Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Jak najłatwiej sprawdzic czy dziala wentylator od chlodnicy?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 czarny81bstok

czarny81bstok
  • Forumowicz
  • 51 postów
  • Dołączył:30 kwi 2006
  • Skąd:Białystok

Napisany 08 listopad 2006 - 15:59

Witam mam taki problem .jak kupilem vectre kiedys to wentylator działał bez problemu,
teraz dochodzi mi temperatura do prawie 100% i wogule sie niezalancza az czasami sie boje ze dojdzie do 110 i zaraz cios wybuchnie.prosze o pomoc jak najłatwiej sprawdzic czy wentylator dziala?
  • 0


#2 zubek

zubek
  • Moderator
  • 23290 postów
  • Dołączył:29 lip 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WWL
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:300
  • Auto:VC/03/Y22DTR/SW
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 08 listopad 2006 - 16:07

jak najłatwiej sprawdzic czy wentylator dziala?

podłączyć "na krótko"
  • 0

#3 czarny81bstok

czarny81bstok
  • Forumowicz
  • 51 postów
  • Dołączył:30 kwi 2006
  • Skąd:Białystok

Napisany 08 listopad 2006 - 16:18

a jak na krotko ? sie podlancza ? trzeba ciac kable jakies?
  • 0

#4 Pivko

Pivko
  • Forumowicz
  • 43 postów
  • Dołączył:29 paź 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ełk

Napisany 08 listopad 2006 - 16:42

NIc nie trza ciąc tylko wypnij wtyczkę od wentylatora i tam śą dwa otwory połączje na krutko za pomocą jakiegoś drucika (tylko zaizolowanego) i jeśli działa to powinien się włączyć
  • 0

#5 danyboy

danyboy
  • Forumowicz
  • 298 postów
  • Dołączył:16 kwi 2005
  • Skąd:Siedlce
  • Auto:VA C20NE

Napisany 08 listopad 2006 - 17:00

Pivko, za pomocą zaizolowanego drucika to się raczej nie połączy, przynajmniej końce muszą być bez izolacji ;-)

Poza tym trzeba wypiąć wtyk z czujnika w chłodnicy, nie z wentylatora.

Tylko, że wtedy sprawdzimy działanie samego wentylatora, a nie całego wspomagania układu chłodzenia. Trzeba jeszcze sprawdzić sam czujnik, czy zwiera po przekroczeniu temperatury.
Najprostsza metoda sprawdzenia, czy wentylator załącza się w odpowiednim momencie to do tego momentu doprowadzić ;)
  • 0

#6 Pivko

Pivko
  • Forumowicz
  • 43 postów
  • Dołączył:29 paź 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ełk

Napisany 08 listopad 2006 - 17:53

uznałrm za oczywiste że końcówki musza byc odizolowane :wink:
i chodziło mi oczywiście o wtyk od czujnika :oops: przepraszam jesli wprowadziłem w błąd :oops: :oops:
i chodziło chyba o sprawdzenie czy działa wntylator
jeszcze raz przepraszam za nieścisłosci :oops:
  • 0

#7 czarny81bstok

czarny81bstok
  • Forumowicz
  • 51 postów
  • Dołączył:30 kwi 2006
  • Skąd:Białystok

Napisany 08 listopad 2006 - 18:48

OK.Jutro rano odloncze wtyczke od czujnika (nie od wetylatora ) tylko tam na dole w chlodnicy - zrobie zware i jak zakreci wentylator to znaczy ze wentyl jest OK .Potem odpale furke i bede grzał az zalonczy sie wentyl.a jesli temperatura przekroczy bariere to co sie stanie jak mi wentylator sie niezalonczy:(??? czyjnik temperatury mam dobry bo jak jezdze to mam niecale 90stopni ale jak stoie w korkach idzie do nastepnej kreski a potem jest 110 i Koniec.:(

110stopni jeszzce nie osiagnolem

ale wszytko jedno wentylator niezalancza

p.s moze jest jakis bezpiecznik od tego albo cos
  • 0

#8 zubek

zubek
  • Moderator
  • 23290 postów
  • Dołączył:29 lip 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WWL
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:300
  • Auto:VC/03/Y22DTR/SW
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 08 listopad 2006 - 18:54

moze jest jakis bezpiecznik od tego albo cos

raczej przekaźnik
  • 0

#9 czarny81bstok

czarny81bstok
  • Forumowicz
  • 51 postów
  • Dołączył:30 kwi 2006
  • Skąd:Białystok

