Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

komunikat Bremsbelag na wyswietlaczu


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#1 martin

martin
  • Forumowicz
  • 287 postów
  • Dołączył:15 cze 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ustka

Napisany 05 maj 2005 - 19:56

Na komputerze wyswietlilo sie mi CHECK i nazwa BREMSBELAG. Zapalila sie i zgasla ale podczas wlaczania i wylaczania samochodu znow sie zapala. Co to takiego jest? Czy mam sie tym martwic zwlaszcza, ze jutro jade w Polske miedzy innymi na zlot???? Poradzcie cos chlopaki.

Edytowany przez Ravcio1985, 26 sierpień 2010 - 23:17.
poprawilem temat

  • 0
**********************
martin
Vectra C, 1.8
z18xe 2004
**********************


#2 Wieniek

Wieniek
  • Forumowicz
  • 185 postów
  • Dołączył:14 sty 2004
  • Skąd:Warszawa

Napisany 05 maj 2005 - 20:12

Na komputerze wyswietlilo sie mi CHECK i nazwa BREMSBELAG. Zapalila sie i zgasla ale podczas wlaczania i wylaczania samochodu znow sie zapala. Co to takiego jest? Czy mam sie tym martwic zwlaszcza, ze jutro jade w Polske miedzy innymi na zlot???? Poradzcie cos chlopaki.


okładziny hamulcowe do wymiany, lub bliskie tego
  • 0
VB X20XEV CD oraz VC 2.2 DTI

#3 Ramos

Ramos
  • Forumowicz
  • 519 postów
  • Dołączył:07 lut 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Zielona Góra i zawsze gdzies jeszcze...
  • Województwo:lubuskie
  • Auto:VB

Napisany 05 maj 2005 - 20:23

tak wlasnie... klocki na wykonczeniu.
  • 0
bo kazdy dzien to przygoda.... ;)

#4 Maro!

Maro!
  • Forumowicz
  • 2689 postów
  • Dołączył:23 gru 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:LZ in GD
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:Cadillac Catera

Napisany 05 maj 2005 - 20:41

No niestety, Martin.
A jak nie wyhamujesz to będziesz miał taką minkę jak w avatarce :D
  • 0

#5 martin

martin
  • Forumowicz
  • 287 postów
  • Dołączył:15 cze 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ustka

Napisany 05 maj 2005 - 21:28

samochod jeszcze hamuje wiec jade - moze cos wymysle w miedzyczasie - a jak mozna sprawdzic czy to przod czy tyl????
  • 0
**********************
martin
Vectra C, 1.8
z18xe 2004
**********************

#6 gawlak

gawlak
  • Forumowicz
  • 12392 postów
  • Dołączył:07 lis 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:okolice 3miasta
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:JEEP XJ 4.0

Napisany 05 maj 2005 - 21:32

czujniki sa tylko z przodu
  • 0

#7 martin

martin
  • Forumowicz
  • 287 postów
  • Dołączył:15 cze 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ustka

Napisany 05 maj 2005 - 22:03

dzieki, czyli znow wydatek :cry: - a przy wymianie klockow takze wymienia sie czujniki?
  • 0
**********************
martin
Vectra C, 1.8
z18xe 2004
**********************

#8 Kuba

Kuba
  • Klubowicz
  • 1813 postów
  • Dołączył:14 paź 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:100
  • Auto:Vectra C '05 Z19DTH & DPF
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 06 maj 2005 - 07:17

Tak, ale możesz wymienic tylko ten, gdzie jest przetara "główka" zamocowana w klocku.
  • 0
"Życie się zmienia, ale się nie kończy"

#9 gajda

gajda
  • Forumowicz
  • 208 postów
  • Dołączył:07 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piaseczno
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B X25XE Sedan 96' -40mm. SPORT :D

Napisany 14 maj 2009 - 20:48

Witam
Wiem że bremsbelag oznacza zużyte klocki lub okładziny. Chodzi mi o to że mam nowe klocki przód i tył nowe tarcze przód. A Świeci mi się błąd od hamulców a okładziny też są w dobrym stanie.
Co zrobić żeby błąd zniknął??

Edytowany przez Ravcio1985, 26 sierpień 2010 - 23:18.
lacze R1985

  • 0

#10 zubek

zubek
  • Moderator
  • 23489 postów
  • Dołączył:29 lip 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WWL
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:300
  • Auto:VC/03/Y22DTR/SW
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 14 maj 2009 - 20:49

wymień czujnik zużycia klocków ....i używaj wyszukiwarki

Edytowany przez zubek73, 14 maj 2009 - 20:49.

  • 0

#11 gajda

gajda
  • Forumowicz
  • 208 postów
  • Dołączył:07 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piaseczno
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B X25XE Sedan 96' -40mm. SPORT :D

Napisany 14 maj 2009 - 20:57

wymień czujnik zużycia klocków ....i używaj wyszukiwarki

Właśnie zauważyłem z kumplem że z przodu mam urwane kable idące do klocków pewnie mechanik przy wymianie urwał :o
  • 0

#12 zubek

zubek
  • Moderator
  • 23489 postów
  • Dołączył:29 lip 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WWL
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:300
  • Auto:VC/03/Y22DTR/SW
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 14 maj 2009 - 21:02

wróć do niego z reklamacją ;) może czujnik gratis dołoży
tymczasowo możesz zewrzeć kable czujnika - komunikat powinien zgasnąć
  • 0

#13 gajda

gajda
  • Forumowicz
  • 208 postów
  • Dołączył:07 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piaseczno
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B X25XE Sedan 96' -40mm. SPORT :D

Napisany 14 maj 2009 - 21:06

wróć do niego z reklamacją ;) może czujnik gratis dołoży
tymczasowo możesz zewrzeć kable czujnika - komunikat powinien zgasnąć

Dzięki za pomoc. Wcześniej coś słabo szukałem bo teraz znalazłem że można zewrzeć przewody i po problemie.
Myślę temat można zamknąć żeby nie zaśmiecać forum. Dzięki jeszcze raz...

