Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa informacji zapisanych za pomocą plików cookie oraz innych rozwiązań informatycznych pozwalających na personalizację treści do potrzeb użytkownika oraz w celach statystycznych.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich zapisywanie, powinieneś opuścić stronę lub zmienić ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Aby usunąć tą wiadomość, prosimy kliknać w przycisk po prawej stronie:    Akceptuję pliki cookies.

- - - - -

Biały dym po uruchomieniu Diesel

18 odpowiedzi na ten temat

#1 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:Vectra C 05' Z1.9DTH, Corsa D 2007 Z1.3DTH

Napisany 20 sierpień 2010 - 17:14

Witam wszystkich mam pytanko nie dotyczy vectry ale tez Opla tylko Corsy D 1,3CDTI z silnikiem Z13DTH ale pewnie mogło sie przydarzyć coś podobnego w Vectrze do sedna:
1. Po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju np. po nocy przez jakąś minute silnik pracuje nierówno z rury wydechowej wydostaje sie białawy dym po czym obroty stabilizują się z rury już nie widać wyziewu jest ok brak błędu.
2. Drugim objawem jest to ze samochód jeździ normalnie tylko przy delikatnym traktowaniu gazu, jak parę razy wyprostowałem mu rurkę to zdarzyło sie coś takiego jakby odłączała sie turbina (brak mocy wkręca sie do 3tyś obr.max) wystarczy wyłączyć silnik odczekać moment uruchomić ponownie i wraca do normy. Raz wywaliło błąd P0243 - Obwód regulacji ciśnienia ładowania, odchylenie dodatnie
(11) - Obecny
Nie zwróciłem uwagi czy wtedy kopcił

filtr powietrza ok
podciśnienie na swoim miejscu nie sparciałe
intercooler sprawdzony rury do i z ok nic nie zagięte
czujnik ciśnienia wyczyszczony
przepustnica wyczyszczona
zawór turbiny elektryczny od podciśnienia wyczyszczony grucha od turbo chodzi lekko
Olej ok nie ubywa
Płyn chłodniczy ok nie ubywa

został mi jeszcze EGR i Filtr paliwa

Proszę o jakieś sugestie

Ten post był edytowany przez karol307 dnia: 20 sierpień 2010 - 17:48

------------
Pozdrawiam
Karol

#2 ma_ko

• Forumowicz
  • 26 postów
  • Województwo:wielkopolskie
  • Auto:Vectra

Napisany 20 sierpień 2010 - 18:34

Hmm, nie chce martwić ale chyba klęka turbo...

#3 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów

Napisany 21 sierpień 2010 - 11:47

Też to biorę pod uwagę zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem przez nieszczelny i zacinający sie EGR nie będzie podobnego efektu?
Wczoraj przyjrzałem sie temu dymowi cały efekt trwał jakieś 30sek wydaje mi sie ze jest niebieskawy smierdzi identycznie jak w Vektrze gdzie jest wszystko ok. Badałem op-comem ciśnienie na szynie wymagane i aktualne są praktycznie identyczne, co do turbiny jak gazowałem odczyt bywał czasami niższy od żądanego ale tez bywało na + generalnie turbina reagowała, z ta utrata mocy to bywa tak ze potrafię przejechać 30km z gazem w podłodze jest ok i po tym czasie zaczyna stopniowo tracić moc reaguje na gaz ale tylko do 3tyś obr. i dostaje muła.

Ten post był edytowany przez karol307 dnia: 21 sierpień 2010 - 12:21

------------
Pozdrawiam
Karol

#4 ma_ko

• Forumowicz
  • 26 postów
  • Auto:Vectra

Napisany 21 sierpień 2010 - 12:43

Dobrze by było rozebrać turbo i zobaczyć czy nie ma luzu...(pamietaj, że niewielki roboczy jest zawsze) niestety miałem już taki problem i to były początki zgonu turbo. Jeżeli czujniki są ok, to dopóki nie Padnie nie będzie ostatecznego werdyktu. Tak to już jest jak są błędy z doładowaniem ujemnym lub dodatnim,a czujniki są OK, ten dymek jednak może być wskazaniem, że to turbo, ale nie musi...Raczej EGR to nie będzie, myślę że gdyby klękał to raczej łapał błedy wskazujące na EGR lub czujnik od DPF (jeśli masz) niż ten błąd który łapie.

