Kurde sam juz nie wiem... jedynie patrzec czy cos gdzies sie nie obija. Powiedz mi jeszcze czy tym drgania towarzyszy takie buczenie w samochodzie?
  22. Adam92

    DRŻENIE AUTA

    Kolego, jak upier... śrube to raczej nic nie zrobisz, mowa pewnie o tej poduszce obok rozrządu, a nic nie zrobisz dlatego ze ta poduszka jest olejowa, zaczniesz spawac to olej sie z niej wyleje... Kolego, jesli silnik ma moc, nie szarpie to wtryski masz dobre, tak samo jak i koło pasowe. W pracz mialem podobny problem tylko ze z 2.0 tdci w mondeo i wiesz co sie okazało? winna była plecionka na wydechu... Takze radze ci tak, odkręc tłumik zaraz za katalizatorem i odpal auto, jak bedzie poprawa to wymien plecionke. 2 sprawa mowiles ze jak otworzysz maske to drgania sa mniejsze, spróbój wyregulowac maske na tych wkrecanych odbojach gumowych, moze jest za luzna i "lata"
  23. Rozrząd sobie zablokuj na pompie, na dolnym kole zrob sobie znak, na górnym też znak (najlepiej przecinakiem, bo marker moze sie zmyc), odkręć napinacz i koło od wałka (uwaga, jest bez klina) Przy okazji to oczywiście świece powykręcac, ja jak u siebie robiłem UPG to przy okazji wtryski zregenerowałem (kopcił na wolnych obrotach) Polecam kupic tez komplet uszczelek do głowicy. A niespodzianke mozesz napotkac jedynie na śrubach od kolektora wydechowego jak sie upier...
×