Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie suba bezpośrednio do radia ?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#1 JACKFANS

JACKFANS
  • Forumowicz
  • 255 postów
  • Dołączył:24 lis 2005
  • Skąd:KRAKÓW

Napisany 24 listopad 2006 - 18:58

Witam mam pytanie czy można podłączyć Sub bezposrednio do radia , mam radio Sony i ma sterowanie Subem z tyłu wyjscie na Sub tzn czincz.. tak mi sie zdaje (tak jest opisane )tak pisze na wyjściu.. czy mozna podłaczyc do niego Suba bezposrednio bez wzmaka?? i jesli tak to zrobić jak z suba mam normalne przewody tzn 2 żyłya tu wejscie do radia to czincz?? i czy to ma sens ,,dzieki za info i oświecenie
  • 0


#2 ares

ares
  • Forumowicz
  • 415 postów
  • Dołączył:09 lip 2006
  • Skąd:Kielce/Łódź
  • Województwo:świętokrzyskie
  • Auto:raczej szybkie i raczej na S :)

Napisany 24 listopad 2006 - 19:52

W radiach sony mozna sterowac glosnioscia suba z poziomu radia.
Bedzie to chodzic, i to nawet lepiej niz bez suba, ale wiadomo ze ze wzmacniaczem dzwiek mialby lepsza jakosc i glosnosc.
Jesli masz wyjscie w swoim modelu poprostu podepnij czincze do radia i ciesz sie tuba :)
  • 0
Airbags save life, awd save airbags
Think, Feel, Drive.

#3 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 24 listopad 2006 - 20:02

hmm to jest tak
to wyjscie i sterowanie subem to jest i tak tylko i wylacznie przez wzmacniacz, jezeli chesz podlaczyc bezposrednio suba pod radio to jedynie mozesz to zrobic poprzez wyjscie na gosniki no chyba ze masz suba aktywnego (z wbudowanym wzmacniaczem - dla nie znajacych:)) to wtedy mozna poprzez chincz, wiec lepiej bezposrenio nie podlanczaj pod radio bo mozesz sobie spalic koncowki mocy w nim i bedziesz musial oddac do naprawy a to kolejne koszta, a moze byc tak ze nie da sie naprawic juz radia nawet po takim spaleniu, wiec jezeli zamierzasz kupic suba to jedynie ze wzmacniaczem
  • 0

#4 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 24 listopad 2006 - 22:13

Jak sub to jednocześnie wzmacniacz (niestety :mrgreen: )
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#5 ares

ares
  • Forumowicz
  • 415 postów
  • Dołączył:09 lip 2006
  • Skąd:Kielce/Łódź
  • Województwo:świętokrzyskie
  • Auto:raczej szybkie i raczej na S :)

Napisany 24 listopad 2006 - 23:09

zaraz zaraz to po co jest taka opcja w radiu i wyjscie bezposrednio na niego ? czegos tu nie rozumiem :D
  • 0
Airbags save life, awd save airbags
Think, Feel, Drive.

#6 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 24 listopad 2006 - 23:51

z suba mam normalne przewody tzn 2 żyłya tu wejscie do radia to czincz??

wszystko jest ok...z radia przez czincze wychodzi sygnał do wzmacniacza przewodem czincz RCA i dalej ze wzmacniacza normalnymi przewodami głośnikowymi podłączamy suba.

mam radio Sony i ma sterowanie Subem z tyłu wyjscie na Sub tzn czincz.. tak mi sie zdaje (tak jest opisane )tak pisze na wyjściu

sterowanie subem = np. zmiana fazy suba, dodanie więcej basu tylko na suba, regulacja częstotliwości na suba
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#7 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 25 listopad 2006 - 16:06

sterowanie subem = np. zmiana fazy suba, dodanie więcej basu tylko na suba, regulacja częstotliwości na suba


tak wlasnie jest, poprostu to tak jest nazwane ale lepiej samego suba nie podlanczac pod radio bo mozna je zjarac
  • 0

#8 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 25 listopad 2006 - 16:23

lepiej samego suba nie podlanczac pod radio bo mozna je zjarac

jeżeli wzmak jest za słaby do głośnika to:
1. za głośno sobie nie posłuchasz
2. jak będziesz próbował słuchać głośno to głośnik zaczyna charczeć
3. nie jest to oznaka, że głośnik nie może przetworzyć otrzymanego sygnału tylko, że wzmak jest za słaby
3a. jak charczy tzn., że otrzymuje nie czysty (sinusoidalny) sygnał ze wzmaka tylko zakłócenia (sygnał prostoliniowy)
4. zakłócenia = nagrzewanie cewki i potem jej spalenie = głośnik do kosza

!!!Generalnie jest tak:
lepiej mieć trochę za silny wzmak i trochę za słaby do niego głośnik niż odwrotnie.
Mocy nigdy nie za wiele i mocnym wzmacniaczem trudniej spalić takiego firmowego suba niż podłączając go pod samo radio.