#5 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów

Napisany 22 sierpień 2010 - 13:38

Zobacz postma_ko, o 21 sierpień 2010 - 12:43, powiedział:

Dobrze by było rozebrać turbo i zobaczyć czy nie ma luzu...(pamietaj, że niewielki roboczy jest zawsze) niestety miałem już taki problem i to były początki zgonu turbo. Jeżeli czujniki są ok, to dopóki nie Padnie nie będzie ostatecznego werdyktu. Tak to już jest jak są błędy z doładowaniem ujemnym lub dodatnim,a czujniki są OK, ten dymek jednak może być wskazaniem, że to turbo, ale nie musi...Raczej EGR to nie będzie, myślę że gdyby klękał to raczej łapał błedy wskazujące na EGR lub czujnik od DPF (jeśli masz) niż ten błąd który łapie.

Witam
DPF-a w tym samochodzie na szczęście niema, a co do EGR-a to kolega w swojej viki miał taki przypadek ze miał zablokowany EGR, ale nie pret wysuwający sie z cewki poruszający samym zaworkiem tylko ten zaworek był cały czas uchylony i tez był błąd o doładowaniu i dymił z wydechu, wyczyściliśmy EGR i wszystko wróciło do normy pisałem kiedyś o tym.
Wymontuje jeszcze ten EGR sprawdzę i dopiero zacznę szukać problemu w turbinie.
Będzie ciężko jest tak schowany ze ja pie.... z TIS-a wynika ze trzeba wywalić rozrusznik, spuścić płyn, wycieraczki i podszybie o losie cały dzień roboty

Ten post był edytowany przez karol307 dnia: 22 sierpień 2010 - 13:39

------------
Pozdrawiam
Karol

#6 drano

• Forumowicz
  • 2616 postów
  • Auto:Vectra b 20 DTI Caravan

Napisany 22 sierpień 2010 - 14:11

Biału dym z rury na zimnym silniku to nie spalony olej napedowy,
nierówna praca silnika na to wskazuje.

Sprawdziłbym na początek świece.

Przy awarii Turbo biały dym pokazuje się na gorącym silniku gdy rzuca olej w kolektor wydechowy.

Olej silnikowy przy awarii Turbo znikał by szybko z silnika-sprawdż poziom.

#7 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów

Napisany 22 sierpień 2010 - 14:51

Zobacz postdrano, o 22 sierpień 2010 - 14:11, powiedział:

Biału dym z rury na zimnym silniku to nie spalony olej napedowy,
nierówna praca silnika na to wskazuje.

Sprawdziłbym na początek świece.

Przy awarii Turbo biały dym pokazuje się na gorącym silniku gdy rzuca olej w kolektor wydechowy.

Olej silnikowy przy awarii Turbo znikał by szybko z silnika-sprawdż poziom.

Witam
Poziom oleju ok, rozebrałem dolot w interculerze oleju było minimalnie można powiedzieć ze go nie było, rury delikatnie nosiły ślady oleju, oleju jak na razie nie ubywa, nic nie było rozbierane wcześniej opaski śruby bez śladów ingerencji
Fakt jest taki ze lampka kontrolna świec żarowych nawet nie mignie na chwile sprawdzałem op-comem działa jest sprawna, może to być dobry trop podjade chyba do ASO bo wyczytałem w TIS-ie ze zalecana jest aktualizacja oprogramowania ECU miedzy innymi ze względu na problemy przy uruchamianiu zimnego silnika, a soft jest najstarszy z możliwych.
Wymuszę też op-comem podgrzanie świec przed rozruchem i zobaczę jaki bedzie efekt.

Ten post był edytowany przez karol307 dnia: 22 sierpień 2010 - 15:03

------------
Pozdrawiam
Karol

#8 benskegg

• Forumowicz
  • 44 postów
  • Województwo:UK
  • Auto:Vectra 1.9 CDTi Z19DTH

Napisany 19 wrzesień 2010 - 02:11

Zobacz postkarol307, o 22 sierpień 2010 - 14:51, powiedział:

Witam
Poziom oleju ok, rozebrałem dolot w interculerze oleju było minimalnie można powiedzieć ze go nie było, rury delikatnie nosiły ślady oleju, oleju jak na razie nie ubywa, nic nie było rozbierane wcześniej opaski śruby bez śladów ingerencji
Fakt jest taki ze lampka kontrolna świec żarowych nawet nie mignie na chwile sprawdzałem op-comem działa jest sprawna, może to być dobry trop podjade chyba do ASO bo wyczytałem w TIS-ie ze zalecana jest aktualizacja oprogramowania ECU miedzy innymi ze względu na problemy przy uruchamianiu zimnego silnika, a soft jest najstarszy z możliwych.
Wymuszę też op-comem podgrzanie świec przed rozruchem i zobaczę jaki bedzie efekt.