Temat do zamknięcia

Edytowany przez ZIZ, 22 sierpień 2009 - 11:42.

  • 0

#14 Maniuś_

Maniuś_
  • Klubowicz
  • 288 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wyszkow
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:870
  • Auto:opel vectra b 1.8 16v hb 97r liftback
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 26 sierpień 2010 - 17:48

Witam szukałem i nie mogłem nic podobnego znaleźć po wymianie klocków świecił mi się cały czas komunikat bremsbelag wiec myślę czujniki do wymiany kupiłem w sklepie nowe czujniki po 20zł szt założone i znowu to samo świeci się na dal.Proszę o jakaś pomoc w tej sprawie.Z góry dzięki za pomoc
  • 0

#15 peja-1991

peja-1991
  • Klubowicz
  • 1346 postów
  • Dołączył:23 paź 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:583
  • Auto:Insignia Turbo
  • Oddział VKP:Świętokrzyski

Napisany 26 sierpień 2010 - 18:38

wciśnij hamulec i powinno zgasnąć.
zawsze się świeci do momentu aż nie wciśniesz hamulca
świeci się komunikat - wciskasz hamulec - komunikat gaśnie tak być powinno
  • 0

auto: Insignia Turbo
www.a-tom.eu kompleksowe usługi remontowo-budowlane

www.inisgnia-club.pl - Klub miłośników Opla Insigni


#16 Maniuś_

Maniuś_
  • Klubowicz
  • 288 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wyszkow
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:870
  • Auto:opel vectra b 1.8 16v hb 97r liftback
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 26 sierpień 2010 - 20:22

tak tylko że jak wcisnę to nie gaśnie jak zatwierdzę go do pamięci to pali się check i po jakimś czasem gaśnie ale jak zjeżdżam pod blok i gaszę samochód to się zapala komunikat i nie wiem o co chodzi

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z tym problemem bo już nie wiem o co chodzi

Edytowany przez manius8324, 26 sierpień 2010 - 20:21.

  • 0

#17 Tasiol

Tasiol
  • Klubowicz
  • 2627 postów
  • Dołączył:07 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
  • Województwo:małopolskie
  • Nr klubowy:927
  • Auto:Vectra B 2.0 DTH Sport 1999 Caravan
  • Oddział VKP:Małopolski

Napisany 26 sierpień 2010 - 21:50

Naciskaniem hamulca kasujesz komunikat "Bremslicht Prüfung" - Kontrola świateł hamowania.
Komunikat "Bremsbelag" - Zużyte klocki hamulcowe - zgaśnie po usunięciu usterki.
Masz gdzieś przerwany obwód. Czujniki klocków P27(lewy) i P28(prawy) są połączone szeregowo.
Dodany obrazek
  • 0

8.gif


#18 Banned

Banned
  • Banned
  • 7277 postów
  • Dołączył:01 lip 2009
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 sierpień 2010 - 22:23

Tasiol juz wszystko napisal co i jak.
sprawdz przewody od czujnikow w nadkolach czy nie sa poprzecierane.
pamietaj ze czujniki sa polaczone szeregowo wiec zeby nie bylo bledu oba musza robic mase.
gdy choc 1 z nich nie robi masy to wyskakuje blad.

mozesz zrobic tak - wypiac czujniki, zamiast tego w jednej wtyczce polaczysz drutem oba piny a w drugiej zmierzysz opornosc. jezeli jest ciaglosc to bedzie z 1 Ohm.
jezeli bedzie duzo wieksza opornosc to szukaj usterki w przewodach.
  • 0
Użytkownik ma zablokowaną możliwość korzystania z forum (w tym odpowiedzi na PW) z uwagi na rażące naruszenie regulaminu - Administracja VKP

#19 Maniuś_

Maniuś_
  • Klubowicz
  • 288 postów
  • Dołączył:17 cze 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wyszkow
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:870
  • Auto:opel vectra b 1.8 16v hb 97r liftback
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 01 wrzesień 2010 - 18:54

panowie jakie jest prawdo podobieństwo że ty czujniki mogły się ułożyć bo już od wczoraj komunikat się nie świeci napisze że nic przy ty nie robiłem... :unsure:
  • 0

#20 Banned

Banned
  • Banned
  • 7277 postów
  • Dołączył:01 lip 2009
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 01 wrzesień 2010 - 19:02

co ma ulozenie do czujnika.
w czujniku sa zatopiona jest blaszka zwierajaca 2 piny - kontrolka nie swieci.
jak klocki sa cienkie to przeciera sie plastik i blaszka sie przeciera powodujac rozwarcie stykow [zanik masy] - kontrolka sie swieci.
  • 0
Użytkownik ma zablokowaną możliwość korzystania z forum (w tym odpowiedzi na PW) z uwagi na rażące naruszenie regulaminu - Administracja VKP




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_