WNIOSKI:
SUB + RADIO :evil: :evil: :evil: na Twoją odpowiedzialność, ja odradzam.
SUB + WZMAK + RADIO :grin: :grin: :grin: polecam (moc RMS wzmaka = lub nieco > moc RMS głośnika).

To tyle i więcej nie kombinuj :wink:
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#9 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 25 listopad 2006 - 17:28

rafix ale to nie ja kombinuje:) z tego co napisales tak wywnioskowalem jak bys do mnie pisal:)ja ciagle odradzam takie sposobu zeby podlanczac suba pod samo radio a co do wzmacniacza ze musi miec troche wieksza moc to wiem bo musi wkoncu dobrze sterowac glosnikiem, bo jak nad glosnikiem sie nie zapanuje to tez dziwne odglosy wychodza i na dluzsza mete nie jest to wskazane bo wlasine tak jak napisales mozna go zjarac i w sumie nie tylko jego
  • 0

#10 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 25 listopad 2006 - 22:33

v4kos, oczywiście, że nie Ty kombinujesz tylko JACKFANS,
sorka, że tak to wyszło :oops: :mrgreen: :razz: nie miałem nic złego na myśli :wink:
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#11 JACKFANS

JACKFANS
  • Forumowicz
  • 255 postów
  • Dołączył:24 lis 2005
  • Skąd:KRAKÓW

Napisany 25 listopad 2006 - 23:29

v4kos, oczywiście, że nie Ty kombinujesz tylko JACKFANS,  
sorka, że tak to wyszło    nie miałem nic złego na myśli  

tak dokładnie ja ..:) i dzięki za pomoc
a więc tak sub mam nie aktywny i wmak tez mam JBL 4x 50 W
ale zastanawia mnie ten temat i nawet zainwestowałem w instrukcję od radia i przy opisie tych wyjść jest napisane tak;
..wybieranie rodzaju dżwieku REAR ALBO SUB
- wybierz ustawienie Rear aby wyprowadzić dżwięk na wzmacniacz
_wybierz ustawienie ustawienie SUB aby wyprowadzić dżwiek na głosnik basowy..
i wiadomo jak mam ustawienie SUB jest regulacja przez radio
i teraz co :?: podłączyć te wyjscia na wzmak i co ustawić REAR czy SUB
czy podączyc tam sub?bo przecież będzie podłaczony wzmacniacz a do niego sub :grin:
wiadomo lepiej wzmak ale zastanawia mnie co autor miał na mysli ??
  • 0

#12 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 25 listopad 2006 - 23:46

wybierz ustawienie ustawienie SUB aby wyprowadzić dżwiek na głosnik basowy..

to taki skrót myslowy w tłumaczeniu instrukcji, chodzi o to aby z radia wyprowadzić sygnał na wzmaka, do którego bedzie podłączony sub tzn. okrojona częstotliwość np. do 80Hz (ustawiasz ją w radiu) a nie pełen zakres do 20.000Hz bo wiadomo, że sub przenosi dźwiek do np. 300Hz

i teraz co  podłączyć te wyjscia na wzmak i co ustawić REAR czy SUB  
czy podączyc tam sub?

sprawa wygląda tak:
w radio ustawiasz tylne wyjścia wzmaka (rodzaj dźwięku) na SUB i podłączasz czinczami wzmak.
Dalej przewody głośnikowe od wzmaka do suba i wszystko gra jak należy.

Teraz chyba pomogłem w 100% :mrgreen: i wszystko jest jasne.
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#13 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 26 listopad 2006 - 15:34

hmm ale powiem wam ze takie cos do konca sie nie sprawdza, moim zdaniem lepiej zastosowac zwrotnice do suba, powiedzmy odciecie zrobic na jakies 80 - 100 hz i wystarczy i wtedy glosniczek ladnie gra, mozna tez odciecie zrobic troche wyzej, ale jak kto woli:)
  • 0

#14 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 26 listopad 2006 - 19:17

hmm ale powiem wam ze takie cos do konca sie nie sprawdza, moim zdaniem lepiej zastosowac zwrotnice do suba, powiedzmy odciecie zrobic na jakies 80 - 100 hz i wystarczy i wtedy glosniczek ladnie gra, mozna tez odciecie zrobic troche wyzej, ale jak kto woli:)


Nie wiem jak radio sony ale np. pioneer ma na wyjściu SUB wbudowaną filtr z odcięciem pasma np. 80Hz...ponadto nawet jeśli nie ma to we wzmacniaczu musi być filtr dolnoprzepustowy z ustawieniem odcięcia...więc nie bardzo rozumiem, o jakiej zwrotnicy mówisz/piszesz :wink:
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#15 JACKFANS

JACKFANS
  • Forumowicz
  • 255 postów
  • Dołączył:24 lis 2005
  • Skąd:KRAKÓW

Napisany 26 listopad 2006 - 19:48

to taki skrót myslowy w tłumaczeniu instrukcji, chodzi o to aby z radia wyprowadzić sygnał na wzmaka, do którego bedzie podłączony sub tzn. okrojona częstotliwość np. do 80Hz (ustawiasz ją w radiu) a nie pełen zakres do 20.000Hz bo wiadomo, że sub przenosi dźwiek do np. 300Hz

oK ale na wzmaku też się ustawia odcięcie pasma , tak więc jak odetniemy na radiu to potem ustawiamy na wzmaku to samo ??
rafix1 dzięki za zgłebianie tematu ?
  • 0

#16 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 26 listopad 2006 - 20:38

rafix1 dzięki za zgłebianie tematu ?

