Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Nie załącza sie turbina


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 Sasza

Sasza
  • Forumowicz
  • 2 postów
  • Dołączył:09 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik
  • Województwo:śląskie
  • Auto:signum

Napisany 12 maj 2011 - 10:44

Witam. W moim signum 1,9 CDTI 150KM nie załącza sie turbina /nie słychać charakterystycznego gwizdu/ Proszę o pomoc co to może być? Czy sama turbina padła, czy też coś innego.
  • 0


#2 KROPEK

KROPEK
  • Klubowicz
  • 206 postów
  • Dołączył:28 sie 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kropkolandia
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:815
  • Auto:brak ... :(
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 12 maj 2011 - 10:48

Sprawdz przewody gumowe (CIENKIE PRZEWODZIKI) od czujnika ciśnień turbiny - czujnik znajduje się pod maską po prawej stronie, jest przymocowany do belki

Edytowany przez marcinwawa1980, 12 maj 2011 - 10:49.

  • 0

#3 jabolkg

jabolkg
  • Klubowicz
  • 7860 postów
  • Dołączył:26 paź 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kamienna Góra, Krzeszów
  • Województwo:dolnośląskie
  • Nr klubowy:465
  • Auto:VC 1.9 Kombi Klekot, KIA Sorento CRDI Honda CBR

Napisany 12 maj 2011 - 11:53

A błędy jakieś się wyświetlają ?
  • 0
Było BMW 318, opel kadet 1.3, opel astra 1.8, opel vectraB V6 a teraz VC turbo kombi klekot CDTI :) jednym słowem fan opla od lat

Dodany obrazek

Naród wspaniały, tylko ludzie ch^&e (Józef Piłsudski)

Regeneracja kolektorów 1,9 CDTI 150KM o szczegóły pytać na PW Strona o kolektorach CDTI Kliknij


#4 kamil_p

kamil_p
  • Forumowicz
  • 1346 postów
  • Dołączył:11 lis 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kutno
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:Insignia 2.0CDTI 2009r.

Napisany 12 maj 2011 - 12:34

Witam. W moim signum 1,9 CDTI 150KM nie załącza sie turbina /nie słychać charakterystycznego gwizdu/ Proszę o pomoc co to może być? Czy sama turbina padła, czy też coś innego.


Kolego - turbina pracuje cały czas chyba, że masz przerobiony kolektor wydechowy i spaliny przedostają się do wydechu omijając turbo :) Najlepiej to podłącz auto pod techa albo opcoma i sprawdź jakie daje ciśnienie. Gwizd nie jest wyznacznikiem prawidłowej pracy turbiny - jest na forum wiele postów gdzie inni posiadacze tych silników zadają pytanie co się popsuło bo nagle turbo zaczęło gwizdać i często wychodzi na to że kończy się turbo albo jest gdzieś nieszczelność....
  • 0


#5 KROPEK

KROPEK
  • Klubowicz
  • 206 postów
  • Dołączył:28 sie 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kropkolandia
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:815
  • Auto:brak ... :(
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 12 maj 2011 - 14:02

Kolego - turbina pracuje cały czas chyba, że masz przerobiony kolektor wydechowy i spaliny przedostają się do wydechu omijając turbo Dodany obrazek Najlepiej to podłącz auto pod techa albo opcoma i sprawdź jakie daje ciśnienie. Gwizd nie jest wyznacznikiem prawidłowej pracy turbiny - jest na forum wiele postów gdzie inni posiadacze tych silników zadają pytanie co się popsuło bo nagle turbo zaczęło gwizdać i często wychodzi na to że kończy się turbo albo jest gdzieś nieszczelność....



Akurat jeśli jeden z gumowych przewodów od czujnika ciśnienia turbo jest pęknięty to turbina NIE PRACUJE. Na techu nie było w ogóle wzrostu ciśnienia.
  • 0

#6 Sasza

Sasza
  • Forumowicz
  • 2 postów
  • Dołączył:09 lis 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Rybnik
  • Województwo:śląskie
  • Auto:signum

Napisany 12 maj 2011 - 14:27

A błędy jakieś się wyświetlają ?


Nie, nic się nie wyświetla
  • 0

#7 KROPEK

KROPEK
  • Klubowicz
  • 206 postów
  • Dołączył:28 sie 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kropkolandia
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:815
  • Auto:brak ... :(
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 12 maj 2011 - 14:46

A próbowałeś gdzieś na pustej przeciągnąć ją do 3-4 tyś na wyższym biegu tj. 4 lub 5 ??
U mnie dopiero wtedy pojawiał się błąd
  • 0

#8 kamil_p

kamil_p
  • Forumowicz
  • 1346 postów
  • Dołączył:11 lis 2004
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kutno
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:Insignia 2.0CDTI 2009r.

Napisany 12 maj 2011 - 21:36

Akurat jeśli jeden z gumowych przewodów od czujnika ciśnienia turbo jest pęknięty to turbina NIE PRACUJE. Na techu nie było w ogóle wzrostu ciśnienia.



