Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Xenon VB, nie działają czujniki poziomowania


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38 odpowiedzi na ten temat

#1 Ostal24

Ostal24
  • Klubowicz
  • 285 postów
  • Dołączył:24 wrz 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piotrków Trybunalski
  • Województwo:łódzkie
  • Nr klubowy:941
  • Auto:Srebrna VC FL OPC Z20NET
  • Oddział VKP:Łódzki

Napisany 24 październik 2011 - 23:12

Witam koledzy, mam pytanie, mam dołożone ori xenony do mojej VB i dzisiaj założyłem oraz podłączyłem czujniki poziomowania. Wszystko podłączone wg schematów

Załączam opisy złączy lamp xenonowych [oryginał] oraz niezbedne schematy by byla jasnosc w temacie.
wtyczka lampa lewa
opis pinow lampy lewej:
Dodany obrazek

wtyczka lampa prawa
opis pinow lampy prawej:
Dodany obrazek

schemat

i niestety czujniki nie działają. Czy ktoś wie gdzie może być problem?? Czujniki na 100% sprawne...

W lewej lampie mam nie podłączony pin 5, czy to może być przyczyna??
  • 0


#2 SEBA

SEBA
  • Administrator
  • 4305 postów
  • Dołączył:14 kwi 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Śrem
  • Województwo:wielkopolskie
  • Nr klubowy:344
  • Auto:Alfa 159 2.4
  • Oddział VKP:Wielkopolski

Napisany 24 październik 2011 - 23:17

Podłącz wszystko jak w oryginale i dopiero oceniaj czy coś działa czy nie ;)
  • 0

sewlcqio4mk5.jpg

 


#3 brajan

brajan
  • Forumowicz
  • 34 postów
  • Dołączył:12 lis 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:Opel Vectra B 2.2 DTI CDX

Napisany 24 październik 2011 - 23:41

Sprawdź też wtyczkę/kable od przetwornicy lubią tam być niespodzianki w postaci poprzepalanych kabli z tego co mi wiadomo za samopoziomowanie odpowiada prawa przetwornica.
  • 0

#4 Ostal24

Ostal24
  • Klubowicz
  • 285 postów
  • Dołączył:24 wrz 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piotrków Trybunalski
  • Województwo:łódzkie
  • Nr klubowy:941
  • Auto:Srebrna VC FL OPC Z20NET
  • Oddział VKP:Łódzki

Napisany 26 październik 2011 - 11:09

kable są ok, wtyczka tak samo, elegancka oryginalna z kawałkami instalacji, i wie ktoś może gdzie idzie ten pin piąty i gdzie go trzeba podłączyć??
  • 0

#5 piotr_192

piotr_192
  • Forumowicz
  • 221 postów
  • Dołączył:15 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VECTRA B 2002 2.2 diesel

Napisany 28 październik 2011 - 17:06

Witam dzis załozyłem nową przetwornice do xenona ale świeci mi sie jeszcze kontrolka od poziomowania lamp i nie wiem co to moze być ??? Przetwornica jest taka sama jak była.
  • 0

#6 piotrek_vectraB

piotrek_vectraB
  • Forumowicz
  • 135 postów
  • Dołączył:23 lis 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B 2000r. 1.6 16V

Napisany 30 październik 2011 - 17:37

wg tego schematu pin 5 to WEG - sygnał prędkości pojazdu, może go podpiąć ze złącza X2 ?

prawdopodobnie też niedługo będę się bawił w kompletne ksenony :)

kable ciągnąłeś ze złącza X2 ? czy są gdzieś kabelki pod maską?


tu podobnie wygląda opis ale pewności nie mam:
Złącze X7 - PIN 24 czerwono-czarny - opis ECU->ABS+TC

a tu pasuje kolor kabla i opis
X2 - PIN 29 niebiesko-czerwony - Moduł ABS

ale lepiej jak napisze ktoś kto montował ksenon i mu działa

Edytowany przez piotrek_vectraB, 30 październik 2011 - 18:47.