Nie ma za co :wink: i dzięki za pomocnika.

oK ale na wzmaku też się ustawia odcięcie pasma , tak więc jak odetniemy na radiu to potem ustawiamy na wzmaku to samo ??

To zależy, musisz zobaczyć w instrukcji radia i wzmaka jaka jest stromość filtra podawana w decybelach na oktawę i wybierasz sprzęt ten, który ma większą stromość = lepsze odcięcie pasma = częstorliwości powyżej odcięcia są mniej słyszalne.
Zazwyczaj wzmak lepiej odcina pasmo.

Przykład:
ustawiasz filtr LP na odcięcie powyżej 80Hz
stromość filtra w:
radio 6dB / oktawę
wzmak 12dB / oktawę
wybierasz wzmak, gdyż lepiej odcina zakres częstotliwości powyżej 80Hz=mniej słyszalne

Jeżeli radio i wzmak mają tę samą stromość filtra np. 6dB / oktawę to możesz ustawić i w radio i we wzmaku (nie zaszkodzi powtórzyć odcięciae.
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#17 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 27 listopad 2006 - 16:29

rafix chodzi mi o to ze te odciecia w radiu i wzmaku nieraz nie sprawdzaja sie zalezy od firmy, a co do zwrotnicy to odcinasz na niej (robisz konkretnie pod glosnik) i nie ma prawa nic sie przedostac z wyzszego zakresu niz jest ustalone wczesniej i moim zdaniem glosnik lepiej spisuje sie wlasnie pod taka zwrotka niz wlasnie z ustawionymi na wzmacniaczu czy radiu filtrem
  • 0

#18 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 27 listopad 2006 - 22:19

rafix chodzi mi o to ze te odciecia w radiu i wzmaku nieraz nie sprawdzaja sie zalezy od firmy, a co do zwrotnicy to odcinasz na niej (robisz konkretnie pod glosnik) i nie ma prawa nic sie przedostac z wyzszego zakresu niz jest ustalone wczesniej i moim zdaniem glosnik lepiej spisuje sie wlasnie pod taka zwrotka niz wlasnie z ustawionymi na wzmacniaczu czy radiu filtrem

Zgadzam się z Tobą w 100% :grin: można wykonać oczywiście taką zwrotnicę jeżeli mamy klocki (radio, wzmak) firmy "no name" natomiast gdy klocki są firmowe to wg mnie dobrze odetną niepożądaną częstotliwość.
Wybór jak odcinamy wyższe pasmo zależy już od samego użytkownika, my możemy jedynie tu zasugerować = oboje mamy rację :razz: :mrgreen:
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm


#19 v4kos

v4kos
  • Forumowicz
  • 29 postów
  • Dołączył:09 lis 2006
  • Skąd:Wolin

Napisany 28 listopad 2006 - 09:55

no oboje, ale co do tego no name:) to ja i tak wole nawet do firmowych zakladac zawsze to jest moim przynajmiej zdaniem lepiej:)zawsze jest pewnosc ze odetnie w tym miejscu co sie chce:)

widze ze wlasciciel tematu juz nie odpowiada wiec chyba wszystko dla niego wyczerpalismy jako odpowiedz, a my tutaj teraz robimy male ot:) wiec chyba mozna zamknac ten temat:)
  • 0

#20 rafix1

rafix1
  • Klubowicz
  • 5220 postów
  • Dołączył:16 lip 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Litwini wracali?
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:493
  • Auto:VC GTS 2.2dti+ 2004r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 28 listopad 2006 - 10:54

widze ze wlasciciel tematu juz nie odpowiada wiec chyba wszystko dla niego wyczerpalismy jako odpowiedz

Raczej tak :smile: to dobrze.

my tutaj teraz robimy male ot:) wiec chyba mozna zamknac ten temat:)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale ciągle na temat car audio :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

pzdr, rafix1 (151KM / 336Nm / 1600W RMS) icon5.png
“Naj Vectra C” Im + 1× IIm + 2× IIIm + “Naj Car Audio” Im + 3× IIm + 1× IIIm + ”1/4 mili w kategorii F” Im +1× IIm + 1× IIIm + ”Zręcznościówka pow. 125KM” IIIm + ”Ściana Płaczu - 13cm” IIIm + ”Konkurs Foto VKP” IIm + 1× IIIm





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_