Napisany 10 listopad 2006 - 06:03

Witam .dalej sie nie zalancza a sprawa jest taka .
- wentylator dziala gdyz jak odlanczam go od czujnika wentylatora i zwieram tam drucikiem to po przekreceniu stacyjki wiatrak dmucha az miło .
- termostat tez chyba jest dobry gdyz sprawdzilem takie zjawisko ze jak dochodzila temperatura do 90stopni to momentalnie potem opadla na srodek 0 a 90stopni
czyli znak ze woda poszla dalej w chlodnice
i teraz takie zjawisko stoie w korku i mam 100stopni i wentyl niezalancza sie a jak by sie zalonczyl napewno bym usłyszal bo tak naprawde ja niesltysze swego silnka tak cicho pracuje

wiec co mam najpierw wymienic zebyu wszytko sie zalanczalo tak jak trzeba
  • 0

#10 Ryba

Ryba
  • Forumowicz
  • 2303 postów
  • Dołączył:08 sie 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wasilków
  • Województwo:podlaskie
  • Auto:Partner 06' 1.6 HDI / Coupe 300CE-24V

Napisany 10 listopad 2006 - 06:15

A ta wtyczka mocno siedzi? Bo u mnie też się nie załączał, a raczej raz się włączał raz nie... Trzeba było rozłożyc tą wtyczke i przeczyścić styki + po odginać tak żeby mocno się trzymało w gnieździe. Od tamtej pory hula aż miło. Pozdr.
  • 0

#11 danyboy

danyboy
  • Forumowicz
  • 298 postów
  • Dołączył:16 kwi 2005
  • Skąd:Siedlce
  • Auto:VA C20NE

Napisany 10 listopad 2006 - 13:30

czarny81bstok, sprawdz czy dziala ten czujnik w chlodnicy (a raczej wlacznik), powinien miec zwarcie przy temp zalaczania wentylatora (chyba 92C). Jak jest padniety to trzeba go wymienic i po klopocie. Uwazaj przy wykrecaniu bo mozna polamac chlodnice !
  • 0

#12 Stillz

Stillz
  • Forumowicz
  • 763 postów
  • Dołączył:28 paź 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rzeszów \ Błażowa
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:VA C18NZ 91' / VB X20XEV 96'

Napisany 10 listopad 2006 - 14:53

przy temp zalaczania wentylatora (chyba 92C)


98*C-102*C

A zazwyczaj załancza przy tym 102*C ;) Przetestowane nie tylko na wskaźniku w liczniku!
  • 0


Dodany obrazek

Wyposażenie: 4x el.szyby, el.lusterka, centralny zamek, dual display, lusterko fotochromatyczne.. :) LED'y oświetleniowe.. WHITE + LED :)
CB Radio: powrócił Uniden 520XL + Magnum AT-72
Audio: Alpine 9802RB + Clarion 5.3 (Przód)
Dodany obrazek
Lepiej rozumieć mało niż nie rozumieć dużo....

#13 danyboy

danyboy
  • Forumowicz
  • 298 postów
  • Dołączył:16 kwi 2005
  • Skąd:Siedlce
  • Auto:VA C20NE

Napisany 10 listopad 2006 - 16:09

To wyłącza się w takim razie przy 92 lub okolicach.
  • 0

#14 czarny81bstok

czarny81bstok
  • Forumowicz
  • 51 postów
  • Dołączył:30 kwi 2006
  • Skąd:Białystok

Napisany 10 listopad 2006 - 20:13

zrobie tak
jutro go rozgrzeje do maxa i potem wyjde podniose maske i bede dociksał te wtyczke jak zalonczy to znaczy ze styki nielonczyly ....bo kiedys pamietam ze dzialał aleostatnio jak spuszczalem wode z chlodnicy to wykrecalem ten wloncznik a przewod odpina sie na taka zapinke.jutro wam powiem czy dziala czy nie jak cos pojade kupie wloncznik nowy
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_