Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

regulacja świateł mijania ?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 Antki2

Antki2
  • Forumowicz
  • 86 postów
  • Dołączył:01 wrz 2006
  • Skąd:sosnowiec

Napisany 17 wrzesień 2006 - 21:59

wymieniłem żarówki w Viki b 97 i przy maksymalnym podniesienu jej oczu , świeca do 10m przed maske, czy można je jeszcze podnieśc? bo silniczki wyżej nie podnosza?
  • 0
Andrzejku Pa... pa...,
Romuś ty też mógłbyś się już zbierać.....


#2 Miły

Miły
  • Moderator
  • 13136 postów
  • Dołączył:11 lip 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Międzyzdroje
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Nr klubowy:225
  • Auto:VC 2,0T GTS Z20NET i LPG :)
  • Oddział VKP:Zachodniopomorski

Napisany 17 wrzesień 2006 - 22:09

Może żle włożyłeś żarówki?

ale oczywiście jest jeszcze regulacja ręczna.
nad lampą masz 2 pokretła na klucz imbus jednym podnosisz albo opuszczasz lustro lampy a drugim przesuwasz w prawo lub w lewo.

ale samemu to nigdy dobrze nie ustawisz, lepiej podjechać na stacje diagnostyczną kosztuje to chyba 30zł.
  • 0

#3 otest

otest
  • Klubowicz
  • 2219 postów
  • Dołączył:12 lut 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Mikołów
  • Województwo:śląskie
  • Nr klubowy:372
  • Auto:VB X20DTH '98 / CIVIC 1,8 SPORT '07
  • Oddział VKP:Śląski

Napisany 18 wrzesień 2006 - 09:12

Sprawdz dokladnie lampe(y) a wlasciwie czy ruchoma czesc wewnatrz lampy nie wyskoczyla z takiego przegubu kulowego. Jesli przed wymiana swiatla swiecily normalnie to cos musialo sie stac podczas wymiany (ale niekoniecznie). Moze podczas wkladania zarowki za mocno nacisnales lustro i wyskoczylo.

Ja jak kupilem to tez mialem problem ustawic swiatla bo jak krecilem imbusami to dochodzilem do konca i dalej bylo za nisko. Wyjalem korektor ustawienia swiatel (NB wylalem z niego kupe wody - ale dziala) i wtedy zauwazylem ze lustro jest jakies luzne. Jak go wcislem spowrotem na swoje miejsce to wszystko dalo sie wyregulowac. Oczywiscie przyjmuje ze zarowki kupiles dobre i dobrze je osadziles.
  • 0

#4 kamil_p

kamil_p
  • Forumowicz
  • 1346 postów
  • Dołączył:11 lis 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kutno
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:Insignia 2.0CDTI 2009r.

Napisany 18 wrzesień 2006 - 12:22

ale samemu to nigdy dobrze nie ustawisz, lepiej podjechać na stacje diagnostyczną kosztuje to chyba 30zł.


ja ustawialem samemu z dokladnoscia co do milimetra przy uzyciu centymatra krawieckiego - w vectrze wiazka musi opadac o 1.2% czyli na 10metrach 12cm. ostatnio byla promocja w jednej stacji diagnostycznej w lodzi i ustawiali za free wiec podjechalem i sprawdzili mi na specjalnym projektorze ale koles powiezial, ze nie ma co poprawiac bo sa ustawione prawidlowo wiec jednak da sie dobrze ustawic samemu :cool:
  • 0

#5 kaliber_9mm

kaliber_9mm
  • Forumowicz
  • 436 postów
  • Dołączył:30 gru 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:łapy / siedlce
  • Województwo:podlaskie
  • Auto:obecnie tylko służbowe

Napisany 18 wrzesień 2006 - 15:05

samemu mozna spokojnie ustawic, ja tez ustawilem sam pojechalem na stacje , chlop zgarna kaske a tak naprawde nic nie robil powiedzial ze jest ok, z tym ze te ksiazkowe ustawienie to bylo dla mnie troche za blisko wiec sobie podnioslem :)
  • 0

#6 Wujek Abdi

Wujek Abdi
  • Przyjaciel VKP
  • 918 postów
  • Dołączył:18 sie 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wawa
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Nissan Qashqai+2 2.0dCi

Napisany 18 wrzesień 2006 - 15:11

z tym ze te ksiazkowe ustawienie to bylo dla mnie troche za blisko wiec sobie podnioslem

Hmm, ciekawe jak bardzo serdecznie cię pozdrawiają kierowcy jadący z naprzeciwka. :twisted:
  • 0
Jeżdżę dla samego jeżdżenia.

