Skocz do zawartości

Vectra Klub Polska używa cookie. Przeczytaj Privacy Policy aby dowiedzieć się więcej. Aby usunąć tą wiadomość, proszę kliknąć w przycisk po prawej:    Akceptuje użycie cookie



Zdjęcie
- - - - -

Nierówna praca silnika po odpaleniu.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 l@ik

l@ik
  • Forumowicz
  • 7 postów
  • Dołączył:06 sie 2007
  • Skąd:brwinów
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:B 97 X20DTH przebieg 200 tyś

Napisany 08 luty 2010 - 21:29

Witam

Silnik 2.0 DTH zawsze odpala bez względu na mróz

Problem dotycz pracy silnika zaraz po odopaleniu przez około 15 sekund pracuje nierówno tak jakby nie odpalił sie na wszystkich garach. Po tym czasie problem znika przy ponownym odpaleniu wszystko jest ok nawet jak go zgasze po tych 15 sekundach i go zapale. Sytuacja sie powtarza jak Viki stoi >24h bez odpalania lub bedzie totalnie zimny silnik. Dodam również żę potrafi mi zgasnąc po odpaleniu dlatego trzymama go na sprzegle i wtedy już nie gaśnie ale nadal pracuje nierównomiernie i też ok 15 sekund.
Może ktoś zna dobrego i kumatego mechanika w okolicach Warszawa Ursus, Pruszków, Grodzisk Mazowiecki bo czuje ze bez wizyty w warsztacie sie nie obejdzie.

Dziękuje i Pozdrawiam

Edytowany przez l@ik, 08 luty 2010 - 21:30.

  • 0


#2 psx

psx
  • Forumowicz
  • 154 postów
  • Dołączył:26 gru 2007
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Katowice
  • Województwo:śląskie
  • Auto:Omega Y22DTH

Napisany 09 luty 2010 - 11:57

http://forum.vectrak...showtopic=65869 moze to to
  • 0

#3 C-I-N-E-K

C-I-N-E-K
  • Forumowicz
  • 103 postów
  • Dołączył:28 wrz 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nałęczów i okolice :)
  • Województwo:lubelskie
  • Auto:VC GTS Z22SE & VC Z19DTH caravan black

Napisany 09 luty 2010 - 18:26

Hym a może padnięta któraś ze świec zarowych ?? podbny objaw da się zauważyć..
  • 0

#4 damian17td

damian17td
  • Forumowicz
  • 45 postów
  • Dołączył:02 wrz 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bełchatów
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:Opel Vectra B 17td isuzu

Napisany 09 luty 2010 - 18:45

cześć,kolego ja przerabiałem ten temat cale te mrozy, az dziwo ze moje auto odpalało, jak odpaliło pracowało bardzo nie równo aż zaskoczyło po jakis 20 sekundach na wszystkie gary.w poniedzialek wykreciłem swiece żarowe i wielkie zdziwienie jedna tylko grzała, wymienilem wszystkie 4 sztuki i nie chowalem ostatnie dwa dni auta na noc do garażu żeby zobaczyć jak odpala rano , po podgrzaniu swiec może ze dwa razy zakręciło i odpaliła od razu równa praca silnika zero dymu jaki mi towarzyszył wcześniej przy odpalaniu jak grzała jedna świeczka.pozdrawiam życze rozwiazania problemu
  • 0

#5 waldi1111

waldi1111
  • Forumowicz
  • 82 postów
  • Dołączył:16 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:warmia
  • Województwo:warmińsko-mazurskie
  • Auto:Vectra B dth Kombi 99

Napisany 09 luty 2010 - 19:00

l@ik
napisz chociaż czy "check" się świeci
  • 0

#6 czarek 1806

czarek 1806
  • Forumowicz
  • 91 postów
  • Dołączył:01 lis 2005
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:łęczyca
  • Auto:VB 2.0 DI

Napisany 09 luty 2010 - 20:47

Ja mam również tak po odpaleniu obroty falują kilka sekund a potem ok.tylko pytanie czy check zawsze sie zapala jak któraś ze świec nie grzeje?.Bo u mnie się nie zapala
  • 0

#7 l@ik

l@ik
  • Forumowicz
  • 7 postów
  • Dołączył:06 sie 2007
  • Skąd:brwinów
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:B 97 X20DTH przebieg 200 tyś

