Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
* * * * * 2 głosów

Tempomat


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1042 odpowiedzi na ten temat

#701 salvado

salvado
  • Forumowicz
  • 1803 postów
  • Dołączył:15 gru 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:wawa
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:VC 1.8 Z18XE 04

Napisany 23 sierpień 2012 - 07:49

Rwiecie na siłę a później piszecie o pomoc bo niewiadomo czemu tempomat wam zrywa.
Wewnątrz jest zarzask trzymający manetkę i tym sposobem można go uszkodzić, złamać, zdeformować.
  • 0


#702 Buluś

Buluś
  • Klubowicz
  • 1013 postów
  • Dołączył:22 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ożarów Mazowiecki / Warszawa / Stalowa Wola
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:1028
  • Auto:VC Z32SE 05' i VC Z18XE 05'
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 28 sierpień 2012 - 09:23

DLA TEMPOMATU ADAPTACYJNEGO ktoś ma wątpliwości
To do GM pytania kierować



Manetka włożona do mojej VC ale zero reakcji, na techu przyciskając przyciski wartości się zmieniały, bawiąc się rolką cisza, na drodze na 100 sposób też nie reagowały, więc można ją sobie odpuścić :]

Edytowany przez zubek73, 28 sierpień 2012 - 10:25.

  • 0

Posiadam części do Vectry C min radia, navigacja, CIDy, kierownice, skóry w tym multicontury, bixenony, hamulce 314.292, rzeczy irmschera i OPC, tempomaty, składane lusterka i wszystko inne, możliwość montażu w warszawie - zapraszam !


#703 piotr87

piotr87
  • Forumowicz
  • 354 postów
  • Dołączył:19 cze 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:Signum Z19DTH

Napisany 28 sierpień 2012 - 10:06

A może jest inna ilość styków na manetce i powinna być inna ilość w CIMie? Może jakaś specjalna wersja CIMu?
  • 0

#704 AJA

AJA
  • Forumowicz
  • 106 postów
  • Dołączył:26 wrz 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:VC 1,8GTS i VA1,8

Napisany 28 sierpień 2012 - 14:02

odnośnie zielonego światełka- to u mnie w 03/m04 też się pokazało , a zakup krajowy
  • 0

#705 crazysatan

crazysatan
  • Forumowicz
  • 45 postów
  • Dołączył:07 gru 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:swansea
  • Województwo:UK
  • Auto:vectra c 2.0dti oraz 1.9 CDTi Z19DT

Napisany 28 sierpień 2012 - 23:22

Witam ponownie
Z tym spinaczem super pomysl.
Dzieki za podpowiedz bardzo sie przydala.
Podlaczylem OP-COM i wyszedla blad :
B3794-08 Obwod przelacznika tempomatu-usterka
Wymienilem patyk na inny z innego samochodu w ktorym dzialal poprawnie i bez zarzutu.
Lecz problem pojawil sie ten sam.(tempomat rozlancza sie sam lub
przy probie przyspieszenia albo zwolnienia).
Nie rozumiem tego co moze byc przyczyna?
Moze ktos moglby mi pomoc cos doradzic?

dziekuje za porady napewno skorzystam
postaram sie w przyszlym tygodniu podlaczyc opcom bo kupilem go i czekam
az mi go przysla
pozdrawiam wszystkich



Witam ponownie
Z tym spinaczem super pomysl.
Dzieki za podpowiedz bardzo sie przydala.
Podlaczylem OP-COM i wyszedla blad :
B3794-08 Obwod przelacznika tempomatu-usterka
Wymienilem patyk na inny z innego samochodu w ktorym dzialal poprawnie i bez zarzutu.
Lecz problem pojawil sie ten sam.(tempomat rozlancza sie sam lub
przy probie przyspieszenia albo zwolnienia).
Nie rozumiem tego co moze byc przyczyna?
Moze ktos moglby mi pomoc cos doradzic?

Edytowany przez crazysatan, 28 sierpień 2012 - 23:15.

  • 0

#706 zubek

zubek
  • Moderator
  • 22851 postów
  • Dołączył:29 lip 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:WWL
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:300
  • Auto:VC/03/Y22DTR/SW
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 29 sierpień 2012 - 07:54

poczytaj ten temat:
http://forum.vectrak...__fromsearch__1
i ten:
http://forum.vectrak...__fromsearch__1
i parę innych o tempomatach

Edytowany przez zubek73, 29 sierpień 2012 - 07:57.

  • 0

#707 Buluś

Buluś
  • Klubowicz
  • 1013 postów
  • Dołączył:22 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ożarów Mazowiecki / Warszawa / Stalowa Wola
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:1028
  • Auto:VC Z32SE 05' i VC Z18XE 05'
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 29 sierpień 2012 - 09:06

A może jest inna ilość styków na manetce i powinna być inna ilość w CIMie? Może jakaś specjalna wersja CIMu?


manetka różni się tylko symbolem literowym i pokrętłem reszta taka sama
  • 0

Posiadam części do Vectry C min radia, navigacja, CIDy, kierownice, skóry w tym multicontury, bixenony, hamulce 314.292, rzeczy irmschera i OPC, tempomaty, składane lusterka i wszystko inne, możliwość montażu w warszawie - zapraszam !