#7 kaliber_9mm

kaliber_9mm
  • Forumowicz
  • 436 postów
  • Dołączył:30 gru 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:łapy / siedlce
  • Województwo:podlaskie
  • Auto:obecnie tylko służbowe

Napisany 18 wrzesień 2006 - 18:23

Hmm, ciekawe jak bardzo serdecznie cię pozdrawiają kierowcy jadący z naprzeciwka.


he he
jest ok
swiatelka swieciliy mi blisko przed maska
podnioslem je na tyle ze swieca doslownie ze 3 metry dalej, i wykorzystuje to jak jade po drogach ktorych nie znam. Na wlasnych smieciach ustawiam sobie regulacje na 2 i jest tak jak bylo ksiazkowo :)
  • 0

#8 Antki2

Antki2
  • Forumowicz
  • 86 postów
  • Dołączył:01 wrz 2006
  • Skąd:sosnowiec

Napisany 29 wrzesień 2006 - 21:15

eeeeeetam jak się ma imbusa można ustawić światła na cacy, mnie sie udałoi nie oślepiam
  • 0
Andrzejku Pa... pa...,
Romuś ty też mógłbyś się już zbierać.....

#9 Miły

Miły
  • Moderator
  • 13136 postów
  • Dołączył:11 lip 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Międzyzdroje
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Nr klubowy:225
  • Auto:VC 2,0T GTS Z20NET i LPG :)
  • Oddział VKP:Zachodniopomorski

Napisany 29 wrzesień 2006 - 22:10

mnie sie udałoi nie oślepiam


rozumiem ze pytasz tych co mijasz ich w nocy ? :roll:
i powiedzieli że nie oslepiasz.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

#10 Antki2

Antki2
  • Forumowicz
  • 86 postów
  • Dołączył:01 wrz 2006
  • Skąd:sosnowiec

Napisany 30 wrzesień 2006 - 05:57

rozumiem ze pytasz tych co mijasz ich w nocy ? :roll:
i powiedzieli że nie oslepiasz.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie ale przy słabej przejrzystości powietrza widać iak pada słup światła na i oczy tych z przeciwak są poza jego zaiegiem , to chyba wystarczy?
  • 0
Andrzejku Pa... pa...,
Romuś ty też mógłbyś się już zbierać.....

#11 andryu

andryu
  • Forumowicz
  • 39 postów
  • Dołączył:18 lut 2008
  • Województwo:warmińsko-mazurskie
  • Auto:opel vectra b 2 DTI

Napisany 14 lipiec 2008 - 13:40

OTEST
mam pytanko w jaki sposób wcisnąłeś te lustro reflektora czy można to zrobić bez wyciągania lampy bo u mnie chyba mam właśnie taki problem bo podniosłem je na maxa i jest zdecydowanie za nisko
  • 0

#12 gawlak

gawlak
  • Forumowicz
  • 12355 postów
  • Dołączył:07 lis 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:okolice 3miasta
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:JEEP XJ 4.0

Napisany 14 lipiec 2008 - 14:54

bez wyjecia jest ciezko
ja wyjalem i do tego rozebralem na czesci ;)
  • 0

#13 Miły

Miły
  • Moderator
  • 13136 postów
  • Dołączył:11 lip 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Międzyzdroje
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Nr klubowy:225
  • Auto:VC 2,0T GTS Z20NET i LPG :)
  • Oddział VKP:Zachodniopomorski

Napisany 14 lipiec 2008 - 15:12

mi się udało - zdjąłem gumowe zaślepki z tyłu - wyjąłem żarówki i na czucie wcisnąłem lustro z powrotem w zaczep.
  • 0
Moja była VB: VB 1,6 16V 120KM
.
Moja obecna VC: VC 2,0T 420Nm i 275 KM

#14 lukas183

lukas183
  • Forumowicz
  • 22 postów
  • Dołączył:20 kwi 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Dolnyślask
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:Renault Scenic III 1.9 Dci

Napisany 18 styczeń 2009 - 23:35

mi się udało - zdjąłem gumowe zaślepki z tyłu - wyjąłem żarówki i na czucie wcisnąłem lustro z powrotem w zaczep.

czy zrobiłes tak w lampach przed czy po liftowych ? ja mam taki problem z poliftową i nie mogę sobie z tym poradzić; przymierzałem sie już do zdjęcia zderzaka ale cały czas mam nadzieję zrobić to mniej inwazyjnie :)
  • 0