  • 0

#7 Tasiol

Tasiol
  • Klubowicz
  • 2628 postów
  • Dołączył:07 paź 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
  • Województwo:małopolskie
  • Nr klubowy:927
  • Auto:Vectra B 2.0 DTH Sport 1999 Caravan
  • Oddział VKP:Małopolski

Napisany 30 październik 2011 - 19:27

wg tego schematu pin 5 to WEG - sygnał prędkości pojazdu, może go podpiąć ze złącza X2 ?

X2 pin 11 niebiesko/czerwony
Nie jest to typowy sygnał WEG, tylko przetworzony dla lamp ksenon i nawigacji i nie występuje na innych złączach.
Dopiero od 2001 roku został wykorzystany ogólnodostępny sygnał WEG, ale tylko w modelach wyposażonych w TC poza silnikiem X20XEV.
  • 1

8.gif


#8 piotr_192

piotr_192
  • Forumowicz
  • 221 postów
  • Dołączył:15 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VECTRA B 2002 2.2 diesel

Napisany 30 październik 2011 - 21:04

CZy ktoś może mi powiedziec co to moze byc jak sie swieci cały czas kontorlka ???
  • 0

#9 matrox

matrox
  • Moderator
  • 3755 postów
  • Dołączył:30 sty 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łopiennik
  • Województwo:lubelskie
  • Nr klubowy:409
  • Auto:Vectra B 2,2 DTI Sport, Aprilia Scarabeo 100
  • Oddział VKP:Lubelski

Napisany 30 październik 2011 - 21:56

Witam dzis załozyłem nową przetwornice do xenona ale świeci mi sie jeszcze kontrolka od poziomowania lamp i nie wiem co to moze być ??? Przetwornica jest taka sama jak była.


sczytaj błąd

Działa w ogóle ten ksenon?
  • 0
[url="""]src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/matrox_305.png"[/url] border="0" />

#10 piotr_192

piotr_192
  • Forumowicz
  • 221 postów
  • Dołączył:15 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VECTRA B 2002 2.2 diesel

Napisany 30 październik 2011 - 21:59

Tak działają obydwa teraz. A czym mam go sczytać ?? mam vaga i nie wiem czy nim się podepnę i gdzie jest wogóle jakieś złącze do podpięcia ??
  • 0

#11 matrox

matrox
  • Moderator
  • 3755 postów
  • Dołączył:30 sty 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łopiennik
  • Województwo:lubelskie
  • Nr klubowy:409
  • Auto:Vectra B 2,2 DTI Sport, Aprilia Scarabeo 100
  • Oddział VKP:Lubelski

Napisany 30 październik 2011 - 22:11

VAG'iem (to jeszcze zależy jaki i jakie oprogramowanie) raczej nic nie zrobisz

Złącze diagnostyczne masz pod dzwignią hamulca awaryjnego
  • 0
[url="""]src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/matrox_305.png"[/url] border="0" />

#12 piotr_192

piotr_192
  • Forumowicz
  • 221 postów
  • Dołączył:15 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VECTRA B 2002 2.2 diesel

Napisany 30 październik 2011 - 22:14

OBD2 coś takiego ??? To czym moge to zdjagnozować ???
  • 0

#13 sebidi

sebidi
  • Forumowicz
  • 158 postów
  • Dołączył:11 kwi 2010
  • Województwo:wielkopolskie
  • Auto:vectra B kombi 2.0dti 16v

Napisany 30 październik 2011 - 22:20

witam
Zcznijmy od tego czy lampy po wlaczeniu wykonuja test?? tzn jada w dół i wracaja do nominalnego połozenia
  • 0

#14 matrox

matrox
  • Moderator
  • 3755 postów
  • Dołączył:30 sty 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łopiennik
  • Województwo:lubelskie
  • Nr klubowy:409
  • Auto:Vectra B 2,2 DTI Sport, Aprilia Scarabeo 100
  • Oddział VKP:Lubelski