Witam czy możesz podpowiedzieć mi gdzie w op-comie wymusza się podgrzewanie świec bo mam ten sam problem i jak jest zimno na zewnątrz i spiralka świeci dłużej auto odpala normalnie.
Z góry dziękuję.

#9 radeqs

• Forumowicz
  • 767 postów
  • Województwo:śląskie
  • Auto:VC Caravan 19 CDTI 150 km '06

Napisany 19 wrzesień 2010 - 07:59

Zobacz postbenskegg, o 19 wrzesień 2010 - 02:11, powiedział:

Witam czy możesz podpowiedzieć mi gdzie w op-comie wymusza się podgrzewanie świec bo mam ten sam problem i jak jest zimno na zewnątrz i spiralka świeci dłużej auto odpala normalnie.
Z góry dziękuję.
Przed każdym uruchomieniem silnika będziesz podpinał op-com'a i ręcznie podgrzewał świece :blink: ?? Grzanie świec jest (znowu o ile pamiętam) silnik/test el. wykonawczych czy jakoś tak...

Ten post był edytowany przez radeqs dnia: 19 wrzesień 2010 - 07:59

#10 benskegg

• Forumowicz
  • 44 postów

Napisany 19 wrzesień 2010 - 08:07

Zobacz postradeqs, o 19 wrzesień 2010 - 07:59, powiedział:

Przed każdym uruchomieniem silnika będziesz podpinał op-com'a i ręcznie podgrzewał świece :blink: ?? Grzanie świec jest (znowu o ile pamiętam) silnik/test el. wykonawczych czy jakoś tak...

Nie, chcę się tylko upewnić na 100 procent że ide w dobrym kierunku. Dzięki za odpowiedź.

#11 JosziAKP

• Forumowicz
  • 230 postów
  • Województwo:kujawsko-pomorskie
  • Auto:Astra F 17DT, Vectra C 2.2DTI

Napisany 20 wrzesień 2010 - 18:47

a jak to jest z luzami zaworowymi w tym silniku? regulowane czy są hydropopychacze? bo jeśli trzeba je regulować to takie skakania na obrotach i biały dym może być objawem podpartego zaworu. Przerabiałem to w silniku isuzu

Mi tak ostatnio kopciło na biało mi miałem problemy z odpalaniem przez słaby akumulator. Nie miał siły porządnie zakręcić

Co do podgrzewania świec to podejrzewam że jak wypniesz wtyczkę z czujnika temperatury to świece powinny się załączyć ;)

#12 benskegg

• Forumowicz
  • 44 postów

Napisany 21 wrzesień 2010 - 20:51

Zobacz postJosziAKP, o 20 wrzesień 2010 - 18:47, powiedział:

a jak to jest z luzami zaworowymi w tym silniku? regulowane czy są hydropopychacze? bo jeśli trzeba je regulować to takie skakania na obrotach i biały dym może być objawem podpartego zaworu. Przerabiałem to w silniku isuzu

Mi tak ostatnio kopciło na biało mi miałem problemy z odpalaniem przez słaby akumulator. Nie miał siły porządnie zakręcić

Co do podgrzewania świec to podejrzewam że jak wypniesz wtyczkę z czujnika temperatury to świece powinny się załączyć ;)

Dzisiaj przy temp 19C na zewnątrz odpiąłem czujnik temperatury , spiralka od świec paliła się bardzo długo (nawet paliła się dłużej niż reszta kontrolek) aż zgasła. Auto od odpaliło od pierwszego pyknięcia BEZ żadnego dymu i nierównej pracy silnika.Wszystko jak należy , jak dawniej. Uruchomił się również od razu wentylator i chodził jeszcze z 1.5 min po zgaszeniu silnika.
Podłączyłem czujnik z powrotem, skasowałem błąd op-comem, przekręciłem kluczyk kontrolka zapaliła się może na 1 sekundę-odpaliłem i znowu trzęsawka, i bąk z rury na jasno niebiesko.

