Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Nie działa nawiew


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 kijana79

kijana79
  • Forumowicz
  • 23 postów
  • Dołączył:27 gru 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice
  • Województwo:śląskie
  • Auto:Vectra C 19CDTI 150KM,Corsa C 13CDTI

Napisany 17 styczeń 2010 - 19:03

Witam! Dzisiaj przestał działać mi nawiew! Sprawdziłem bezpieczniki i wszystko ok! Po przekręceniu pokrętła słychać jakby leciutkie tyrkotanie.Wiatrak nie działa nawet na odparowaniu szyby.Jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc!!!
  • 0


#2 grand

grand
  • Forumowicz
  • 747 postów
  • Dołączył:15 wrz 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świdnica
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:Audi A4 2.7 TDI 210KM

Napisany 19 styczeń 2010 - 21:12

Może silniczek od wiatraka zatarł się?
  • 0

#3 dragodan

dragodan
  • Forumowicz
  • 7 postów
  • Dołączył:23 kwi 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowogard
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Auto:Vectra kombi C 1.9 cdti 2004/05r

Napisany 23 styczeń 2010 - 12:01

Witam, miałem ten sam problem. Po wyciągnięciu dmuchawy, zobaczyłem zaśniedziałą ośkę wiatraka. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu smarem ,,ŁT" dalej śmiga, chociaż czasami piszczy. Zanim stanęła, słychać było dziwne dźwięki jakby się zaciarała. Spróbuj najpierw ją ruszyć z komory silnika po wyjęciu filtra przeciwpyłowego i przed tym psiknij na ośkę WD 40. Oczywiście delikatnie przez słomkę żebyś nie napsikał na wiatrak. No i daj znaka czy działa.
  • 0

#4 kijana79

kijana79
  • Forumowicz
  • 23 postów
  • Dołączył:27 gru 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gliwice
  • Województwo:śląskie
  • Auto:Vectra C 19CDTI 150KM,Corsa C 13CDTI

Napisany 24 styczeń 2010 - 09:44

Ok. Problem rozwiązany. Wiatrak ciężko się obracał i właśnie ośka była zaśniedziała. Posmarowałem WD40 i ładnie rozruszałem i jest ok! Ale musiałem wyciągnąć silnik dmuchawy żeby to opanować.Troszkę roboty szczególnie jak na dworze -15 ale jakoś poszło
:rolleyes:
  • 0

#5 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 01 luty 2010 - 17:16

witam serdecznie ja mam vectre c 2,2 gts z klimatronikiem i dlatego moj rezystor wyglada tak :http://img329.imageshack.us/i/691047427.jpg/ , pewnego dnia przestaly mi dzialac nawiewy (nie dzialalo na zadnym z 7 biegów) oddalem do mechanika i on stwierdzil ze to rezystor. Sama dmuchawa dziala podlaczyl ja na krotko i schowal przelacznik w schowku od strony pasazera.Rezystor jest troche drogi i zsugerowal mi naprawe u jakiegos elektyka, jak myslicie da sie to naprawic ?? czy to moze byc ten opornik termiczny o ktorym czytalem tu na forum ??? czy moze byc prawda ze koszt naprawy= kosztowi opornika termicznego, jak tutaj koledzy opisywali max5zl ??? jutro jade do opola to podskocze do jakiegos elektryka i zapytam .......cdn
  • 0

#6 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 02 luty 2010 - 18:35

bylem dzis u elekrtyka kolesia co naprawia radia i telewizory i mowi ze moze da sie naprawic moj rezystor, zostawilem go tam jutro mam zadzwonic , zobaczymy czy sie uda .............
  • 0

#7 Jasio44

Jasio44
  • Forumowicz
  • 4 postów
  • Dołączył:13 paź 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:Opel Vectra C 2.2Tdi 2002rok

Napisany 04 luty 2010 - 11:15

bylem dzis u elekrtyka kolesia co naprawia radia i telewizory i mowi ze moze da sie naprawic moj rezystor, zostawilem go tam jutro mam zadzwonic , zobaczymy czy sie uda .............


ja miałem ten sam problem rezystor padł na pierwszym stopniu ale dowinołem spirale na obwodzie i normalnie funkcjonuje pomierzyłem opornosc i była zgodna na przepalonej spirali
  • 0

#8 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 05 luty 2010 - 17:05

ja miałem ten sam problem rezystor padł na pierwszym stopniu ale dowinołem spirale na obwodzie i normalnie funkcjonuje pomierzyłem opornosc i była zgodna na przepalonej spirali



a ty masz na klimatroniku ??? bo ja tak i tam jest nietypowy rezystor http://allegro.pl/it...tra_signum.html

ja dzwonilmem do tego elektryka i mowil ze znalaz usterke i postara sie naprawic oby sie udalo :-) mam zadzwonic w poniedzialek
  • 0

#9 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 09 luty 2010 - 15:13

wlasnie dzwonilem do elektryka :-) rezystor jest do odbioru NAPRAWIONY !! koszt(wymiana podzespolu + przelutowanie) 36,50zl:-) teraz tylko zamontowac i zobaczyc czy dziala .
  • 0

#10 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 10 luty 2010 - 22:35

wlozylem go i nadal nie dziala :-(
  • 0

#11 crazyboy84

crazyboy84
  • Forumowicz
  • 5 postów
  • Dołączył:20 wrz 2009

Napisany 12 marzec 2010 - 16:01

wlozylem go i nadal nie dziala :-(



Mam podobny problem, jak ktoś rozwiązał sprawę to proszę o pomoc.
  • 0

#12 krzysiek20620

krzysiek20620
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Opole
  • Województwo:opolskie
  • Auto:vectra C 2,2 GTS

Napisany 15 marzec 2010 - 16:22

Mam podobny problem, jak ktoś rozwiązał sprawę to proszę o pomoc.



