Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Nie włącza się wiatrak chłodnicy VC 1.8


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 Quler

Quler
  • Forumowicz
  • 105 postów
  • Dołączył:15 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Małopolska - KRA, NL- Dordrecht
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 1.8 16V SRI

Napisany 05 maj 2012 - 14:03

Witajcie.

Mam problem z wiatrakiem chłodnicy... Samochód to Vectra C 1.8 2003r. Ostatnio zagotowała się w trasie/mieście (w każdym razie po dłuższej trasie i wjeździe do miasta) i wyrzuciła płyn chłodniczy. Dzisiaj zrobiłem test zapaliłem ją i zostawiłem aż złapie 100 stopni i czekałem... ale sytuacja zaczęła się powtarzać... nie załączył się wiatrak. gdzie szukać przyczyny ? jak sprawdzić go "na krótko" ? może padł jakiś bezpiecznik/przekaźnik ? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • 0


#2 neo_82

neo_82
  • Klubowicz
  • 5648 postów
  • Dołączył:27 kwi 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:810
  • Auto:vectra b 2.0 dti hatchback X20DTH +
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 05 maj 2012 - 14:33

http://forum.vectrak...atora-2i3biegu/
  • 0

PRZED KONTAKTEM Z ODDZIAŁEM WIELKOPOLSKIM ZAPOZNAJ SIĘ Z TREŚCIĄ LISTY ZAGROŻEŃ,
BĄDŹ SKONSULTUJ SIĘ Z LEKARZEM LUB FARMACEUTĄ,
GDYŻ KAŻDY ŻART NIEWŁAŚCIWIE ZROZUMIANY ZAGRAŻA TWOJEMU ŻYCIU LUB ZDROWIU!

 


#3 Quler

Quler
  • Forumowicz
  • 105 postów
  • Dołączył:15 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Małopolska - KRA, NL- Dordrecht
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 1.8 16V SRI

Napisany 05 maj 2012 - 16:49

No ok. Tylko to mi nic nie daje... Da się sprawdzić OP-COMem. Ok.. ale ja chce na sucho zobaczyć czy działa... ten samochód jakiś dziwny jest... wolę w 100% bardziej serwisować moją VB...

Przepraszam za post pod postem, ale... wyciągnąłem wiatrak i sprawdziłem na "sucho" (podłączyłem bezpośrednio wiatrak pod aku.) i działa. więc diagnozuję że to ta skrzyneczka na zdjęciach poniżej jest winna. czy można to kupić oddzielnie ? można to jakoś zdiagnozować czy to jest sprawne czy nie ? dodam że przy ponad 100 stopniach wentylator się nie włączył... (prawie pod czerwone kreski pochodziło...) moja VB przy tylu stopniach rozerwała by już wiatrak, a tu zero reakcji...

fotki:
http://zapodaj.net/e...6fb2ed.jpg.html
http://zapodaj.net/7...b85d9c.jpg.html
  • 0

#4 matoslaw

matoslaw
  • Forumowicz
  • 1342 postów
  • Dołączył:07 paź 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:dolnoslaskie WOJCIESZOW / EDE Holandia
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:opel vectra C 06' Z1.9DTH Opc line 178KM 388Nm

Napisany 05 maj 2012 - 16:54

No ok. Tylko to mi nic nie daje... Da się sprawdzić OP-COMem. Ok.. ale ja chce na sucho zobaczyć czy działa... ten samochód jakiś dziwny jest... wolę w 100% bardziej serwisować moją VB...

Przepraszam za post pod postem, ale... wyciągnąłem wiatrak i sprawdziłem na "sucho" (podłączyłem bezpośrednio wiatrak pod aku.) i działa. więc diagnozuję że to ta skrzyneczka na zdjęciach poniżej jest winna. czy można to kupić oddzielnie ? można to jakoś zdiagnozować czy to jest sprawne czy nie ? dodam że przy ponad 100 stopniach wentylator się nie włączył... (prawie pod czerwone kreski pochodziło...) moja VB przy tylu stopniach rozerwała by już wiatrak, a tu zero reakcji...

fotki:
http://zapodaj.net/e...6fb2ed.jpg.html
http://zapodaj.net/7...b85d9c.jpg.html

Sprawdz najpierw czy do tej skrzyneczki dochodzi napiecie. Moze czujnik temp. umarl?
  • 0

#5 Quler

Quler
  • Forumowicz
  • 105 postów
  • Dołączył:15 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Małopolska - KRA, NL- Dordrecht
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 1.8 16V SRI

Napisany 05 maj 2012 - 17:12

Hmm na desce mam normalne wskazanie... więc czujnik wykluczam...
  • 0

#6 matoslaw

matoslaw
  • Forumowicz
  • 1342 postów
  • Dołączył:07 paź 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:dolnoslaskie WOJCIESZOW / EDE Holandia
  • Województwo:dolnośląskie
  • Auto:opel vectra C 06' Z1.9DTH Opc line 178KM 388Nm

Napisany 05 maj 2012 - 17:20

Hmm na desce mam normalne wskazanie... więc czujnik wykluczam...