Nie wiem już jaki z tego wniosek tyle się dzisiaj naczytałem o tym silniku włącznie z Vectra owners forum że sam już nie wiem co teraz z tym zrobić. Co wymieniać?

Ten post był edytowany przez benskegg dnia: 21 wrzesień 2010 - 20:53

#13 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów

Napisany 23 wrzesień 2010 - 17:16

Zobacz postradeqs, o 19 wrzesień 2010 - 07:59, powiedział:

Dokładnie tam test elementów wykonawczych i przekaźnik wstępnego podgrzewania czy jakoś tak sprawdzę i opisze dokładnie

Zobacz postbenskegg, o 21 wrzesień 2010 - 20:51, powiedział:

Dzisiaj przy temp 19C na zewnątrz odpiąłem czujnik temperatury , spiralka od świec paliła się bardzo długo (nawet paliła się dłużej niż reszta kontrolek) aż zgasła. Auto od odpaliło od pierwszego pyknięcia BEZ żadnego dymu i nierównej pracy silnika.Wszystko jak należy , jak dawniej. Uruchomił się również od razu wentylator i chodził jeszcze z 1.5 min po zgaszeniu silnika.
Podłączyłem czujnik z powrotem, skasowałem błąd op-comem, przekręciłem kluczyk kontrolka zapaliła się może na 1 sekundę-odpaliłem i znowu trzęsawka, i bąk z rury na jasno niebiesko.

Nie wiem już jaki z tego wniosek tyle się dzisiaj naczytałem o tym silniku włącznie z Vectra owners forum że sam już nie wiem co teraz z tym zrobić. Co wymieniać?

Witam u mnie załatwiło sprawę w tej Corsinie 1,3CDTI wgranie nowego softu nic nie dymi przy odpalaniu obroty równiutkie wszystko jak trza 125pln wybuliłem i jest git. Moim zdaniem trzeba zmienić soft żeby dłużej grzały świece przy wyższych temperaturach ten sam zabieg zrobiłem jakiś czas temu w mojej Vectrze i wyraźnie dłużej świeci się spiralka od podgrzewania silnik gada elegancko i nie kopci
------------
Pozdrawiam
Karol

#14 benskegg

• Forumowicz
  • 44 postów

Napisany 23 wrzesień 2010 - 20:43

Zobacz postkarol307, o 23 wrzesień 2010 - 17:16, powiedział:

Dokładnie tam test elementów wykonawczych i przekaźnik wstępnego podgrzewania czy jakoś tak sprawdzę i opisze dokładnie

Witam u mnie załatwiło sprawę w tej Corsinie 1,3CDTI wgranie nowego softu nic nie dymi przy odpalaniu obroty równiutkie wszystko jak trza 125pln wybuliłem i jest git. Moim zdaniem trzeba zmienić soft żeby dłużej grzały świece przy wyższych temperaturach ten sam zabieg zrobiłem jakiś czas temu w mojej Vectrze i wyraźnie dłużej świeci się spiralka od podgrzewania silnik gada elegancko i nie kopci

Witam kolegę karol307. Dziękuję bardzo za odpowiedź. W pierwszej wolnej chwili pojadę więc do tego nieszczęsnego Vauxhalla i poproszę o zmianę softu. Byłbym bardzo wdzięczy jeżeli byłbyś tak uprzejmy i napisał numer softu który wgrałeś bo znając umiejętności angielskiego ASO to mogą zrobić wielkie oczy jak powiem o co mi chodzi a tak to chociaż będę miał numer.

Tak długo mnie to już męczy i drażni że muszę zlikwidować problem.

Z góry dzięki.

Ten post był edytowany przez benskegg dnia: 23 wrzesień 2010 - 20:45

#15 karol307

• Forumowicz
  • 88 postów

Napisany 23 wrzesień 2010 - 23:10

Zobacz postbenskegg, o 23 wrzesień 2010 - 20:43, powiedział:

Witam kolegę karol307. Dziękuję bardzo za odpowiedź. W pierwszej wolnej chwili pojadę więc do tego nieszczęsnego Vauxhalla i poproszę o zmianę softu. Byłbym bardzo wdzięczy jeżeli byłbyś tak uprzejmy i napisał numer softu który wgrałeś bo znając umiejętności angielskiego ASO to mogą zrobić wielkie oczy jak powiem o co mi chodzi a tak to chociaż będę miał numer.