Napisany 09 luty 2010 - 20:49

Dzieki za zainteresowanie
Co do "checka" nie swieci sie nic i nie ma zadnych wpisow sprawdzalem.
Co do swiec wszystkie 4 wymienialem w tamtym roku na "bosch" i juz by padły ale sprawdze.
Oby to były tylko swiece

Pozdrawiam
  • 0

#8 lukas311

lukas311
  • Forumowicz
  • 82 postów
  • Dołączył:12 lut 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Krajenka / Piła
  • Województwo:wielkopolskie
  • Auto:Vectra B 2.0DTI Y20DTH 2001r. / YAMAHA XJ600S

Napisany 09 luty 2010 - 21:13

Witam.
A masz może założony gdzieś na przewodach paliwowych zawór zwrotny by paliwo się nie cofało? Ja tej zimy przerabiałem, a w sumie nadal przerabiam temat zapowietrzania się auta. Też mam tak, że po odpaleniu zimnego silnika obroty chwilę falują. Mam póki co założony zawór zwrotny przed filtrem bo bez niego w ogóle nie odpalała. Podejrzewam, że może być nieszczelność na uszczelniaczach wtrysków. Choć sam jeszcze ich u siebie nie wymieniałem. Ale takie opinie krążą po forum.

Edytowany przez lukas311, 09 luty 2010 - 21:15.

  • 0
XIV Zlot VKP - I miejsce na 1/4 mili w klasie Diesel F1 - 18,3 sek.
-->Moja VB<-- :)

#9 turas222

turas222
  • Forumowicz
  • 2 postów
  • Dołączył:04 lut 2010
  • Województwo:wielkopolskie
  • Auto:Opel Vectra b 20 dtl

Napisany 09 luty 2010 - 23:22

Ja mam również tak po odpaleniu obroty falują kilka sekund a potem ok.tylko pytanie czy check zawsze sie zapala jak któraś ze świec nie grzeje?.Bo u mnie się nie zapala

witam tak mialem jak jedna świeca mi padla to mi zapalał sie chcek na około 1min
  • 0

#10 waldi1111

waldi1111
  • Forumowicz
  • 82 postów
  • Dołączył:16 sty 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:warmia
  • Województwo:warmińsko-mazurskie
  • Auto:Vectra B dth Kombi 99

Napisany 10 luty 2010 - 08:09

Dzieki za zainteresowanie
Co do "checka" nie swieci sie nic i nie ma zadnych wpisow sprawdzalem.
Co do swiec wszystkie 4 wymienialem w tamtym roku na "bosch" i juz by padły ale sprawdze.
Oby to były tylko swiece

Pozdrawiam


Sprawdz czy wszystkie świece są odpowiednio wkręcone: gwint od świecy musi być schowany w gwincie w głowicy, jeżeli wystaje kilka zwojów to masz przyczynę.
  • 0

#11 herbi2501

herbi2501
  • Forumowicz
  • 39 postów
  • Dołączył:23 gru 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Chorzele/Przasnysz
  • Województwo:mazowieckie
  • Auto:vectra b 2.0 dti 101 km, 1998

Napisany 10 luty 2010 - 09:20

JA TEZ SIE PODEPNE TUTEJ
oto moj film ,tez mam cos takiego

co moze byc przyczyna?????
  • 0

#12 rtk

rtk
  • Forumowicz
  • 147 postów
  • Dołączył:05 lut 2009
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Malbork
  • Województwo:pomorskie
  • Auto:VB CD Caravan 2.0DTI '98

Napisany 10 luty 2010 - 10:22

JA TEZ SIE PODEPNE TUTEJ
oto moj film ,tez mam cos takiego
http://www.youtube.c...h?v=Kdnq86jdkH8
co moze byc przyczyna?????


Powietrze w układzie paliwowym
  • 0

#13 Lesniak

Lesniak
  • Forumowicz
  • 294 postów
  • Dołączył:21 wrz 2008
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lidzbark
  • Województwo:warmińsko-mazurskie
  • Auto:Cee'd SW 1.6 CRDI

Napisany 10 luty 2010 - 23:55

Na falowanie obrotów po zapaleniu pomogła u mnie wymiana uszczelniaczy/trawersów na wtryskach.... Auto zupełnie ine ;)
  • 0
300 tys.km minęło jak jeden dzień.... ;)




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Skin Designed By Duke_