Dla tego koniecznie sprawdz napiecie na tej czarnej skrzyneczce. Krok po kroku wykluczaj elementy na odcinku do wentylatora. Oczywiscie tez sprawdziles bezpiecznik wentylatora

Edytowany przez matoslaw, 05 maj 2012 - 17:35.

  • 0

#7 porosiu

porosiu
  • Forumowicz
  • 146 postów
  • Dołączył:29 lis 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gorzow - luton
  • Województwo:lubuskie
  • Auto:1.8 XER. sri. 2006r.

Napisany 05 maj 2012 - 17:22

Ja ostatnio tez mam problem z 1.8 sri u mnie wentylator wlancza sie przy 108 stopniach (ukryte menu) a na desce mam ok 92 stopnie. Dodam ze zauwazylem ze cos jest zle bo w czasie jazdy na desce skakala mi temperatura miedzy 90-80 (test mode pokazywal 80-92 wentylator sie nie zalaczal) pierwsze co wymienilem termostat (360 zl) i temperatura pracy jest 102 stopnie jak postoje dluzej 108 i zalacza sie wentylator, a na dece niby wszystko oki

Edytowany przez porosiu, 05 maj 2012 - 17:29.

  • 0

#8 Quler

Quler
  • Forumowicz
  • 105 postów
  • Dołączył:15 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Małopolska - KRA, NL- Dordrecht
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 1.8 16V SRI

Napisany 05 maj 2012 - 17:49

Hmm nie mam czym sprawdzić... nie mam aktualnie miernika... z resztą nie wiem na których stykach sprawdzać, jakie ma być napięcie i przy jakiej temp. Masa na tej czarnej skrzyneczce z tyłu wygląda na przy topioną...
  • 0

#9 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 7716 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 05 maj 2012 - 20:57

Dodany obrazek

Dodany obrazek
  • 0

#10 Quler

Quler
  • Forumowicz
  • 105 postów
  • Dołączył:15 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Małopolska - KRA, NL- Dordrecht
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 1.8 16V SRI

Napisany 06 maj 2012 - 10:42

No i niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :yahoo: Okazał się tylko bezpiecznik... a za chiny nie wiedziałem który to... i w którym miejscu się znajduje. Temat wyczerpany ;)
  • 0

#11 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 7716 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 06 maj 2012 - 12:39

No i niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :yahoo:


Może już niedługo :yahoo:

Cieszę się że mogłem pomóc
  • 0

#12 dany1107

dany1107
  • Forumowicz
  • 129 postów
  • Dołączył:01 mar 2014
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:UK
  • Auto:Vectra C 1.8 Z18XER polift 2007r.

Napisany 11 marzec 2014 - 22:44

Panowie a przy jakiej temperaturze załącza się wiatrak chłodnicy.Szukałem ale niestety nie znalazłem.

Silnik 1.8 Z18XER.


  • 0

#13 GieniomaN

GieniomaN
  • Klubowicz
  • 132 postów
  • Dołączył:10 wrz 2013
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Trzcianka
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:1056
  • Auto:Vectra C kombi Z18XER 2007r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 13 marzec 2014 - 13:03

Panowie a przy jakiej temperaturze załącza się wiatrak chłodnicy.Szukałem ale niestety nie znalazłem.

Silnik 1.8 Z18XER.

 

W tym silniku termostat otwiera się dopiero przy 105sC a wentylator włączać się przy 108sC (sprawdzisz to w ukrytym menu).


  • 0

#14 dany1107

dany1107
  • Forumowicz
  • 129 postów
  • Dołączył:01 mar 2014
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:UK
  • Auto:Vectra C 1.8 Z18XER polift 2007r.

Napisany 13 marzec 2014 - 17:22

GieniomaN Podziękował, co do ukrytego menu to niestety ale u mnie chyba nie aktywne :bad:

Pozdro.


  • 0

#15 GieniomaN

GieniomaN
  • Klubowicz
  • 132 postów
  • Dołączył:10 wrz 2013
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Trzcianka
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:1056
  • Auto:Vectra C kombi Z18XER 2007r.
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 13 marzec 2014 - 18:32

A jaki masz wyświetlacz komputera?


  • 0

#16 dany1107

dany1107
  • Forumowicz
  • 129 postów
  • Dołączył:01 mar 2014
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:UK
  • Auto:Vectra C 1.8 Z18XER polift 2007r.

Napisany 13 marzec 2014 - 22:11

Kurde nie bardzo wiem. No jest godzina i data, pokazuje sie nazwa stacji radiowej.Hehe Nie bardzo wiem jak ci to opisac. Wąski.Jak wciskam setting to po kilku sec jest ( BIB) i jak wcisnę BC to wyskakuje NO FUNCTION


  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_