NIESTETY ALE MOJE ROZWIĄZANIE PROBLEMU SKONCZYŁO SIE NA KUPNIE NOWEJ CZĘŚCI:-( .....
  • 0

#13 czybit16

czybit16
  • Forumowicz
  • 212 postów
  • Dołączył:21 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Toruń
  • Województwo:kujawsko-pomorskie
  • Auto:Vectra C Y22DTR '02 2,2 DTI

Napisany 12 kwiecień 2010 - 18:03

Witam.. mój problem polega na tym, że czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje np. 15 stopni autko stało tyłem do słońca więc się mocno nagrzało w środku było z 30 stopni...ustawiam temperature na 21 stopni naciskam przycisk "auto" i nic się nie dzieje..wentylatory się nie kręcą... może pomożecie w rozwiązaniu problemu :) Pozdrawiam

Może jednak ktoś coś poradzi ???
  • 0

#14 addison

addison
  • Forumowicz
  • 4 postów
  • Dołączył:07 maj 2010
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:Vectra C 1.9CDTI

Napisany 07 maj 2010 - 21:12

Witam, miałem ten sam problem. Po wyciągnięciu dmuchawy, zobaczyłem zaśniedziałą ośkę wiatraka. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu smarem ,,ŁT" dalej śmiga, chociaż czasami piszczy. Zanim stanęła, słychać było dziwne dźwięki jakby się zaciarała. Spróbuj najpierw ją ruszyć z komory silnika po wyjęciu filtra przeciwpyłowego i przed tym psiknij na ośkę WD 40. Oczywiście delikatnie przez słomkę żebyś nie napsikał na wiatrak. No i daj znaka czy działa.



I mnie spotkał ten problem, tzn silnik kręci na każdym poziomie ale na wolnej 1/czasem 2/ piszczy czyli jak mniemam sprawa dotyczy ośki silnika dmuchawy. Z forum wyczytałem, że są dwie drogi dostania się do problemu. Dzisiaj zdjąłem schowek/moment poszło/, ale dostępu nie widzę. Nie chcąc błądzić po omacku mam pytanie jak lepiej i skuteczniej dostać się do tej ośki którą trzeba potraktować WD40. Czy np. jest możliwość odkręcenia samego silnika od strony schowka czy trzeba zdejmować cały zestaw(jeżeli tak to czy muszę się do tego zabrać z dwóch stron).
Wygląda, ośka dobrze schowana: http://www.moto.alle...oryginalny.html

Edytowany przez addison, 07 maj 2010 - 21:13.

  • 0

#15 stonka

stonka
  • Forumowicz
  • 17 postów
  • Dołączył:16 cze 2007
  • Skąd:stalowa wola
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C DTH

Napisany 25 maj 2010 - 22:41

Witam , mi właśnie wentylator przestał chodzić (zwykły nawiew nie klimatronik) i zastanawiam się gdzie jest od niego bezpiecznik (który to jest?) może ktoś pomoże jak go zlokalizować i jak sprawdzić czy jest dobry ?
  • 0

#16 addison

addison
  • Forumowicz
  • 4 postów
  • Dołączył:07 maj 2010
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:Vectra C 1.9CDTI

Napisany 29 maj 2010 - 10:27

Koniec końców piszczącą ośkę potraktowałem bez zdejmowania całości. Po zdjęciu schowka i tego rezystora dostałem się od spodu do wirnika. Można spokojnie palcem dojść, pokręciłem i poczułem ten opór. Wtedy WD40 z rurką i delikatnie go potraktowałem. Wystarczyło w zupełności.
  • 0

#17 Arek2202

Arek2202
  • Forumowicz
  • 13 postów
  • Dołączył:24 lip 2013
  • Województwo:lubelskie
  • Auto:Vectra C

Napisany 20 grudzień 2013 - 10:26

Witam
mam podobny problem najprawdopodobniej z tym silniczkiem który moze byc zatarty
czy moze mi ktos wytłumaczyć w ktorym on miejscu sie znajduje i jak sie do niego dostać
a i mam vectre c 2003r

Edytowany przez Arek2202, 20 grudzień 2013 - 10:28.

  • 0

#18 matherr

matherr
  • Forumowicz
  • 2799 postów
  • Dołączył:10 kwi 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Tarnów
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VC z19dth 07'

Napisany 25 sierpień 2014 - 16:45

Od kilku dni mam taki objaw: po zapalaniu samochodu słychać takie kliknięcie, dźwięk z nawiewu - wydaje mi się, że jest to dźwięk przestawiających się klapek, słychać to z okolicy wyświetlacza. Silniczki elektryczne normalnie leciutko sobie bzyczą tak jak zawsze podczas zmian ustawień standardowo ale oprócz tego jest ten dźwięk właśnie. Słychać go też gdy zmieniam temperaturę nawiewu, podczas zmiany siły nadmuchu nic się nie dzieje. Oprócz tego dźwięku normalnie wszystko sprawnie działa tj regulacja temperatury itd. Początek końca czegoś czy jakieś kroki już trzeba podjąć?


  • 0

#19 Kamillo0

Kamillo0
  • Forumowicz
  • 44 postów
  • Dołączył:05 paź 2013
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra C 1.8

Napisany 25 sierpień 2014 - 22:21

Jeżeli wszystko sprawnie działa to raczej nie ma co panikować. Jeśli to tylko takie piknięcie to trochę takie szukanie dziury w całym. :P


  • 0




2 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_