#15 MEF

MEF
  • Forumowicz
  • 18 postów
  • Dołączył:02 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Durdy/Tarnobrzeg
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra B 2.0 DTI 16V i Trabant 1.1 Kombi

Napisany 21 styczeń 2009 - 13:02

Jak to poznać czy to na pewno to lustro wyskoczyło? A jak tak to jak je wcisnąć z powrotem na miejsce? Z góry dzięki!
  • 0

#16 tomko

tomko
  • Forumowicz
  • 313 postów
  • Dołączył:22 wrz 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bielefeld/Niemcy
  • Województwo:DE
  • Auto:Opel Insignia ST CDTI 160KM

Napisany 21 styczeń 2009 - 14:14

Najlepiej jechac tam gdzie robilo sie przeglad i wtedy ustawiaja swiatla GRATIS. Dla nich to wazne ze beda miec stalego klienta a to nie kosztuje ich nawet min. roboty.
  • 0

#17 cichy117

cichy117
  • Forumowicz
  • 4495 postów
  • Dołączył:03 lut 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ostrołęka
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:vauxhal vb 2.5 v6 + lpg design edition

Napisany 21 styczeń 2009 - 18:38

Jak to poznać czy to na pewno to lustro wyskoczyło? A jak tak to jak je wcisnąć z powrotem na miejsce? Z góry dzięki!


Poruszać za nie i jak będzie luźno to ono. Żeby je wcisnąć trzeba je odpowiednio pociągnąć w kierunku tyłu samochodu
  • 0

#18 k@rto

k@rto
  • Klubowicz
  • 561 postów
  • Dołączył:09 wrz 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Żagan
  • Województwo:lubuskie
  • Nr klubowy:587
  • Auto:VC GTS Z22SE , Audi A4 Avant 1.9TDI
  • Oddział VKP:Lubuski

Napisany 25 kwiecień 2009 - 22:24

odświeżę. zamontowałem nowe lampki i mam taką zagwozdkę :unsure: w silniczkach wyrównałem bolczyki przed montazem. po montażu lamp okazało sie ze ta od strony kierowcy świeci wyżej. regulacja elektryczna zachowywała sie tak ze w lampie od kierowcy silniczek sie "męczył" jak dawałem na pozycje 0(najwyżej). wyrównałem lampę ręczna regulacja (opusciłem) i silniczek nawet chodzi normalnie . ale dążę do czego innego :) chcę jechać na regulacje lamp i sie boje ze bede musial znow zdejmować lampy/ silniczki itd. bo lampy mi nisko świeca a po podniesieniu ich silniczki zaczną zle chodzić :/
czy te bolczyki mają jakąś dana długość w pozycji podniesionej i opuszczonej ? nie wiem ale ja zauważyłem ze nawet silniczki trzeba regulować pod dane lampy/auto. mogłem mieć za bardzo wkręcone te bolczyki od regulacji. czy ktos potrafi zmierzyć ich długość na podniesionych lampach ?
  • 0
XII Zlot VKP 1/4 mili kategoria A - III miejsce
Konkurs fotograficzny Zima 2010/2011 - I miejsce
moja VC

#19 grzes12

grzes12
  • Forumowicz
  • 5 postów
  • Dołączył:08 kwi 2012
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Płock
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:opel vectra b gls 2.0 dti

Napisany 09 kwiecień 2012 - 18:39

mi też ten wkład co jest w środku się wyczepił przy obu będę próbować a co najgorsze to przy jednej co jest regulacja tymi kółeczkami śmiesznymi to pękło całe

wszystko:/
  • 0

#20 blackyee

blackyee
  • Forumowicz
  • 96 postów
  • Dołączył:13 cze 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:chorzow / jaworzno
  • Województwo:śląskie
  • Auto:vectra B 2.0 16V x20xev

Napisany 23 kwiecień 2012 - 18:27

witam ja rowniez mam maly problem z recznym ustawieniem swiatel wydaje mi sie ze swieca za nisko wiec chcialem je troche podniesc ale jak probowalem krecic imbusem to za chiny niechcialo nic ruszyc az sie te plastikowe trybki co ida od otworow na imbusy wykrzywialy a poziom oswitlenia ani drgnal...lampy mam obie nowe wersja przedliftowa byly zakladane u mechanika razem z zderzakiem...wspomne ze silniczki dzialaja i podnosza swiatla ale chcialem miec troszke wyzej i ewentualnie obnizac sobie elektrycznie jak byc co...i ktory imbus odpowiada za ustawienie pionu a ktory poziomu strumienia swiatla?
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_