Vectra Klub Polska: Problem z podłączeniem radia potrzebuje pomocy!! - Vectra Klub Polska

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z podłączeniem radia potrzebuje pomocy!! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26
  • Rejestracja sob, 23 lut 08
  • Województwo:UK
  • Auto:Vectra C 2.2. DTI (Y22DTR) 2003R.

Napisano 05 luty 2010 - 08:19

Witam panowie po raz kolejny potrzebuje waszej pomocy a dokladnie chodzi mi o montaz radia 2 DIN - Beat 600. Jest to radio z DVD, z 7-calowym wyświetlaczem a problem wygląda następująco: Otóż kiedy podpięte jest stare radio (phillips ccr2006) na kostke ISO jest podawane napięcie na przewód stałego zasilania i przewód który podaje napięcie po przekreceniu stacyjki, kiedy podłączam nowe radio musze zrobić mostek pomiędzy zasilaniem stałym a zasilaniem ze stacyjki bo inaczej radio nie chce w ogóle ruszyć. Sprawdzałam miernikiem napięcia i kiedy radio jest odłączone na ignition jest około 12V jak być powinno ale kiedy już tylko podepne nowe radio spada one do 3,5 i koniec i radio za chiny nie paca. Czy ma ktos z was może jakieś pomysły np. czemu tak sie dzieje albo co moge zrobic?? Poporstu zalezy mi na tym żeby radio załączało sie po przekreceniu stacyjki i wyłączało po wyjęciu kluczyka tak jak to było ze starym radiem. Z góry serdeczne dzięki za pomoc
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   JarekS 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 2258
  • Rejestracja pią, 27 lip 07
  • Województwo:mazowieckie
  • Nr klubowy:511
  • Auto:Vectra B 2.0 16V

Napisano 05 luty 2010 - 08:37

Zapewne dzieje się tak przez to że źle podpinasz któryś kabel sprawdź oznaczenia tych kabli wygląda jak byś masę z plusem łączył.
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 05 luty 2010 - 14:00

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 05 luty 2010 - 07:37 napisał

Zapewne dzieje się tak przez to że źle podpinasz któryś kabel sprawdź oznaczenia tych kabli wygląda jak byś masę z plusem łączył.

no własnie ale tak nie jest w kostce zasilania od radia mam tylko 3 przewody: masa staly plus i plus ze stacyjki i to wszystko,te 3 przewody ida pozniej do filtra przeciwzakloceniowego a potem bezposrednio do radia, jakies inne pomysly??
0

#4 Użytkownik jest zalogowany   JarekS 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 2258

Napisano 05 luty 2010 - 14:13

wyeliminuj na chwilę filtr z układu i zobacz czy będzie tak samo.
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 05 luty 2010 - 14:44

właśnie nie za bardzo mam jak bo kabelki sa do niego przylutowane a nie chce niczego ciac zeby pozniej mi sie nie przypieprzyli do gwarancji jezeli cos sie z radiem kiedys stanie, moze dasz rade wymyslic cos innego?? bylbym wdzieczny
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ulter25 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 81
  • Rejestracja pią, 29 maj 09
  • Województwo:łódzkie
  • Auto:vectra b 2.0 16v benzyna wersja cdx

Napisano 05 luty 2010 - 15:11

kolego zeby radio gaslo po stacyjce to musisz sprawdzic czy nie sa zamienione kable w kostce. czerwony plus a zolty pamiec radia.ja zamienilem u sibie tak. staly plus dajesz na zolty zeby pamiec byla. a czerwony po stacyjce.dodatkowo w kostkach jest jeszcze nieraz nibieski to jest plus pojawiajacy sie po wlaczeniu radia. i daje napiecie np do anteny elektrycznej albo wzmacniacza.pomaranczowy iluminacja ale tego niegdy nie wykorzystalem kabla.jak cos zadzwon 513 039 781 i ci to wytlumacze
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 05 luty 2010 - 20:01

