Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

slane

Forumowicz
  • Content Count

    14
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by slane

  1. Spiecie przekaźnika na krótko omija zapewne blokadę o której wspomniał kolega wyżej, miałem podobnie 😉
  2. Wtyczka od abs i od pompy wspomagania też wypięta i popsikana kontaktem? Sprawdź opcomem co powoduje wywalenie błędu ;).
  3. Najprawdopodobniej problem rozwiązany. Okazało się, że syrenka od alarmu pozbawiona zasilania przez rok, po podłączeniu akumulatora nie była w stanie się naładować i pobierała bardzo duży prąd cały czas, po pierwsze powodowało to rozładowanie akumulatora, a po drugie uszkodziło centralke od alarmu, która realizowała odcięcie zapłonu. Po obejściu odcięcia samochód póki co odpala bez problemu za każdym razem.
  4. A jakiś inny do którego dałoby radę przełożyć np mój czujnik skrętu? Strasznie drogie te cimy 😞
  5. Witam, mam cim do wymiany, mój był naprawiony kiedyś bo widać ślady lutowania, niestety nie pozwala odpalić auta.. Symbol cim to EB, na jaki inny można wymienić? Wiem tyle że ma w środku czujnik skrętu..
  6. slane

    stacyjka

    Odświeże kotleta, mam to samo.. Jakieś rozwiązanie było?
  7. Błędów cim samego w sobie brak, jedyne co to OP-COM pokazał następujący błąd w CIM: B2961 - Położenie przełącznika, obwód kluczyka zapłonu, wadliwe działanie (08) - Nie występuje w momencie gdy kluczyk jest na zapłonie błąd nie występuje, po przekręceniu kluczyka na rozrusznik błąd występuje, na dodatek przy pozycji rozrusznika wyłącza się radio, i gaśnie podświetlenie w tej okolicy
  8. Spróbuję kogoś na weekend złapać i się dowiem, auto ma też jakiś alarm dokladany w salonie i nie wiem do końca jak to działa...
  9. Gdzieś czytałem że styki od stacyjki trzeba wyczyścić i podgiąć i jest dobrze
  10. Chyba znalazłem przyczynę, jak się porusza kluczykiem w stacyjce to raz pali a raz nie, także obstawiam cim
  11. Oczywiście, są pod maską dwa takie obok siebie. dziwi mnie dlaczego działa w momencie kiedy sterownik silnika ma prąd. Sprawdzałem immo, jak wsadze do stacyjki sam kluczyk bez elektroniki to pokazuje się auto z klodka i wtedy nie odpala po zwarciu przekaźnika.
  12. Auto kupione od syndyka, miałem możliwość podpiąć aku, odpalić, przejechać się po placu, kupione za 40% wartości rynkowej. Tak jak mówię, auto odpala i jeździ po recznym zwarciu styków przekaźnika rozrusznika 🙂
  13. Witam wszystkich serdecznie z racji tego że jestem tutaj nowy ;-). Piszę z następującym problemem, tydzień temu stałem się posiadaczem VC takiej jak w opisie tematu, auto stało rok czasu na dworze nie ruszane, po włożeniu akumulatora i zakodowaniu kluczyków auto odpaliło i pojechałem nim do domu, zgasilem przed garażem i już nie mogłem odpalić.. Pierwsze podejrzenia padły na rozrusznik bo bujniecie auta na biegu pozwoliło odpalić, wyjalem rozrusznik, wyczyścilem, nowe szczotki itp ale po włożeniu do auta nie kręci. Zacząłem szukać i sprawdzać przekaźniki, diagnoza stanęła na tym : -auto złożone nie kręci, kontrolka immobilisera nie świeci -po wyjęciu przekaźnika na sterownik silnika ( czerwony po lewej stronie w skrzynce przy akumulatorze) auto kręci rozrusznikiem z kluczyka - po przekręceniu kluczyka w stacyjce na zapłon i recznym zamknięciu przekaźnika rozrusznika auto odpala i jeździ bez problemu na benzynie i gazie, jak już odpali nie świeci check engine, za to wyświetlacz na liczniku pokazuje auto z kluczem płaskim przed odpaleniem metodą gaz/hamulec odczytałem błędy o numerach wypisanych jak na zdjęciu
×
×
  • Create New...