Napisany 30 październik 2011 - 22:22

tak OBD2

Jeżeli zmienisz oprogramowanie na odpowiednie to istnieje szansa odczytania błędów/

Przynajmniej Ja mam taki interfejs, odczytuje zarówno Opla jak i VW... oczywiście są to okrojone bloki, ale ważne ze się łączy
  • 0
[url="""]src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/matrox_305.png"[/url] border="0" />

#15 cyberwac

cyberwac
  • Forumowicz
  • 3 postów
  • Dołączył:30 wrz 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B 2.2 dti

Napisany 31 październik 2011 - 10:46

tak OBD2

Jeżeli zmienisz oprogramowanie na odpowiednie to istnieje szansa odczytania błędów/

Przynajmniej Ja mam taki interfejs, odczytuje zarówno Opla jak i VW... oczywiście są to okrojone bloki, ale ważne ze się łączy


Z tymi lampami jest jakiś horror, dlatego zawsze wożę ze sobą klucz ampulowy. U mnie test poziomowania lampy przy włączaniu jest dokonywany tylko, jeżeli samochód znajduje się odczuwalnym wzniesieniu lub spadku i tylko prawa lampa opuszcza się i podnosi. Błędów żadnych nie mam. Ciekawi mnie, czy jeżeli byłaby przerwana jakaś wiązka od czujnika to czy błędy mogą się w ogóle nie pojawiać ? Kiedy błędy mogą się nie pojawiać, gdy lampy nie działają jak trzeba ? od czego zacząć ?
  • 0

#16 piotr_192

piotr_192
  • Forumowicz
  • 221 postów
  • Dołączył:15 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:małopolskie
  • Auto:VECTRA B 2002 2.2 diesel

Napisany 31 październik 2011 - 16:39

Co do testu lamp to chyba nic takiego się nie dzieje przynajmniej nic takiego nie zaobserwowałem. A co do oprogramowania to mam polski vag ale dokładnie nie pamietam. dzis szukałem złącza koło ręcznego i nie mogłem znaleść gdzie to dokładnie jest.
  • 0

#17 matrox

matrox
  • Moderator
  • 3755 postów
  • Dołączył:30 sty 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łopiennik
  • Województwo:lubelskie
  • Nr klubowy:409
  • Auto:Vectra B 2,2 DTI Sport, Aprilia Scarabeo 100
  • Oddział VKP:Lubelski

Napisany 31 październik 2011 - 17:30

Musisz zdjąć zaślepkę po dźwignią hamulca awaryjnego (podważasz ją od strony oparcia)
  • 0
[url="""]src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/matrox_305.png"[/url] border="0" />

#18 Ostal24

Ostal24
  • Klubowicz
  • 285 postów
  • Dołączył:24 wrz 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piotrków Trybunalski
  • Województwo:łódzkie
  • Nr klubowy:941
  • Auto:Srebrna VC FL OPC Z20NET
  • Oddział VKP:Łódzki

Napisany 02 listopad 2011 - 13:43

Tak czy owak w dalszym ciągu nie wiem co zrobić żeby działało poziomowanie i gdzie może być problem.
  • 0

#19 piotrek_vectraB

piotrek_vectraB
  • Forumowicz
  • 135 postów
  • Dołączył:23 lis 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra B 2000r. 1.6 16V

Napisany 02 listopad 2011 - 13:45

PIN 5 podpięty ? bo wydaje mi się że to może być ważne i jak się z tym nie uporasz to nie ma co szukać innych przyczyn
  • 0

#20 Ostal24

Ostal24
  • Klubowicz
  • 285 postów
  • Dołączył:24 wrz 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Piotrków Trybunalski
  • Województwo:łódzkie
  • Nr klubowy:941
  • Auto:Srebrna VC FL OPC Z20NET
  • Oddział VKP:Łódzki

Napisany 02 listopad 2011 - 21:10

No a wiesz gdzie dokładnie podpiąć ten 5 pin?? I to najlepiej pod silnikiem?? Bo o to właśnie między innymi też pytałem.
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_