Wyświetl postUżytkownik ulter25 dnia 05 luty 2010 - 14:11 napisał

kolego zeby radio gaslo po stacyjce to musisz sprawdzic czy nie sa zamienione kable w kostce. czerwony plus a zolty pamiec radia.ja zamienilem u sibie tak. staly plus dajesz na zolty zeby pamiec byla. a czerwony po stacyjce.dodatkowo w kostkach jest jeszcze nieraz nibieski to jest plus pojawiajacy sie po wlaczeniu radia. i daje napiecie np do anteny elektrycznej albo wzmacniacza.pomaranczowy iluminacja ale tego niegdy nie wykorzystalem kabla.jak cos zadzwon 513 039 781 i ci to wytlumacze

dzieki ale to akurat wiem i juz to zrobilem, tak na marginesie male co nieco na ten temat wiem, ale właśnie problem jest z tym, że po zamianie przewodow w kostce dalej nie ma napiecia podawanego ze stacyjki a co za tym idzie radio poprostu nie paca. Zwarłem przewody od radia które pobiarają zasilanie z kostki w samochodzie, czyli zolty i czerwony z radia sa podlaczone do stalego napiecia akumulatora z kostki w aucie. Nie wiem dlaczego sie tak dzieje ale kiedy probowalem polaczyc je w odpowiedni sposob tzn zolty - zolty czerwony - czerwony na przewodzie ktory jest zasilany po przekreceniu stacyjki, spadalo napiecie z około 12V do 3.5V i tyle, radio nie grało ale kiedy oba przewody podłaczyłem pod stałe napięcie z akumulatora niezależne od stacyjki radio działa normalnie tylko właśnie jest brak "sterowania" włączenie i wyłączenia radia poprzez stacyjke. Czy może to być jakieś zwarcie w nowym radiu lub filtrze?? Aha a co do filtra to z chęcia bym się go pozbył żeby sprawdzić czy to nie on powoduje to całe zamieszanie ale niestety w tym samym pudełeczku co filtr znajdują się bezpieczniki i obawiam się, że w razie jakiegoś zwarcia zamiast bezpieczników strzeli mi radio, dodam też, że pod straym radiem wszystko działało jak należy
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ulter25 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 81

Napisano 05 luty 2010 - 21:21

a nie ma tam jakiegos rezystora po drodze ze stacyjki???nie obcinaj tego filtra od radia bo ja kiedys tak samo zrobilem a bez tego radio juz nie gralo wcale.ale nie kumam jeszcze ten filtr jest przy tym nowym radi???czy w aucie???jak w aucie to wywal go i zaloz tam bezpiecznik i tyle.albo podjedz gdzie zakladaja radia max 30zl zaplacisz i ci zaloza na swoja odpowiedzialnosc i bez twojego stresu

Użytkownik ulter25 edytował ten post 05 luty 2010 - 21:26

0

#9 Użytkownik jest zalogowany   JarekS 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 2258

Napisano 05 luty 2010 - 21:46

Ja od początku obstawiam zwarcie :), Patrzyłeś miernikiem czy po przekręceniu stacyjki pojawia się 12 na sterowaniu?
Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 05 luty 2010 - 21:49

Wyświetl postUżytkownik ulter25 dnia 05 luty 2010 - 20:21 napisał

a nie ma tam jakiegos rezystora po drodze ze stacyjki???nie obcinaj tego filtra od radia bo ja kiedys tak samo zrobilem a bez tego radio juz nie gralo wcale.ale nie kumam jeszcze ten filtr jest przy tym nowym radi???czy w aucie???jak w aucie to wywal go i zaloz tam bezpiecznik i tyle.albo podjedz gdzie zakladaja radia max 30zl zaplacisz i ci zaloza na swoja odpowiedzialnosc i bez twojego stresu

co do rezystora to nie wiem bo nie sprawdzałem całej wiązki, co do filtra to jest przy nowym radiu przylutowany i wsadzony do puchy z 2 bezpiecznikami, a co do podjechania do fachowców może być mały problem bo nie mieszkam w Polsce ;/ no ale może tu coś znajde a w miedzyczasi zdam sie na waszą pomoc
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   ulter25 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 81