Z góry dzięki.

Identyfikator: 0x0738
VIN W0L0ZCF355xxxxxxxx
Numer sprzętu:81011xxx
Typ silnika: Z19DTH
Numer części:55193968
Numer wersji oprogramowania: VJQMS070_S
Hardware manufacturer number: 0281011xxx
Software Number: 1037379360P319_O83
Programming Date: 20091116
Hardware key number: T000079xxx
Opis systemu: BOSCH0100
Wpisz numer aprobaty: B04022
Variant programming : 0x00005099
Kod alfa: YZ
Hardware manufacturer system name: EDC16
Code Index and version: O83JTD74

Proszę oto raport z op...a

Ten post był edytowany przez karol307 dnia: 23 wrzesień 2010 - 23:12

------------
Pozdrawiam
Karol

#16 radeqs

• Forumowicz
  • 767 postów
  • Województwo:śląskie
  • Auto:VC Caravan 19 CDTI 150 km '06

Napisany 24 wrzesień 2010 - 06:53

Z góry dzięki.
Kolega DJ_Tomcat w tym poście podał link do sprawdzania najnowszej wersji firmware'u do ECM: http://forum.vectrak...ost__p__1362176
Możesz sobie sam sprawdzić, jaką wersja jest najnowsza dla twojego samochodu.

#17 Trinity

• Forumowicz
  • 235 postów
  • Auto:dyszel i 150 kuni

Napisany 24 wrzesień 2010 - 07:21

Byłbym bardzo wdzięczy jeżeli byłbyś tak uprzejmy i napisał numer softu który wgrałeś bo znając umiejętności angielskiego ASO to mogą zrobić wielkie oczy jak powiem o co mi chodzi a tak to chociaż będę miał numer.
.
No chyba nie chcesz wgrać sobie softu od 1,3 CDTI ?! ;)
Nie można też wgrać "ot tak" softu od innej Vectry. Podłączą Cie pod komputer i powinno im samo pokazać jaki najaktualniejszy soft będzie pasował do twojego auta.

Ten post był edytowany przez Trinity dnia: 24 wrzesień 2010 - 07:24

#18 zbigor

• Forumowicz
  • 268 postów
  • Auto:Astra H z19dt

Napisany 24 wrzesień 2010 - 12:02

Zobacz postkarol307, o 23 wrzesień 2010 - 23:10, powiedział:

Programming Date: 20091116
Jakieś grzebanko w ECU było grane pod koniec 2009 wiec jest szansa że masz najnowszy soft

#19 benskegg

• Forumowicz
  • 44 postów

Napisany 27 wrzesień 2010 - 19:50

Zobacz postradeqs, o 24 wrzesień 2010 - 06:53, powiedział:

Kolega DJ_Tomcat w tym poście podał link do sprawdzania najnowszej wersji firmware'u do ECM: http://forum.vectrak...ost__p__1362176
Możesz sobie sam sprawdzić, jaką wersja jest najnowsza dla twojego samochodu.

właśnie byłem na tej stronie przed chwilą i okazuje się że mam najnowsze oprogramowanie już wgrane 9804 -"naprawa doraźna-urządzenie zapobiegające szarpaniu" które ASO wgrało mi 14.07.2009 jak skarżyłem się na szarpanie po wymianie zaworu EGR.Z tego wynikałoby że to "ekstra" wydłużone podgrzewanie świec też już u mnie jest ?

Nie pamiętam jak lampka świeciła się przed wgraniem softu bo akurat z odpalaniem wszystko było ok. :angry2:

Czyli wracam do punktu wyjścia?

Dobrze że sezon zimowy się zaczyna przynajmniej silnik będzie odpalał rano normalnie. :rolleyes:

Dodam tylko jeszcze że przez ostatnie 4 dni ( poranki) było mniej niż 10 C i poranne odpalanie było przepiękne. Żadnych drgań silnika po zapaleniu i żadnego dymu....

Jak to rozwiązać ?
Bardzo proszę o poradę.
Dziękuje

Ten post był edytowany przez benskegg dnia: 12 październik 2010 - 20:32

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

Skin Designed By Duke_