#708 piotr87

piotr87
  • Forumowicz
  • 354 postów
  • Dołączył:19 cze 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:Signum Z19DTH

Napisany 29 sierpień 2012 - 09:35

Ale pokrętło to dodatkowy przełącznik i jakoś musi się komunikować z resztą. Wg tego co pisał xpirat powinien być dodatkowy czujnik i sygnał z czujnika też musi gdzieś dochodzić.
  • 0

#709 k@rto

k@rto
  • Klubowicz
  • 556 postów
  • Dołączył:09 wrz 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Żagan
  • Województwo:lubuskie
  • Nr klubowy:587
  • Auto:VC GTS Z22SE , Audi A4 Avant 1.9TDI
  • Oddział VKP:Lubuski

Napisany 29 sierpień 2012 - 11:20

widać że dalej niektórzy chcą na silę uruchomić manetkę tempomatu adaptacyjnego która nigdy nie działała w VC i Signum :)
  • 0
XII Zlot VKP 1/4 mili kategoria A - III miejsce
Konkurs fotograficzny Zima 2010/2011 - I miejsce
moja VC

#710 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 6064 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 29 sierpień 2012 - 20:29

widać że dalej niektórzy chcą na silę uruchomić manetkę tempomatu adaptacyjnego która nigdy nie działała w VC i Signum :)


Skoro wersja używana tej manetki to działała na 100%

Rozbierałeś ją i mierzyłeś czy daje podobne sygnały co zwykła
  • 0

#711 piotr87

piotr87
  • Forumowicz
  • 354 postów
  • Dołączył:19 cze 2011
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:Signum Z19DTH

Napisany 29 sierpień 2012 - 20:37

A dlaczego twierdzisz, że nigdy nie działała? Skoro jest taka dostępna w katalogu części, a tym bardziej na allegro była używka czyli jednak wychodziły wersje z takim tempomatem...

Edytowany przez piotr87, 29 sierpień 2012 - 20:39.

  • 0

#712 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 6064 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 29 sierpień 2012 - 21:58

A dlaczego twierdzisz, że nigdy nie działała? Skoro jest taka dostępna w katalogu części, a tym bardziej na allegro była używka czyli jednak wychodziły wersje z takim tempomatem...


Pisali tu już, tylko jakieś tam testowych kilka wersji było vektr
  • 0

#713 Buluś

Buluś
  • Klubowicz
  • 1013 postów
  • Dołączył:22 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ożarów Mazowiecki / Warszawa / Stalowa Wola
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:1028
  • Auto:VC Z32SE 05' i VC Z18XE 05'
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 29 sierpień 2012 - 22:28

widać że dalej niektórzy chcą na silę uruchomić manetkę tempomatu adaptacyjnego która nigdy nie działała w VC i Signum :)


trafiła mi się manetka pełno osób mnie pytało czy już załozyłem i jest jakaś reakcja to co miałem nie spróbować.. Miałeś taką manetkę ? Próbowałeś coś z nią ? Widziałeś na oczy wogóle.. nikt nie widział tylko coś tam każdy czytał słyszał ale każdy wie najwięcej..
  • 0

Posiadam części do Vectry C min radia, navigacja, CIDy, kierownice, skóry w tym multicontury, bixenony, hamulce 314.292, rzeczy irmschera i OPC, tempomaty, składane lusterka i wszystko inne, możliwość montażu w warszawie - zapraszam !


#714 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 6064 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 29 sierpień 2012 - 23:23

trafiła mi się manetka pełno osób mnie pytało czy już załozyłem i jest jakaś reakcja to co miałem nie spróbować.. Miałeś taką manetkę ? Próbowałeś coś z nią ? Widziałeś na oczy wogóle.. nikt nie widział tylko coś tam każdy czytał słyszał ale każdy wie najwięcej..


podeślij na testy to się okaże a nie to sam miernik i jazda

Długo ci zeszło kolego z tym sprawdzeniem bo manetkę wpiąć to 30 sekund (w techu i tak żadnych ustawień nie znajdziesz i nie znalazłeś jedynie jak już to programator i ogrom czasu i szukania w ciemno prawdopodobnie w konfiguracji wariantów i ktoś pewno z tym cimem będzie miał problem bo błąd od aktywnego tempomatu niedający się skasować ale po przeprogramowaniu na tempomat techem albo opcomem konfiguracja się zmienia i błąd zniknie )

Tak jest w liczniku bynajmniej to i cim podobnie będzie

Edytowany przez xpirat, 29 sierpień 2012 - 23:30.