Napisano 05 luty 2010 - 21:50

i jeszcze mozna ominac ten przewod ze stacyjki co jest w kostce. przeciac go i nowy pociagnac plus ze stacyjki staly po przekreceniu. nie wycinaj tego filtra!!!! i ja tez tak mialem jak zakladalem radi z dvd to w aucie tylko radio gralo po wlaczeniu stacyjki a niedzialalo dvd taka blokada seryjna zeby wczasie jazdy nie ogldac dvd.nie pamietam juz ktory kabel sie przepinalo. ale daj nowy plus ze stacyjki na czerwony przewod.a na zolty staly plus. a jeszce jak mozesz zrob zdjecie kosci radia i w aucie jak mozesz.to moze wymysle jak to zrobic.bo jak pisalem w tym filtrze moze byc jakas przetwornica i radi nie bedzie dzialac.

Użytkownik ulter25 edytował ten post 05 luty 2010 - 21:58

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 05 luty 2010 - 21:55

własnie nie jestem pewny czy nie ma gdzies zwarcia a jezeli jest to nie mam pojecia gdzie i dlaczego skoro stare radio pacało bez problemu, a co do sterujacego ze stacyjki to powiem tak ze kiedy podlaczylem kostke od radia i sprawdzilem napiecie na serujacym na kostce od samochodu czyli przed obwodem radia napiecie bylo okolo 3,5V a po odlaczeniu kostki od radia zmienialo sie na 12V wiec jaki z tego moze byc morał????
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   ulter25 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 81

Napisano 05 luty 2010 - 22:02

czarna magia:( tyle radii zakladalem i sie nigdy z takim czyms nie spotkalem...a stare radio bylo orginal opla?????
0

#14 Użytkownik jest zalogowany   JarekS 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 2258

Napisano 05 luty 2010 - 22:03

CZyli gdzieś tam zwiera, najprawdopodobniej na filtrze.
Dołączona grafika
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   gucio2607 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 297
  • Rejestracja czw, 10 wrz 09
  • Nr klubowy:716
  • Auto:VC 1.8 LS '03
  • Oddział VKP:UK,DE i zagranica

Napisano 05 luty 2010 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik MarioCraft dnia 05 luty 2010 - 19:01 napisał

dzieki ale to akurat wiem i juz to zrobilem, tak na marginesie male co nieco na ten temat wiem, ale właśnie problem jest z tym, że po zamianie przewodow w kostce dalej nie ma napiecia podawanego ze stacyjki a co za tym idzie radio poprostu nie paca. Zwarłem przewody od radia które pobiarają zasilanie z kostki w samochodzie, czyli zolty i czerwony z radia sa podlaczone do stalego napiecia akumulatora z kostki w aucie. Nie wiem dlaczego sie tak dzieje ale kiedy probowalem polaczyc je w odpowiedni sposob tzn zolty - zolty czerwony - czerwony na przewodzie ktory jest zasilany po przekreceniu stacyjki, spadalo napiecie z około 12V do 3.5V i tyle, radio nie grało ale kiedy oba przewody podłaczyłem pod stałe napięcie z akumulatora niezależne od stacyjki radio działa normalnie tylko właśnie jest brak "sterowania" włączenie i wyłączenia radia poprzez stacyjke. Czy może to być jakieś zwarcie w nowym radiu lub filtrze?? Aha a co do filtra to z chęcia bym się go pozbył żeby sprawdzić czy to nie on powoduje to całe zamieszanie ale niestety w tym samym pudełeczku co filtr znajdują się bezpieczniki i obawiam się, że w razie jakiegoś zwarcia zamiast bezpieczników strzeli mi radio, dodam też, że pod straym radiem wszystko działało jak należy

zrobiłeś to przed filtrem czy za?bo jeśli za filtrem(między filtrem i radiem) tzn że coś z filtrem...

GG: 4802040 Skype: matczak3
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   yukihito 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 4
  • Rejestracja czw, 07 sty 10
  • Województwo:zachodniopomorskie
  • Auto:VC Caravan, 1.9 CDTI, '05

Napisano 05 luty 2010 - 22:33

Witam!

gucio2607 - dzięki za wytłuszczenie informacji. Nie doczytałem poprzednio, a posta usunąłem, żeby nie mieszać.

