Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Muniek1991

Forumowicz
  • Content Count

    69
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Muniek1991

  1. Przy odpalaniu słychać je bardzo głośno przez chwile . A przy okazji rozrządu będzie zdjęta pokrywa więc też będzie widać . Chociaż przy montażu silnika tez była zdjęta i nie było jakiś niepokojących rzeczy w środku . Zobaczymy w pierwszym tygodniu sierpnia wjeżdżam na warsztat .
  2. Tak też myślałem ale na mocy i tak nie zyskam zapewne a i dźwięk zniknie . Czy się mylę ???
  3. Witam udało mi się zakupić całkiem przypadkiem filtr stożkowy K&N do mojego Signum ( dedykowany ). Od razu powiem że zdaje sobie sprawę żę to mi nie podniesie mocy itp itd . Ale lobię dłubać więc chce to zamontować + zrobić osłony co by go oddzielić od silnika . Miałem na chwile założony i wydawało mi się że zbierał się tak samo może ciut lepiej ( to tylko wrażenia nie potwierdzone ) .Pytanie do was czy miał ktoś przygody z tym czy warto to zostawić ( dla dźwięku ) czy pogarsza to osiągi silnika jak to jest w praktyce . Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc .
  4. silnik ma 140 tyś km najechane , auto 160 . Bo silnik był wymieniany i brałem od nas z forum od admina . W sierpniu jadę do Polski i wymienię te 2 łańcuchy zobaczymy czy coś pomoże .
  5. Dzisiaj sprawdzane było ciśnienie na tłokach , Wszystkie po 15 równo świece wyglądają idealnie . Ale jest jedno ale przy pierwszym odczycie na 3 cylindrze było 5 zamiast 15 . Przy kolejnych odczytach było już 15 . Pytanie czy przestawiony rozrząd i stąd się to wszystko dzieje czy jakiś popychacz albo coś się przycina .
  6. Nagrałem logi i potem odczytałem przy pełnym bucie ( podczas jazdy ) itp itd wszystko pracuje tak jak potrzeba ..... Pompa daje ciśnienie jak potrzeba w każdym zakresie ani razu nie spadło czasami różni się o 200 Kpa przez chwile ale myślę że to nie ma znaczenia . EGR i przepływka tez cały czas chodzi .... Nie mam pojęcia już gdzie szukać ...
  7. Dzisiaj postaram się sprawdzić kompresję w silniku co by cos wykluczyć na pewno znowu .
  8. Gdyby paliwowa dawała za malo to wysokiego ciśnienia nie nabila by odpowiedniego ciśnienia bo za malo paliwa by miała . za malo paliwa spowodowalo by szarpania itp sprawdzalem .
  9. Pompa sprawna sprawdzana była i zawsze ja słychać jak i przylekaznik ..
  10. Niby po wykręceniu czujnika od ciśnienia paliwa i wkręceniu jest przez chwile lepiej . Ale dalej jestem w czarnej D*** .... Zastanawia mnie bo na listwie jest bardzo duże ciśnienie po odkręceniu czujnika ok wiadomo tam musi być ciśnienie ale zanim ono zejdzie to potrzebuje chwile i do tego po wykręceniu czujnika w listwie bulgocze i idą bąbelki widac po wykręceniu tego czujnika tak jak by paliwo zagotowało . Brak pomysłu na dalsze działanie mechanicy też rozkładają ręce ...
  11. Regulator ciśnienia paliwa wymieniony na regenerowany brak jakiejkolwiek poprawy ... Do tego wszystkiego nie mogę wejść Op comem ani Chinolem PL 2010 ani EN 2012 w funkcje specjalne żeby wykasować wartości wyuczone .... Ma ktoś jakiś pomysł jak odblokować ta funkcje czy coś ??? Albo ma ktoś podesłać inna wersje op coma gdzie to działa ???
  12. A co masz ten sam problem ??? Puki co auto stoi i czeka na nową osłonę przegubu wewnętrznego / bądź cała pół oś . W sobotę będzie zrobione i podłączone pod dobrego kompa bo op com to gó... . Do tego w Sobotę wymienię regulator ciśnienia paliwa na nowy zobaczymy .
  13. Problem jest dalej a do tego posypał się przegub wewnętrzny auto będzie stało tydzień i czekało na nową pół oś . ( rok temu wymieniałem obie kompletne pół osie ... ) . Przed tym jak się pogorszyło nikt tego nie ruszał . Teraz naprawiam astre g coupe 1.8 16v która ma 125 km i zdecydowanie zbiera sie dużo lepiej jak mój signum 155 km żenada . A co miałeś za pomysł ?
  14. Filtr jest nowy . Preparat LiquiMoly był lany już jakiś czas temu .
  15. Dzięki wielkie za podpowiedz o tym nie pomyślałem .
  16. ok super dzięki czyli spalanie mam w normie . Mógł byś zrobić zrzuty tych logów jak masz Op-Coma ? Był bym bardzo wdzięczny .
  17. W vectra c polift automat Z22YH to widziałem bo byłem kasować błędy u "KLIENTA" . Pomijając fajnie że masz ten sam silnik mógł byś wrzucić logi jak masz OP- COMa . Pomijając fakt ze u mnie bez obciążenia na światłach potrafi pokazywać nawet 1,3 ... kretoslaw - jedna prośba sprawdzałeś kiedyś średnie spalanie na autostradzie itp jakie masz na tempomacie przy np 120/130/140 ?? itp
  18. Podczas odpalania chodził kilka sekund tak jak by na 3 gary czasami , od jakiś obrotów nie pamiętam jakich ale nie wysokich po dodaniu mocniej gazu zaczynało przerywać jak diabli i zapalała się kontrolka emisji spalin . Zabrałem znajomego z z dobrym komputerem + program i podczas tych jaj wyłączał się jeden cylinder po włączeniu go przez program auto wracało do normy na chwile . Do tego wywalało wypadanie zapłonu . Skoro wszystko się dzieje tylko na zimnym to znaczy ze to nie pompa bo jak siądzie to nie ma znaczenia czy zimny czy nie nie wygeneruje danego ciśnienia i tyle . Co do czujnika paliwa to źle zrobiłeś że kupiłeś używkę bo dalej nie wiesz czy kupiłeś dobry czy nie .
  19. Nie mam żadnych korekt ani krótko ani długoterminowych .
  20. Udało mi się tylko dotrzeć do tego jeszcze nie wiem gdzie są te bloki długo terminowe .
  21. 0,5-0,6 max powinno byc wiem bo sprawdzałem w innym signum z tym silnikiem . Po zatrzymaniu auta spalanie spada do 0,5-0,6 po czym po sekundzie wzrasta do podanej wyżej wartości .
  22. Silnik ma 140 tys brany z forum od Rafała . kat zmieniony .
  23. Log dla porównania i egr też otwarty wychodzi na to że ten silnik tak ma i ma tak być . CE wywala coraz częściej . Do tego teraz też mi się przypomniało odkąd mam to auto to cały czas spalanie chwilowe na jałowym jest 0,8-1l bez obciążenia klimy itp ...
×
×
  • Create New...