  • 0

#715 Buluś

Buluś
  • Klubowicz
  • 1013 postów
  • Dołączył:22 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ożarów Mazowiecki / Warszawa / Stalowa Wola
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:1028
  • Auto:VC Z32SE 05' i VC Z18XE 05'
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 29 sierpień 2012 - 23:35

mam u siebie manetkę i błędów nie ma :] a co do czasu u mnie projekty muszą odczekać swoje kolejce :D
  • 0

Posiadam części do Vectry C min radia, navigacja, CIDy, kierownice, skóry w tym multicontury, bixenony, hamulce 314.292, rzeczy irmschera i OPC, tempomaty, składane lusterka i wszystko inne, możliwość montażu w warszawie - zapraszam !


#716 xpirat

xpirat
  • Forumowicz
  • 6064 postów
  • Dołączył:06 sie 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:koło UK- Podkarpackie
  • Województwo:podkarpackie
  • Auto:Vectra C / Audi A5 TDI S Line 2010

Napisany 30 sierpień 2012 - 07:25

mam u siebie manetkę i błędów nie ma :] a co do czasu u mnie projekty muszą odczekać swoje kolejce :D

Aktywujesz w cimie tempomat aktywny to i błędy prawdopodobnie zobaczysz po wsadzeniu zwykłej manetki w miejsce aktywnej

będzie coś jak aktywacja manetki od radia kumasz

Edytowany przez xpirat, 30 sierpień 2012 - 07:26.

  • 0

#717 rmco

rmco
  • Forumowicz
  • 6 postów
  • Dołączył:25 sie 2012
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań
  • Województwo:wielkopolskie
  • Auto:Vectra C 1.8 Kombii

Napisany 31 sierpień 2012 - 10:41

edit
treść usunieta
dział kupię jest kilka pieter niżej
post do kasacji
zubek

Edytowany przez zubek73, 31 sierpień 2012 - 10:56.

  • 0

#718 Pampam69

Pampam69
  • Forumowicz
  • 1619 postów
  • Dołączył:28 maj 2009
  • Płeć:Nie ustawione
  • Województwo:mazowieckie

Napisany 04 wrzesień 2012 - 11:11

Niektorzy beda mieli z tego polewke ale chcialbym zebrac wszystko w calosc zeby inne osoby nie czytaly tysiaca postow...

a wiec tak jesli chcesz miec tempomat:

- sprawdzasz czy jest czujnik wystarczy wyjac sterowanie od swiatel(przekreca sie na pozycyjne i wyciaga do siebie) nastepnie latareczka patrzysz czy jest czujnik na pedale sprzegla lub w blokach pomiarowych silnika po wcisnieciu sprzegla powinno sie zmienic na "aktywny" ewentualnie czy jest podlaczony jesli nie ma to od tego trzeba zaczac. Koszt w ASO jakies 56pln uzywka z 30pln. Wiekszosc diesli ma, ale lepiej sie upewnic.
- potrzebna manetka nie ma znaczenia polift/przedlift wazne zeby byla z tempomatem
- tech, opcom
- kod car pass bo bez tego nie zakodujemy w cimie i zestawie wskaznikow

Jesli nie mozecie zakodowac w silniku opcomem wersja china clone to sprobujcie 090714 napewno pojdzie.

Inne sprawy zwiazene z rozlaczaniem lub jaka usterka usuwa sie za pomoc przeczyszczenia stykow lub sprawdzenia innej manetki lub dzialania samego czujnika

Edytowany przez Pampam69, 04 wrzesień 2012 - 11:12.

  • 0

#719 Buluś

Buluś
  • Klubowicz
  • 1013 postów
  • Dołączył:22 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ożarów Mazowiecki / Warszawa / Stalowa Wola
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:1028
  • Auto:VC Z32SE 05' i VC Z18XE 05'
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 04 wrzesień 2012 - 11:21

dodać można że 99% diesli ma czujnik sprzęgła i wystarczy tylko manetka
w benach w 99% potrzebny jest czujnik
tempomaty im nowszy tym lepszy więc poliftowy polecam
na forum kilka osób ma tempomaty i czujniki sprzęgła więc tylko polecać :)
  • 0

Posiadam części do Vectry C min radia, navigacja, CIDy, kierownice, skóry w tym multicontury, bixenony, hamulce 314.292, rzeczy irmschera i OPC, tempomaty, składane lusterka i wszystko inne, możliwość montażu w warszawie - zapraszam !


#720 Robert

Robert
  • Forumowicz
  • 3296 postów
  • Dołączył:14 maj 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:z RJ45
  • Auto:Z69SEX Edition

Napisany 04 wrzesień 2012 - 12:06

z tą benzyną warto sprawdzić, ja u siebie miałem, powiedzmy na 10 benzyn 4-5 mają czujniki. Diesle praktycznie 10/10
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_