MarioCraft - napisałeś, że podłączyłeś radio niezależnie od stacyjki. Czy próbowałeś wtedy odłączyć przewód IGNITION, żeby sprawdzić czy radio poprawnie się wyłącza?

Pzdr.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 06 luty 2010 - 08:41

no nie odlaczalem szczerze mowiac nie pomyslalem o tym, czasami najprostsze rzeczy przychodza do glowy dopiero na koncu :D
Gucio - co do przewodów to wycagnalem pin ignition z kostki radia i zwarlem go w kostce z przewodem ktory jest podlaczony do pamieci i zrobilem to przed filtrem, czyli dalej mamy ćwieka :/
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   he_niu 

• Ikona
  • Grupa Klubowicze
  • Postów 1208
  • Rejestracja wto, 04 mar 08
  • Nr klubowy:660
  • Auto:Vectra B kombi 2.0 16V / Vectra C Caravan 1,9 CDTI
  • Oddział VKP:Mazowiecki

Napisano 06 luty 2010 - 10:31

Ja bym obstawial za małe natezenie na przewodzie po stacyjce dlatego napiecie spada. Moze tez cos w instalacji na stykach posniedzialo lub niezbyt dobrze laczy itp. Widocznie to nowe radio ma duzo wiekszy pobor pradu niz radio fabryczne. Jedynym wyjsciem jest podpiac sie z innego miejsca pod "+" po stacyjce np. przy bezpiecznikach.

Użytkownik he_niu edytował ten post 06 luty 2010 - 10:34

Pomogłem ? kliknij
Dołączona grafika pod moim postem

MOJE CB
Mobil: Jackson + PAN DM-432MT+ Santiago 1200
Baza: Galaxy Pluto + Sadelta HM-300 + SUPER LEMM AT-92

Nowa zabawka: YAESU FT-747GX

SKLEP - SERWIS CB ZNIZKI DLA VKP INFO NA PW
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioCraft 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 26

Napisano 06 luty 2010 - 12:22

ok sprobujemy zrobic tak jak mowi he-niu tylko czy jest mi ktos w stanie naswietlic w ktorym miejscu moze byc bezpiecznik o ktorym mowa wyzej??
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   SIG_MAN 

• Grupa Forumowicz
  • Postów 1407
  • Rejestracja sob, 11 paź 08
  • Auto:Signum 2008 1,9CDTi (zmodyfikowany genetycznie)

Napisano 06 luty 2010 - 13:50

Wyświetl postUżytkownik MarioCraft dnia 06 luty 2010 - 12:22 napisał

ok sprobujemy zrobic tak jak mowi he-niu tylko czy jest mi ktos w stanie naswietlic w ktorym miejscu moze byc bezpiecznik o ktorym mowa wyzej??

Szarpnij sobie 12V z zapalniczki (musisz rozebrać w okolicy lewarka i rozgałęzić kabelki - TYLKO LUTUJ, ŻADNEGO PLĄTANIA !!!!)
Napięcie pojawia się po przekręceniu zapłonu więc tak jak potrzebujesz.
Daj po drodze bezpiecznik 10-15A (zapalniczka jest zabezpieczona 30A).

Targać kable od skrzynki bezpieczników w VC to gruba robota i nie zalecam orania.

Zrób to wg tego schematu (załącznik).

Szarpnij plus z zapalniczki (miernikiem ustalisz który to.
Wypnij pin, który daje te 3,5V (zabezpiecz by nigdzie nie zwierał) i w jego miejsce wepnij PIN (kostka iso kosztuje 7zł) w jego miejsce.

No ja bym zrobił to tak :)
Kabelek (dobrej jakości ale bez przesady) będzie miał około 30cm.

Załączone pliki

Użytkownik SIG_MAN edytował ten post 06 luty 2010 - 13:51

Zapraszam po bezpłatne porady, specjalność VC/SIGNUM - dla Was jestem na PW.
1

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2