Turbina zawsze pracuje chyba, że się zatrze. Co najwyżej może mieć różną wydajność:) O którym czujniku ciśnienia mówisz? U mnie w z19dt jest tylko czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym (boost sensor) ale do niego nie dochodzą żadne gumowe przewody oraz zawór sterujący zmienną geometrią łopatek w turbinie(patrząc od przodu po prawej stronie przy pasie przednim, do niego dochodzą gumowe przewody).
  • 0


#9 KROPEK

KROPEK
  • Klubowicz
  • 206 postów
  • Dołączył:28 sie 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kropkolandia
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:815
  • Auto:brak ... :(
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisany 12 maj 2011 - 21:40

Turbina zawsze pracuje chyba, że się zatrze. Co najwyżej może mieć różną wydajność:) O którym czujniku ciśnienia mówisz? U mnie w z19dt jest tylko czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym (boost sensor) ale do niego nie dochodzą żadne gumowe przewody oraz zawór sterujący zmienną geometrią łopatek w turbinie(patrząc od przodu po prawej stronie przy pasie przednim, do niego dochodzą gumowe przewody).


Chodzi o ten co mówisz że jest do sterowania zmienna geometrią łopatek. Jak był jeden z przewodów pęknięty to turbina nie hulała :(
  • 0

#10 osvch

osvch
  • Forumowicz
  • 350 postów
  • Dołączył:08 lut 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Pabianice
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:Astra H GTC Z19DTH @180KM & VC Z19DT @120KM

Napisany 12 maj 2011 - 21:43

U mnie padł (zrobiła się dziurka) wąż który szedł do czujnika podciśnienia i turbina nie załączała się i oczywiście żadnego błędu na desce nie było...
  • 0

#11 pz_szczecin

pz_szczecin
  • Forumowicz
  • 36 postów
  • Dołączył:10 gru 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:UK
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Auto:Vectra C 1.9 CDTI 120km

Napisany 14 maj 2011 - 17:01

Mialem tak samo.Po wymianie chlodnicy zapomnialem podlaczyc ten wezyk cienki i turbina sie nie zalaczala.Zadnego bledu,ani kontrolki na desce.Nie grzebales nic ostatnio w aucie?
  • 0

#12 creologic

creologic
  • Forumowicz
  • 14 postów
  • Dołączył:13 gru 2010
  • Płeć:Mężczyzna
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:VC 1.9 CDTI Z19DTH

Napisany 23 lipiec 2011 - 21:22

Witajcie,

dzisiaj zauważyłem, że i u mnie nie załączyło się turbo :(

Ogólnie myłem dzisiaj samochód, później postanowiłem zdjąć osłonę silnika i sprawdzić stan cięgna klap wirowych (inna sprawa, że niedługo będę musiał kolektor wymienić :/ ). Później starałem się założyć osłonę, trochę mi czasu zajęło by wymyślić, że te gumowe podkładki lepiej zdjąć i włożyć w uchwyty osłony. Tak więc trochę się najpierw nasiłowałem próbując wsunąć te zaczepy, aczkolwiek starałem się być bardzo ostrożny.

Pytanie jest następujące: czy na skutek moich działań mogłem uszkodzić w jakiś sposób wspomniany boost sensor? Mogę to w jakiś sposób sprawdzić? Jak on w ogóle wygląda? Dochodzi do niego jakaś wiązka przewodów, którą mogłem nieopatrznie wypiąć?

Liczę na Wasze wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam

PS dodam jeszcze, że o turbo zawsze staram się dbać (cooldown po jeździe), normalnie sprężarka załącza się na chwilę przed 2000 RPM i daje prawidłowe ciśnienie doładowania (samochód około 2000 rpm dostaje niesamowitego kopa). Oprócz charakterystycznego dla tych modeli "pogwizdu" nie zauważyłem nigdy żadnych niepokojących objawów, żadnych spadków mocy lub podobnych dolegliwości.

Edytowany przez creologic, 23 lipiec 2011 - 21:59.

  • 0

#13 jabolkg

jabolkg
  • Klubowicz
  • 7860 postów
  • Dołączył:26 paź 2006
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kamienna Góra, Krzeszów
  • Województwo:dolnośląskie
  • Nr klubowy:465
  • Auto:VC 1.9 Kombi Klekot, KIA Sorento CRDI Honda CBR

Napisany 25 lipiec 2011 - 06:26

Bardziej bym stawiał, że podczas mocowania się z osłoną po prostu zdjąłeś albo urwałeś wężyk podciśnienia sterujący turbiną, żeby uszkodzić bost sensor trzeba mieć niezły talent, albo pecha.
  • 0
Było BMW 318, opel kadet 1.3, opel astra 1.8, opel vectraB V6 a teraz VC turbo kombi klekot CDTI :) jednym słowem fan opla od lat

Dodany obrazek

Naród wspaniały, tylko ludzie ch^&e (Józef Piłsudski)

Regeneracja kolektorów 1,9 CDTI 150KM o szczegóły pytać na PW Strona o kolektorach CDTI Kliknij





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_